HanaNov HanaNov komentáře u knih

☰ menu

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zajímavé téma, pečlivě zpracované a s překvapivým koncem. Není to jednoduché čtení, měla jsem pocit, že se textem musím doslova prokousávat, ale odměnou mi byl rozvětvený krásně napsaný příběh. Líbilo se mi propojení děje s dokumenty z archivu STB, i to, jak se příběh stáčel jinam, než jsem čekala. A konec byl pro mě docela šok. Tohle mě tedy opravdu nenapadlo ani náhodou!

10.09.2023 4 z 5


Chladná jako led Chladná jako led Teresa Driscoll

Naprosto předvídatelné od začátku do konce. Kniha, o které za pár dní ani nebudu vědět, že jsem ji četla. Neskutečně naivní hlavní hrdinka, prostředí a ostatní postavy účelové a jakoby prvoplánové, příběh tuctový bez nápadu. Od první kapitoly vnímavější čtenář ví, o co jde, kam se to všechno bude ubírat a jak to dopadne. A na konci si bohužel řekne: Tak jsem měl/a pravdu...

10.09.2023 3 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

(SPOILER) Mám ráda Joonu Linnu, ale... nebylo by od věci udělat restart, zbavit se KONEČNĚ stínu Jurka Waltera a vymýšlet nové příběhy, nové vrahy, nové motivy. Tohle je jako nastavovaná kaše. Od začátku jsem si říkala, kdy na mě zas vykoukne Jurek v nějaké své záhrobní variantě a ejhle za chvíli tam byl:D
Je to podobné jako s Harrym Holem nebo Lincolnem Rhymem - chtělo by to čistý stůl a nové příběhy s našimi oblíbenými detektivy nezatížené dávno mrtvými padouchy. A taky by neškodilo trochu šetřit známé postavy, za chvíli už jich tam moc nezbyde, když umírají jak na běžícím pásu:)

02.09.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Zdá se mi to nebo připadaly všechny postavy nesympatické až odpudivé jenom mě?
Příběh je sám o sobě silná káva, ale bohužel je to realita a prostě se to děje.. Autorka je opravdu skvělá vypravěčka a čtenáři servíruje děj tak, aby nepochopil všechno, aby nerozuměl vztahům a některému jednání, aby před vyřčeným byla pořád jakoby opona, která se zvedne až úplně na konci.
Je to výborná kniha o tom, jak se ze zla rodí další zlo, a já jsem přesto nedokázala souznít s hlavní hrdinkou a omluvit její činy. Babička, matka, dcera, nechápala jsem ani jednu z nich. Navíc tím, jak je vše psané jakoby neutrálně, odtažitě, syrově, tak mě to trochu minulo a nejen k hlavní hrdince jsem pociťovala stále větší antipatii, takže jsem byla ráda, když jsem dočetla. Jediná postava, kterou jsem skutečně litovala, byl Jakub.
Za mě skvěle napsaná kniha, ale jsem ráda, že jsem si ji nekoupila. Zcela jistě bych ji nechtěla číst znova.

02.09.2023 4 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Pro mě docela velké překvapení. Nic zvláštního jsem nečekala, ale nakonec mi kniha docela sedla a četla se úplně sama. Celou dobu mě napadalo srovnání s Hadrovým panákem, který mě z nějakého důvodu naprosto nebavil. Tohle byla jiná káva, postavy a jejich vztahy jsou zajímavé, příběh jako takový není špatný, v knize je několik překvapivých zvratů, navíc ni sedl styl vyprávění. Vytkla bych hodně slabou motivaci vraha, celkově to finální odhalení mě sice trochu překvapilo, ale nepřesvědčilo. A pak teda samozřejmě si zde nechybí určitá klišé (kdo dočetl ví)..

02.09.2023 4 z 5


Ocelový polibek Ocelový polibek Jeffery Deaver

Lincolna Rhyma miluju, to je prostě fakt. A další díl série mě o tom opět přesvědčil. Nicméně nevím, kam se ještě může tahle série ubírat...
Chápu, že se autor snaží jít s dobou a zaměřovat se na moderní nástroje, přesto - způsoby vražd už jsou v několika posledních dílech natolik bizardní až fantastické, že tomu ani při dobré vůli nejde věřit a v příběhu tak vzniká pořád víc a víc nesrovnalostí. V tomto díle mě navíc hodně nebavila naprosto zbytečná linka s Nickem, takže plný počet hvězd dát nemůžu.

