hanka_reading hanka_reading komentáře u knih

Bábovky na konci světa Bábovky na konci světa Radka Třeštíková

Bezradná Rebeka, vděčná Milána, absurdní Linda, důvěřivá Magda, šťastná Saša, odložená Nikola, všehoschopná Karolína a obětavá Bety - osm žen různého věku, se kterými prožijeme osm let a jejichž osudy jsou navzájem provázané.

Musím upozornit, že přívlastky před jmény žen jsou použity přímo z knihy a podle mě výstižně charakterizují jednotlivé postavy.

Líbila se mi různorodost jejich životů. Každá je jiná, každá má svoje problémy a zároveň jsou to obyčejné ženy. I přesto, že životy žen nejsou moc veselé a některé situace přitažené za vlasy, byla pro mě kniha čtivá a bavila mě. Jen závěr mi moc nesedl. Ale jinak za mě ano.

24.01.2025 4 z 5

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Děj začíná v roce 1930. Autorka nás zavádí do malé tatarské vesnice, kde žije Zulejka se svým manželem a jeho matkou. Oba jsou na ni dost zlí a Zulejka je prakticky jejich otrokem.

Doba je pro všechny zlá, není co jíst a všichni se bojí o svůj život. Manžel Zulejky je zastřelen a ona se dostává do vězení, resp. s dalšími kulaky je deportována na Sibiř. Už cesta tam je sama osobě děsná. A tam na ně nic nečeká a pracovní tábor si musí od základu svými silami vybudovat.

Postupně se tábor rozrůstá a všichni se naučí v těch příšerných podmínkách žít. Ale nakonec si zvyknou - vždyť co jiného jim zbývá.

Tento román byl pro mě silný kafe. Celý život Zulejky byl z mého pohledu náročný, ať už podmínky, ve kterých žila nebo i z pohledu vztahů mezi lidmi. Přesto ji vlastně pracovní tábor otevřel oči a naučil ji žít a poznat i něco nového. Dokonce tam porodila a vychovala syna, se kterým měla velmi silný vztah.

Moc legrace v knize nezažijeme, ale i tak stojí za přečtení. Poznáme jinou krajinu, ale můžeme pozorovat, jak se člověk dokáže změnit. Některé recenze vytýkají autorce zdlouhavé vyprávění, ale mě to tam sedlo.

Chcete-li se tedy přenést do drsných podmínek Sibiře, zkuste tuhle knihu.

22.01.2025 5 z 5

Za katrem: Historky, co utekly z basy Za katrem: Historky, co utekly z basy Kateřina Míková

Kdo sleduje profil @zakatrem, tak autorku zná a tuší, co v knize najde. Čtivým a mnohdy zábavným způsobem nás seznamuje s životem v base z pohledu vychovatelky.

Pro mě je to zcela neznámé prostředí a o to víc jsem se na knihu těšila. A musím přiznat, že mě bavila od začátku do konce a dala mi to, co jsem čekala.

Užila jsem si její vyprávění a stejně tak mi sedl její humor a sarkasmus.

Klobouk dolů před zaměstnanci věznic. I když nám autorka vtipným způsobem ukázala, jak to v tomhle zařízení funguje, rozhodně si uvědomuju, že to žádná sranda není.

21.01.2025 5 z 5

Dvojí život Dvojí život Jana Poncarová

Spolu s Podbrdskými ženami jsou tohle za mě top knihy, které autorka napsala. V této skvěle a velmi reálně vystihla atmosféru doby, náladu a postoje lidí. Chápu, že obzvlášť pro mladé ve věku Julie to bylo velmi náročné období. Celá kniha byla pro mě ohromně čtivá a tak mi nezbývá, než dát palec nahoru.

19.01.2025 5 z 5

Deprese je dar Deprese je dar Pavel Baše

Při čtení jsem měla pocit, že autor mluví k těm, co mají depresi. Poskytuje spousta rad, co dělat, když má člověk toto onemocnění. Jen jsem čekala, že tam bude víc toho osobního a toho, jak sám s depresí bojoval a jak se mu žije.

17.01.2025 3.5 z 5

Moje rudá knížka Moje rudá knížka Lenka Blažejová

Hravě a nezávazně o menstruaci.

Myslím, že menstruace v dnešní době už není tabu a bereme ji jako součást života žen. A právě tohle téma si autorka vybrala pro svou knihu.

Je to vtipné, veselé, ale i naučné čtení a navíc plné zajímavých informací. Klobouk dolů před takovým zábavným zpracováním.

Přečíst si ji můžou mladší i starší, ale hlavně i kluci a muži. Věřím, že dokáže zaujmout každého.

