h2220 h2220 komentáře u knih

☰ menu

Třikrát v blízkosti vraha Třikrát v blízkosti vraha Ruth Rendell

skvělé tři kriminální příběhy, s psychologickými prvky, resp. je možné považovat za psychitrillery, ... sledujeme neúprosný vývoj v psychice člověka, který vede ke zločinu. Líbí se mi i popsání běžného života v Londýně i na britském venkově.

15.10.2023 5 z 5


Bez těla Bez těla Martin Goffa

Napínavý příběh z pražského prostředí , kdy jeden z "bytařů" policistům dobře známý uvidí při bytové loupeži něco, co mu vyrazí dech.. autor zbytečně nezabíhá, příběh vyúsťuje do logického závěru. Sympatické je i čtení o osobním životě hl. protagonisty.

28.07.2023 4 z 5


Maigret v New Yorku  / Maigret a smrt záletníka Maigret v New Yorku / Maigret a smrt záletníka Georges Simenon

První případ z roku 1946 přivádí Maigreta pátrat do New yorku, když jej o to požádal jeden mladší muž v Paříži. Druhý příběh z roku 1969 se odehrává typicky se Francii a zabývá se otázkou, kdo mohl mít motiv k vraždě bohatého a majitele firmy s vínem, s "tvrdými lokty" kterým měl mnoho nepřátel z řad obchodních partnerů, vlastních zaměstanců, manželů jeho milenek, nebo snad vraždila manželka samotná?

11.07.2023 4 z 5


Mezi dvěma ohni Mezi dvěma ohni Martin Goffa

dobře čtivá detektivky vycházející z reality českého prostředí, sympatická je postava vypravěče , Mika, policajta, který je také "člověkem" se svým soukromým životem. Děj se týká korupce při výběrovém řízení na obsazení budovy firmou, která šéfa firmy "někdo" tlačí nelegálními prostředky, aby tendr vyhrála. Šéf, spolužák a kamarád Mika, však tlak neustojí a volí východisko skokem z okna ... Pozadí celých událostí je však mnohem složitější , je tu téma vydírání, získávání majetku a společenský vzestup tzv. podnikatelů, bývalých veksláků nebo utečenců z býv. jugoslávie (z období divokých 90 . let) kteří tehdy získali majetky a mají kontakt na dnešní politiky.

09.07.2023 3 z 5


Měsíc s dýmkou Měsíc s dýmkou Hana Prošková

Prvotní příběh autorky "psychologických detektivek " Měsíc s dýmkou , kterým uvádí na scénu amatérského detektiva, malíře Horáce a racionálně smýšlejícího kriminalistu Vašátka. prvotní příběh se odehrává v západočeském pohraničí, kam zve svého přítele Horáce jeho kamarád, také malíř.. Podivností se zdá obraz namalovaný místím amatérem, hospodským, který namaluje současně jaro, léto, podzim i zimu do jednoho obrazu .-- je to výtvor primitovního malíře, nebo se zatím skrývá něco víc .. Nejpodivnější je však na obraze je "měsíc s dýmkou" ... jak se ukáže, dodatečně přemalovaný ... kamarád Horáce je na stopě dávné vraždy ..

04.07.2023 5 z 5


Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Česká detektivka odehrávající se v prostředí Prahy a jeho okolí. Na počátku zmizí muž, ředitel velké firmy, ukáže se však že jen jen "bílým koněm" a firmu řídí úplně někdo jiný. hl. hrdinou je bývalý policista Miko, na kterého se obrátí jeho kolega ve službě Vali. Spolu odhalují nitky a motivy, kdo měl zájem na zmizení šéfa firma, ale spíše o jeho peníze, které vozíval do banky v igelitce v autě. Příběh je věrohodný, nezabíhá do slepých uliček. S logickým vyúštěním na závěr a mrtvým uneseným i viníkem.

30.06.2023 3 z 5


Akce Brusel Akce Brusel Vladimír Fiala

klasická rádoby špionážní detektivka, kdy v hotelu v rakouském pohraničí zemře majitel hotelu , pádem ze schodů. Komisaři nechce mít za to, že jde o nešťastnou náhodu a pátrá dál i přes nepřízeň jeho nadřízených, kteří mu nařídí ukončit případ jako náhodnou smrt. Ukáže se že v hotel nefunguje jako ubytovací zařízení, ale jako výcvikové středisko pro anglické agenty. .. když zprávu o výcviku cizích agentů v hotelu v RAkousku, která je neutrální zemí, vysílá československá televize, začnou se Rakušáci bát, protože to hrozí mezinárodním skandálem . .. typický produkt edice Magnet.

