Hakem Hakem komentáře u knih

☰ menu

Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

S Rothfussem jsem začala když se mi narodil syn.. ten má teď už 9 let a já pořád nevím jak to s tím Kvothem vlastně bylo. Hudba ticha a Bleskostrom byly zákusky během čekání, kdy jsem Rothfusse všem doporučovala. Teď už ho nikomu nezmiňuji, protože jsem už ztratila víru, že ho někdy dočtu. Jméno větru bylo skvělé čtení, ze Strachu moudrého muže jsem byla rozčarovaná, protože jak se tu víctkrát zmiňovalo, je to jen vata k 1. a 3. dílu.. Felurian byla zbytečně dlouhá, konec s drakem mi zase přišel jako z fantasy pro děti.. nedozvědeli jsme se poměrně nic nového.. třetí díl by tímto tempem musel mít alespoň 3tis. stran, abysme pochopili Kvotheto změněnou osobnost z hostince.. mno, uvidíme, třeba se Rothfuss pochlapí a než se mi syn ožení, tak to dopíše..

11.12.2021


Takhle velká ryba a další příběhy z Kanady Takhle velká ryba a další příběhy z Kanady Liba Švrčinová-Cunnings

Nemám ráda knihy typu "vše jsem zvládla sama, věděla jen já, nikdo jiný kromě mě...", ale autorka si přezdívku Mrs. Rambo vysloužila zaslouženě.
Bere nás na rybářské výpravy, cesty do hor, k jezerům a mnoho dalších.
Ze začátku mi vadily krátké kapitoly a strohý styl psaní, ale není to román a při množství popisovaných zážitků by to byla kniha na stovky stran.
O Kanadě jsem toho moc nevěla, ale po přečtení této knihy bych se tam ráda někdy podívala.
Občas jsem se opravdu od srdce zasmála a občas tajila dech jak to a to dobrodružství dopadne. A konečně si už pamatuju rozdíl mezi "normálním" medvědem a grizzly. Třeba se to bude někdy hodit :D
Knihu doporučuji, těším se až si přečtu další knihy od autorky a autorce samotné přeji ještě spoustu zážitků, pevné zdraví a štěstí na cestách i v životě.

20.12.2019 4 z 5


Hostina pro vrány 1 Hostina pro vrány 1 George R. R. Martin

Hmm, tak ze všech postav celá kniha o těch nejhorších.. Briennina linka z 80% nuda, až ke konci se to zlepšilo, Cersei grr, Arya mě nebaví už od útěku z Rudé bašty, Sansa měla záživný snad jen sestup z Orliho hnízda, Sam taky žádné extra drama.. aspoň, že je tam Jaime :) no snad budou v dalším díle už jen hlavní postavy. Abych jen nekritizovala, tak kvalita vysoká, jen mě jiné postavy baví víc

28.06.2019 4 z 5


Bouře mečů 2 Bouře mečů 2 George R. R. Martin

Zase paradni, epicke dilo, ktere si uz 2 mesice davkuji kazdy den :D Sama prekvapeni, opravdu do posledniho momentu, netusim co se s kym nebo komu stane. Vyhnout se nechtenym spoilerum je dnes uz tezke, obcas uz bohuzel vim kdy ktera postava zemre, ale zpusob je nastesti vzdycky necekany. Fialova a Ruda svatba husta.. bylo mi nekterych postav moc lito.. konec super, vrham se na dalsi dil.

06.05.2019 5 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Zatim jsem odolavala jak knize, tak serialu, ale uz jsem se do toho taky pustila a fakt bomba

27.02.2019 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Tak. Docteno. Zhruba do poslednich 10 stran me to vaazne moc nebavilo. Aljaska byla protivna, ale zbytek kamaradu celkem usel. Libilo se mi hledani odpovedi v ruznych nabozenstvich a konecnych par stranek a uvah mi najednou zmenilo pohled na celou knihu.

Jen na okraj - tak jako mi ve Snezi snezi hrozne vadila prezdivka Vevoda u holky, mi v hledani Aljasky vadil Valecek a Plukovnik. Kazdy pubertak vazne nemusi mit blbou prezdivku.

11.02.2019 3 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Do knih ze 2.sv.v. se bojím vracet, protože mi líčení všech těch hrůz pak nedá spát, v této knize, ačkoliv popisuje válku od začátku do konce, nebylo těch brutalit naštěstí tolik jako v jiných knihách. Spoustu si člověk mohl jen domyslet, takže pro slabší povahu můžu doporučit.
Příběh je poutavý, od začátku do poslední věty. S postavami jsem se smála, brečela, prožívala jsem jejich strach a odvahu. Je to příběh o lidech a jejich růstu během časů, kteté se nedají pochopit normalním rozumem a o jejich životě po tom všem co viděli a zažili.

