Guenevra Guenevra komentáře u knih

☰ menu

Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Dočteno! Autorův styl psaní mi osobně velmi sedí. Ráda se učím historii románovou formou a z toho hlediska je tento autor spisovatel s velkým S.

Třetí díl mě tedy z celé trilogie bavil asi nejméně. Nicméně se mu rozhodně nedá upřít propracovanost a můj všeobecný přehled se dostal o pěkný kus dál. Určitě jsou v knize nějaké chyby, ale cokoli mě osobně v knize zaujalo a vyhledala jsem si v dalších zdrojích, tak jsem zjistila, že to bylo přesně tak, jak bylo popsáno v knize.

Fascinuje mě celá ta politická provázanost, fascinuje mě, co všechno souvisí se vším a já jsem autorovi vděčná za to, že mi umožnil tuto jízdu uplynulým stoletím. Zároveň jsem smutná, kolik zla a hlouposti se v nás lidech schovává a trilogie mi asi vzala kapku nadějí, že se tohle někdy změní.

Též jsem trochu smutná, že jsem se nedozvěděla osudy všech hrdinů trilogie. Důležité osoby z jednoho dílu byly náhle zcela nepodstatné v dalším dílu a mizely, aniž bychom se dozvěděli, jak vnímaly další vývoj. Toto je asi běžný životní koloběh, ale v knize to zabolí tak nějak více.

26.11.2019 5 z 5


Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Krása! Čtivé, poučné, rozsáhlé, kombinace reálných skutečných událostí a trochu té fikce, prostě má nejoblibejnější kombinace.

21.10.2019 5 z 5


Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Tak tohle byl přesně můj šálek čaje! Tady to rozuzlení opravdu nepoletovalo kolem, závěr jsem neuhodla a wow efekt se konal. Za mě palec hore!

28.04.2019 5 z 5


Dítě, které v noci našlo slunce Dítě, které v noci našlo slunce Luca Di Fulvio

Pohádka pro dospělé, ale krásná a čtivá, a to se počítá :-) mě osobně "potěšila" i vsuvka s Janem Husem.

05.04.2019 4 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Hodně milé čtení. A krásně vystřižené podmínky emigrace do Ameriky počátkem minulého století. Jednoduché to rozhodně nebylo.

17.03.2019 5 z 5


Mořská panna Mořská panna Camilla Läckberg

Jako wow efekt proběhl, to bez diskuse, ale možná jsem čekala něco více s ohledem to temné dávné tajemství. Nicméně autorce dávám palec nahoru za neotřelé nápady a schopnost vystavět příběh na obyčejných lidských slabostech a chybách.

12.02.2019 3 z 5


Pankhart Pankhart Camilla Läckberg

Příběh dobrý. Jako obvykle to finální řešení poletuje někde blízko ve vzduchu... nicméně nemohu si pomoci, ale důvod chladu vůči dětem mi přišel až smutně malicherný, čímž nechci znevažovat osobní tragédii. Každopádně pokud už to na mě má takový dopad, nejsem schopná to nějak zpracovat a jsem racionálně rozhodnuta už nikdy nemilovat, tak se rozhodně nebudu vdávat a pořizovat další děti, abych je mohla vymáchat v tomto vlastním přesvědčení. V mých očích to dělá z Eričiny matky tak maximálně hyenu.

09.02.2019 5 z 5


Kazatel Kazatel Camilla Läckberg

Pěkný! Knížku jsem si moc užila. Do poslední chvíle napínavá. Rozuzlení tak nějak poletovalo pořád někde blízko ve vzduchu, ale finální verze mě nenapadla.

26.01.2019 5 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Celkem příjemné čtení, nicméně mi přišlo, že z celkových 630 stran se cca 500 stran chodilo kolem horké kaše a na posledních 130 se odvinul klíčový příběh. Pravou severskou detektivku si asi představuju malinko jinak, tohle je taková "detektivka pro ženy". Ani ne tak z hlediska zápletky, jako spíše stylem psaní a místy opravdu zbytečným přifukováním (ano, přiznávám, sekce typu "plachtění" jsem pak už přeskakovala). Svět příběhu mě ale docela bavil a pokud se mi do ruky dostane další dílo této autorky, tak si to ráda přečtu.

09.01.2019 3 z 5


Šibumi Šibumi Trevanian (p)

Miluji Nikolaje :-) Asi nejsem schopná knihu ohodnotit několika málo slovy, ale každopádně ji můžu v klidu doporučit. Román jak má být. Kniha se mi líbila po všech stránkách. Zvlášť bych však vypíchla předválečný život v Asii.

