grillica grillica komentáře u knih

☰ menu

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Knihu jsem našla na odkládací poličce u nás v domě. Vidím jméno Yrsa, hmm to bude krimi, beru! Příběh mě naprosto pohltil, zhltla jsem knihu na dva zátahy, já jsem se bála, děsivá atmosféra, fakt není úniku, musela jsem ji dočíst za bílého dne. Mé první seznámení se spisovatelkou.

17.04.2024 5 z 5


Zastav se, než skočíš! Zastav se, než skočíš! Libuše Gottwaldová

Každou knihu, každý příběh, přibližující skutečné pohnuté osudy, čtu s velkým zaujetím. Chtěla jsem nejdříve napsat "čtu ráda", ale to není úplně výstižné. Protože bych samozřejmě byla radši, kdyby se takové věci vůbec neděly... To, co zažívala Libuše Gottwaldová se svojí macechou, je opravdu hnusné. Takoví lidé jsou těžce zranění a svou bolest posílají dál. Čtenářům přeji klid a pozornost na čtení, není to oddechovka, ale i tak jsem příběh slupla raz dva, přestože čtení bylo někdy dost bolestivé. Klaním se Libuši, že svůj příběh takto otevřeně sepsala, protože to vůbec není jen tak. Chce to velkou odvahu a sílu. Přeji autorce už jen vše dobré, lásku a milující lidi kolem sebe.
PS: Děkuji za recept na pomazánku s pórkem, mňam!

14.11.2023 5 z 5


Buď hodná Buď hodná Irena Piloušková

(SPOILER) Ráda čtu příběhy více generací. Tohle se rozběhlo slibně, pravda někdy jsem se na chvíli ztrácela v těch skocích časem.. Knihu jsem zhltla za dva dny, je to velmi čtivý příběh, pečlivě napsaný, trefně podaný. Při některých momentech mi bylo skoro fyzicky nevolno z toho psychického teroru a pocitů viny, které Dana prožívala. Strašný! Knihu doporučuji a nikomu nepřeji, aby něco takového musel zažívat...

22.10.2023 5 z 5


Tichá dívka Tichá dívka Peter Høeg

Nějak nevím, co tím chtěl básník říct. Tentokrát mě tlustokniha zklamala. Knihu jsem spíš prolétla než přečetla. Nesedlo mi to vůbec. Možná jsem ti jen nepochopila...

07.09.2023 3 z 5


Osamělá Meredith Osamělá Meredith Claire Alexander

Moc jsem si knihu užila, přestože to místy nebylo úplně lehké čtení. Tušila jsem, co asi Meredith zažívala, ono se to tak stane, že k člověku začnou nějaká témata sama přicházet... Autorka je podala velmi sugestivně a lehce zároveň, potěšila mě ta naděje, která se ne vždy veselým příběhem linula. Zas jeden povedený úlovek v dnes vrácených knihách.

08.08.2023 5 z 5


Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Nejen kvůli tomu, že mám kolem sebe blízké lidi, kteří jsou obětmi sexuálního zneužívání, vidím tu hromadu těch znepokujících dílků celé skládačky: Nedostatečná informovanost - holky spolu řeší, jestli to, co dělá Mirek je v pořádku nebo není, všechna ta manipulace - jasně že je tohle ok, když chceš být herečkou, děti se smí kamarádit jen s lidmi z divadelňáku, Mirek je top boss a autorita, vyžívá se v ponižování ostatních (narážky na tloušťku, výsměch klukovi, co se podělal na zkoušce apod.); nedostatečný zájem rodičů o to, co a s kým dělají děti ve volném čase.. Je to dost smutný a drsný a bohužel fakt pravdivý. Tohle se děje a právě že většinou jsou agresory blízcí lidé - buď rodina, nebo nějaká takováhle autorita; učitel, vedoucí, starší kamarád.. Achjo. Přála bych si, aby vznikalo více takových autentických knih a obecně větší osvětu, už jen ty tresty za podobné činy jsou naprosto trapné.. Víc info: Iniciativa Bez trestu, Konsent, Někdo ti uvěří, Profem, Locika, Děti jsou taky lidi, Dětské krizové centrum a UPDATE: Klubovna Naděje z.s. + stejnojmenná kniha.


