Honzeecheck Honzeecheck komentáře u knih

☰ menu

K moři K moři Petra Soukupová

Naprostá banalita a ještě k tomu příšerně napsaná. Je to jak pracovní verze nějakýho většího románu, kde si potřebovala rozepsat pro formu jednotlivý charaktery a pak to někdo omylem vydal. Ble, pro mě jen ztráta času.

01.09.2018 2 z 5


Bonita Avenue Bonita Avenue Peter Buwalda

Nejlepší kniha jakou jsem minimálně za poslední rok četl. Kniha o všem temným spojeným s lidskou sexualitou, o čemž se ani v dnešní době nemluví. Ta skrytá síla, kterou nejde nikdy úplně uspokojit a která nás nutí dělat nebo alespoň přemejšlet nad věcma, kterejch se sami bojíme. O naprostym opaku racionality a strachu sama ze sebe. Za každou pornofotkou je nějaký příběh, všechny ty rozcapený kusy masa kdysi bejvaly holčičkama, kteý někde někdo miluje. A navíc je Bonita Avenue proklatě dobře napsaná a poskládaná tak, že nic nezamlčuje, jen vysvětluje po částech.

10.12.2017 5 z 5


Píseň z pytlíku na zvratky Píseň z pytlíku na zvratky Nick Cave

Ufff... žeru Nicka Cavea ale tohle bylo na mě moc. Nebejt to tak krátký, kdy polovinu knihy tvoří prázdný stránky, asi bych to nedal. Mám na Caveovi rád ten přesah, kdy "obyčejný věci" dostanou jistou filosofickou (omlouvam se za to slovo, nemam čas heldat lepší) nadstavbu, ale tohle jsou v podstatě jen roztříštěny myšlenky utopený v hromadě tu lepší tu horších přirovnání.

Jeho dva romány jsou bez debat geniální, tohle je zklamání i když chápu jak pro něj muselo být důležitý něco takovýho vydat.

30.05.2017 2 z 5


Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii Mohsin Hamid

Čekal jsem vtipnou knihu plnou černýho humoru, nakonec jsem dostal překvapivě propracovanej román. Ne, že by tomu humor uplně chyběl, ale je takovej smutnej, cynickej. Asijský reálie tomu dávají jistý exotický kouzlo, ale samotný vyznění je v podstatě univerzální. Takovýhle knihy mě prostě baví...

17.04.2017 5 z 5


Psychologie sériových vrahů Psychologie sériových vrahů Andrej Drbohlav

Že by to bylo nějak extra čtivý, jak tu všude píšete, tak to bych byl opatrnej. První část je vyložená nuda, kde se po většinu jen hrabe v ruznejch statistikách... nic proti, ale v týhle části dost haprujou zkoumný vzorky, který jsou pokaždý jiný. Když udělají průzkum na tisíci lidech tak fajn, jenže informace, že 10% vrahů je koprofilních nekrofilů a pak se ukáže, že N=10 mužů starších 40 let, zatčených za vraždu ve východním Německu mezi léty 55-60. Já chápu, že je těžký sehnat dostatečnej přísun správnýho vzorku, ale tohle tomu opravdu nepomáhá. Druhá věc, která m i v teroetický části dost vadí, jsou autorovy narážky na justiční procesy - fajn, každej máme názor, taky nejsem uplně proti trrestu smrti, ale nejsem si jistej, jestli by to mělo být součástí "odborný" knihy.

Druhá část je zajímavější, stránky seriovy-vrazi.cz znám, přesto mě občas dokáže lidstvo pořád šokovat. Jsou to jen krátký medailonky, který prakticky postrádají jakýkoli emocionální náboj, možná jsem uchyl ale občas jsem se musel i zasmát. Jako třeba vrah, kterej se prozradil tím, že šetřil a obětem nekupoval zpáteční jízdenku. Nebo žena vraha, která se jím nechávala každodenně vyzvedávat z práce, aby jí nikdo nic neudělal... Ale v úvodu jsem si přečetl, že je to normální. Že žijeme v bezpečný době, z který skoro vymizely hrůzy a ta fascinace zlem je prostě v nás. neznamená to, že jsme divný... fakt!