02.09.2023 4 z 5


Žena, která věděla příliš mnoho Žena, která věděla příliš mnoho Michele Campbell

(SPOILER) Příjemné čtení, bohužel však absolutně neoriginální, trochu divně (myšleno místy nelogicky a nepřesvědčivě) zamotané a naprosto naivní. Takřka od začátku jde odhadnout, kdo je kdo, a co se plus mínus stane. Hrdinové jak z laciných béčkových filmů, kteří vůbec nepřemýšlí a žijí si na nějakém svém růžovém obláčku.
Ano, jsem ráda, že nakonec předpokládaný padouch nebyl tak úplně padouch, ale zase o to je to horší, protože v tom případě byl tak hloupý, že to snad ani není možné:D

03.01.2023 3 z 5


Dlouhé stíny Dlouhé stíny Charlie Donlea

Čekala jsem víc.. Vlastně se dalo už podle několika prvních stran naprosto přesně odhadnout, kam bude příběh směřovat a kdo je kdo. Zkušenější čtenář si dokáže seskládat celý obrázek velmi brzy, ale čte dál, protože čeká na ten zlomový zvrat - jenže ten nepřijde.
Takže na první dobrou poměrně příjemné čtení, které neurazí, nenadchne a za pár dní zapadne mezi ostatní tuctové knihy s podobným tématem.

10.11.2022 3 z 5


Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Chápu, že je to young adult, ale pro mě naznačený příběh, který nejde do hloubky. Téma je navíc zpracované lehce naivně, "aby to nebylo tak drastické a aby to hlavně dobře dopadlo".

10.11.2022 3 z 5


Dárce Dárce Lois Lowry

Skvělá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Představa podobně řízené společnosti je totiž šílená a děsivá - lehce mi to připomnělo Bez šance Neala Schustermanna, u kterého mi bylo místy až nevolno.
Myšlenka, příběh, zvraty.. všecko parádní - jen škoda, že autor téma více nerozvinul, jistě by bylo o čem psát. Za mě tedy maličko nevyužitý obrovský potenciál - předpokládám, že kdyby kniha nebyla určena náctiletým, ale primárně dospělým čtenářům, mohla by být košatější a ještě mnohem víc zajímavější a šokující. Děj totiž byl hodně rychlý, až mi bylo líto, že některé situace nebyly více rozvedené.
A teda ten závěr - sakra - nemám takové konce ráda. Aspoň že doslov vysvětlil, o co autorce šlo, takže jsem spokojená:)

22.10.2022 4 z 5


Byla to tichá dívka Byla to tichá dívka Michele Campbell

Nenápadná kniha, ale přitom brilantní psychologický román. Příběh je sice naprosto tuctový, obehraný jako stará deska, předvídatelný a zcela neobjevný, nicméně - psychologie postav je geniální.
Všechny postavy jsou skvěle vykreslené, skoro jako by to byly reálné postavy. Moc mě bavilo sledovat vnitřní vývoj obou hlavní sester (a nejen jich) a posun jejich hodnot. Úplně nejlepší za mě byly pasáže, když hrdinka popisovala, jak se cítí, co si myslí a jak by to chtěla řešit, ale pak reálně zareaguje naprosto jinak. Ta z dvojčat, která navenek působí jako ta špatná - vyvrhel, který se chytá nesprávných lidí, dělá nevhodné věci a chová se nepřiměřeně - je ve skutečnosti tou tišší a klidnější sestrou, a naopak. Je to celé vlastně o tom, že okolnosti a prostředí doženou člověka k něčemu, co ve skutečnosti dělat nechce...
Moc příjemné čtení:))

