hana1070 hana1070 komentáře u knih

☰ menu

Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Island, detektivní zápletka a vypravěč se speciálními potřebami. To nemůže nevyjít. Teda může, ale v tomhle případě to klaplo geniálně.

25.02.2024 5 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

O všem a o ničem. No jo, 21 let... :-)

22.02.2024 3 z 5


Město v mlze Město v mlze Jaroslav Konáš

No, musím říct, že minimálně první polovina knihy, která líčí atmosféru a poměry ve městě, je skvělá a velmi mě bavila. Místní divno-lidé, pradávný kult spojený s krvavými rituály v pozadí, stará opuštěná část města, místní blázinec... Zato druhá část, to jsem už jen koukala, kam se to celé řítí... Je to napínavé, akční, mysteriózní, ale na mě už to bylo trochu moc (například ta upírská vložka!). Z konce taky nadšená úplně nejsem, ale beru, no. Pro mě je tahle kniha něco jako kombinace Uranovy a Cestou špendlíku a jehel.

22.02.2024 4 z 5


Můj bratr Můj bratr Karin Smirnoff

... Zapomeňte na interpunkci, na velká písmena na začátku vlastních jmen, na uvozovky. Písmenka tečou po stránkách a vám jde z toho hlava kolem. Překladatelka Lucie Olešová to měla hodně těžké, své role se ale zhostila skvěle. Od knihy se nedá odtrhnout, a to ani když cítíte, že pro zachování svého duševního zdraví byste ji měli aspoň na chvíli odložit.

22.02.2024 5 z 5


100 miliard neuronů 100 miliard neuronů Petr Stančík

No, asi jsem to úplně nepochopila... Ta Škodovka mi tam nakonec vadila vlastně nejmíň.

10.02.2024 3 z 5


Zpátky ve hře Zpátky ve hře Michal Viewegh

Ta povídka o Švédce, která strávila skvělou dovolenou se svým mrtvým manželem, je výborná. Ale jinak...

10.02.2024 3 z 5


Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Renata Kalenská

Kniha patří k těm, při jejichž čtení se vám tají dech, žasnete nad možnostmi současné medicíny a začnete uvažovat i nad svým vlastním zdravím a zdravím vašich blízkých. Je nejvyšší čas začít se o svou tělesnou schránku starat...
Víc tady: https://naskokjinam.blogspot.com/2024/01/renata-kalenska-organy-nepatri-do-nebe.html

25.01.2024 5 z 5


Život na Zemi Život na Zemi David Attenborough

Je to edukativní (zejména pro nás, kteří si z učebnic biologie moc nepamatujeme), plné parádních fotek a vlastně i dost vtipné. Věděli jste například, že když si představíte celou historii života na Zemi v podobě jednoho kalendářního roku, že první řasy se objeví v srpnu, ryby koncem listopadu a lidé až v předvečer Silvestra?
Více tady: https://naskokjinam.blogspot.com/2023/11/david-attenborough-zivot-na-zemi.html

22.11.2023 5 z 5


Transfer Transfer Bianca Bellová

Každý lidský osud je jedinečný a zároveň i obyčejný a banální. I Transfer je takový - na chvilku zaujme, možná pobaví, ale asi to není kniha, nad kterou byste dlouze bloumali a vzpomínali na ní celý život. Trochu mi připomínala Karneval zvířat, který jsem četla o prázdninách. Na druhou stranu, těch pár hodin života, které jsem čtení věnovala, vůbec nelituju. Co bych tak asi vyprávěla při bezduchém čekání na letišti já?

21.10.2023 4 z 5


Kniha, kterou posypal hvězdný prach Kniha, kterou posypal hvězdný prach Nora Eckhardtová

Tak tuhle knihu provází hvězdná pověst:-)

Kniha se odehrává v roce 1874. Dva pražští knižní nakladatelé - Max Alfred a Jonatan Bartoloměj - uzavřou napůl v legraci a napůl vážně podivnou sázku: kdo z nich vydá nejúspěšnější knihu na trhu, ten získá dům toho druhého. Jonatan Bartoloměj je přesvědčený, že vydávání knih je především o marketingu, a že je důležité, aby se o knize hlavně mluvilo, to pak zajistí prodeje. Max Alfred zase sází hlavně na kvalitu díla. Podmínky sázky odpovídají nastavení obou mužů - Max bude mít na výběr knihy dva měsíce, Jonatan jen týden. Vybrat musí literární debut, zvítězí ten, kdo prodá větší náklad.

Postupně se dočítáme podrobnosti o tom, jak se dělají a prodávají knihy, děj příběhu nás zavede do Prahy konce devatenáctého století - do židovského města před asanací, do vyšších šlechtických kruhů i mezi tu největší chudinu sirotčinců a vykřičených domů. Nikde ale nesetrváme příliš dlouho, spíše se postupně dozvídáme perličky i temná tajemství osobního života hlavních hrdinů knihy a jejich blízkých. Která kniha nakonec bude úspěšnější? A je to vlastně podstatné?