24.06.2023 1 z 5


Zločin na zámku Zločin na zámku Jiří Procházka

(SPOILER) poslední příběh Majora Zemana se odehrává zřejmě na konci 80. let, kdy vystávají pochyby o tom, jestli " jsme něco dělali špatně". Zeman vzpomíná na Kalinu. Setkává se se Žitným i Bártíkem, kteří mu brání ve vyšetřování vraždy mladé dívky, která se dostala na !paplášský " mejdan na zámku a musela zemřít. Zeman zůstává pevný ve svých zásadách. V závěru Zeman umírá nehrdinnou smrtí, když ho zastřelí dezertovaný voják, který si vzal jako rukojmí jeho vnuka.

22.06.2023 3 z 5


Nenažraná a jiné texty Nenažraná a jiné texty Jindřich Kabát

První příběh je vtipný - o láskách mladého muže pracujícím na dráze a neustálé reorganizaci drážního úřadu , téma byrokratismu. Zbývající mě ničím nezaujaly, jsou to takové abstraktní na téma psychologické ... existenciání

22.06.2023 1 z 5


Postskripta Postskripta Nataša Tanská

Příběhy lidí kteří se v různých životních situacích musí rozhodnout. Nejpůsobivější je pro mě příběh tří sester, kteří se za Německé okupace stůj co stůj snaží udržet dům, ve kterém žijí od mládí.. jaké oběti musí podstupovat si přečtěte sami

22.06.2023 3 z 5


Klára, holub růžový Klára, holub růžový Iva Hercíková

Čtení o Češce, která se vdala za Američana a její konfrontace s americkým způsobem života , myšlení a chování. Reflektuje svůj vztah k manželovi - Američanu, svým dětem, již ovlivněných kamarádkami ze školy v Americe. Vztah její matky, ČEšky, která s nimi žije. A také o touze najít opravdového milence.

12.06.2023 2 z 5


Pavouk, který kulhal Pavouk, který kulhal Iva Hercíková

krátší příběhy . Paní Hercíková v povídkách nechce šokovat, jsou to takové variace na scifi či horovovou tematikou

12.06.2023 4 z 5


Lázeňská kúra Lázeňská kúra Ivanka Devátá

Opět vtipné historky paní Deváté tentokrát z lázní, kdo jezdí , ocení její vtipné postřehy a humorné zápletky během "jejího" pobytu v lázních.

12.06.2023 5 z 5


Vůně posečené trávy Vůně posečené trávy Ivanka Devátá

Velmi krátké fejetony z mládí paní Deváté, okořeněné jejím humorem, přeji Vám také úsměv na rtech při čtené této knihy

12.06.2023 5 z 5


Někdo přijde a nenechá mě zemřít Někdo přijde a nenechá mě zemřít Jindřiška Smetanová

po válce se v pohraniční osidluje vesnice, a setkávají se tu lídé různých profesí a stáří, a konfrontují své životní názory

09.10.2022


Maigret se brání Maigret se brání Georges Simenon

Příběh komisaře Maigreta, který je ke konci své kriminalistické kariéry vlákán do pasti a ocitá se v roli vyšetřovaného. Nemíní se však smířit s tím , že na sobě falešné obvinění nechá, a pátrá na vlastní pěst i přes zákaz jeho nadrízených.

11.09.2021 4 z 5


Draculův švagr Draculův švagr Miloslav Švandrlík

Vtipné hororoé povídky zkušeného autora, které kritika v době jejího prvního vydání odsoudila, že příběhy jsou příliš sadomasochistické nebo urážejí veřejnou bezpečnost. Dnes příběhy s úsměm přečteme aniž bychom byli pohoršen. Příběhy doplňují vtipné kresby Neprakty.

11.09.2021 4 z 5


Vrah má dovolenou Vrah má dovolenou Jan Kaštánek

Detektivní příběh z prostředí, kde pracivníci jisté státní organizace tráví příjemnou dovolenou,. Ovšem jen do doby kdy jeden z nich je nalezen mrtv. Kdo mohl mít na jeho odstranění zájem? Ve hře jsou totiž plány na nový výbrobek, který měl být v ČSSR teprve uveden , tento přístroj se shodnými parametry se však objevuje v zahraničím trhu. Prodal někdo zpracovníků plány na jeho konstrukci?

11.09.2021


Zkouška kvality Zkouška kvality Milena Brůhová

Nedbalostí jednoho pracovníka lékárny dojde k tomu, že podle lékařského předpisu je vyroben lék s odlišným složením než mělo být, a ten je distribuován během dne několika lidem v okolí lékárny. Zápletka určitě zajímavá - nechat věc ututlat nebo přiznat, že lékárna udělala chybu : A kdo z pracovníků se nakonec přizná k svému vlastnímu pochybení ? Řeší se otázky svědomí a viny.

11.09.2021


Posledná zastávka smrť Posledná zastávka smrť Jan Cimický

Detiketivka o partičte toxikomanů v Praze, kteří vykrádají lékárny a neštítí se ani vraždy. Neštastnou náhodou se do jedné z vůdců toxi-party zamiluje Ivan. dr. Cimický líčí problémy toxikonmanie v ČSSR v 80. letech..

11.09.2021