Hasmi Hasmi komentáře u knih

☰ menu

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

První polovina příběhu, kdy se vše rozbíhalo a čtenář se seznamoval s tajemným místem se mi líbila velmi. S trochou fantazie se člověk v myšlenkách snadno přenese do tajemného domu, kam bych já ve skutečnosti nevkročila snad ani ve dne, natož v noci. Druhá polovina knihy ale byla už poněkud slabší.

23.04.2024 3 z 5


Dámský klub půlnočního plavání Dámský klub půlnočního plavání Faith Hogan

Už dlouho jsem nedala knize tak málo hvězdiček a ještě přemýšlím, jestli dvě není až moc. Stále se opakující informace, dialogy a chování postav jak z nekonečného seriálu. Možný SPOILER!: Jediná útěcha snad je, že od poloviny to už ani nemusíte číst. Ano, dopadne to přesně tak, jak si myslíte.

03.04.2024 2 z 5


Vůně jasmínu Vůně jasmínu Corina Bomann

Příběh Hanny byl zajímavý a nelehký, ale celé to bylo takové ufňukané a plné slovní vaty. Spousta nezáživných popisů bez dalšího významu nebo návazností, jen aby se o něčem psalo. Červená knihovna vhodná tak akorát na dovolenou, která vám proprší a nebo když ležíte nemocní v posteli a nemůžete se zabavit ničím jiným.

06.01.2022 2 z 5


Dcery nové doby Dcery nové doby Carmen Korn

Neurazí, nenadchne. Povrchní popis životních osudů několika kamarádek a osob s jimi spjatých. V anotaci se píše o příběhu čtyř přítelkyň, ale já bych řekla, že spíše známých. Vztahy mez nimi určitě nebyly cizí, ale jejich vzájemné přátelství bylo popsáno tak nějak studeně. V celku to pro mě bylo nesnadné čtení - dost povrchní na to, abych četla pomaleji a více přemýšlela a na druhou stranu děj dost nezáživně popsaný, abych se do knihy dokázala "zažrat". Nejsem si jistá, nakolik kvalitu knihy snižuje překlad, ale některé navazování vět mi přišlo velmi nesouvislé. Ačkoliv má kniha otevřený konec, další díl se zatím číst nechystám.

07.12.2021 3 z 5


Noční pták Noční pták Brian Freeman

Průměrný psychothriller pro citlivé jedince (jako já) toužící při čtení po troše napětí, ale nesnesou detailní popisy různých hrůz, které jsou schopni spisovatelé vymyslet. Napětí na začátku knihy však postupem ztrácí na síle a sem tam se postavy chovají naprosto nelogicky jen proto, aby bylo pár stránek navíc. Pachatele i rozuzlení dalších dějových linií jsem tipla cca ve dvou třetinách knihy. Oceňuji zajímavý námět, ale i tak jsem očekávala něco víc. Solidní 3 hvězdičky a dalším dílům dám s odstupem času ještě šanci.

25.11.2021 3 z 5


Život udeří, kam se mu zachce Život udeří, kam se mu zachce Petra Hülsmann

Ačkoliv jsem dříve měla zásadu, že knihy dočítám, tak tuhle jsem nedočetla. Nemíním už ztrácet čas nad knihou, která mě nebaví, přijde mi povrchní a plná zbytečné slovní vaty, když je určitě spousta zajímavějších knih k přečtení. Dočetla jsem asi na str. 80 a pak skočila na konec. A ano! Dopadlo to přesně tak, jak jsem očekávala. Ale jinak nuda, nuda, nuda. Humorné mi tam nepřišlo skoro nic. Jestli jen nebudu na tento typ knih přeci jen už trochu stará. :)

18.06.2020 odpad!


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Původně jsem chtěla dát jen jednu hvězdičku, ale za Dánsko, kde jsem byla před 25 lety, přidávám ještě jednu. Romantický příběh se na začátku zdál zajímavý. Ale postupně byly dialogy čím dál nesmyslnější a několikrát se opakovala ta samá věc jen jinak řečená. Párkrát se mi stalo, že jsem některou větu z dialogu vůbec nepochopila a také mi vadily časové chyby a překlepy v knize - obávám se, že vše je vina překladu. O konceptu hygge jsem se dozvěděla velmi málo - buď jej nechápu a nebo mě nebaví klouzat jen tak po povrchu. Podtrženo, sečteno: kdo si chce přečíst romantiku u které nemusí VŮBEC přemýšlet, směle do toho. Ovšem upozorňuji, že poslední pětina knihy připomíná spíš časopis pro dospívající dívky než knihu. POZOR SPOILER: Skutečně bych se obešla bez podrobného popisu soulože hlavní hrdinky.