28.02.2017 4 z 5


Klub rváčů 2 Klub rváčů 2 Chuck Palahniuk

Před čtením jsem si znovu dal původní Klub rváčů a tak nějak mam pocit, že je to nejlepší kniha jakou jsem kdy četl. Že dvojka nebude podobných kvalit se dalo čekat, už jen kvůli dost uvadající kvalitě posledních Palahniukových děl. Který mě ale přesto přijdou hrozně zábavný, takže jsem se těšil i tak.
Líbí se mi jak si hraje s formou, Pygmej se sice nedal skoro číst, Tvé krásné já je zas parodie na popkulturu, udělat dvojku jako komix teda dává smysl. Bohužel se tím ztrácí nejsilnější Palahniukova zbraň, což je to, že umí kurevsky dobře psát. Trochu jeho humoru do bublin a pěkně nakreslených obrázků sice přeteče ale je toho málo. To nejhroší je ale samotnej děj, kterej nedává smysl... prolomení čtvrtý zdi mi nevadí, ale ne na tý úrovni, že se mi ze svý knihy autor sám směje do obličeje. Uplně zbytečná kniha ve výsledku, škoda.

23.02.2017 2 z 5


Lesbianka - Zpověď lesby Lesbianka - Zpověď lesby Niki Fraitová

To je tak špatně napsaná kniha, která postrádá nějaký pořádný příběh, až mam tendenci věřit, že je většina z toho i pravdivá. Časový přeskakování je úplně zbytečná manýra, která tu vůbec ničemu nepomáhá, naopak. Hlavní linkou je asi vztah se vdanou paničkou, takový to věčný zmítání mezi tím, miluje mě x nesnáší mě, je přednesený docela přesně (i když je to tak z pohledu osmnáctiletýho). Z nějakýho důvodu je mi to docela sympatický, hodně amatérský ale něco na tom je. Každopádně normálním lidem, který možná i čekají nějakou tu erotiku rozhodně nedoporučuju.

30.01.2017 3 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Literární majstrštyk. Jednoduchý příběh, který od první stránky směřuje k nevyhnutelný tragédii (přesto konec částečně překvapí). Charaktery jsou pevně daný, žádný vývoj se nekoná, on by byl i kontraproduktivní. Poselství je smutný, leč pravdivý - někdy prostě ani dobré úmysly a spousta snahy nestačí. Steinbeck je Pan Spisovatel, když teď koukám, že tohle zvládl napsat v podstatě v mým věku, tak si přijdu nějak zbytečnej... Pět nedám jen proto, že jeho tlustější knihy toho při stejných kvalitách nabízí ještě víc.

17.01.2017 4 z 5


Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku Giles Milton

Pár historek z minulsoti ledabyle naházených za sebe. Podle názvu jsem čekal černý humor, tohle je suchopárný jak hesla z Wikipedie, ale vzhledem k minimalistickýmu rozsahu jednotlivých příběhů se to dá bez většího utrpení přečíst. Jako jo, možná mi pár příběhů zůstanou zaseklých v hlavě a pak tím budu oslňovat v hospodě někde mezi šestym a sedmym pivem, ale zařadit do žánru Naučná literatura mi přijde trochu nadsazený :-)

10.01.2017 3 z 5


Pohlavní životy siamských dvojčat Pohlavní životy siamských dvojčat Irvine Welsh

Slabší než "Postelová tajemství..." ale přesto to má alespoň v první polovině solidní odpich. V reálu nemůžu tyhle zdravym životním stylem posedlý lidi ani vystát, stejně jako ty motivační kecy, ale Lucy je napsaná takovým způsobem, že mi to přišlo sympatický. Nejhorší je, že minimálně částečně má pravdu, takže jsem si po snědení burgeru připadal ještě jako větší prase než obvykle :-) Hlavní Welshovou předností jsou brilantní dialogy, slabinou pak až zbytečně vulgární erotický scény, který děj nijak neposunujou. Až jsem se občas v MHD bál, aby mi někdo nečetl přes rameno... Čistá zábava, nic víc, nic míň.