Autor popisuje ve velmi krátkých kapitolách spoustu malých drobností, kvůli kterým jsem měla i chuť "na plátek černého chleba.. nebo velký teplý pecen chleba" a v prstech jsem cítila malé domečky na rychlo, ale s velkou láskou vyřezávané.

Krásná kniha s postavami, které bych chtěla osobně potkat a obejmout je.. konec je nečekaný, žádný krásný pohádkový happy end, ale pokračování v tom co život opravdu přináší..

Doporučuji

26.01.2019 5 z 5


Léto s opicemi Léto s opicemi Wilson Rawls

S klidným svědomím můžu říct, že nebýt výzvy 2018, tak bych se ke knize nikdy nedostala a i kdyby náhodou, tak bych ji po pár stránkách klidně odložila.. tak do půlky mě to vůbec, ale vůbec nebavilo.. pak nastal zvrat, propukla velká bouřka.. a najednou jsem zhltla zbytek knihy během chvilky. Posledních pár stránek jsem probrečela.. je to milá dětská knížka, kterou bez obav můžu doporučit na čtení pro mladé kluky a holky.

Je to kniha o dětských přáních a o naději, že když se člověk moc snaží, tak žádné přání není nesplnitelné

22.10.2018 4 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Číst ji v zalezlá v dece když je za okny bílý klid a mír, tak dám i 4.. je to taková sladká vzpomínka na první lásky, ten pocit kdy bez toho druhého nevydržíte ani minutu.. příběhy jsou jednoduché, ale vtáhnou a těžký happy end je očekávanou třešničkou na dortu. Jen ke konci se mi už pletli jména kdo s kým a co a jak bylo :)

28.09.2018 3 z 5


Paní z námoří Paní z námoří Henrik Ibsen

Nebyt vyzvy 2018, tak bych to asi brzo vzdala.. hlavni postava je na facku, manzel celkem taky, jedna z dcer jak by smet..
Problem je, ze konec dava smysl. Odveky to problem, ze clovek nevi co ma, dokud o to neprijde s pocitem, ze o neco dobrodruzneho prichazi, kdyz se usadi.. a dcera nasledujic nechtene prikladu nevlastni matky kraci smele stejnou cestou..

11.09.2018


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Bajky celkem pěkné, komentáře tak půl na půl. K bajkám se dá vrátit a číst znovu, komentáře si stačí "odbýt" jednou..

10.09.2018 3 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Jsem na tom jako většina posledních komentářů. Přečteno podruhé kvůli výzvě. Za mlada mě to vůbec nebavilo a část s nemocí byla hrozná nuda. Teď se mi kniha líbila mnohem víc, i tu část s nemocí jsem dala a nebyla to taková hrůza.. asi jak stárneme, tak se chceme víc vrátit do těch mladých, bezproblémových let.. Každopádně seriál je podle mě pořád lepší než předloha.

10.09.2018 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Teda, to bylo jízda. Fyzika a chemie normálně plyne kolem mě bez povšimnutí a teď jsem s nimi strávila 2 dny a nejhorší na tom bylo, že jsem tomu rozumněla a bavilo mě to. Takže klobouk dolů autorovi, vysvětlit všechno tak, že i laik chápe vo co go ve většině času. Svižný zajímavý děj, jste napnutí až do konce. Shlédnutí filmu předem bylo taky dobrý (i když už je to dloouho), měla jsem k tomu i hezkou vizualní podporu v paměti. Kdybych někdy uvízla na Marsu, tak budu aspoň vědět co nedělat :D

06.09.2018 4 z 5


Kuchařka Stařenky Oggové Kuchařka Stařenky Oggové Terry Pratchett

Kucharka byla vazne vtipna, ale trvalo mi dlouho nez jsem se ji prokousala, nekolikrat jsem ji odlozila a pak zacala znovu. Recepty jsou nezname a drtivou vetsinu nemam v umyslu zkouset :)
"Muzete ale pouzit napriklad misku a drevenou lzici, jste-li chudi a pracoviti, nebo domaci hnetac, jste-li bohati a lini."
"..vmichejte do jedne casti hmoty zelene barvivo (vhodna chvile, kdy znovu nepridat zadny arzenik...... Musime hmotu zpracovat velmi rychle, driv nez nam do ni nekdo prida nejaky arzenik."
recept 0 zab .. "Opatrne se vyhnete vsem zabam a rozhodne je nesuste."
"Mnohe a velke tradice vareni, jak uz jsem rekla, maji svuj puvod v nedostatku.. Kazdy idiot dokaze udelat chutnou veceri z poradneho bifteku, ale kdyz jsou vasim veskerym materialem hovezi kopyta a volska tlama, no, tak to je presne ten cas, abyste se zacali ucit varit."
Cucave pochoutkove krysy na spejli "Je mi jasny, ze o originalni recept zadnej z vas nestoji. Dat takovej recepis lidem by byla druha nejdrsnejsi zabava hned po soutezi "Se snorchlem a ploutvemi do sveta pirani". " "Opatrne pak vstrcte spejle kazde kryse do... tedy do kazde krysy a ujistete se, ze dobre drzi. Je to tak trochu nechutne,ze? No, porad je to lepsi nez pouzivat skutenou krysu."

