goldiex goldiex komentáře u knih

☰ menu

Polévky ze Svatojánu Polévky ze Svatojánu Eva Francová

Výborná veganská kuchařka, kterou určitě doporučím i neveganům.
Polévky jsem nikdy moc neprožívala, ale dnes se vždycky těším, jakou novou si podle této knížky uvařím. A pochutnává si na nich i manžel "všežravec".
Po mnoha letech praxe - ale coby čerstvý vegan - tentokrát improvizuji v rámci receptů jen málo, protože to většinou není potřeba. Polévky z této kuchařky jsou opravdu výborné, jednoduché, rychlé, z dostupných ingrediencí.

08.11.2023 5 z 5


Půlnoční vrah Půlnoční vrah Veronika Černucká

Po výborné Poslední modlitbě jsem tentokrát hodně zklamaná. Je tu velké množství postav, které se pletou (stejně jako si autorka plete sériového vraha s masovým). Děj postrádá napětí i vtip předchozí knihy, je tu mnoho nudných pasáží. Dočetla jsem jen proto, abych znala vraha, kterého jsem ale stejně uhodla.

17.10.2017 2 z 5


Černé lekníny Černé lekníny Michel Bussi

Velmi zvláštně a originálně vystavěný příběh. Zpočátku vypadá jako klasická detektivka o vyšetřování vraždy a působí poměrně rozvláčně, chvílemi snad až nudně. Stojí ale za to vydržet až do konce, kdy pochopíte, že to, co čtete, je úplně jiný a mnohem působivější příběh, než jste si původně mysleli.

14.10.2017 4 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Výborná kniha, opravdu velmi povedený psychothriller. Je ještě lepší, než byla Dívka ve vlaku.
Překvapuje mě proto dost nízké hodnocení a velké množství negativních komentářů; nejspíš to není kniha pro každého.
Někomu se zdá, že se celou dobu nic neděje, ale já mám pocit přesně opačný, a to už od první stránky. Někdo je dezorientovaný větším množstvím postav, ale stačí jen pozorně číst a vnímat.
Kdo má rád knihy plné tajemství, ten si musí rozhodně přijít na své. Zde všechna tajemství - letitá i ta nedávná - zpočátku bublají pod hladinou, aby pak postupně vyplavala na povrch... Závěr není vzhledem k okolnostem úplně nečekaný, ale je rozhodně zajímavý. A obálka každopádně patří k těm nejpovedenějším v poslední době. Za mě celkově velký palec nahoru a pět hvězdiček navrch!

29.08.2017 5 z 5


Továrna na sny Továrna na sny Anie Songe

Je to vlastně docela milá malá knížečka. Jen nečekejte, že se dozvíte něco nového, protože všechny ty "hluboké" myšlenky jste už určitě četli někde jinde, možná ne jednou - a stejně to nepomohlo. Zbývá pár úsměvných příhod ze života na Bali a vzpomínky na dětství. Budiž.
Autorka si rozhodně protiřečí, když vám tvrdí, že na penězích vůbec nezáleží a že se máte radovat z maličkostí, například z toho, jak krájíte mrkev do polévky, současně se ale minimálně polovina knihy kolem peněz točí. Anie vypráví, jak s Lukášem neměli peníze a zoufale se je snažili vydělat. Proč, když na penězích nezáleží?
Také popisuje, jak ona sama od dětství podnikala a snažila se při minimálních investicích vydělat maximum, zkrátka vyráběla z prdu kuličku, jak to sama označila.
Obávám se, že takhle knížka je toho jasným důkazem.
Samotný text se vejde tak na 85 stran, zbytek jsou malůvky a prázdná místa a stránky s jednou větou, takže je to celé tak nějak uměle nastavované, aby se to vůbec dalo vydat jako knížka, přitom prodávané za nemalé peníze.
Poměr kvality a ceny? Za mě rozhodně palec dolů.

22.07.2017 2 z 5


Báječné dny Báječné dny Raphael Montes

Nemůžu si pomoct, ale já prostě tyhle psychopatické stalkery miluju. Jen v knihách, samozřejmě. Stejně jako Joe v románu Ty od Caroline Kepnes, i Teo je natolik posedlý dívkou, že kvůli ní a pro ni - a samozřejmě pro sebe - udělá prakticky cokoliv a jde doslova přes mrtvoly. Zvláštní závěr, který jsem nečekala, ale proč ne? Ten jeden den s touhle knihou byl báječný!

02.06.2017


Gareth Bale - Velšský drak Gareth Bale - Velšský drak Petr Čermák

Po přečtení této knihy mám smíšené pocity.
Na jednu stranu je o mém nejoblíbenějším fotbalistovi a dozvěděla jsem se z ní i nové informace.
Na druhou stranu je evidentní, že autor seká knížky jako Baťa cvičky a s kvalitou už si tak moc hlavu neláme. Jsou zde pravopisné i faktické chyby, mnoho překlepů, chybí nebo naopak přebývají slova, některé věty nedávají smysl. Navíc je evidentní, že kniha byla uměle natahována, obsahuje totiž pasáže, které vůbec s Balem nesouvisejí a které autor nejspíš opsal ze svých dalších knih o jiných fotbalových velikánech. To ale jen hádám, neboť žádné jiné jeho knihy jsem nečetla a po přečtení této to ani neplánuji.
Naopak některé důležité informace o GB zcela chybí.
Autorovi bych pro příště doporučila věnovat více času a úsilí studiu pramenů a sbírání informací, taktéž i jejich zpracování.
Takže ty tři hvězdičky jsou vlastně jen za Garetha :)

