HDosoudilová HDosoudilová komentáře u knih

☰ menu

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Kniha je rozdělena do dvou částí - nejprve je vyprávěčkou Amber, později Daphne. To jsem nevěděla a překvapilo mě to. Ovšem mile. Amber i Daphne jsou opravdu zajímavé postavy. Obě mají mnoho společného a zároveň jsou rozdílné. Každá má své tajemství.
Děj jako takový je možná svým způsobem předvídatelný, to mi však nevadilo. Důležité pro mě tentokrát byla čtivost a vývoj příběhu. A vlastně to není tak nereálné, bohužel.

Tuto knihu jsem měla na seznamu už dlouho a jsem opravdu moc ráda, že jsem si ji přečetla. Skvělé čtení. Úplně bych ji tedy neřadila mezi thrillery, ale psycho to bylo parádní. Nečekejte žádné vraždy, krev či vyšetřování. O to víc jsem z knihy nadšená.

11.04.2022 5 z 5


Slečny Slečny Anne-Gaëlle Huon

3,5⭐/5⭐
Z tohoto příběhu jsem měla i přes velká doporučení respekt, neboť tento žánr běžně nečtu. Móda zrovna není můj koníček. A také jsem se do knihy pustila v ne zrovna vhodnou chvíli. Tudíž jsem ji v lednu po pár stranách odložila a vrátila se k ní později. To se nakonec ukázalo jako dobrý nápad.
Velmi se mi líbí, jakým stylem je kniha napsaná. I když propojení skutečných událostí s fiktivními postavami mě příliš neoslovilo. Ovšem je pravda, že zrovna o tomto historickém období toho moc nevím.
Hlavní hrdinka Rosa se mi líbila, působila na mě takovým roztomilým naivním dojmem. Ale její odhodlání jít si za svým snem bylo úchvatné. Ostatní slečny na mě tolik nezapůsobily a přiznám se, že jsem v nich měla občas zmatek.
Kniha se mi četla celkem dobře, příběh mě bavil. Bylo to pro mě úplně jiné čtení než jsem zvyklá. A také jsem se dozvěděla spoustu pro mě nových informací. Ale vadilo mi na tom několik věcí. Například to, že byl Rosin celý život vtěsnán na ani ne 300 stranách. Některé pasáže by si zasloužily možná více prostoru. A pak již zmíněná kombinace vymyšlených postav s těmi skutečnými.
Závěr mě však překvapil a lehce dojal. Vlastně právě posledních několik stran mě bavilo nejvíce. Černý kocour a upovídaný papoušek byli příjemným zpestřením určité části knihy. A ta nádherná obálka se Metafoře moc povedla.

11.04.2022 4 z 5


9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

3,5⭐/5⭐
Od Colleen už jsem četla spoustu knih a myslím, že vždy jsem byla nadšená. A to hlavně z toho důvodu, jak autorka umí zamávat s emocemi čtenáře. Nejinak tomu u mě bylo při čtení této knihy.
Opět je téma velmi originální, alespoň pro mě. Zajímavý příběh dvou mladých lidí, kterých mi chvílemi bylo líto ale zároveň jsem v nich viděla velkou naději pro budoucí (společný) život. Ani jeden neměl zrovna růžovou minulost ale ta touha jít dál byla u obou veliká. Vlastně jsem byla pořád zvědavá, co se stane tak zvláštního a možná zlomového, zásadního... že to s jejich vztahem tolik pohne. A byla jsem překvapená, tekly mi slzy smutku během čtení určitých pasáží...
Ovšem... už jsem četla od autorky knihy, které ve mně zanechaly hlubší stopu. Tak nějak možná ani nevím proč. Možná, kdybych ji četla jindy, dříve a jako jednu z prvních.. netuším.

