haannyys Online haannyys komentáře u knih

☰ menu

Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Pokračování milé knihy, a ani tato se nedá zahanbit. Čte se opět krásně. Jen mi chybí Artur..

17.04.2024 4 z 5


Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

A mně se to líbilo. Asi jde i o to, v jakém životním období vás kniha potká. Faktem je, že knížka může na někoho působit ploše, nicméně je plná ztrát, nálezů, pochopení, odpuštění, smíření, životního nadhledu a humoru. Doporučuji teda nejít jen "po ději", ale po sdělení. A přitom je to napsané lehce, přečíst se to dá hned. Zasloužené čtyři hvězdičky.

12.04.2024 4 z 5


Neuvěřitelná dobrodružství Prsteníka ze Stromečkova: Zrození družiny Neuvěřitelná dobrodružství Prsteníka ze Stromečkova: Zrození družiny Heřman Losos

Je to dobrý! Takový vtipný, nad věcí, jen jsem čekala trochu rychlejší spád, první polovina tomu napovídala.

08.04.2024 4 z 5


Syn lidstva Syn lidstva Adrian J. Walker

Tedy.. neurazí. Nadchne snad trochu, je napsaná čtivě, sem tam nějaká zápletka. Občas předvídatelné. Myšlenky někdy nedotažené. Škoda.

19.03.2024 3 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Někomu se Tolkien nečte dobře, já k těmto lidem nepatřím. Skvělé zakončení trilogie. Jsem fanda filmového zpracování, ale tady jako běžný čtenář a zdaleka ne znalec oceňuji ještě kapitolu o návratu do Kraje.

26.02.2024 5 z 5


Bůh a neonové žabky Bůh a neonové žabky Zuzana Froňková

Lehká malá povídková knížka, ideální na cesty MHD. Sloh je příjemný, milé čtení. Tři hvězdy proto, že čtyřmi a víc hodnotím spíše knihy s rozvinutým dějem, zápletkou, případně povídkové, ale obsahově náročnější. Nicméně tohle jsou slušné tři hvězdy.

06.02.2024 3 z 5


Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Moje první kniha od tohoto autora a bude i poslední. Mám pro lidské utrpení velké pochopení, a tak bych čekala, že si takový člověk pak dokáže vážit sebe a změny, kterou dosáhl, všímat si i malého štěstí. To autorovi uniká, neustálá nespokojenost, využívání ostatních a prosby o neodsuzování... Psaní funguje jako terapie, ale tady je vidět nešťastný člověk, který by možná vše docenil až na opravdové terapii. Oceňuji poměrně originální způsob, jakým je kniha napsaná. Ale to je bohužel tak vše.

29.01.2024 2 z 5


Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Lucie Macháčková

Trochu jsem se bála, že to bude knížka plná vtipů na křeč, ale mile překvapila, na křeč to bylo jen sem tam, mnohem víc bylo ale smíchu, nadsázky a (bohužel?) i momentů: "Přesně!". Autorku znám ze stand-up vystoupení, knížka dobrá - a dokonce jsem si říkala, že si to přečtu znovu, až se budu potřebovat zasmát.

15.01.2024 4 z 5


Rodiny a rodinky Rodiny a rodinky * antologie

Z této edice mám knihy fakt ráda, špatně se ale dávají hvězdičky tolika autorům zároveň. Rozhodně jsem z této edice četla i slabší knihy. Nicméně kompozičně mě to baví a vždycky mě to dovede k novým autorům, od kterých si koupím jejich knihy. Za mě velmi dobrý.

09.01.2024 4 z 5


Pakárna Pakárna Jan Měšťan

Knížka je čtivá. Úplně velký příběh není třeba čekat. Knížka se jmenuje Pakarna, což je přibližně v půlce knihy použito asi v každé druhé větě, což mi přišlo úsměvné a trochu rušící.

30.12.2023 2 z 5


List od Nimrala a jiné příběhy List od Nimrala a jiné příběhy J. R. R. Tolkien

Při čtení jsem si říkala: "to je super, až budu mít děti, tohle jim budu číst jako pohádku! A tuhle básničku je naučím!" Takže pokud nutně neočekáváte Pána prstenů a jste schopni trochu se odklonit od nejznámější tvorby, je tohle skvělá knížka!

