H.A.R.R.Y. H.A.R.R.Y. komentáře u knih

☰ menu

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Souhlas s falcon9. Na to, že je to hard sci-fi, to bylo do očí bijící. Poslední třetina jak z Ricka a Mortyho. Jinak mě ale prostřední část ve Třech tělesech hodně bavila a čekal jsem, co z toho vyleze. Celkově byly ty sumarizace fyzikálních problémů a přemejšlení nad nima ohromně zajímavý stejně jako výbornej styl psaní (stránky utikaly jedna za druhou), jen škoda že mi byly postavy úplně volný (stejně jako autorovi - a stránky mi utikaly ještě rychlejc při tom přeskakování, kdy mě zas něco chytne) a že fungovaly jen jako prostředek k tomu, aby se tam ty vědecký věci mohly nějak objevit. Další knížku už s největší pravděpodobností číst nebudu.

18.08.2020 3 z 5


Jiný svět Jiný svět Dmitrij Rus

Výborná kniha. Autor zkušeně kroutí pravidly fantasy literatury, když do klasického fantasy světa pošle sympatickou a chytře mazanou postavu, která o něm vše ví. Úplnou spokojenost mi zkazil poněkud nemastný a krátkozraký konec. I tak je to ale jedna z nejzábavnějších knih, jaké jsem četl, a druhý díl vyčkávám dychtivě!

26.10.2017 4 z 5


Zmizelý svět Zmizelý svět Dennis Lehane

Jakmile začne mafián mluvit o etice, je něco špatně. Lehane nevykresluje svoje postavy jako reálné gangstery, ale jen jako vysněné rytíře v romantickém přeludu sebeklamu. Jako kdyby snad nemilosrdný vrah reflektoval to, co dělá, zádumčivým přemýšlením a oháněním se morálkou. Dialogy si tak autor vycucává z prstu a předkládá pouze karikatury, aniž by však věděl, že se o karikatury jedná, jelikož vše myslí naprosto vážně. Čtenář se tak dočká všeho stokrát čteného, bez špetky nadhledu nebo snahy něco popsat jiným způsobem, a může si tak rutinně odškrtávat gangsterská klišé. Vraždy - ano, gangsteři, kteří o sobě smýšlejí v dnešním pohledu, a ne v dobovém - ano, patos - hromada, syn se dozví hrůznou pravdu o otci - ano, smrt z rukou nejlepšího přítele - jakbysmet.
Knihu zachraňuje pouze několik dobře napsaných popisů krajiny a poslední tři strany, které konečně otravnému hlavnímu hrdinovi přinesou to, co si zasloužil.
P.S. Srovnání s Kmotrem je naprosto směšné. Obě knihy popisují zcela jiné prostředí naprosto odlišným způsobem.

15.02.2017 3 z 5


Pod rouškou noci Pod rouškou noci Dennis Lehane

Hammettovky jsou mnohem živější studií zločinu, snad proto, že autor sám dobu zažil. Lehane sice hezky vypráví, ale nijak zajímavě. Vše, co v knize je, už jsme četli v každé gangsterce. Lehane se nevyhýbá klišé. Naopak. Nejsou ale využita s vědomím, že jde o klišé. Jen naplňuje klasickou šablonu gangsterky a nepřidává do ní nic nového. Prostředí slunného jihu zajímavé je, ale ne to, co se tam děje. Nic překvapivého, nic nového. Jen odškrtávání nezbytných položek, sázka na jistotu. V tomto případě je tedy adorující anotace na přebalu knihy naprosto selhávájící a jen pouhou obchodní maškarádou. Mistrovského není na románu nic. Ani příběh, zpracování ani stylistika.
Je to gangsterka se vším, co ke gangsterce patří. Jako kdyby si ale Lehane pouze přečetl, z čeho se gangsterka skládá a jaké jsou její hlavní body, a ty splnil. Napsal dobrou knihu. Ne mistrovskou studii zločinu, ale dobrou knihu. Nic navíc.

15.11.2016 3 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Pěkná knížka. Linie s Billem ovšem zbytečná, stejně jako Ruth a Cetty. Linky příliš nalajnované, hezky jim všem všechno vycházelo. Nejzajímavější a nejlepší linie Christmasova, která se opravdu povedla a jako průvodce dobou by bohatě stačila. Dobrý večer, New Yorku...

23.10.2016 4 z 5


Skleněný klíč Skleněný klíč Samuel Dashiell Hammett

Z dnešního pohledu klasická drsná krimi, která ve srovnání s dnešními drsná není. Po detektivkách s překombinovanými zápletkami, složitým plánem vraha a v prostředí venkovských sídel to byl nicméně silný šok.

14.10.2016 3 z 5


Afterdark Afterdark Haruki Murakami

Zajímavý styl a zajímavě zvolená forma. Právě kvůli ní jsem četl dál, jelikož mě samotný příběh nedokázal zcela vtáhnout (a nepomohl tomu ani zmatený doslov, který je pouze překladatelovou interpretací, navíc nejednoznačnou a pouhým odhadem). A forma nakonec zklamala. Zvláštní jevy zůstaly nevysvětleny (muž s maskou, zrcadlo - překladatelův názor, že jde o hříčku neberu, není v čem by spočívala, než ve snaze navodit napětí), forma pouze sama o sobě. Někdo musí vždy vyprávět. Nejde vypravěče zvolit jen tak, bez těla a bez vědomí. Někdo vypráví někomu. Zde tomu tak není. Škoda.