11.04.2022 4 z 5


Podraz Podraz Paulina Świst

Hlavní dvojicí je tentokrát Bartek a Pola, byť o nich v anotaci není zmínka. Ta je právě docela zavádějící.
I tito dva mě velmi bavili. Hlavně to jejich hašteření už od začátku. Je tedy pravda, že autorka mohla více popsat jejich minulost. To mi tam celkem chybělo. Kdo četl všechny díly, asi už tuší, co se bude dít dál. A já se na to těšila
Co se týče děje a zápletky, přiznám se, že jsem v tom chvílemi měla zmatek. V postavách ani tolik ne ale už jsem si moc nepamatovala detaily z předchozích dílů týkající se sekty a všeho okolo. Ono je to totiž docela zamotané. Alespoň na mě to tak působilo.
Na tento díl jsem se těšila velmi, autorka mě strašně baví. Ero*ická krimi je totiž přesně to pravé pro mě. Hlavně jsem byla zvědavá, jak to všechno dopadne. Některé momenty mi přišly sice přehnané. Co se týče konce, no... A jo, jsem spokojená.
Především doporučuji číst díly první i druhé série tak, jak jdou za sebou a ideálně co nejdřív po sobě. Každopádně doufám, že autorka bude s těmito postavami pokračovat. Už jsem si na ně zvykla a baví mě.

11.04.2022 4 z 5


Poslední Vánoce v Paříži Poslední Vánoce v Paříži Hazel Gaynor

Tuto knihu jsem rozečetla již v prosinci, chtěla jsem ji číst právě v období Vánoc. Ovšem ukázalo se, že to není úplně vhodné vánoční čtení. A tak jsem knihu odložila a vrátila se k ní až v únoru. I přesto, že je kniha psaná hlavně formou dopisů, nečetla se snadno. Je to náročné a ne moc veselé čtení, příběh se odehrává během první světové války. Ale zároveň je plný naděje, síly, lásky a přátelství.
Vlastně nemůžu říct, jestli jsem k hlavním hrdinům měla nějaký vztah. Ze všech jsem cítila velké odhodlání, sílu a naději. Možná i určitou naivitu.
Celou dobu jsem však byla zvědavá, jak jednotlivé postavy skončí a co bude dál. Netrpělivě jsem vyhlížela konec války a rozuzlení celého příběhu. Jelikož již na začátku známe osud jen jedné ze všech postav. Přiznám se, že jsem občas měla nutkání několik dopisů přeskočit. Jsem ráda, že jsem to neudělala. Ochudila bych se tak o několik zásadních informací, které do sebe na konci hezky zapadnou.
Nakonec jsem s knihou velmi spokojená. Závěr je dojemný, tudíž mi ukápla i slza Jen doporučuji tuto četbu zvolit spíš na jiné období než právě to vánoční. I když děj s Vánoci souvisí.
A moc se mi líbí obálka.

11.04.2022 4 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

3,5*
Na tento nejnovější díl jsem se těšila opravdu hodně. Švýcarsko chci navštívit už dlouho a tuto knihu jsem si nechávala schválně na zimu, až ji budu číst zachumlaná v dece s horkou čokoládou v ruce.
Čtení to bylo opravdu příjemné, opět mě to bavilo. Ale... asi jsem měla až moc vysoká očekávání. A to mě moc mrzí.
Příběh to byl sice milý, ovšem spousta pasáží mi tu prostě neseděla. Už na začátku jsem si říkala, jestli čtu vůbec tu knihu, na kterou jsem se tak moc těšila. Postava Miny mi k srdci tentokrát úplně nepřirostla, to mi byla sympatičtější její kmotra Amélie.
Co se týče závěru, z toho jsem zcela upřímně zklamaná. Působil na mě poněkud kýčovitě.
Popis švýcarských hor jsem si však užila, to mě bavilo.

30.12.2021 3 z 5


Hořím pro tebe Hořím pro tebe J. T. Geissinger

Dostala jsem přesně to, co jsem čekala. Skvělou čtivou oddechovku, kterou nechcete odložit. Bylo tu všechno. Napětí, vážné téma, žhavé milostné scény, vtip i dojetí...
Bianca i Jackson mi byli oba od začátku sympatičtí. Hlavně Bianca, po delší době chytrá a svá hlavní hrdinka. A i když bylo od začátku jasné, kam tohle všechno spěje, i tak mě to bavilo.
Pobrečela jsem si u dojemných scén, co se týče Bianciny mámy. Tak trochu i zapřemýšlela nad rodinými vztahy...
Přece jen mi tam ovšem několik scén nesedělo. Jednak, co se týče tajemného večera u Jacksonových rodičů (více psát nebudu, neboť by to mohl být spoiler) a pak ten závěr...
Rayford mi byl též hned sympatický, ovšem nepochopila jsem tak úplně, co mělo znamenat jeho chování ke konci... a taky mi to celé přišlo pak lehce uspěchané a divné, co se týče aktuálního vzhledu Biancy
A obálka k ději tedy absolutně nesedí, to je trochu škoda.
Celkově však tuto knihu doporučuji a těším se na další díl