Hlavní je o tom mluvit a nebát se! Smekám před autorkou, že šla s kůží na trh, není to sranda.

PS: Příběh mi jinak s nostalgií připomněl vlastní dětství - odkaz na hru Roller Coaster Tycoon, kterou jsem pařila dlouhé hodiny, Červenýho Trpaslíka i všechny ty songy nebo zvonění na kámošky: Deš ven? Ale i tu touhu někam patřit, být uznávaná, doceněná, chválená..

24.07.2022 5 z 5


Rituály šťastné rodiny Rituály šťastné rodiny Ester Bezděk

Kniha na mě vyskočila někde na internetu, asi jsem na začátku těhotenství víc googlila:) Nejenom že je nádherně zpracována, od obálky, přes fotky, písmo, v každém detailu. Hlavně je plná hezkého povídání, že dětem opravdu stačí ty malé každodenní jednoduchosti a rituály, něco tvořit nebo zkrátka jen tak být spolu. Navíc jsem díky knížce objevila samotnou Ester a její instagramovy účet @esterbezdek, který hladí po duši v každém příspěvku, byť tam často řeší i nelehká témata spojena s mateřstvím, ženstvím, rodičovstvím. Děkuji Ester, opravdu. Jste pro mě velikou inspiraci.

29.06.2022 5 z 5


Moje neuvěřitelné sestry Moje neuvěřitelné sestry Adèle Bréau

Příjemná, čtivá, letní, nostalgická kniha. Mě to bavilo, jo je to oddechovka, předvídatelná, ale taková milá.. Mám ráda "lehčí" i "těžší" příběhy o rodině, vztazích, sourozencích. Sestrách. Navíc jsem po delší době zhltla knihu za jeden den. A zajímalo by mě, kdy se konečně podívám do Provence, protože už mě láká tak dlouho..

19.05.2022 5 z 5


Konec starých časů Konec starých časů Carmen Korn

oproti prvnimu dilu slabe:/ treti dil ani nenacnu..

18.11.2021 3 z 5


Stargirl Stargirl Jerry Spinelli

Víc takových hvězdiček mezi námi!

18.08.2021 4 z 5


Kadri a labutě Kadri a labutě Silvia Rannamaa

Náhodný objev z knihobudky v Dejvicích. Milá a dojemná kniha, zařazuji k podobně melancholickému Princi a Skřivánkovi.. Kadri hezky mluví o pokoře a vděčnosti za věci nebo lidi v našich životech, neberme je jako samozřejmost.. Chtěla bych si přečíst Macechu, další díl..

18.08.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Jsem z toho nějak umořená a smutná.. Jakoby na mě z toho všeho spadla šedá kousavá deka.. Přiznám se, že radši čtu knihy zasazené více do historie, ani se mi do toho nechtělo. Je to znepokojující, uvěřitelné, děsuplné. Agitka, mysleme na to, nejen až půjdeme k volbám, že svoboda je to nejdůležitější, konec agitky. Kdyby nebyla autorkou Mornštajnová a knihu mi nepůjčila kamarádka, do čtení bych se popravdě nepustila.. Uf.. Některé pasáže jsem přeskakovala, proto ty tři hvězdy, možná jsem se těm pasážím přímo vyhýbala, nevím, kniha mi neplynula tak snadno jako u jiných mornštajnovek.

27.05.2021 3 z 5


Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

První kniha od E.F., kterou jsem četla. Můj šálek italského espressa to tedy nebyl - tenhle literární "expresionusmus".. Rozhodně se autorce nedá upřít skvělá obrazotvornost, jako bych se těmi horkými, úzkými a špinavými uličkami Neapole prodírala spolu s Delií. Ale pochybuji, že se pustím do Geniální přítelkyně.

03.01.2021 3 z 5


Polštář Polštář Cynthia D'Aprix Sweeney

"Baví" mě tyhle rodinné historie, rozepře, frustrace, nepochopení a mlčení, trvající celá desetiletí. Společné dědictví, kolem kterého se celý děj točí, znělo slibně. Přesto cítím po dočtení, ke kterému jsem se musela trochu nutit, velké zklamání. Styl psaní mi úplně nesedl. A ten růžovoučký konec.. No, jednou stačilo.