A víte, že první moderní tampon s aplikátorem nebo vložku vymysleli muži? Pro mě je překvapení, že tvůrci jsou muži.

Opět chválím grafické zpracování jako u jiných autorčiných knih, to je opravdu poutavé. Není to žhavá novinka, ale ke čtení se hodí kdykoliv.

17.01.2025 4 z 5

Kde je mi dobře Kde je mi dobře Emily Henry

Harriet a Wyn patří do party přátel ze studentských let. Postupem času se z nich stanou partneři. Jako každý rok se schází u Sabriny na chalupě. Jenže už se rozešli a ostatním to neřekli. A tak během další dovolené musí hrát spokojený pár, což není vůbec jednoduché.

V knize sledujeme dvě časové linky - minulost, kde je Harriet někdy dobře a někdy míň a kde se dozvídáme víc o jejich vztahu před rozchodem - tahle mě bavila.

A pak současnost, kde jsou na zmiňované chalupě a předstírají trvající vztah. Navíc Harriet pořád nechápe důvod rozchodu. Tohle mě moc nebralo - nerozuměla jsem tomu, proč si ti dva nepromluví na rovinu - je jim 30, tak by to už mohli zvládnout. A taky mi přišlo zvláštní, že nikdo nic nepoznal - zase tak výborní herci se mi nezdáli.

Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl vyjadřování a musím říct, že některé výrazy pro mě byly zvláštní (katalogizace jeho paží, biologický imperativ k rozmnožování, zkratovala mi frontoparietální síť) - možná to mělo být vtipné a já to jen nepochopila.

Posledních cca 100 stran mě ale chytly a bavila mě i současnost. Jak je vidět - je důležité mezi sebou komunikovat a hlavně dělat to, co chceme my sami, nikoliv naše okolí.

A musím pochválit obálku a ořízku - ty se moc povedly.

16.01.2025 3.5 z 5

Proměny Kafkovy Prahy Proměny Kafkovy Prahy * antologie

Kniha byla vydána u příležitosti 100. výročí úmrtí Franze Kafky, který je spojnicí všech 12 povídek z pera současných českých autorů. Najdeme v nich odkaz na jeho díla, jeho rodnou Prahu nebo připodobnění jeho děl. Některé povídky mě bavily víc, jiné méně, ale všechny byly zajímavé.

Vybrala jsem tři, které mě oslovily nejvíc:

ZÁMEK - K. Meixnerová
Povídka o úspěšné herečce Kláře, která se přestěhovala na vesnici, kde koupili s partnerem zámek. Jenže samotu jaksi nezvládá, obzvlášť se svými fobiemi. Autorka úplně skvěle vylíčila atmosféru.

MAX, MARTA A ZÁMEK V BERLÍNĚ - J. Rudiš
Tady se mi líbila kombinace Kafky a techna - za mě hodně originální.

PROCES - M. Epstein
Skvělá povídka o tom, jak se jedna nešťastná událost zvrtla v soudní spor. Sama jsem nevěděla, na jakou stranu se přiklonit.

Oceňuji také grafické zpracování a moc hezké ilustrace, včetně obálky. Každá povídka je uvedena medailonkem o autorovi a úvodním slovem, které čtenáře zve ke čtení - dobrý nápad.

Povídky jsou různých žánrů a tak si každý najde to svoje - to se mi na tom moc líbí, protože je kniha vlastně určena všem čtenářům.

Zkrátka celý projekt hodnotím kladně a jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do ruky.

14.01.2025 4 z 5

Hluboko v temném lese Hluboko v temném lese Leo Vardiashvili

“Jediný způsob, jak zjistit, jestli něco v životě dokážeš, je zkusit to. A tiše doufat, že ses nepustil do něčeho, na co nestačíš.

Irakli se svými malými syny Sábou a Sandrem utíká z rodného Tbilisi před občanskou válkou. Bohužel nemají dostatek peněz a tak matka zůstává doma. Dostanou se do Londýna, kde se snaží žít.

Otec pracuje od nevidím do nevidím, aby sehnal peníze pro příjezd manželky, ale všechno je marné. Těžce nese, že odjeli bez ní a tak se téměř po dvaceti letech vrací domů. Jenže po nějaké době přestane komunikovat a tak se do Tbilisi vydá Sandro. Situace se opakuje a Sába začíná být čím dál víc nervóznější a odjíždí do rodného města taky.

Začne po nich pátrat na vlastní věc. Pomáhá mu Nodar, se kterým se seznámil hned na letišti co by taxikářem - je to ale ten pravý Gruzínec s velkým srdcem, který dokáže pomoct slabším a chudším a hodně pomůže i Sábovi.