30.12.2021 4 z 5


Matčin hrob Matčin hrob Lisa Regan

Musím opravdu říct, že autorka píše skvěle. Opět mě kniha bavila, vlastně mě vytáhla ze čtecí krize. Už od první strany jsem byla zvědavá, co bude muset Josie řešit tentokrát a jak moc se jí to dotkne osobně. Napětí, akce, mnoho zvratů... to všechno zde bylo. Velmi zajímavé byly vzpomínky malé Josie na dětství. Ačkoli je pravda, že jsem si několikrát říkala, že už to autorka trochu přehání
No a konec? To byl mazec. Už teď jsem moc zvědavá na další díly.
Jen malédoporučení: opravdu čtěte díly tak, jak jdou za sebou. Jinak se připravíte o zážitek ze čtení.

07.12.2021 5 z 5


Boháč z Park Avenue Boháč z Park Avenue Vi Keeland

Skvělá, čtivá oddechovka, která v sobě skrývá něco trochu víc. Líbí se mi, že je zde opět nějaký vážnější problém. Není to jen další naivní příběh ala od nenávisti k lásce. I když, pořád bych takové knihy číst nechtěla. Občas si však u podobné literatury ráda odpočinu. Elodie i Hollis mi byli sympatičtí, malá Hailey tomu dodávala příjemné zpestření. Vlastně asi nemám, co bych vytkla.

26.11.2021 4 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Na první pohled celkem jednoduché čtení. Opak je ovšem pravdou. Tohle vůbec není milá oddechovka na podzimní sychravé odpoledne. Je to drsná, syrová a zvláštní kniha. Jsem ráda, že jsem ji četla v létě, když bylo krásně a svítilo slunce.
I přesto je to však skvělá kniha, kterou za sebe velmi doporučuji. Ale samozřejmě to není četba pro každého. Sářiny vzpomínky na dětství jsou drsné, neměla to snadné. Doteď mám z knihy smíšené pocity. Hodně se mě tato kniha dotkla, neboť i v mé blízkosti byl donedávna někdo psychicky nemocný. A nebylo to snadné.
Ale abych nebyla jen depresivní, autorka v knize krásně popisuje šumavskou přírodu a houby. A jelikož celá Šumava je moje srdcovka a houby mám taky moc ráda, tohle mě naopak při čtení těšilo.

26.11.2021 5 z 5


Štěkot uvázaných psů Štěkot uvázaných psů Jakub Dušek

Velmi zajímavý komiks, jehož zápletka mě dost bavila. Děj mi přišel originální a moc se mi líbí grafické zpracování. Uvnitř je komiks černobílý ale to mi vůbec nevadilo. Nechybělo napětí a hlavně děj není předvídatelný. Vraha jsem sice odhadla relativně brzy ale jinak jsem byla překvapená.
Co se týče postav, Petr Meltke mě bavil. V ostatních jsem však měla chvílemi trochu zmatek. Možná jich bylo na mě až moc. Možná to chtělo více soustředění.
Celkově jsem však spokojená a doporučuji dál. Ta temná atmosféra byla skvělá.

03.10.2021 4 z 5


No a já No a já Delphine de Vigan

Tato kniha mě zaujala svým tématem. O bezdomovcích jsem vlastně ještě žádnou knihu nečetla. A ani jsem neměla v plánu. Ale jednak jsem si chtěla přečíst nějakou knihu od této velmi chválené autorky a pak mě zajímalo, kdo je No a jak se ocitla na ulici.
Kniha se mi četla dobře, nápad je to skvělý. Jen mně až tolik nesedlo zpracování příběhu. Vlastně ani nedokážu úplně popsat proč. Možná jsem měla jiná očekávání... a nebo to bude možná tím, že byla Lou až moc chytrá. A přiznám se, že na mě nepůsobilo věrohodně zachování se rodičů vůči No. Nebudu psát v čem, jelikož by to byl spoiler.
Na druhou stranu postava No se mi moc líbila. Přišla mi zajímavá. A dostalo mě, kolik témat a hlubokých myšlenek tato útlá kniha v sobě skrývá.
Možná se k ní vrátím za pár let a třeba změním názor. Určitě ji však doporučuji přečíst. Stojí za to. Takže ji vlastně hodnotím celkem dobře.