02.01.2017 4 z 5


Stopařův průvodce galaxií (omnibus) Stopařův průvodce galaxií (omnibus) Douglas Adams

Hezké vydání všech pěti dílů v jedné knize, navíc za celkem sympatický peníze. Kdysi dávno jsem četl první tři díly, tak jsem to chtěl doklepnout. Trochu mi to zkazilo vzpomínky, první tři díly jsou totiž diametrálně lepší než ty zbylý... typicky "vtipný" čtení - místama se člověk skvěle baví, pak přijdou trapný pasáže a na konci si člověk říká o čem že to vlastně bylo. Celkově ale spokojenost, konkurenci představuje tak max Trpaslík

01.12.2016 4 z 5


Deus Ex: Černé světlo Deus Ex: Černé světlo James Swallow

To jsou furt výmluvy herních scénáristů, jakže se nemůžou plně realizovat, protože jim designéři každej nápad zničí... jsou to evidentně kydy, protože když tady má Swallow v podstatě volnej ring, omezenej jen tím co bylo předtím a potom, nedokáže vyplodit víc než unylou akčňárnu. Nemá smysl kritizovat debilní překlad, chatrnou dějovou stavbu ani nesympatický postavy, tohle je dobrý jedině k tomu, abyste si oživili reálie před hraním druhýho dílu. Za mě asi nejhorší herní kniha vůbec a to ani ty ostatní teda nejsou žádný nadčasový díla, řečeno kulantně.

14.11.2016 2 z 5


Holka, a ne ledajaká Holka, a ne ledajaká Lena Dunham

Manželka mi jednou po řekla, že nemám rád silné ženy. Celkem mě to urazilo, příjde mi, že jsem otevřenej celkem všemu, takže jsem si přečetl knihu někoho, koho zřejmě za silnou ženu považuje. Jasně je to kniha pro holky ale...

Ze začátku mě to bavilo, mam rád tady ty dospívací knihy - Garp, Šunkový nářez apod. Lena se nebere moc vážně a dokáže si dělat srandu sama ze sebe, což je mi fakt blízký. Je příjemný vidět, že sexuální frustrace v mládí prožívají i ženy. :-) S postupem času mi to ale přišlo jako taková maska a póza - autorka se má na můj vkus až moc ráda a všechny ty srandičky se dotýkají skutečně bolavých míst jen málokdy. Dělat si srandu ze svého přežírání a flákání v práci je ve skutečnosti snadný, protože to všichni dělají taky. Stejně tak ze svých sexuálních partnerů, jen to zamyšlení, jestli náhodou není chyba i tak trochu v ní odbyde jednou větou. Stejně tak nerozvine úvahu nad tím, jestli náhodou opravdu není z privilegovaný vrstvy a problémy "obyčejných, chudých" lidí nemůže pochopit. No a když přijde řeč na práci, tak to už není sranda vůbec a pokud jí někdo nejenže nevynese do nebes, ale dokonce si i dovolí dát její práci do uvozovek, tak mu věnuje celou stránku hateu.
Postupem jsem tak dospěl k dojmu, že je to sice zábavná, nicméně rozmazlená, sebestředná a povrchní kravka, která se mermomocí snažit na sebe upoutat pozornost a tak jde o pár kroků dál, než ostatní. Člověk co volá každej den svým rodičům, má plnou kabelku prášků "na hlavu" a trpí strachem z bezdomovců a nemocí mi tedy silnej nepříjde.
Zjednodušeně řečeno, takový Čokovoko mi jakožto "sranda z přesahem" přijdou mnohem vtipnější a dotaženější.

A ještě taková poznámka: To jsou samý kecy o machismu, falocentrismu apod. ale ještě jsem nečetl knihu, kde by toho chlap napsal tolik o svým penisu. Příjde mi, že "silný" ženy se vagínou ohánějí daleko víc.

21.10.2016 3 z 5


Dokážeme vás stvořit Dokážeme vás stvořit Philip K. Dick

Dick pro starší a pokročilé. To nejzásadnější z Dicka česky naštěstí vyšlo, tohle už je spíš taková třešnička pro jeho ortodoxní fandy. Kam se osobně počítám už hodně dlouho, takže jsem si čtení moc užil, i když je tam mraky motivů, který už byly lépe dotažený v jiných knihách. Ta atmosféra, kdy nevíte kdo je člověk, kdo robot, co je realita a co šílenství, mě nepřestane bavit zřejmě nikdy. Jsou tu od něj lepší knihy, vlastně je jich asi většina, jsou tu i hlubší knihy, ale důvody proč byste se tomu neměli vyhýbat vidím dva: Jednak jí sám Dick považoval za jednu z nejdůležitějších jednoho životního období, což je částečně vidět na šílenym psychotickym konci, kterej nejen že nijak neuzavře celej příběh, on 90% předchozích událostí vlastně vůbec ani neřeší... a ten druhej důvod je skvělej cca 30 stránkovej doslov (nejn) o Dickových ženách. Za tohle smekám, vynikající práce, další pohled a nutno říct, že po právu nijak přehnaně uctivej na mýho oblíbenýho autora...