Když se dostane do Tbilisi, jeho vzpomínky na dětství ho dohánějí. Sandro s ním komunikuje prostřednictvím vzkazů a hádanek a jazykem, který si vytvořili a používali jako děti. Vzkazy nachází napsané na různých místech a jsou indicií, kam se vydat dál - tohle je za mě skvělý nápad.

Jeho cesta hledání bráchy a táty není jednoduchá - je plná dobrodružní a často i nebezpečí, kdy jde o život - hlavně ke konci. Bavila mě Sábova odvaha a odhodlání najít je stůj co stůj. A konec byl opravdu silný zážitek.

Zajímavé bylo prostředí Gruzie - život ve městě, ale i cesta do hor - pro mě něco nového. Autorův styl vyjadřování není složitý a kniha se mi dobře četla. Není to zrovna lehké a zábavné čtení, ale i tak doporučuji.

12.01.2025 4.5 z 5

Jak vychovat chlapce Jak vychovat chlapce Veronika Kořínková

Kvůli těžké životní situaci zůstala autorka po nějakou dobu sama se syny. Celý ten stav ji navedl k zamyšlení, jak je vychovat, aby se z nich stali dobří lidé. A zrodil se nápad na knihu, ve které vyzpovídala několik mužů, které pro ni byli inspirací. Otázky se týkaly dětství, rodičů, ale také vzdělání a jejich vzorů. Často byla zmíněna i tehdejší politická situace - na mě to bylo místy až moc, ale zase chápu, že dotazovaní v té době žili.

Nejvíc mi byl názorově blízký Pavel Pafko. Velmi sympaticky a mile na mě působil Arnošt Goldflam. Moc se mi líbil i rozhovor s Michalem Horáčkem. A nejvíc mě bavil poslední rozhovor s ekonomem a filozofem Tomášem Sedláčkem, který byl pro mě nejvíc lidský.

Celý projekt je velmi zajímavý, včetně názorů přátel na jednotlivé muže. Mě osobně by ale taky zajímalo, čím konkrétně inspirovali autorku a tím myslím každý zvlášť. Čekala jsem víc zážitků z dětství než těch politických a kvůli tomu mě kniha tolik nechytla, ale tím knihu v žádném případě nezatracuji. Naopak je vidět, že autorka věnovala spoustu času nejen samotným rozhovorům, ale i přípravě. Skvělý nápad byl zapojení manžela do projektu, který zpovídané muže nafotil a vnesl tak do knihy svůj pohled.

A nesmím zapomenout zmínit, že autorské honoráře z knihy budou věnovány Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

10.01.2025 3.5 z 5

Srpnem to začalo Srpnem to začalo Zdeněk Zelenka

V této knize najdeme čtyři povídky, tedy čtyři případy, které vyšetřuje tým vyšetřovatelů pražské mordparty v roce 1968. Tím hlavním je František Sokol, který svým klukům s oblibou říká “sokolíci. Jsou skvěle sehraní, pálí jim to a jde jim především o pravdu. Jenže narazí na jeden případ, kdy pravda není vzhledem k politické situaci žádoucí. A je na každém, jak se k tomu postaví.

Ze všech povídek dýchá atmosféra doby roku 1968, nespokojenost obyčejných lidí a často i strach. Také vyšetřovatelé mají své životy a u některých do to jejich trochu nahlédneme.

Povídky mě bavily, především kvůli přístupu vyšetřovatelů a jejich férovosti. Myslím, že by klidně mohly vzniknout jako samostatné knihy. Jsou čtivé a pro mě velmi reálně vystihují tehdejší dobu. Pro někoho může být zajímavé i to, že autorem je známý scenárista.

08.01.2025 5 z 5

Horory s TGM Horory s TGM Jan Studnička

Autor nám předkládá sbírku 14 povídek. Jak sám píše: “Každá z těch povídek vychází z nějaké literární hororové či komediální tradice a je tematicky o něčem jiném, ale mají dvě věci společné. Lásku k Česku a lásku k historii. A já doplním, že každou ilustroval někdo jiný a tvoří tak pěkný celek.

Je to takový průřez 20. stoletím. Zažijeme válku s mloky, potkáme Švejka, bojujeme s mimozemšťany, prožijeme masakr s legionáři anebo se třeba potápíme na dno Hranické propasti. A nejen to.

Mě se nejvíc líbily první povídka TICHÁ NOC a poslední PŘÍJEMNĚ HOROROVÝ NÁDECH, ve kterých vystupují inspektor Bouše s Karlem Čapkem a vlastně tvoří skvělý tým.