03.10.2021 3 z 5


Nesnáším tě Nesnáším tě Vi Keeland

Tak tohle mě fakt bavilo. Příjemná romantická kniha, která se sice nejdříve tvářila docela naivně a hloupě, nakonec jsem však byla mile překvapená. Příběh v sobě totiž skrývá něco víc než jen vyvíjející se vztah mezi šéfem a jeho podřízenou. Což mimochodem není žádný spoiler, toto se dozvíte v oficiální anotaci.
Řeší se tu ještě dvě závažná životní témata, která u mě rozhodně zvedla závěrečné hodnocení.
A jak jsem si ze začátku říkala, že vím přesně jak tohle skončí, dost jsem se spletla. Epilog mě doslova šokoval a rozplakal. (Ne, že si přečtěte epilog jako první. To by byla škoda).
Co se týče hlavních hrdinů, Charlotte i Reed na mě působili až moc dokonale. Jako jo, k tomuto žánru to sedí, ale i tak mi to přišlo až moc. Charlotte byla hlavně ze začátku taková hloupá a praštěná... a na můj vkus bylo v knize málo erotiky. Čekala jsem víc. Celkově jsem však spokojená a určitě sáhnu po dalších knihách těchto autorek.

03.10.2021 4 z 5


Bez vlasů Bez vlasů Tereza Drahoňovská

Velmi silná kniha, ve které je tolik životní energie. Líbí se mi, že šla autorka s tímto tématem ven. Neboť je to velmi přínosný komiks. Sama jsem toho o alopecii moc nevěděla. Je pravda, že pokud vidíme na ulici někoho bez vlasů nebo s šátkem, spíš než alopecie nás napadne rakovina. Vlastně je to komiks možná hlavně o sebepřijetí.
Tato kniha je navíc krásně zpracovaná díky Štěpánce Jislové.
Neumím si představit, že bych o vlasy přišla. Stačilo mi, když jsem v dětství kvůli operacím musela mít vyholenou část vlasů. Moc dobře si pamatuji, jak umí být děti zlé. Posmívají se, mají hloupé kecy a nebo jsou až moc lítostivé. Ani jedno není správné. A jak se má potom člověk přijmout takový, jaký je? Jenže mně nakonec ty vlasy vždycky dorostly. Tereze ne. A přesto vše zvládla s grácií. Klobouk dolů
Víc takových komiksů/knih, o méně známých nemocech či věcech, které jsou stále ještě tabu.

03.10.2021 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

3,5/5
Nejprve mě od čtení této knihy odrazovala až příliš velká propagace. Recenze jsou však různé, a tak jsem si na ni chtěla udělat názor sama. Navíc tento kraj vůbec neznám. Tak jsem si ji půjčila od kamarádky.
Nakonec jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Pravděpodobně sáhnu i po pokračování, jelikož je to celkem zajímavé čtení a jsem zvědavá, jaké další osudy místní obyvatele ještě čekají.
Ale že bych z knihy byla natolik unešená, to se bohužel říct nedá. Občas jsem se ke čtení musela trochu nutit a asi ve třetině mě chytla čtecí krize. Což je otázka, jestli to nebylo spíš mým aktuálním rozpoložením. Tudíž knihu podle toho soudit nechci. Obávám se však, že si za pár měsíců děj nebudu moc pamatovat. Není to kniha plná zvratů ale spíše popisů. Což určitě není pro každého.