10.07.2018 4 z 5


Carpe Jugulum Carpe Jugulum Terry Pratchett

Dalsi skvely dil s carodejkami. Mam ty "holky" proste rada :) Libila se mi romanticka linka Agnes a Vlada, skoda ze z toho nic nebylo. Babi je uzasna, dostane se na zoubek i upirovi :D

14.04.2018 4 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Tak nečekaně dočteno.. myslela jsem, že s tím po pár stránkách seknu, ale naštěstí se autor nerozepisoval o detailech fyz. vztahu s Lolitou - čehož jsem se po tom úvodu bála a co bych nevydýchala.. co říct, patřím do skupiny, která má s knihou potíže. Humbert neustále řeší jak Lolitu miluje, ale ve skutečnosti je to jenom jeho chtíč. Nestará se jak jí je, co si myslí, psychicky ji týrá, zneužívá.. sám na konci píše, že o tom nechtěl přemýšlet, i když viděl její dětský utrápený obličej.. Humbert byl sobec a žárlivý tyran, Lolita nesnášená matkou a zneužívaná nevlastním "otcem" to ustála ještě dobře..
Během čtení jsem si Lolitu představovala starší, protože její skutečný věk a psychiku při takovém zneužívání si nedokážu a nechci představovat..
Styl autora se mi nelíbil, četla jsem stylem "kdy už to skončí", kniha ve mě až na nechuť nevyvolala žádné jiné emoce.. žádné sympatie s Humbertem - chudáčkem jednou svedeným a pak 2 roky soustavně zneužívajícím a posedlým..

06.03.2018 2 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Poprve budu na databazi spoilerovat az se ze me bude kourit, jinak to nejde :)
Hmm, cela saga prectena behem asi 2 mesicu, tak mam v hlave trochu gulas co bylo v ktere knize.
Z Pani jezera jsem byla celkove asi zklamana. Cteni to bylo napinave jako vzdy, ale neco mi tam chybelo a neco nadbyvalo.
Spoilery:
Co se mi libilo bylo jak autor behem cele sagy 3x zminil Koral (jedno ze jmen na pahorku, popis jeji smrti a jeji ruce pomahajici na posledni ceste Geraltovi) a pritom byl jeji pribeh popsan az v Bourkove sezone. Na slavne svatbe se o 5 knih drive dozvime, ze Jarre bude mit jednu ruku. Sice tou dobou uz mel byt zamilovany do sve budouci manzelky, ale porad obskakoval Ciri..
Libily se mi Ciriny skoky v case a mistech. I tak kratky zasah do te ktere soucasnosti a vzdycky s velkym dopadem (nekdy tragickym - blechy). Nejhur jsem nesla skok k tomu dedkovi, z neho me jeste po precteni mrazilo. Moc jsem nepochopila jak bojovnici Lidi Olsi hrozne pronasledovali Ciri a najednou konec a zadna dalsi zminka.
Potom mi nedavalo smysl jak Emhyr tak rychle nasel Vilgefortzuv hrad. Moje teorie je, ze lozi zradila Fringilla Vigo, ktere Geralt rekl spravny nazev (ale zase ten neni tak blby, ne?) Proto potom pouzivala ten krem, aby se neprozradila – chystala si ho prece nekolik tydnu..
Ta slavna loze byla taky takova nelogicka, nejdriv spousta reci, jak budou slouzit jen magii a ze momentalni situace je nemusi zajimat – nezapojily se do valky. A po valce by najednou chtely zase vsude strkat cumak - kdo dostane kolik ktere zeme. Konec Filippy Eilhart byl zaslouzeny a k tomu uz vime ze Cirina skoku ze zaplaly hranice s (nevinnymi) zenami jak si pral jeden z kralu po valce..
Velke finale me taky celkem nastavalo. “Tetka” Milwa zemrela jako bojovnice, ale Cahirova smrt me vazne nastvala. Mel sve vize ve snech, Ciri si vzpomnela na jeho krasne oci a pak sup, za minutu bylo po nem :/ Chapu, ze se to autorovi nehodilo v nasledujici situaci s Emhyrem, byl by asi zajat, ale mohl se treba nekde schovat.. Regis byl muj dalsi oblibenec, ale aspon rozhodl souboj s Vilgefortzem. Nasledujici lazen Yennefer a Geralta – pochopila jsem to tak, ze konecne prijali svuj osud a hlavne byli unaveni, ale i tak by to byl divny dobrovolny konec dvou hrdinu takoveho kalibru. Ale jako, ze by Emhyr 10 let planoval velkou valku, zajeti Ciri a nasledne dite (fuj) a pak jen tak z niceho nic otocil? Probudil se v nem najednou otcovsky cit?
Yennefer a jeji prsty – premyslela, ze uz mozna nikdy nebude carovat.. a pritom se vylecila ze ztraty oci, Vilgefortzovi dorostl cely zbytek obliceje a hrudniku (a pritom nechal Lidii leta s rozbitou celisti)
Zajimalo by me kde vzal Bonhart Geraltuv vlci zaklinacsky amulet. Nemyslim, ze bylo casove proveditelne, ze by se dostal na uzemi druidu, ktere chranili “stromecky”, vzal si amulet a sel zpatky. Kdyz ani nevedeli jak a kde zemrel Schirru.
Boj u Brenny me jako holku prekvapive hodne bavil, pohled ala M.A.S.H. v polni nemocnici byl paradni. Jsem vzdycky rada, kdyz autor napise co bylo dal s vedlejsimi postavami, jak dlouho zili a jak zemreli. Smrt doktora byla smutna a te sestricky taky.. ach ta Ciri a jeji skoky.. Jsem rada, ze prezil Dijkstra.
A konec Geralta a Yennefer. Podle me, je jednorozec ozivil, protoze jednorozci se meli vyznat uplne ve vsem. A pak je presunul na nejake misto v alternativnim svete, kde si hezky zili. Jak vime z Bourkove sezony, tak se Geralt taky svym novym znamenim naucil skakat v casech (hledal ty mutanty carodejneho vynalezce). Jenom nechapu jak se dostali navstevnici na svatbu – i nezvani se tam dostali ?? A schvalne jsem si to cetla znovu a nebyl mezi nimi zadny z mrtvych, takze nas par urcite prezil.