18.09.2016 3 z 5


Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Dobrá dvoužánrová kniha, z níž jednoznačně vede metafyzická fantasy za Zdí. Sci-fi s šíleným profesorem a pasivním hrdinou, který nemusí překonávat žádné obtíže, jelikož ty se vždy nějak vyřeší samy, už nebyla tak osvěžující, a klišé část se dvěma kódmany byla vyloženě nechtěnou parodií. I tak je ale kniha skvěle napsaná, s výborným, opravdu výborným literárním stylem ve Městě. Za ten vyloženě potlesk.

P.S. Souhlasím s Evickar. Knihy o podvědomí a funkci vědomí se vždy nebudou přijímat snadno, už z podstaty toho, že tuto věc každý vnímá jinak. Čisté "vědecké" zdůvodnění na pouhé elektrické impulzy mě také rozhodně neberou.

11.09.2016 4 z 5


Ostrov Fulakona Ostrov Fulakona Eric Lambert

Stejně jako u všech Lambertových románů. i zde vítězí lidskost. A vzhledem k tomu, že se jedná i o jeho poslední román, má poslední věta opravdu symbol jeho víry a tím i plní hlavní myšlenku jeho děl: Život zvítězil.

04.03.2016 5 z 5


Gangster Gangster Lorenzo Carcaterra

S Kmotrem bych rozhodně nesrovnával, byť se k jeho tíživé skutečnosti první polovina Gangstera trochu přibližuje. Obě knihy popisují zcela rozdílné věci. Kmotr je pravá rodina, Gangster je o gangu, která rodinou není a nikdy být ani nemůže. Proto není Gangster tak poetický v udržování ctnostných tradic, které mafiána mohly povyšovat nad obyčejného zločince. Přesto je spojuje snaha o vykreslení života jedné zločinecké postavy. Carcaterra ji v první polovině popsal výborně, v té druhé se věnuje důsledkům, které jsou natolik odlišné a kvůli nové postavě nezajímavé, že ji kazí nejen tímto výběrem, ale hlavně koncem, který je cítit na hony daleko.

21.10.2015 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Závidím všem, kdo si knihu užili a zasmáli se u ní. Já jsem se nedostal přes šedesátou stranu, protože jsem zkrátka tolika absurdnostem odmítl uvěřit.

20.08.2015


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Dobrá kniha s vynikajícím nápadem. Měl jsem ovšem problém s hlavní postavou, která mi přišla nezajímavá, místy opravdu podivně se chovající, na něhož samozřejmě čeká překrásná mladá dívka, která se do něj zamiluje. Ačkoli je zprvu zcela soběstačná, ke konci už hlavního hrdinu bezmezně miluje. Čemuž jsem kvůli okolnostem v knize nevěřil.

10.08.2015 4 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Dobrá kniha s vynikající Homerovou linií. Ale zbytečně se od ní Irving odklání k vedlejším postavám (otravná a zcela zbytečná Melony, která neposouvá děj ani o píď, a dokonce na něj nemá pražádný vliv) a kvůli tomu silný příběh tolik nevyzní. Jako kdyby chtěl navázat (což byl koneckonců jeho záměr) na tolik obdivovaného Dickense a schválně přidával postavy kvůli počtu stran. Skvělou práci odvedl Irving na scénáři k filmu, osekal zbytečnosti, zkrátil děj a hned mu vylezl nádherný, silný a hlavně ucelený příběh.

27.06.2015 3 z 5


Zelený lučištník Zelený lučištník Edgar Wallace

Skvěle napsaná kniha, která výtečně buduje napětí. Bohužel, očekávání, kdo nakonec bude oním Lučištníkem, byla v průběhu děje vyšponovaná tak vysoko, že jsem byl po jeho odhalení mírně zklamán. Ale to je jen můj problém.

15.02.2015 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Skvěle napsané. I když jsem tak docela nevěřil náhlému zlomu v Clerfaytově chování ke konci knihy. Ale to je, možná, jen má chyba. A je zajímavé sledovat, jak jeden miluje, když druhý ne a naopak, a s láskou druhého mizí láska prvního.

19.11.2014 5 z 5


Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Po 120 stranách jsem přeskočil ke konci, který nebyl rovněž nic úžasného. Přijde mi, že Královi jdou lépe povídky, ve kterých nemá čas vršit jednu dějovou linii na druhou.

23.06.2014 3 z 5


Profesionál Profesionál Ed McBain

První část je senzační. Zajímavý hlavní hrdina, příběh má nadhled a geniální ironii, přesně v tradici Sjöwallové a Wallööho. Jakýpak Kepler nebo Nesbo, oba nudní až na půdu. Druhá část začala vršit jedno klišé na druhé a dočítat se mi ji nechce. Třeba jednou zjistím jakým hlupákem jsem byl.

17.06.2014 5 z 5


Anděl Anděl Nicholas Guild

Do dvou třetin podařená detektivka. Závěr, který měl gradovat do skvělého finiše, se ale změnil v přehlídku žánrových klišé nejtěžšího kalibru.

27.05.2014 3 z 5


Mafie Mafie Václav Pavel Borovička

Ano, je to literatura faktu, nicméně s poutavými románovými pasážemi.

19.04.2014 5 z 5


Pán Prstenů: Oficiální filmový průvodce Pán Prstenů: Oficiální filmový průvodce Brian Sibley

Krásná kniha se zajímavostmi ohledně natáčení. Ano, i z téhle jsem se jako kluk mohl zbláznit:-)

19.04.2014 5 z 5