21.08.2021 3 z 5


Dítě na nástupišti Dítě na nástupišti Gill Thompson

Anotace mě zaujala hned jak kniha vyšla, jelikož příběhy druhé světové války mě moc baví. Četla jsem jich už spousty. Ale tato má jedno prvenství a tím je právě britské zachraňování dětí v tomto období. Většinou se totiž děj odehrává hlavně v koncentračním táboře. I zde se na chvíli ocitneme v jednom z nich, konkrétně v Terezíně. Ale to jen na několika stranách, i když ty jsou pro děj velmi zásadní. Velká část se však odehrává ve Velké Británii.
Obě hlavní hrdinky mi byly sympatické, byť Pamela mi nejdřív přišla lehce naivní. Nakonec si mě však získala svou srdečností. Evě jsem přála, aby se dočkala konce války a mohla se tak znovu setkat s Miriam. A pak nastal zvrat, který jsem tak úplně nečekala. Respektive tušila jsem, jaké asi tajemství Eva skrývá. Ale i přesto mě vývoj příběhu překvapil. Byť ten konec.. možná trochu přeslazený...
Kniha se mi četla skvěle, byť některé pasáže mě bavily méně a někdy děj plynul dost pomalu. Celkově jsem však spokojená. Bylo to zase něco jiného než jsem zvyklá.

21.08.2021 4 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

I tento příběh byl velmi čtivý, zajímavý a emocemi nabitý. Pro mě je toto téma také tak trochu osobní. Právě kvůli tomu jsem se dokázala vcítit do hlavních postav. Ovšem i přesto mi tam pár věcí/reakcí/situací tak úplně nesedělo. To bych ale prozradila až příliš z děje.
Co se týče konce, překvapil mě. A vlastně v určitém směru jsem spokojená s tím, jak to dopadlo ale taky si říkám, že to bylo až příliš...
Nejvíc mě však zasáhla závěrečná slova autorky. Ale pozor! Ta si přečtěte opravdu až na závěr. I přesto všechno u mě však vede jiná autorčina kniha.

23.07.2021 4 z 5


Nevlastní sestra Nevlastní sestra Sandie Jones

Jelikož se mi autorčina předchozí kniha s názvem Matčina hra opravdu moc líbila, vůbec jsem nad koupí její nové knihy neváhala. Anotace zněla skvěle a těšila jsem se na další psychothriller.
A nezklamala mě!
Bylo to čtivé, napínavé, gradující!
Plné překvapivých zvratů. Hodně mě bavilo, že každá z žen měla v knize svůj prostor a svá tajemství. Dokázala jsem se vcítit do každé a vlastně mi ten příběh přišel i docela reálný. Byť ten závěr už byl možná lehce překombinovaný.
I tak ji však vřele doporučuji.

16.07.2021 4 z 5


Ženy z Bohnic Ženy z Bohnic Edna Nová

Na tuto knihu jsem se celkem těšila. Doufala jsem, že se dozvím něco víc o tomto zvláštním prostředí. A také, že nám sama autorka poví něco o sobě samé, o svých pocitech.
Bohužel, čekala jsem asi něco jiného. Kromě toho, že mě čtení vlastně ani moc nebavilo, nedozvěděla jsem se nic nového.
Samotné ženy byly popsány tak nějak arogantně a povrchně. Vyjadřování autorky mi nesedlo snad vůbec. A přitom ta kniha měla takový potenciál... až mě to mrzí.
Co se týče mého hodnocení, váhala jsem. Nerada dávám nízký počet hvězd. Když už, tak aspoň za snahu si každá kniha zaslouží více jak jednu. Tady dávám dvě. A to hlavně za závěrečné slovo Terezy Slané, které řeklo mnohem víc než celá "kniha".
Škoda...

29.06.2021 2 z 5


Den, kdy jsem zahlídla lásku Den, kdy jsem zahlídla lásku Josie Silver

Tohle je tak krásný příběh, že nemůžu dát jiné než plné hodnocení. Občas si moc ráda přečtu něco romantického a tato kniha naprosto splnila má očekávání.
Ano, v určitém směru je děj předvídatelný a kličoidní Ale taky je reálný. Občas opravdu chvíli trvá, než si k sobě ti dva najdou tu správnou cestu. S Laurie, Jackem a se Sarah si tady osud (respektive autorka) pohrál opravdu zajímavě. Celou knihu jsem si neskutečně užila a během čtení se u mě vystřídalo několik různých pocitů. Smutek, radost, dojetí i napětí z toho, co bude dál...
A za sebe si myslím, že tento příběh je vhodný klidně i jako letní odpočinková četba. Byť děj začíná v prosinci...

15.06.2021 5 z 5