17.01.2018 4 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Rience: "Proklatě! Já tady mrznu, zatímco Schirrú se dozajista hřeje někde v teple u ohně…" :D

Akce od začátku do konce. Zaklínač Geralt od nikud, pasovaný rytíř Geralt z Rivie už není ani zaklínačem. Ciri konečně odešla od bandy Potkanů, neměla jsem je ráda, ale ten jejich konec mě mrzel. Zjistili jsme příčinu Ciriny jizvy. Dívky, která je i po předposlední knize pořád záhadou.
Geralt, kvůli kterému jsem se do ságy pustila tu má pro mě málo prostoru a když už, tak je protiva.
Ale celkove super, super, super. Dijskra u krále a moudrá kniha. Yennefer na Skellige a v zajetí. Geralt v jeskyni a na neobvyklém koni.
Zase spousta intrik v zákulisí, ale jelikož jdeme do finále, tak už se dozvídáme kdo, kdy a proč. Zatím nejlepší kniha ze ságy.

11.01.2018 5 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Zaklinace jsem teprve objevila a jsem rada, ze jsem tak nemusela cekat 14 let na tento kousek, ale mohla jsem ho hned zaradit do souvisleho cteni. Mam za sebou tedy 3 povidkove knihy. Bourkova sezona casove patri tak do 2/3 Mece osudu, ale 2 udalosti jsou casove trosku mimo. Geralt je charismaticky sympatak, takovy Mr. Right v kazde situaci. Rekla bych, ze jeden z nej hrdinu co jsem zatim cetla. Nadhled, vtipnost, neprekrocitelne moralni zasady.
Naopak carodejky, v porovnani se Zemeplochou vetsinou nesympaticke. Yennefer snad neprisel na chut nikdo, Koral v tradici pokracuje.. Prisery super, vedlejsi postavy super - trpaslici boduji. Jen na ty casove skoky jsem se musela soustredit.
A k Bourkove sezone souhlasim se zbytecne mockrat pouzivanou latinou a naopak se mi nezdalo, ze by kniha byla jen o honeni se za meci. Ty Geralt celkem rychle pustil z hlavy a nedelal kolem toho zadne velke sceny (i kdyz ho to stvalo) - proste pro nej v tuto chvili nejsou a pro ostatni jsou neviditelne :D
Listice byla paradni. A zaverecne setkani s mladou cestovatelkou dava nadeji, ze se Getaltovi dobre dari i v budoucnu

19.12.2017 4 z 5


Čarodějky na cestách Čarodějky na cestách Terry Pratchett

Mam vazne rada Magratu Cesnekovou :) Nejvic me pobavila scena s netopyrem/upirem, ktery byl necekane shozen z okna. Behem cteni jsem se smala tak, ze se manzel sel zaregistrovat do knihovny a donesl si Straze! Straze! :)
Ps: vazne bych chtela umet pouzivat hlavologii

14.11.2017 4 z 5