29.09.2016 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Ale jo, čekal jsem uplnou slátaninu, nakonec jsem to zchroustnul docela rychle bez trvalejších následků. Do vlaku a před spaním vcelku ideální věc. Rychle to odsýpá, díky humornýmu rázu knihy člověk díkybohu nepřemejšlí nad chatrností celý zápletky ale žádná řachanda to teda není. Vlastně si pamatuju jen jedinej dobrej vtip, kterej byl ale možná připravovanej tak sto stránek dopředu - "ten váš přítel teda není zrovna Einstein". Kdybych si něco pamatoval z Forresta Gumpa tak to možná budu srovnávat... líbilo se mi, že hlavní hrdina se nijak do ničeho extra neangažuje a přitom toho zvládne mnohem víc než všichni ti samozvaní bojovníci za svojí pravdu, který maj jen plnou hubu keců, obzvlášt co se týče těch druhých.

29.09.2016 3 z 5


Mučedník Mučedník Brian K. Evenson (p)

Až překvapivě kvalitní horor, s pomalym startem a zběsilým finišem. S herní trilogií má propojení jen rámcový, navzdory názvu se odehrává celý na planetě Zemi, případně pod mořskou hladinou. Znalost her teda není nutná, ale kdo zná, ten si dokáže jednotlivý popisovaný monstra snadno přiřadit. Líbí se mi, že hlavní hrdina není vlastně moc hrdina a docela dost toho podělá...

10.08.2016 4 z 5


Transmetropolitan #10 - Naposled Transmetropolitan #10 - Naposled Warren Ellis

Přehnanej happy end tak nějak nekoresponduje s tím, co jsme dosud viděli ale budiž... i tak je to po Preacherovi druhej nejlepší komix na planetě Zemi

15.07.2016 4 z 5


Bronzový poklad Bronzový poklad Eduard Štorch

Hm, tak jsem si akorát zkazil vzpomínku na dětství, kdy jsem miloval Lovce mamutů. Úvod byl ještě fajn, výměna žen, dokonce je tam i trocha násilí, takže to ani nevypadá jako kniha pro děti. To se ale změní po první kapitole - hlavně ochočený zvířátka mě hodně štvaly. Nejhorší je ale to s dějem nijak nesouvisející vyprávění přes třetinu knihy, který připomíná výcuc s Egypťana Sinuheta. V místě, kde má děj gradovat tu máme absurdní odbočku, v níž se plácá pátý přes devátý a mám pocit, že to ani příliš časově neodpovídá zbytku knihy. Ale jo, na pár hodin zábavy v kocovině na pláž to postačilo.

13.06.2016 3 z 5


Ocelové jeskyně Ocelové jeskyně Isaac Asimov

Celkem průměrná SF detektivka, na který už se čas přeci jenom razantně podepsal. Hlavní hrdina postupně obviňuje všecky kolem sebe, dokud se konečně netrefí. Čtenář je nucenej přijmout dogmata, který nejsou příliš dobře vysvětlený - vůbec jsem třeba nepochopil proč dělaj takový halo z toho, že by někdo měl projít pár kilometrů volnou pustinou. Beru to jako opatrnej úvod do kultovní série, určitě ještě nějakej díl dám, ale takhle samo o sobě je to o ničem.

13.06.2016 3 z 5


Sibiřská výchova Sibiřská výchova Nicolai Lilin

Hodně zábavná kniha, když to teda nebudete brát jako popis reality ale jako klasickou beletrii. Lilin sám nikdy netvrdil, že jde o autobiografii, bacha na to. Mám trochu problém s glorifikování násilí, že se před tim pokřižujou a bazírujou na nějakejch dementních pravidlech to moc nezachraňuje, ba naopak. Pocit nadřazenosti je patrnej z každý pasáže, přitom jsou to jen obyčejný paraziti, který by bez většinový společnosti nemohli ani žít. Jako sbírka hustejch a bez debaty hodně nadsazenejch historek je to ale pecka, furt se něco děje, v záplavě jmen se dá snadno ztratit ale ani to nevadí. Pasáže z vězení můžou mít i jistý výchovný dopad, tohle fakt vypadá jak peklo na zemi.

12.05.2016 4 z 5