Pobavil mě osobitý humor autorky, která se sama v knize objevuje, příp. kroky hrdinů vtipně glosuje - to byly asi nejlepší momenty knihy. Jinak jsem ale stále čekala na to nadšení, které se mě má zmocnit a které nad knihou projevují ostatní čtenáři - a to bohužel nepřišlo. Ano, je to milá kniha, vtipná hříčka s překvapivým koncem, ale že by to bylo tak výjimečné dílko? Autorka používá hezkou češtinu, střídají se tu žánry, samotná kniha je velmi pěkně vypravená, mně ale pořád chyběl ten moment, kdy bych si řekla - wow, tohle je opravdu bomba! Anebo je to celé záměr? :-) Více viz recenze: https://naskokjinam.blogspot.com/2023/10/nora-eckhardtova-kniha-kterou-posypal.html

18.10.2023 4 z 5


Karneval zvířat Karneval zvířat Zuzana Dostálová

Hudebníci (aka účastníci zájezdu) na turné po Německu, aneb konečně jsem pochopila, proč se tak aktuálně řeší "status umělce". Tragikomedie, která se dobře čte, ale taky otvírá oči...

29.08.2023 4 z 5


U: Ztraceni v metru U: Ztraceni v metru Timur Vermes

Poměrně dost divná kniha o jedné jízdě metrem:-).
Ale bavilo mě to.

10.07.2023 5 z 5


Sběratelka příběhů Sběratelka příběhů Sally Page

Sběratelka příběhů je půvabná kniha, která ukazuje, že literatura (a psi!) dokáží lidi sbližovat a že někdy mohou mít lidé, které přehlížíte, docela zajímavý příběh. Najdete tu pestrou směs dojemného, vtipného, smutného i veselého vyprávění, stejně tak i tajemství, odvahu a velké přátelství. A také naději, že pokud spolu lidé budou více mluvit, budou jejich vztahy a životy mnohem lepší, než čekali. Příjemná kniha pro ženy na letní čtení.

10.07.2023 4 z 5


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Tak jsem si přečetla, jak to má Harry na světě těžké... Má:-)
Víc tady: https://naskokjinam.blogspot.com/2023/06/princ-harry-nahradnik.html

07.06.2023 4 z 5


Útěk na koloběžce Útěk na koloběžce Luboš Pavel

No, tohle není moc povedené. Viz recenze.

06.06.2023 2 z 5


Jitka Válová: Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě. Jitka Válová: Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě. Marcela Pecháčková

Jitka a Květa Válovy, to byly dvě mimořádné ženy. Maximálně propojená dvojčata, originální malířky a výtvarnice, svérázné osobnosti spjaté s rodným Kladnem. Prožily život s cigaretou v puse a sklenkou vína v ruce, byly známé svým drsným slovníkem, a přesto na ně všichni vzpomínají s láskou jako na obrovské talenty a výrazné osobnosti. Výborná knížka.

09.03.2023 5 z 5


Byli jsme tu vždycky Byli jsme tu vždycky Filip Titlbach

Výborná kniha Filipa Titlbacha. Rozhovory na téma queer, trans, nebinárnost, drag queen, AIDS, ale také o historii, manželství pro všechny, aktivismu a popkultuře. Doporučená četba pro všechny.

11.08.2022 5 z 5


Kolik podob má doprovázení Kolik podob má doprovázení Martina Terezie Kalábová

Hlavním tématem knihy je paliativní péče a doprovázení blízké osoby na poslední cestě. Jedná se o jakousi autobiografickou zpověď, popis situace jedné rodiny, ve které postupně odchází otec. Domácí péče je stále náročnější, a i když se v ní matka s dcerou střídají, nakonec nezbyde, než umístit otce do zdravotnického zařízení. I tam je ale možné pokusit se splnit umírajícího týkající se svého odchodu. Knížku doplňují odborné poznámky o paliativní a ošetřovatelské péči, část je věnovaná duchovnímu, či chcete-li náboženskému rozměru. Není to lehké čtení, ale může čtenáři ukázat, jak to na konci našeho života může také vypadat. Kniha je k dispozici zdarma v elektronické podobě - https://www.mskruh.cz/publikace/kolik-podob-ma-doprovazeni

04.02.2022 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Listopád je vlastně hodně drsná kniha. Alena Mornštajnová nás vrací do doby, kdy je země obehnaná ostnatým drátem a veškerý život je kontrolován armádou. Občas se v televizi objeví zmínka o něčem ze světových dějin (útok na Dvojčata), jinak se ale v socialistickém Československu žije v podivném bezčasí s velmi špatnými vztahy mezi lidmi. Prověřené seriály, omezená produkce všeho, benzín na příděl, internet a mobilní telefony jen pro ty nejprověřenější soudruhy. Pokud jste tak jako já z generace, která socialismus ještě zažila, budete tuto knihu číst s mrazením v zádech. Protože to, o čem se v knize píše, jsme v nějaké podobě prožívali a vlastně si umíme pořád představit, že to tak tenkrát klidně dopadnout mohlo. Pro mladší generaci bude tenhle příběh spíš cosi jako dystopie ve stylu Margaret Atwoodové. Jsem docela zvědavá, jak knihu, která ukazuje, jak to v Československu za socialismu chodilo, generace narozená ve svobodě přijme. Aleně Mornštajnové každopádně patří velký dík za to, že tehdejší dobu dokázala tak pregnantně připomenout a na malých osudech ukázat, že mohlo (a vlastně pořád může) být daleko, daleko hůř.

20.04.2021 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Michaelu Klevisovou čtu ráda a detektivka Drak spí se jí hodně povedla. Vražda známé foodblogerky v malé jihočeské vesničce - nitky vedou na všechny strany: sociální sítě, psychické poruchy, dluhy, události z dětství i poválečný odsun Němců. Všichni si tu vidí do talíře a přesto má každý ze zdejších obyvatel nějaké tajemství a aspoň malý motiv...

16.09.2020 5 z 5