03.01.2021 2 z 5


Šalina do stanice touha Šalina do stanice touha Iva Hadj Moussa

Nerada dočítám knihy, které mě spíš otravují. Škoda času.. Nechala jsem se nalákat slibnou obálkou i názvem. Maloměšťáctví, závist, hloupost - tohle prostě nemám ráda, a hrdinové byli takovými trapnými prototypy, až jsem se styděla. Nebavila mě ani ta zápletka, taková ta snaha být vtipný nebo efektní za každou cenu, brrr.

06.12.2020 2 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Dejte mi chvilku. Musím to vydýchat... Z doslovu, který má trefný titulek (Když lidé pláčou nad romány): „román Hanyi Yanagihary vyvolává minimálně u části čtenářů intenzivní emoční vzepětí, na které už dnešní cynický knižní svět skoro není zvyklý. Stovky a tisíce reakcí (...) se přihlašovaly a přihlašují k pláči nad knihou, nad postavami a jejich osudy, k nepotlačovanému a nekontrolovanému rozrušení či dojetí...“ Takže asi tak. Už je to déle, co mě vyprávění tak chytlo za srdce a dohnalo k slzám.. Jako bych všechny znala, Judeho, Willema, Harolda, Malcolma, DžejBího, Andyho. Je to opravdu strhující, dechberoucí, srdcervoucí triumf, půjčuju si další slova z doslovu, protože nemám slov. A je to náhoda, když mi tu teď začalo hrát : „Hello darkness, my old friend?“ (Sound of Silence, Simon & Garfunkel). Nevystihuje to tak nějak všechno, co čiší z každé jednotlivé stránky? // Více z doslovu: Jsou tu zmíněné podobné romány s tématy dlouholetého přátelství - The Interestings - Meg Wolitzer (2013, zatím nepřeloženo do češtiny; kdybyste měl někdo info že se to chystá, sem s tím!), Stehlík - Donna Tartt (česky 2015; na toho se už nějakou dobu chystám). Je tam také zmínka o autorčině (mimochodem perfektním) článku o knize, bacha SPOILER ALERT: https://www.vulture.com/2015/04/how-hanya-yanagihara-wrote-a-little-life.html. // Osobní potěšení, které si tu chci zapsat: Tak dlouho jsem se chystala knihu koupit, že byla najednou všude vyprodaná (Když jsem o ní poprvé slyšela, hned jsem věděla, že tohle chci mít doma). Díky Databázi za bazar knih!

09.11.2020 5 z 5


Ještě není konec Ještě není konec Michal Sýkora

Skvělá, napínavá česká detektivka. Přelouskala jsem ji v podobě audoknihy, načtené Norbertem Lichým. Spolu s autorem textu perfektně podali všechny postavy, jako bych je viděla před sebou. Velmi příjemné překvapení u spíše náhodného výběru k poslechu. Určitě si přečtu další knihy ze série.

04.10.2020 5 z 5


Zvuky probouzení Zvuky probouzení Petr Třešňák

Krásná, dojemná, silná a neskutečně cenná kniha. Láska k Dorotce prostupuje vyprávěním obou rodičů. Cítím tam tu něhu a jemnost dívenky, která dělá mnoha lidem radost, přestože je to s ní náročné, jak si málokdo dovede představit. Jsem strašně vděčná za takové knihy, osudy, příběhy a takové lidi, jako jsou Petr a Petra Třešňákovi.. Díky!

04.05.2020 5 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

zapsáno v roce 2017:

Už dlouho mě nějaké sci-fi nezaujalo natolik, jako právě Malevil. Ten hlavní a jediný prvek sci-fi je vlastně "pouze" spouštěčem děje, přesto si myslím, že právě tahle kniha je jednou z klasik žánru. Kniha je velice poutavě napsaná, vyprávěná v první osobě pohledem hlavního hrdiny (těch téměř 500 stran jsem přečetla za den). Možná právě proto, že Merle psal hlavně historické romány (mimo Malevil jsem znala zatím jen Smrt je mým řemeslem, což je taky nepřekonatelná záležitost) je tento román tak zajímavý a čtivý.

