hasmanka hasmanka komentáře u knih

☰ menu

Osud tažných ptáků Osud tažných ptáků Maarten Hart

Ach, musela jsem se smát, když mi došlo, že jsem si na dovolenou pro odlehčení od práce odvezla knihu z prostředí, ve kterém léta pracuji. Autorovi jsem právě z toho důvodu věřila každé slovo. Ze svých kolegů bych snadno dala dohromady hlavní postavu – tedy zas autora samotného – vědce se zvláštními myšlenkami, zálibami, reakcemi, člověka často poněkud asociálního a nepochopitelného. Věřte, nevěřte, takoví lidé existují.
Kniha se nebude každému číst snadno, je rozvláčně popisná, o nádheře přírody a ptactva, o niterných pocitech odhalujících citlivou duši, jež se pere s vědeckou pragmatičností.

17.08.2021 4 z 5


Sametové iluze Sametové iluze Petr Čepek

Sametové iluze mě opravdu mile překvapily, přestože v nich na můj vkus bylo o kapku víc sportu, kterému nerozumím. Mám v knihách ráda střídání časových rovin a ten nečekaně vystavěný finiš se tady podle mne opravdu vydařil. Nic není takové, jak to na první pohled vypadá...

24.01.2020 4 z 5


Lazarovy ženy Lazarovy ženy Marina Lvovna Stěpnova

Mrzí mne, že zrovna u této knihy se našel někdo, kdo ji ohodnotil jako odpad, resp. ji tak ohodnotil a přitom nečetl. Toto je přesně ten titul, který se čte v počátku velmi těžko, čtenář hledá, čeho se chytit, aby pochopil a vytrval, ale o to větší odměnu za vytrvalost pak dostane. Já tomu říkám literární žrádlo - kniha nabitá emocemi díky hlubokému propracování charakteristik jednotlivých postav trochu připomínající ruské klasiky. Za sebe hodnotím nejvýše, neb jsem si četbu opravdu užila.

04.08.2019 5 z 5


Cizincem mezi svými Cizincem mezi svými Rudolf Prostředník-Zacharias

Zpočátku jsem obdivovala odvahu, kterou sám autor hned v prvé větě nazývá opovážlivostí v jeho pětaosmdesáti napsat svou první knihu. Ovšem záhy se můj obdiv přenesl na noblesu a kultivovanost českého jazyka, ačkoliv autorovou mateřštinou byla němčina. Právě tato kultivovanost dodává pak jeho řádkům na vážnosti a významu, a přestože jde o autobiografii, čtenář vycítí autorův nadhled a zároveň nepochybuje o velikosti charakteru člověka, jehož náhledy na osmdesátileté dění v naší společnosti čte.

17.01.2019 4 z 5


Strom života Strom života Ivana Špičková

Na knihu jsem se chystala déle, trochu mě odrazovalo, jak je objemná, ale mužští hrdinové se mi nakonec hodili do letošní Výzvy. Lanica jsem si ostatně velmi brzy zamilovala, neboť lidí s jeho vlastnostmi po světě moc nechodí. Tudíž jsem si jich chtěla užít alespoň v tomto příběhu z dávných dob, které autorka navíc popisuje s takovou přesvědčivostí a důkladností, až máte dojem, že u toho musela být. Po necelých sedmi stovkách stran jsem byla s příběhem natolik sžitá, že bych dala nevím co za pokračování. Tohle čtení jsem si prostě až dětinsky užila!

10.01.2019 5 z 5


Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Určitě jedna z nejlepších knih, kterou jsem v poslední době četla. Vedle propracovaných a skvěle propojených dějových linií mě uchvacovala práce s jazykem, obsahová košatost a poetičnost. Slova jsem hltala a nemohla jsem se jich nabažit, ačkoliv jimi byly častěji popisovány tak těžké a smutné životní situace. Na pouhých třech stovkách stránek se ocitlo několik pestrých světů plných velké moudrosti s nadčasovou výpovědí. Kdybych měla jednu hvězdu v hodnocení navíc, dostala by ji tato kniha.

16.04.2018 5 z 5


Tradiční sladké pečení - bezlepkově Tradiční sladké pečení - bezlepkově Vladěna Halatová

Pro celiaky není vždy jednoduché upéci si nějakou dobrotu alespoň chuťově podobně, jak si na ni pamatují z doby, kdy ještě o své diagnóze nevěděli. Osobně mám dodnes problém vymyslet, jak zkombinovat mouky a jak vytvořit tu ideální vláčnost pečiva, na které mám chuť. Ono to není jen o nahrazování mouky jinou moukou, jak si mnozí myslí, a proto vítám každou knížku, která přinese, byť jen pár receptů, které se dají použít. Tahle útlá knížka jich má dost - třeba moje oblíbené štafetky.