22.09.2022 4 z 5


Andílek Andílek Lucinda Berry

Tak to byla síla, uff..
Popravdě - Útěk ze světa se mi líbil víc a zřejmě proto, že byl pro mě mnohem uvěřitelnější. Prostě nevěřím, že by adopce proběhla tak, jak proběhla, jednak tak rychle, jednak tak podivně, aby se rodiče nedozvěděli žádné informace k dítěti, natož aby se u týraného dítěte nedělal podrobný psychologický posudek. Naskýtá se totiž otázka - kdo v tomto případě pochybil? Policie, sociální pracovnice, psycholog/psychiatr?
Ano, je to šílený příběh, ale nevěřím, že by se na pravou povahu věcí nepřišlo dřív, už jen když vezmu v potaz, jak dlouho trvá samotný proces adopce.
Jinak je kniha čtivá, i když některé postavy mi svým chováním vážně lezly na nervy (hlavně Christopher). Zároveň mi hodně scházely orientační časové údaje. Příběh poskakoval dopředu (někdy i v rámci jedné kapitoly), ale čtenář si může časovou osu jen domýšlet, přitom by neškodilo vědět přesněji, jaké časové období uplynulo v průběhu celého příběhu a jak dlouho se vše vyvíjelo.

20.09.2022 4 z 5


Nevěřte tomu Nevěřte tomu Charlie Donlea

Milé překvapení, nic jsem od toho nečekala a WAU - není to sice takové to, co vás úplně sejme, ale určitě si to zaslouží pozornost.
Kniha je psaná hodně čtivě - proložení scénáři k dokumentu a zároveň zápisy ze soudních jednání, to je úplná paráda. Postavy i jejich jednání a motivace, to všechno je naprosto uvěřitelné. A co je úplně nejvíc - autor vás 2/3 knihy pěkně vodí za nos a vy mu prostě nic netuše sednete na lep (teda aspoň já a to se považuji za docela zkušeného čtenáře:-D). To si tak čtete docela příjemný thriller, který pomaličku odhaluje, jak to vlastně všechno tenkrát bylo a nečekáte absolutně žádné překvapení, a najednou poslední třetina knihy ten poklidný a rádoby předvídatelný děj zboří jak domek z karet. A poslední kapitoly už jsem četla s otevřenou pusou, protože který autor má dost odvahy na to, aby zabil........ (kdo četl, tak ví)???

31.08.2022 4 z 5


Útěk ze světa Útěk ze světa Lucinda Berry

(SPOILER) Tak tohle je pro mě opravdu obrovské překvapení! Je to za delší dobu asi nejlepší kniha, jakou jsem měla v ruce, a od první strany jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Přitom jsem po ní sáhla spíš z nouze, nevěděla jsem, co mám čekat, autorku jsem neznala. A pak.... absolutní PARÁDA.....
Příběh je prostě skvělý - fascinující, otřesný, překvapivý, přitom tak uvěřitelný, pravdivý, skutečný. Protože toto se prostě děje, i když nad tím sebevíc přivíráme oči. A to je i důvod, proč čtenáře zasáhne na nejcitlivějších místech. Je vidět, že autorka se ve svém povolání s oběťmi (i vůdci) sekt setkala, protože to, jakým způsobem příběh podala, je naprosto geniální. Postavy jsou všechny naprosto živé, reálné, hmatatelné, až skoro vystupují ze stránek jako reálné bytosti.
Příběh je vyprávěn ze tří pohledů, přitom nejzajímavější je právě ten nejméně zúčastněný - Meredith - protože je nezaujatý a věcný. Vlastně u všech ostatních postav (Scott, Kate, Abbi) jsem se neustále pozastavovala nad jejich jednáním, protože reagují pouze citově, jediná Meredith pudové a často zkratkovité jednání vyvažovala svou racionalitou a odstupem. Postava Raye - to se nedá ani popsat, jak výstižně je vykreslená. A informace, které se čtenář dozví na posledních stranách, to je jako facka všemu (nejen pro Kate, které především patřila).

15.08.2022 5 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Než jsem se dostala do příběhu, chvíli to trvalo, protože už jsem si nepamatovala detaily předchozího dílu. Nicméně pak už to byla parádní zábava. Strašně moc mě baví sklenařský svět a Ilan, některé postavy mě zklamaly, některé naopak překvapily, většina z nich se ale v každém ohledu chová naprosto nepředvídatelně.
Za mě se v tomto díle více otázek položilo, než vysvětlilo, takže já, která jsem si od Nasterey slibovala některé odpovědi, tak nejen že jsem se jich nedočkala, ale ještě přibyly další. Jsem zvědavá, jak chce toto autorka rozmotat. Na další díl se nicméně opravdu těším!