Děj se odehrává v 70. letech 20. století. Skupinka lidí, náhodou přeživší po ničivém výbuchu lithiové bomby se na francouzském venkově vrací téměř do středověku, s jedinou a podstatnou výhodou - totiž znalostmi moderní doby. Stávají se rytíři na svém hradu, bojující proti nepřátelům, vyrobí si pluh a učí koně orat pole, zasévají osivo, aby mohli upéct chleba, učí se výměnným obchodům a vyjednáváním a téměř válečným taktikám, známým z dob dávno před nimi.

15.01.2020 5 z 5


Nakladatel píše synovi Nakladatel píše synovi Václav Poláček

z listů:

"Za každou knížkou, kterou čtete, stojí kromě autora desítky lidí, jež nevidíte a neznáte. Jedním z nich, nikoli nejnepatrnějším, je nakladatel. Snad víte, jak se kniha dělá. Ale nevíte možná, jak se vydává. Jak se volí, aby se prodávala, jaké jsou cesty knih s autorova stolu na knihkupecký pult, proč jsou knihy krásné a některé zas neladné a mnoho jiných věcí.
Zkrátka nevíte, jakou povahu má práce nakladatelova. Má mnohy povahu obchodu, libůstky, dřiny, hry, ale může a má mít povahu kulturní stavby, vědomé svého cíle.
A k takovému pojetí nakladatelského podnikání si namířil autor listů nakladatele synovi. Otiskoval je anonymně v odborném nakladatelském listě, aby jim zaručil spontánnost i objektivnost. Úspěch i rozruch, které vzbudily v nakladatelsko-knihkupecké obci, je jejich doporučením, když vycházejí i pro širokou obec čtenářskou. Autor této knížky dává poznat zblízka nakladatelské řemeslo, jež je stejně zajímavé, složité, podrobené nevypočitatelným náhodám, jako každé řemeslo jiné.
Obtížnější je o to, že pracuje s materiálem z ducha zrozeným a k duchu se obracejícím. A když tedy autor těchto listů shrnul bohaté zkušenosti o tomto řemesle, nemohl je podat jinou formou, než formou přimých rad a imperativů mladým adeptům nakladatelského podnikání. A tu zaznívá z jeho knížky zkušenost ne jednoho člověka, nýbrž několika generací, a především té, která se ujala práce v knižní produkci těsně po válce. Má tedy jeho kniha předpoklady k tomu, aby byla mezníčkem v jednom odvětví kulturních dějin. Jeť odkazem činorodého jádra poválečné generace a záznamem jejích úspěchů i ztroskotání na jednom životním úseku.
Čím více knih se u nás v poslední době rozběhlo mezi čtenáře, tím častějí jsme se dotkli rukama i srdcem produktu nakladatelského podnikání. Není tedy vhodnější doby k tomu, abyste je poznali v čisté formě. Až si tyhle listy přečtete a oceníte kromě bystrého ducha, který jimi vane, také vtipnou a pružnou formu podání a čistý a bohatý jazyk hodný pracovníka o knize, bude vám každá kniha o mnoho bližší. O to bližší, oč se zase nakladatelským synům, kterří první tyto listy pilně čtou a budou číst, jeví kniha méně předmětem obchodu a více kamenem v kulturní stavbě. "

"Dobré nakladatelství stejně jako kniha, přesmět jeho velkovýroby, je národní instituce. Instituce, potřebná jako mlýn, jako továrna, jako divadlo, neboť v něm jedna kniha prodává druhou, jedna kniha financuje tři další, úspěšný autor bezděky uvádí debutanta, starší malíř absolventa umělecko-průmyslové školy, osvědčený typograf vyučence. "

"Základ poslání nakladatele jest a musí být idea. Poslání knihkupce je služba."

"ročně (vyšlo) až 10 000 knih (rok 1941)"

"Jako knihkupec i nakladatel jsi pod přísahou, aby duchovní zdraví národa neutrpělo nejmenší úhony."

15.01.2020 4 z 5