Zajímavá byla povídka HROZNY s prvky erotiky o vztahu profesora a jeho studentky odehrávající se na Moravě. Dobře ji vystihuje: kopec bere, kopec dává.

A taky mě bavila povídka NA DNĚ, ve které spolu s doktorem Stanislavem Hrozným klesáme na dno propasti.

Myslím, že každý si v knize najde to svoje. Někdy je čtení vtipné, jindy erotické, válečné nebo sci-fi a vždy v kombinaci s hororem a něčím děsivým. Každopádně je to za mě zajímavý projekt. Máte-li rádi povídky, zkuste tuhle knihu.

06.01.2025 4.5 z 5

Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968 Štěpán Javůrek

I tento díl je velmi čtivý a tak reálný. Je z něj cítit tíživá atmosféra doby a také naděje v lepší časy. Více si můžete přečíst v recenzi.

05.01.2025 5 z 5

Kamínek Kamínek Marius Marcinkevičius

Tento krátký litevský příběh vypráví židovský chlapec Eitan. Popisuje nejen své přátelství s Rivkou, ale také jejich odsun do ghetta, kterým jejich přátelství končí. A právě díky kamínku se znovu setkají.

O co je kniha kratší rozsahem, o to víc má větší hloubku. Je to dojemné, ale zároveň silné vyprávění.

V knize najdete krásné ilustrace, které zvýrazňují celý příběh a nechybí doslov k historickým událostem.

Kniha je řazena do kategorie pro děti a mládež, ale myslím, že ji ocení i dospělý čtenář. O její kvalitě svědčí také fakt, že byla přeložena do 14 jazyků.

03.01.2025 5 z 5

Mrazivé vyhlídky Mrazivé vyhlídky Wendy Dranfield

Madison nemá klid ani o Vánocích. Těsně před tímto obdobím je nalezeno v autě tělo ženy bez známek života a kromě toho také její syn, kterému se nic nestalo. Netrvá dlouho a v blízkosti kostela dojde ke stejnému scénáři.

Madison se necítí zrovna dobře. Má pocit, že Nate jde proti ní, Owen ji nepotřebuje a táta před ní něco tají a to je zpátky teprve pár týdnů. A aby toho nebylo málo, pohřešuje se její kamarádka Kate, včetně svého syna. Nezbývá jí tedy nic jiného, než se naplno pustit do vyšetřování.

Muže se jednat o stejného vraha? Je Kate v nebezpečí? A co znamená, že oběť má u sebe malého syna?

I tenhle díl je skvělý od začátku do konce. Madison nemá před sebou jednoduchý úkol, ale nevzdává se. Když to mezi ní a Nate vypadá nadějně, ozve se jeho minulost a všechno je pryč - jaká škoda.

V tomto díle se dozvídáme víc o otci Madison a o tom, že jeho návrat nebyl jen tak - to pro mě byla zajímavá linka, která skvěle zapadla do děje.

Opět je to díl plný napětí, nebezpečí, ale i emocí. Zkrátka - autorka umí napsat každý díl neskutečně čtivě.

02.01.2025 5 z 5

Náhradnice Náhradnice Jitka Prokšová

Nadja je matka samoživitelka, která se potýká s finančními problémy. Při návštěvě lékaře narazí na možnost stát se náhradní matkou páru, který nemůže otěhotnět. Finanční odměna vyřeší její existenční problémy a tak do toho jde. Gitě a Petrovi tak odnosí jejich dítě. Jenže Gita je pěkná mrcha a všechno musí probíhat tak, jak si zamane - ať to stojí, co to stojí. Možná díky ní (a možná taky ne) není porod pro Nadju úplně snadný a vlastně se stane její takovou noční můrou. Nadja si myslela, že těm dvěma splní sen, ale jejich rodinný život se stejně obrátil jiným směrem.

A pak tu máme sousedku Martu, která Nadje tak trochu nahrazuje matku - vyslechne ji a někdy si od ní nechá Nadja poradit. Marta žije sama a i ona řeší zase svoje problémy.

Vyprávění se střídá z pohledu zmiňovaných osob. Mě osobně se líbil jejich různorodý postoj k celé záležitosti a jejich rozdílné povahy. Za mě bych ocenila, kdyby součástí příběhu bylo také období těhotenství, nálady zúčastněních a to, jak ho prožívali. A možná i víc pocity Nadji těsně po porodu - pro ni to muselo být obzvláště náročné.