11.08.2022 4 z 5


Písečníci a bludný asteroid Písečníci a bludný asteroid Václav Dvořák

Dávám 3* za to, že je to česká kniha a příběh poměrně příjemně plyne. Nicméně je to hodně evidentní vykrádačka na zahraniční young adult a fantasy a děj mě úplně neoslovil.

11.08.2022 3 z 5


Tři sestry Tři sestry Heather Morris

Když člověk čte takové knihy, vždy se v něm mísí šílené pocity a každý takový příběh vpodstatě znamená jistý úspěch - samotný příběh je natolik silný, že to nemůže být propadák.
Heather Morrisová to ale opravdu umí a osudy všech svých postav vypráví strhujícím způsobem, navíc píše velmi příjemným stylem. Příběh sester se zdá být až neuvěřitelný, pokaždé, když zase opět vyvázly z jisté smrti, jsem si říkala, že to se snad nemohlo stát. Všechny sestry měly opravdu neskutečné štěstí a minimálně u Livi a Cibi je s obrovským podivem, že dokázaly přežít téměř tři roky.
Zajímavé bylo propojení příběhu s tatérem, Gitou a Cilkou - příběh to příjemně osvěžilo, když jsme se setkali se známými postavami.
Dávám 4* jen proto, že mě moc nebavil konec, tedy období po válce, kdy příběh hodně skákal v čase i prostoru a neudržel úplně zajímavou dějovou linku. Poválečný vývoj, který zabírá téměř polovinu knihy, plyne v duchu vzpomínek v konfrontaci s realitou, v níž se vlastně všem všechno daří, takže příběh je takový rozmělněný a už o ničem - poválečné životní osudy sester se daly vypsat nějakým shrnutím.

11.08.2022 4 z 5


Desátý kruh Desátý kruh Jodi Picoult

Neurazí, nenadchne. Oceňuji spojení s komiksem, ale jinak je všechno takové poměrně dobře předvídatelné, absolutně žádné překvapení, příběh tuctový. Trixie mi od samého začátku nebyla sympatická, nerozuměla jsem jejímu jednání. Vlastně kromě Daniela mě asi žádná postava nijak zvlášť nezaujala.
Musím říct, že už je to asi 2 týdny, co jsem knihu dočetla, a musela jsem si připomenout, o čem to vlastně bylo - takže opravdu žádný zázrak, který by utkvěl v paměti...

16.05.2022 3 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Tak tohle je slátanina, jakou jsem neměla v ruce už hodně dlouho! Musela jsem se nutit, abych se dobrala konce, pořád jsem doufala, že tam na mě bude čekat nějaké logické vysvětlení, uzavření, že se to poskládá tak, aby to dalo smysl. Jenže nedalo..

Začátek vypadal docela slibně, jenže pak se to začalo odvíjet úplně jinam a stále více to zabředávalo do úplných absurdností a nesmyslů. Jeleni, imaginární svět, který neustále obchází pravidla své vlastní existence, celé město posedlé šílenstvím, neposkvrněné početí,... To je prostě tak šílená směs, že se to fakt dá jen stěží pochopit.

22.03.2022 1 z 5


Milé dítě Milé dítě Romy Hausmann

Nevím proč, ale mě to opravdu nebavilo.. Příběh je přitom vcelku dobře vystavěný (byť překombinovaný), má zajímavou myšlenku, vyprávění z několika pohledů mám ráda, ale tady to na mě prostě absolutně nefungovalo. Možná je to autorčiným stylem, nedokázala jsem totiž sympatizovat se žádnou postavou, některé (vlastně skoro všechny, ale hlavně Mattias) mě neskutečně rozčilovaly jak myšlením, tak jednáním.
Opravdu mě bavily části, kdy byla vypravěčem Hannah, protože takový nespolehlivý vypravěč je opravdu hodně nosný materiál a dokáže čtenáře dokonale oklamat.

Za mě kniha, kterou si přečtete, ale za pár dnů už nevíte, o čem to bylo..

29.01.2022 3 z 5