25.01.2020 2 z 5


Popelčiny střevíčky Popelčiny střevíčky Trisha Ashley

Občas si ráda přečtu nějakou tu červenou knihovnu, ale tohle bylo utrpení číst. Hloupé dialogy, neustále se opakující informace, které jste četli pět stran zpět a frustrovaná hlavní hrdinka, která od začátku knihy mele o tom, jak chce mít dítě a jak ho asi už nikdy mít nebude. Velmi nedoporučuji.

04.09.2018 odpad!


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Potenciál nápadu číst stejné události z pohledu dvou různých osob zůstal nevyužitý. A nebo je to tím, že jsem očekávala něco jiného? Že si přečtu příběh z pohledu jedné osoby a pak při čtení z pohledu druhé osoby nabydou události úplně jiného významu a já pak budu hledat, kde je pravda, komu věřit a přemýšlet nad tím, jak se může lišit subjektivní pohled 2 osob na stejnou záležitost... - tak nějak jsem si to představovala. Ale četla jsem pouze dva velmi podobné povrchní příběhy. Pak není divu, že mě kniha tolik zklamala. Už ten první příběh mě nijak zvlášť nenadchl (Jáchym) a přečíst Veroniku s ohledem na již známé skutečnosti byla pro mě bohužel už jen otázka pevné vůle.

30.08.2018 1 z 5


Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Pokud nejste příliš zaneprázdněni praktickými záležitostmi života a máte občas chuť snít, směle do čtení.

08.08.2018 4 z 5


Falešný román Falešný román Magdalena Mintová

Bohužel, velmi slabé. I bych odpustila to, že kniha je velmi plytká, žádné hluboké myšlenky jsem v ní neplánovala najít. Ale doufala jsem, že bude aspoň vtipná. Marně. Pro mě ztráta času. Další díl už určitě číst nebudu, vlastně ani mě ani nezajímá, jak to s hlavní postavou nakonec dopadlo.

08.08.2018 odpad!


Letní světlo, a pak přijde noc Letní světlo, a pak přijde noc Jón Kalman Stefánsson

Kniha o ničem a zároveň o všem. Je to próza, ale při čtení si občas myslíte, že čtete báseň. Tak nádherně napsanou knihu jsem už dlouho nečetla.

27.06.2018 5 z 5


Loď v Bretani Loď v Bretani Marta Davouze

Paní Davouze je bezesporu chytrá a vzdělaná žena, o tom není pochyb. Ale z knihy jsem byla zklamaná. Možná kdybych jednotlivé příběhy a zamyšlení četla občas jako blog v rámci relaxace po pracovním shonu všedního dne, tak by mi to bohatě stačilo.

23.05.2018 3 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Velmi působivá kniha, dokonce tak, že se mi o Gertě několikrát zdálo. Popsané pocity a myšlení osob a vykreslení děje, vše je podáno takovým způsobem, že se vám zdá, jako kdybyste sami byli součástí příběhu. Trochu slabší mi přišla zhruba poslední čtvrtina knihy, která zabírá poměrně velké časové období a vypadá to, že za cenu dostat se dějem až do dnešní doby, obsah poněkud klouže po povrchu. I přes to dávám pět hvězdiček a skláním se před nadanou spisovatelkou. Určitě mám v plánu přečíst si nějaké její další knihy. Již jsem od ní četla Žítkovské bohyně, kde jsem měla trochu problém s jazykem: ne vždy přesné a někdy zase naopak až příliš účelové použití místního nářečí. Ale kdo to až tak dobře nezná, ani to nepostřehne a i tuto knihu určitě mohu doporučit.

27.10.2017 5 z 5


Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Odychové čtení, nad kterým není potřeba moc přemýšlet, předvídatelný děj. Zajímavé popisy porodů.

27.08.2017 4 z 5