26.03.2018 4 z 5


Co vám výživoví poradci neříkají? (Protože to nevědí) Co vám výživoví poradci neříkají? (Protože to nevědí) Pavel Walek

Kniha sice není dokonalá a mám díky ní mnoho návazných otázek, ale mezi svými jsem zatím žádnou podobnou s komplexním náhledem na to, jak fungujeme, nenašla. Na první pohled jde spíš o odbornou práci s patřičnými citacemi u každé kapitoly, jen podanou poněkud lidově, aby průměrný člověk pochopil. Autoři si místy nelámali hlavu s češtinou a stylem, často se opakují věcně i v použitých slovech a celých větách. Místy jsem je pak podezřívala, že do čtenáře potřebují některé věci prostě nahustit… Trochu to pak působí jako „nalejvárna“. :-)
Kniha je zaměřená především na pochopení procesu hubnutí a udržení váhy. Zajímá-li vás však stravování a jeho správná skladba, stravovací systémy a vliv toho všeho na vaše zdraví, bude pro vás toto čtení přínosem. Osobně jsem si totiž do nedávna některá zde probíraná fakta neuměla propojit nebo odůvodnit. Za sebe přečtení této knihy doporučuji, stejně jako vyzkoušení některých v ní přiložených receptů.

25.03.2018 4 z 5


Tajná kniha Tajná kniha Grégory Samak

Poutavá četba na jeden večer a fůra vedlejších myšlenek o tom, co by člověk dělal sám, kdyby se ocitl v podobné situaci jako Elias nebo dokonce Tomík. Takových nekonečných možností a zároveň tak málo času... Důležitým sdělením však je, že i kdybychom změnili minulost, neexistuje žádná jistota, že změníme lidskou povahu jako takovou, a ve výsledku může být i hůř nebo se jen zlá zkušenost oddálí.

25.02.2018 4 z 5


Radovanovy radovánky Radovanovy radovánky Zdeněk Svěrák

U všech našich dětí v rodině měla tahle knížka úspěch, hodně jsme si o Radovanovo příhodách povídali, děti měly stále nějaké otázky a nápady. Moc ráda jsem ji znovu a znovu otvírala, a i když děti odrůstají, kniha pořád leží připravená ve vrchních vrstvách knihovny. :-)

20.11.2017 5 z 5


Bereme, co je Bereme, co je Věra Nosková

Kdysi jsem knihu začala číst na doporučení kamarádky, ale v jedné třetině jsem to už nevydržela a knihu na několik let hodila do kouta. Nebavila mě, rozčilovala mě. Natolik mi nesedl styl vyprávění té stále si stěžující holky. V nedávné době jsem se rozhodla dát jí druhou šanci v podobě audioknihy, ale nic se nezměnilo. Stálé porovnávání, sebelítost a znechucení od malé holčičky až po dospělou ženu vyznívalo po celou dobu stejně. Rozčiloval mě její postoj věčné oběti, to babrání se v sobě a zároveň chabost důvodů, proč tou obětí je. V kontrastu tomu bylo impulzivní jednání a to celé navozovalo dojem neuvěřitelnosti příběhu. Tohle nebyla četba pro mě…

02.11.2017 2 z 5


Nezmar Nezmar Jean-Michel Guenassia

Guenassia mě nenudí. Jeho romány nejsou jeden jako druhý, jako dnes u tolika autorů, kteří chrlí příběh za příběhem na stejné brdo. V Nezmarovi potkáváme velmi zvláštní, možná až trochu podivínskou postavu Thomase Larche. Popsat ho a pochopit jeho nitro dá čtenáři dost práce. Je prostě jiný... Ale s blížícím se koncem knihy do sebe leccos začíná zapadat, abychom se dočkali vysvětlení a pochopení, co autor mohl chtít tímto příběhem vyjádřit.