06.01.2019 5 z 5


Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Krása! Moc mě to bavilo, byť bych některé postavy s chutí propleskla :-) přestože kniha byla poměrně dlouhá, tak jsem se ani chvíli nenudila a každý den se těšila, jak budu nadále sledovat životní pouť hlavních hrdinů a jejich přátel.

03.01.2019 5 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Chápu, že je těžké vymýšlet neustále wow závěry, zvlášť když se spisovatel pohybuje v celkem úzkém tématu, ale tady mi ten závěr nepřišel ani adekvátní všem těm intrikám a honičkám. Chválím za těch pár fakt, které mě v něčem poučila, ale jinak zřejmě nejsem cílovým čtenářem tohoto autora.

03.01.2019 2 z 5


Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

A já prostě nevím...shoduji se s některými, že to chvíli trvá než se člověk do knihy začte. Mě to trvalo přesně 17 kapitol, které jsem louskala několik týdnů a proložila je přečtením několika dalších knih. Pak všechno nabírá spád a kniha je výrazně čtivější. Nicméně mi přijde, že v příběhu je poměrně dost postav a dějových minilinek, které jsou tam prostě zbytečné a nafukují obsah divným směrem. Zápletka jako taková špatná není a byly části, které mě vyloženě bavily. Celkový dojem je však trochu rozstříštěný. Zároveň přiznávám, že na můj vkus kniha obsahovala příliš mnoho lidských tragédií vystavených na malichernostech, což může být znakem tohoto typu literatury, ale mě je z toho prostě smutno. Spíše než magicky na mě kniha působila ponuře.

10.09.2018 3 z 5


Hluboký hrob Hluboký hrob Steve Robinson

Nemůžu si pomoci, ale úplně mě to nenadchlo. Střídání historické a současné dějové linie mě obvykle moc baví, ale tady to bylo také nějaké odfláknuté. Je tu spousta rádoby zajímavých doplňujících dějových linií, ale není to rozpracováno, takže výsledek na mě působí přeplácaně. Detaily jsou tam, kde by se to bez nich obešlo a naopak tam, kde by to zasloužilo trochu přitlačit, je vyprávění dosti ploché. Námět je to zajímavý, ale zpracování mi připomnělo kvalitu slohových prací na střední škole.

27.08.2018 2 z 5


Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Z knih, co jsem od tohoto autora četla, mě tahle bavila asi nejméně.

24.08.2018 4 z 5


Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Za mě úplná pecka! Autor píše poměrně složité příběhy, ale nakonec vždycky všechno zapadne a překvapí, a to mě hodně baví! Včetně faktu, že Raker je zjevně nesmrtelný :-)

24.08.2018 5 z 5


Satori Satori Don Winslow

Na Šibumi se teprve chystám, ale jestli je to ještě lepší než Satori, tak už se moc těším! Satori má podle mého osobního měřítka vše, co má mít skutečně dobrý román. Četlo se mi to dobře, nutilo mě to zamyslet a i ta nečekaná překvapení se konala. Za mě rozhodně palec nahoru!

11.08.2018 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Asi jsem byla moc natěšená kvůli referencím, ale nakonec mi to moc nesedlo. Téma skvělé, ale forma zpracování se mi nelíbilo.

11.08.2018 2 z 5


Šepot vzdálených chvil Šepot vzdálených chvil Kate Morton

Tak přátelé, dovolím si s vámi nesouhlasit :-) četla se mi zlehka a svižně. Možná je to tím, že mám slabost pro stará anglická sídla, ale mě kniha nepřišla ani utahaná ani unylá. V tomto případě si myslím, že kdyby to bylo kratší (a co si budeme povídat, většina příběhů by se dala smrsknout do 100 stran, což by ale byla kapku nuda), tak by ten příběh moc nevyzněl, nevykrystalizoval. Mě spíše zklamal ten závěr. U této autorky jsem si zvykla na nějakou překvapivou bombu nakonec, která se tentokrát úplně nekonala. Navíc mi většina těch tragédií přišla úplně, ale úplně zbytečných a snadno odvratitelných, takže u mě přetrvává jistý smutek nad výsledným scénářem.

04.12.2016 5 z 5


Tajemství letního odpoledne Tajemství letního odpoledne Kate Morton

Ten začátek je trochu pomalejší, ale vyplatí se vytrvat...ten konec je prostě šok. V průběhu čtení jsem si vytvořila několik scénářů, ale ten skutečný mě opravdu nenapadl. Dočetla jsem ve dvě ráno a ještě se mi o tom celou noc zdálo.

19.11.2016 5 z 5