harena harena komentáře u knih

☰ menu

Krkonošští rodáci vzpomínají 4 Krkonošští rodáci vzpomínají 4 Libor Dušek

Je fascinující, když pamětníci vyprávějí o svém životě, jsou s ním smířeni, vlastně spokojeni, i když vydělat si na živobytí bylo hodně těžké, protože příroda jim nic zadarmo nedala, ale oni si určitě nestěžují. Na polích, která byla na takovém svahu, " že by se i prkno na něm skutálelo" , se pěstovalo střídavě obilí, jetel atd. Pamětníci vyprávějí o životě před válkou, za války - někdy až do současné doby. A na soužití Čechů a Němců mají všichni stejný názor. Někdy si navzájem pomáhali a nedbali, kdo je kdo a někdy to byli svi.ě, ať byli z kterékoliv strany.
Pro mě byl třeba nepředstavitelný život Helmuta Hofera, který v roce 2021 zemřel. Narodil se do rodiny, která už od roku 1868 patřila k "Nosičům na Sněžku". Vyprávěl, jak třeba do České Boudy nosili všechno: jídlo, vodu, sud piva, jednou i piano nebo litinové roury. Každý den mimo neděle a svátky. V létě i v zimě. Jo, to byl život, takový si už neumíme představit.
Všechna vyprávění byla zajímavá a já se těším na poslední, pátý díl Krkonošských rodáků.

19.04.2024 5 z 5


Oko Oko Bernard Minier

Věřím, že se to čtenářům, kteří mají rádi opravdu drsné thrillery, líbilo, ale já už asi do dalších dílů nepůjdu. Hodně popisování brutálního násilí a to nejen při natáčení hororů, vlastně celá kniha je plná hrubosti, nenávisti a krutosti, až mě to přestalo bavit a opravdu se mi to špatně četlo. A na konci ještě Hirtmann?

19.04.2024 3 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Nedá se upřít spisovatelce, že umí dobře psát a vyšla jí docela pěkná, dobře vystavěná detektivka. Přiměřeně napínavá, výborně čtivá bez hluchých míst, za mě spokojenost a tak si určitě od této české spisovatelky přečtu další knihy.

19.04.2024 4 z 5


Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Po dlouhé době zase kniha od Lisy, řekla bych, že ještě lepší, než předchozí. Četla se skvěle, napětí už od prvních stránek a sympatická Josie Quinnová se statečně vrhá do vyšetřování podivných vražd. Hodně dobré.

11.04.2024 5 z 5


Nářek drozda Nářek drozda Tim Weaver

Překvapující a skvěle napsaný krimi román. Sérii nečtu od začátku, což je asi škoda, že nevím proč Raker pomáhal Heavymu se skrýváním. Ale je to hodně dobře napsaný thriller a okamžitě jdu číst sérii od prvního dílu. Napínavé, čtivé, nebudete zklamáni.

11.04.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Román je vlastně zpověď ženy, která do 17 let vyrůstala v KLDR a od malička ovlivňovaná a vychovávaná tamním režimem se také podle chovala, aniž by si uvědomila, že je něco špatně. Aniž by chtěla, díky svému otci se ocitne v Jižní Koreji, kde si až po delší době uvědomí, co neštěstí a hrůz asi v původní vlasti způsobila. Ale nic není černobílé. Je to hodně silné čtení, neuvěřitelně emotivní zpověď Severky mě vzala za srdce. Moc jsem ji litovala, ale soudit ji rozhodně nebudu.

11.04.2024 5 z 5


Nic nebude jako dřív Nic nebude jako dřív Karin Slaughter

Akce a napětí od prvních stránek a s Willem Trendem nelze než sympatizovat. Napínavé, čtivé, promyšlené a už téměř od začátku překvapující. V této sérii určitě budu pokračovat.

03.04.2024 5 z 5


Jméno ďábla Jméno ďábla Andrew Mayne

Tento thriller mi připadal, jakoby se spisovatel snažil, aby vše bylo přesně popsané a pečlivě a zdlouhavě popisoval všemožné konání, že jsem se přistihla, že nevnímám, co čtu a musela jsem se vracet. Škoda, ale dočetla jsem a věřím, že další díl se mi bude líbit víc. Tři pěkné hvězdičky.

03.04.2024 3 z 5


Průvodce králičí norou Průvodce králičí norou Jan Tománek

Vždycky se těším na knihy, které mají tak rozdílné hodnocení čtenářů - od veliké spokojenosti až po odpad. V jednotlivých kapitolách se spisovatel věnuje současným problémům a současně uvádí i svůj názor na ně a já s ním většinou souzním. Výborně napsané, jasné a srozumitelné.

Mark Twain
"Je snazší lidi oklamat, než je přesvědčit, že byli oklamáni"

03.04.2024 5 z 5


Triptych Triptych Karin Slaughter

Měla jsem šťastnou ruku a tato kniha je vážně skvělý začátek série. Promyšlené, napínavé, čtivé a mladý sympatický agent Will Trend , který je dyslektik, si hned získal moje sympatie. Navíc skvělý závěr a já mám už druhý díl doma.

27.03.2024 5 z 5


Zavři oči Zavři oči Michael Robotham

Tento díl je hodně zaměřený na osobní život Joea, a samozřejmě nechybí ani jeho kamarád Ruiz. Výborně napsané, napínavé, na konci asi trochu slziček, ale detektivka jak má být.

27.03.2024 5 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

"Kolik z toho, o čem chci neustále mluvit, se stalo doopravdy a kolik z toho se stalo jen mně?"

