honyczek honyczek komentáře u knih

☰ menu

Život elfů Život elfů Muriel Barbery

Hodně zasněná kniha. Na konci knihy si říkám, zda ještě má příběh nějaké pokračování, něco by to ještě chtělo.

05.02.2024 4 z 5


Církev přístřeší duše Církev přístřeší duše Paul M. Zulehner (p)

Kniha, ač je staršího data, pojmenovává stále platné potíže katolické církve. Do dnešních dní bychom potřebovali více konkrétních nápadů, jak těmto problémům čelit.

05.02.2024 5 z 5


Skryté věci. Písmo jako spiritualita Skryté věci. Písmo jako spiritualita Richard Rohr

Krásné zamyšlení nad tím, jak necháváme Boha působit ve svém životě. Velmi mě inspiroval závěr knihy, kde autor mluví o odpuštění a otevřenosti Boží lásce.

29.06.2023 5 z 5


A Slovo se stalo tělem A Slovo se stalo tělem Ctirad Václav Pospíšil

Text knihy je výborným dílem, který vás provede hloubkou i šířkou prologu Janova evangelia. Doporučuji všem, kdo se o teologii zajímají.

29.06.2023 5 z 5


Mluvte tak, aby vás druzí poslouchali Mluvte tak, aby vás druzí poslouchali Robin Kermode

Velmi praktické rady pro zlepšení kvality přednášek jak z hlediska obsahu, tak i z hlediska postavení a psychického rozpoložení přednášejícího. Doporučuji všem, kdo přednášejí.

29.06.2023 5 z 5


Gedeón Gedeón Jan. B. Zach

Kniha vyprávějící o biblické postavě - muži z Izraele - popisuje příběh barvitě až poeticky. Četla se dobře a chvílemi byla i docela napínavá.

29.06.2023 5 z 5


Stát se moudrým mužem Stát se moudrým mužem Richard Rohr

Dobrá kniha pro lepší pochopení života muže ve všech jeho fázích. Vhodné jako příprava pro Iniciaci v rámci společenství Chlapů (viz www.chlapi.cz). Hodně zajímavých myšlenek, ne všemu však člověk v danou chvíli rozumí.

26.12.2022 5 z 5


O společnosti a politice - Otevřený rozhovor s Dominiquem Woltonem O společnosti a politice - Otevřený rozhovor s Dominiquem Woltonem Dominique Wolton

Pěkný rozhovor s papežem Františkem, ve kterém je možné lépe pochopit jeho vnímání současné společnosti.

26.12.2022 5 z 5


Don Bosco mi ukazoval cestu Don Bosco mi ukazoval cestu Guido Quarzo

Pěkné vyprávění o tom, jak začátky salesiánského společenství prožíval blízký spolupracovník Dona Bosca. Hodně mi to připomínalo dnešní situaci, když jsem četl o tom, jak v Itálii rok řádila cholera.

Je to povzbudivé čtení, které ukazuje, jak láska k Bohu dokáže pomoci lidem dělat velké věci nehledě na všechny obtíže.

15.02.2021


Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Příběh o životě před kamerami i za nimi přináší zábavné momenty založené na fantaskních představách o realitě. Na Zeměploše se však reality prolínají, takže je možné i to, co možné není. Ostatně tak je to i běžném filmu.

Knížka mě bavila a pobavila svojí originalitou. Super!

22.09.2020 5 z 5


Ortodoxie Ortodoxie Gilbert Keith Chesterton

Specifickým vtipem psaná filozofická kniha o křesťanství byla sice vydána v roce 1908, ale mnohé z ní je aktuální i dnes. Našel jsem tam plno zajímavých myšlenek a určitě se k ní ještě chci vrátit.

26.08.2020 4 z 5


Jméno Boží je Milosrdenství Jméno Boží je Milosrdenství Jorge Mario Bergoglio

Zamyšlení nad milosrdenstvím Božím, nad tím, co pro nás znamená být milosrdný a rady jak by to mělo vypadat. (Občas mi přišlo, že překladatelka uváděla nepřirozený překlad.)

31.03.2020 3 z 5


Listy Nikodemovy Listy Nikodemovy Jan Dobraczyński

Kniha je v podstatě něco jako evangelium podle Nikodéma. Beletricky podaný příběh Ježíše Nazaretského z pohledu "dokonalého" učitele a farizea. Líbí se mi, že je ten příběh takový lidský.

07.03.2020 4 z 5


Klementýnka a třídní služba Klementýnka a třídní služba Sara Pennypacker

Kniha o tom, co prožívá holčička mezi svými kamarády ve škole a doma s rodinou. Klementýna je taková svérázná, ale také vynalézavá a milá. Jsem zvědavý, jak se to bude líbit dceři :-)

07.02.2020 4 z 5


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Několik lidí, různé příběhy, různé pohledy na svět. Rozhodně to bylo zajímavé.

30.01.2020 3 z 5


Stopařem na této zemi Stopařem na této zemi Ladislav Heryán

Autor v knize předkládá několik příběhů ze života a vnáší do nich pohled evangelia. Osobně jsem občas měl pocit, že to spolu nesouvisí. Ale ve výsledku na mě každý příběh silně působil. Rozhodně to stálo za přečtení a následné zamyšlení.

30.01.2020 4 z 5


Amoris laetitia = Radost z lásky Amoris laetitia = Radost z lásky Jorge Mario Bergoglio

Povzbuzující exhortace o rodině, která člověka vede k zamyšlení, jakým způsobem jedná s lidmi v rodině a ve svém okolí.

Jak je napsáno i v úvodu, je to kniha, kterou člověk nemá jen přečíst, ale má ji vzít do hloubky. Proto jsem si knihu četl dlouho a jednotlivé pasáže několikrát znovu.

Našel jsem tam spoustu zajímavým myšlenek, které jsem si zapsal. Sem uvedu jen jednu:
》Láska vyžaduje čas, který daruje jeden druhému a v němž je mu plně k dispozici, přičemž jiné věci klade na druhé místo. Je třeba udělat si čas na rozhovor, na neuspěchané objetí, na společné tvoření plánů, na naslouchání si, na hledění jeden na druhého, na vzájemné oceňování se, na upevňování vztahu.《
(Str. 152., kapitola VI. Některé pastorační perspektivy, podnadpis Doprovázení v prvních letech života – Některé zdroje pomoci, odstavec 224.)

20.12.2019 5 z 5


Klan Rudé lišky Klan Rudé lišky John Flanagan

Jako vždy rychlé a napínavé čtení. Vadil mi špatný překlad některých slovních obratů a frází. Nicméně jak jsem se více začetl, tak už jsem to tolik nevnímal.

20.12.2019 3 z 5


Bratr Dominik Bratr Dominik Oldřich Selucký

Kniha o rytířích s myšlenkou, jak umět obhájit svou víru. Proč ne. Jen jsem se ve složitém úvodu trochu ztrácel, avšak později se příběh postupně vykrystalizoval v pěknou knihu.

09.04.2019 3 z 5


Erik Erik Terry Pratchett

Mrakoplaš, který se vlivem předchozího příběhu o supermágovi dostal mimo běžný prostor, hledal cestu zpět. Do světa jej nakonec přivolal kluk jménem Erik, který se snažil přivolat nějakého démona. V tu chvíli se ale Mrakoplaš stal závislým na tomto démonologovi a musel jej poslouchat. Společně tak cestují různými místy Zeměplochy a nakonec se dostávají až do pekla.

Kniha je svým klasickým humorem dobrou oddechovkou, nicméně tentokrát mě tolik nezaujala.

28.01.2019 3 z 5