15.01.2017 3 z 5


Heatová a vlna žáru Heatová a vlna žáru Richard Castle

Jsem velká fanynka seriálového Castla, takže kniha o Heatové má pro mě velké kouzlo, což podobně "postiženým" netřeba vysvětlovat.
Na druhou stranu musím objektivně říct, že mě tento knižní krimi příběh příliš nezaujal; myslím, že ve skutečnosti by s ním Ricky velkou díru do světa neudělal.
Nevím, jestli sáhnu po dalším dílu, ale určitě si v pondělí po obědě pustím Primu :-)

23.07.2016 3 z 5


Farma Farma Tom Rob Smith

Toto je ne úplně zdařilý pokus o psychothriller. Po výborném Dítěti číslo 44 jen průměrná kniha, přičemž nápad samotný není vůbec špatný, pouze zpracování trochu vázne - vyprávění matky je mnohdy zbytečně protahované a nudné, naproti tomu závěr má pak rychlý spád, bohužel víceméně předpokládaný. Autora rozhodně nezatracuji, ale umí to i mnohem líp.

04.07.2016 3 z 5


Vážka Vážka Michel Bussi

To, co teď napíšu, bude vlastně takovým malým spoilerem.
Vy, kteří jste Vážku už četli a máte alespoň základní znalosti francouzštiny, mi určitě dáte za pravdu, že se autor v originálním názvu dopustil určitého přešlapu. Proto děkuji překladatelce za český název této výborné a napínavé knihy.

20.06.2016


Kat Kat Stefan Kisjov

Příběh je výborný, originální, skvěle napsaný. Má jedinou vadu - je moc krátký...

10.06.2016 5 z 5


Konec poručíka Borůvky Konec poručíka Borůvky Josef Škvorecký

Velké zklamání. Po skvělém Smutku poručíka Borůvky je tohle jen smutná vzpomínka na doby dávno minulé, kdy řešené kriminální případy vlastně řešení nemají, neboť do nich přespříliš zasahuje politika té doby. Přestože chápu, co tím chtěl autor říct, vadí mi takto přehnaně angažované pojetí, které je rozhodně na úkor obsahu.

07.06.2016 2 z 5


Smutek poručíka Borůvky Smutek poručíka Borůvky Josef Škvorecký

I po nějakých pětadvaceti letech, co uplynuly od chvíle, kdy jsem Borůvku četla poprvé, kniha neztratila nic ze svého půvabu a (dů)vtipu.

04.06.2016 5 z 5


Medozvěstka Medozvěstka Richard Crompton

Výborná kniha. Dobře vystavěný příběh, pro Evropana navíc velmi zajímavá sonda do zcela odlišné kultury a mentality. Metody vyšetřování sice již mírně zastaralé, přesto fungující. Nemám co vytknout.

14.05.2016 5 z 5


Čtenář z vlaku v 6.27 Čtenář z vlaku v 6.27 Jean-Paul Didierlaurent

Nevšední, nečekaný příběh, který chytí za srdíčko.
(Mimochodem, Zerstor mi trochu připomněl Kingův šroťák.)

28.02.2016 5 z 5


36. týden 36. týden Sofie Sarenbrant

Začetla jsem se okamžitě, přestože si tu mnozí stěžují, že je začátek zbytečně rozvleklý a málo dějový. Styl, jímž je kniha napsaná, je velmi příjemný, vše plyne sice relativně poklidně, přesto je tu napětí, které vás nutí číst stále dál. Jednu hvězdičku musím strhnout za konec - nekonec, který nepřináší uspokojivé vysvětlení celé situace, nicméně je dobrým startem pro pokračování, takže hned zítra začínám číst Místo tebe.

21.11.2015 4 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Nedokážu ji dočíst. Jsem ve dvou třetinách a vzdávám to. Knížka mi přijde neskutečně nudná, nemá pořádnou zápletku, nic mě nenutí, abych chtěla číst dál. Je to tam samý hacker, ale Mikael ani Lisbeth nedostali pořádně prostor, aby se projevili naplno... Zlatana Ibrahimoviče od stejného autora si rozhodně přečtu a věřím, že mě bude bavit, protože tam to není o zápletce a napětí. Ale Larsson by si zasloužil pokračovatele, který má "koule" na thrillery, a tím Lagercrantz bohužel není.

20.09.2015 1 z 5


Smrt má oči mojí dcery Smrt má oči mojí dcery Jessica Treadway

Příběh je to určitě velmi zajímavý; místy se mi sice zdál "převzpomínkovaný", ale budiž, vzpomínky vypravěčky tu hrají poměrně důležitou roli. Co ale musím zásadně vytknout nikoliv knize samotné, ale jejímu českému vydavateli, je český název, který bohužel není totožný s tím originálním a napovídá víc, než je u knihy podobného ražení zdrávo.

14.09.2015 4 z 5


Deník mého stínu Deník mého stínu Claire Kendal

Nedávno mě hodně zaujal román Ty od Caroline Kepnes, proto jsem teď sáhla po knížce s podobnou tématikou, jíž je stalking. Deník mého stínu je o to mrazivější, že je psán z pozice oběti, takže není předem jasné, kam až se pachatel pokusí zajít...

10.09.2015 4 z 5


Lovec očí Lovec očí Sebastian Fitzek

Slabší dohra celkem zajímavě rozjetého Sběratele očí. Tady už totiž všechno tak nějak očekáváte a nic moc vás nepřekvapí, takže tu není příliš šokujících momentů, ale přece jen se nějaký najde. Jestli ale vše nakonec skončí happy-endem, na to si musíte počkat do posledních stránek...

08.09.2015 3 z 5