Souhlasím, že kniha je plná emocí, krásná čeština, krátké kapitoly, ale je tu tolik otázek, že jsem Daniele nějak nemohla držet palce. Daniela si v dětství připadala izolovaná, myslela si, že nikoho nezajímá a brala to tak i ve své dospělosti. Rozumím tomu, že když matka měla psychické problémy, že se s tím některé dítě nedovedlo srovnat a pak vidí život kolem sebe jinak, než ho vidí další členové rodiny.
"Máma byla, jaká byla. Měla svoje problémy........ale to tvoje rýpání, to tvoje vymýšlení je snad ještě horší."

Daniela potřebuje pomoct, má takové problémy se svým životem, že se zajímá jen o sebe a své psaní. Když skončí v zaměstnání, ani se nerozloučí s kolegy, protože tu práci brala jako výplň času a je jí jedno, jak to cítí oni a otázky Štěpána bere od začátku jako útok na sebe.
Jestli toto byl gaslighting bych mohla soudit až potom, co bych slyšela, co říkají druzí v rodině a i Štěpán. Třeba jí chtěl i neuměle pomoct.
Ale proto ta kniha jistě není napsaná. Jen si tu uvědomíme, že gaslighting existuje a je těžké ho poznat.

27.03.2024 4 z 5


Hříchy minulosti Hříchy minulosti Sandra Brown

Po hodně a hodně dlouhé době jsem zkusila novou knihu od Sandry Brown, ale není to moje krevní skupina. Příběhy jsou dva a je to pravá romanťárna, schází mi tu nějaké zauzlení nebo napětí, myslím, že dřív byly romány Sandry kromě romantiky i napínavé. Určitě velká oddechovka.

23.03.2024 3 z 5


Instinkt Instinkt Tess Gerritsen

Knihy Tess Gerritsen se vždy čtou dobře, ani tato není výjimkou, ale její dřívější knihy byly napínavější , čtivější a líbily se mi víc , ale tady jsme si užili i trochu humoru. Takže uvidíme, jak se Tess povede dál.

23.03.2024 4 z 5


Halucinace Halucinace Oliver Sacks

Opravdu zajímavá knížka nejen pro ty, kteří již něco o fungování mozku vědí, ale i pro laiky, jako jsem já, kteří vědí o fungování mozku jen to, co se naučili ve škole. Neuvěřitelné, co lidí už halucinace má, aniž by o tom věděli. Halucinace sluchové, zrakové, hudební, prostě halucinace všech forem. Jsou tu popsány případy mnoha a mnoha lidí, často napínavější, než lecjaká detektivka. Také jsem už poučenější a vím, že halucinace jen výjimečně mohou znamenat schizofrenii. Zajímavá a poučná kniha, která se kupodivu i moc dobře čte. Přečtu si i další knihy od Sackse.

23.03.2024 5 z 5


Vzpomínky Vzpomínky Brian Freeman

Originální zápletka a strhující čtení až do konce snad proto, že jsem si celou dobu představovala, jak bych se asi na místě Hallie cítila já. Skvěle napsaný psychothriller.

14.03.2024 5 z 5


Reminiscence Reminiscence Dominik Dán

Tak tady opravdu klobouk dolů, asi jedna z nejlepších dánovek. Naše mordparta má řešit případ, který se stal před šestapadesáti lety, kdy lidé emigrovali přes hranice do Rakouska. Je třeba vyšetřit, jestli lze pohraničníky obvinit z vražd. Ale vše se komplikuje, Krauz s kolegy zjišťuje, že s pohraničníky si už zřejmě někdo vyrovnává účty a vůbec nic není takové, jaké se zdá a špioni jsou na všech stranách. Plný počet, nelze jinak, doporučuji.

14.03.2024 5 z 5


Poslední neuvěřitelné dobrodružství pana Monroea Poslední neuvěřitelné dobrodružství pana Monroea Dan Mooney

Dojemný a pozitivně laděný příběh dvou přátel Joela a Franka, kteří žijí v domově důchodců. Joel už je morous ubitý jednotvárností a nudou, ale jeho život se změní s příchodem Franka, který je plný energie a nápadů, které brzy začnou oba realizovat. Bavilo mě nejen jejich plánování útěků ale i to, jak si útěk dokázali užívat, líbil se mi jejich sarkasmus a vzalo mě za srdce jejich přátelství a jak dokázali porozumět jeden druhému. Sice Joelovi to chvíli trvalo, ale na konci jsem měla slzy v očích. Snad proto, že patřím ke starší generaci, byl to pro mě krásný příběh, který jen tak nezapomenu.
"Duši se moc chtělo, ale pokročilý věk o sobě dával vědět slabostí."

14.03.2024 5 z 5


Ďáblové jsou tu Ďáblové jsou tu Louise Penny

Konečně další díl mojí oblíbené série s inspektorem Gamachem, tentokrát odehrávající se v Paříži, kde se setkáme s jeho celou rodinou a víc se také dozvídáme o jejich problémech a vztazích. Ale i tady je potřeba odhalit zlo a jak se posléze dozvídáme, je potřeba ochránit i dalších tisíce lidí a komu jinému by se to povedlo, než Gamachemu a Jeanu Guye Beauvoirovi, tak jim celou knihu držíme palce. Díky skvělému stylu psaní je to napínavé čtení a těším se na další díl, tentokrát už opět v Kanadě, v městečku Three Pines.

09.03.2024 5 z 5


Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Opět pěkná romanťárna od Jojo Moyes, to ona opravdu umí. Jsou tu povídky, některá kratinká, jiná dlouhá a všechny se mi líbily, některá víc, jiná méně, ale v každém případě je to výborné relaxační, oddychové čtení. Občas je to opravdu potřeba.

09.03.2024 5 z 5