15.10.2017 4 z 5


Sex  nad zlato Sex nad zlato Jaroslav Radvan

Tohle je taková ta věc, kterou se nejčastěji z legrace obdarovávají přátelé. Stejně tak k ní přišla naše knihovna. Neumím si dost dobře představit cílovou čtenářskou skupinu. Tak jsem ji použila do Čtenářské výzvy, protože se mi zrovna nechtěly číst pohádky klasické. Neublížilo mi, že jsem ji přečetla, ačkoliv osobně bych místy trochu ubrala na vulgárnosti. Když už nic jiného, bavila mě v knížce použitá nářečí a výkladové slovníčky ke každé pohádce. Hodnotit knížku raději nebudu, do odpadu ji však rozhodně neřadím. :-)

23.06.2017


Santini: Peklem duše k světlu světa Santini: Peklem duše k světlu světa Jaroslava Černá

Jak obdivuji Santiniho dílo a na tuhle knížku jsem se docela těšila, nebyla jsem si pak vůbec jistá, jestli ji dočtu... První polovina byla tak nezáživná a bez šťávy, že jsem ji po pár odstavcích opakovaně odkládala. Santiniho nelehké životní břímě tu vyznívalo jaksi neautenticky. Nakonec jsem ráda, že jsem to nevzdala, druhá půle nabrala trochu obrátky a na konci potěšil i seznam realizovaných projektů tohoto nepřehlédnutelného stavitele.

21.06.2017 3 z 5


Minulé životy našich dětí Minulé životy našich dětí Carol Bowman

Téma reinkarnace je pro mnohé nepřijatelné, patřící do jiné kultury a v západní kultuře proto dost často považované za výplod choré mysli. I když v ni věříte, nehlásíte to do světa...
Autorka knihy se však potkala s natolik silnými zážitky skrze své vlastní děti, že se odhodlala sepsat svůj příběh za pomoci literatury, odborníků, terapeutů a mnoha dalších lidí s totožnou osobní zkušeností. Nenásilně do něj včlenila podrobné návody a rady, jak rozpoznat, jak se chovat a jak postupovat, setkáte-li se s dítětem, které si vzpomíná na zážitky minulé a předminulé. Kvůli dětem a posléze i práci na knize prostudovala množství literatury a knihu samotnou psala s vědeckou důkladností - s patřičnými odkazy a vysvětlivkami. Zabývala se historií pojmu reinkarnace, jejím významem a osudem napříč náboženstvími, s jediným cílem - pomoci v prvé řadě dětem od fobií, nočních děsů a nemocí a zároveň jejich rodičům od strachu či zábran připustit i jinou možnost smyslu vlastní existence.
Na toto téma jsem už přečetla více knih, mnohé autorka cituje, ale žádná z nich neměla formu vlastního životního příběhu a nebyla zároveň tak důkladně propracovaná, přesto čtivá a neunavující.
Donedávna jsem si tedy myslela, že mi v tomto ohledu nic obzory nijak významně nerozšíří, ale tato kniha to dokázala.

18.06.2017 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Před časem jsem tuhle knihu odložila, protože jsem měla pocit, že mi v ní někdo něco nutí. Nedočetla jsem ji tedy celou. Nyní jsem se k ní vrátila v podobě audioknihy a nevěřila jsem, jak mi doslova sedla. Nevím jestli k tomu přispělo víc to, jak je citlivě a pěkně načtená Ivanou Jirešovou, nebo spíš okolnost, že v některých životních etapách si člověk prostě podvědomě sáhne pro nápovědu v podobě správné knihy. Dalajlamova kočka byla nokonec tím, co jsem potřebovala na více úrovních. Oddech, zpomalení a sebereflexe...

26.05.2017 4 z 5


Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude Arto Paasilinna

Docela mě nadchla autorova celkem dobře propracovaná myšlenka posmrtné existence. I když místy mě napadla lecjaká ta všetečná otázka, zvědavost, jaký kabát tento svět může mít, mě však nutila číst a číst a přijmout knihu i s malými nedostatky. Bavila jsem se až do konce.

02.05.2017 4 z 5


Spáčův hrad Spáčův hrad Barbara Erskine

Pro tuhle autorku mám slabost, stejně jako pro místa, kam nejčastěji zasazuje děj svých románů. Tentokrát jsem se ale nemohla zbavit pocitu jakési vytěženosti tématu, kterému se v nich pravidelně věnuje. Knihu jsem přečetla snadno a spíš oddychově, proto dávám 4 hvězdy, leč musím přiznat, že spíš ze zvyku. Více než jindy mi vadilo množství překlepů, chybějících a přebývajících předložek - takže i výtka vydavateli...

18.04.2017 4 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Jak lehce se kniha četla, ačkoliv nešlo o jednoduchý životní příběh, mě udivilo. Nedala jsem ji z ruky a za dva krátké večery doslova slupla. Protože to byla první kniha od této autorky, myslím, že na další dojde.

20.03.2017 5 z 5