Přesto je ale kniha čtivá a otevírá pro mě zajímavé téma, o kterém jsem ještě takto nečetla. Nejvíc jsem se dokázala vcítit do Nadji, která udělala podle mě svým činem obdivuhodný krok, i když asi úplně nedomyslela následky. A pak mezilidské vztahy - ty mě baví vždycky.

31.12.2024 4.5 z 5

Užít si rozvod do poslední slzy Užít si rozvod do poslední slzy Veronika Mrázková

“Jenže takhle funguje Vesmír. Nedá nám to, co chceme, dá nám přesně to, co potřebujeme.

“Nikdy nejsme sami a to, co se nám děje, se děje dobře.

Veronika nám popisuje svou cestu nejen rozvodovým řízením, ale také svou proměnu a uvědomění si sama sebe.

Kromě jejího osobního příběhu je to kniha plná hezkých a zajímavých myšlenek - s mnohými jsem souhlasila. Na mě působila tak nějak motivačně a bavila mě.

Myslím, že knihu ocení především ten, kdo alespoň trochu vnímá sám sebe nebo se to chce naučit a taky ten, kdo věří, že všechno se děje z nějakého důvodu.

30.12.2024 4 z 5

MaminkOFF: Malovaly jsme si mateřství MaminkOFF: Malovaly jsme si mateřství Kateřina Chalupníková

“S každým je těžký žít, ale nejtěžší je žít sám.

“Když máte strach o toho, koho milujete, milujete ho najednou ještě víc a malichernosti jdou stranou.

“Když lidem odpustíš, uleví se hlavně tobě."

Čtyři dospělé ženy - Jana, Marcela, Kristýna - a jedna lektorka Zuzana, ke které chodí na cvičení.

Každá je jiná. Každá má jiný život. A každá zvládá mateřství jinak a po svým. Ale všechny mají občas pocit, že jim partner nepomáhá, že to prostě nezvládají a že by chtěli alespoň občas mít chvilku jen pro sebe. A všechny si myslí, že ta druhá se má dobře a nemá si na co stěžovat.

Všechny mají v životě dobré a horší chvilky a nikdo na světě nemá všechno. Možná chtějí jen trochu moc a mají zbytečně velké nároky - na sebe, na ostatní, na život. A možná jen málo vnímají to dobré, co se jim děje.

Pro mě byl nejsilnější příběh Zuzany - život jí naložil nejvíc. Ale i ostatní příběhy jsou čtivé a hezky propojené. Jsou to příběhy ze života, ve kterých se leckdo pozná - tedy především matky.

Pokud se tedy chcete přesvědčit, že všechny matky jsou na tom stejně, sáhněte po této knize.

30.12.2024 5 z 5

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

Autor v knize popisuje svět českých odbojářů prostřednictvím Josefa Balabána, Josefa Mašína a Josefa Morávka, kterým bylo přezdíváno Tři králové, i když Tři mušketýři by bylo určitě lepší.

Všichni žili podle šifer a hesel a dennodenně riskovali svůj život. Klobouk dolů před všemi, kdo se do odboje zapojili.

Některé situace autor odvodil, ale některé jsou podle skutečnosti - o to hůř se četli. Vlastně celá kniha se četla dost těžce, byla z ní cítit tíživá atmosféra. Ale rozhodně stála za přečtení.

30.12.2024 4 z 5

Syn sériového vraha Syn sériového vraha Charlotte Stevenson

Anotace nám říká, že se jedná příběh Monthyho, jehož otec byl sériový vrah, který ho nutil v jeho deseti letech mu pomáhat při těchto činech. Po smrti otce se dostává do adoptivní rodiny, kde žije plnohodnotný život. V dospělosti mu zemře bratr, poslední člen této rodiny a tak zůstává sám.

Tohle je pravda, ale při čtení sledujeme víceméně pouze současný život Monthyho. Za mě velká škoda, že nebylo víc zmíněno dětství s otcem - i přesto, že bylo dost děsivé. Stejně tak mohl být popsán život v adoptivní rodině.

Jako člověk na mě Monthy působil svým chováním zvláštně, ale to by se dalo pochopit vzhledem k dětství. Až později se ukázalo, že dětství a zážitky z něj pouze upozadil a že uvnitř nebyl tím, čím navenek. V půlce jsem si už říkala, jestli je to nějaká taktika, že se často ptá ostatních: Dává to smysl?

Až závěr knihy ukazuje, co se vlastně dělo a že se nedokázal dostat ze spárů událostí z dětství.

Mě osobně zpracování příliš nesedlo. Možná jsem byla nepozorný čtenář, protože některé situace jsem nepochopila nebo mi tam nesedly.

29.12.2024 3 z 5