19.12.2023 4 z 5


Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

K autorce jsem se dostala přes její nejnovější knihu Vypravěč, a protože i ta je plná mystiky a symboliky, tenhle závěr trilogie mi k autorce sedí nejvíce. Vidím tam ten vývoj a líbí se mi směr, kterým se vydává.

14.11.2023 5 z 5


Les mytág Les mytág Robert Holdstock

Knihu jsem měla v hledáčku dlouho, a teď na ni nějak uzrál čas. Fascinuje mě představivost a originalita, se kterou je v knize vše popsáno, propojeno, popis vjemů mi přišel velmi sugestivní. Mám všeobecně ráda mytologii, takže práce s příběhy a zároveň touha vracet se až... Kam vlastně? Kde je počátek? To je otázka, kterou si autor klade a položil ji i každému čtenáři.

31.10.2023 5 z 5


Povídky o ženách Povídky o ženách * antologie

Z této edice je to moje třetí knížka, a bohužel nejslabší. Za zmínku stojí podle mě tak jedna max dvě povídky. Takže z této edice bych budoucímu čtenáři doporučila spíš Ve škole i za školou, tahle nestojí za nic.

09.10.2023 1 z 5


Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Já z téhle autorky prostě nemůžu. Nemůžu. To je vždycky tak fantastická slohová jízda. Tolik pocitů - to chvíli někoho nemáte rádi a pak s ním soucítíte. A taky naopak. Úplně to vždycky hltám. Hltejte taky.

04.10.2023 5 z 5


Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Nejsem úplně přítel čtení knih, které jsem už jednou četla, čtenářská výzva ale mluví jasně. Když tak nad tím přemýšlím, je to hrozně přínosné! Nejen, že si člověk nepamatuje detaily, ale mění se pohled tím, v jaké životní etapě se čtenář zrovna nachází. Kniha je to skvělá, nadčasová, poutavá. Tak se těším, až si ji přečtu znovu a pak ještě jednou.

28.09.2023 5 z 5


Jak dostat tatínka do polepšovny Jak dostat tatínka do polepšovny Marie Poledňáková

Byla jsem trochu na pochybách, jak knihu ohodnotit. Nesáhla bych po ní, ale Výzva je výzva. Takže dávám tři hvězdičky, protože mě mile překvapila jedna věc - přijde mi, že oproti filmu (který ale neznám nijak zvlášť dobře), v knize víc vstupuje do hry Anna a její vztah, její vnímání celé situace. Zatímco ve filmu mi přišla zbytečně afektovaná, kniha mi ji vybarvila trochu jinak. Ale víc hvězdiček si kniha jako taková nezaslouží. Přepis filmu roky po premiéře, bez čehokoli navíc, mi smysl nedává.

25.08.2023 3 z 5


Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Martin Vopěnka

Ráda dávám pět hvězd a to hned z několika důvodů - fantastické ilustrace, krásné provedení knihy, a rozhodně poutavý obsah, ve kterém si Matrin Vopěnka nebere žádné servítky, což je super a vážím si toho. Historie není mou silnou stránkou, takže tohle je fajn vhled do té nedávné historie, která se ale ještě úplně podrobně do školních učebnic nedostala. Mám jen vizuální drobnost, na kterou jsem narazila - text je rozdělen do dvou forem - font černé barvy dává historické souvislosti, modrý font vplétá Havla. A někde za polovinou knihy se fonty prohodí. Barva a její význam zůstanou, jen font se změní. Jestli je to záměr, nechápu ho. Nicméně tohle knize rozhodně na kvalitě neubírá.

19.08.2023 5 z 5


Ve škole i za školou Ve škole i za školou * antologie

Mám ráda tuhle edici povídek od českých autorů (objevím tím i ty mně neznámé). Vydání jsou menší, vhodná na letní toulky vlakem, do kabelky, když se čeká na ostatní opozdilce v hospodě. Na každé povídce se dá najít kus umění, ale mně uvízne v paměti Učitelka, Nedokončená skica, Dobrý skutek a Kačeři přijdou, když jsi v nouzi.

30.07.2023 4 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Kniha od Bolavé plná bolesti. A úlevy. Hnusu a krásy. Fascinující, jak se tohle všechno vejde na pár stránek, jak to člověk dokáže přes papír cítit. Dostat tohle všechno přes text ke čtenáři vyžaduje značnou dávku spisovatelského umu, klaním se.

17.07.2023 5 z 5