Globuska Globuska komentáře u knih

☰ menu

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Robert Bryndza mě tentokrát velmi mile překvapil. Jeho knížky mám ráda a stejně tak jeho Eriku Fosterovou, ale v posledních dílech to bylo trochu na jedno brdo (i když dobré). Teď to vzal za jiný konec a moc se mu to vyplatilo. Napínavé až do konce, překvapivý závěr i další sodna do osobního života oblíbených postav. Za mě veliké ano.

02.05.2019 5 z 5


Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Jessica Townsend

Tyhle knížky mě baví. I když je všude hodně inzerováno, že je to jako Harry Potter, tak není. Sice tam najdete některé podobnosti a možná byste tam našli i analogii k jeho postavám, ale je to postavené trochu jinak a celý svět Morrigan je vytvořený na jiných základech. Nebála bych se toho. Neměla jsem od toho žádná očekávání a asi se mi to vyplatilo. V záplavě jiného čtení, příjemná změna.

02.05.2019 5 z 5


Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Theo je prostě týpek, co vás vyvede z rovnováhy a ukáže vám svět z trochu jiného úhlu. Jeho metody jsou neotřelé, stejně tak chování. Opět stojí proti šílenci, který páchá zlo největšího kalibru. Tentokrát bych řekla, že je to uvěřitelnější, i když je závěr trochu ustřižený jakoby ve zkratce. I tak je to ale husté čtení, při kterém mrazí. A obálka... Jo prostě...

02.05.2019 4 z 5


Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Elena Favilli

Bezkonkurenčně dokonalé. Ideální cesta jak dopřát menším i větším dětem inspiraci do budoucího života nenásilnou formou. Knihu ocení i

17.06.2018 5 z 5


Noc s Marilyn Monroe Noc s Marilyn Monroe Lucy Holliday

Trochu slabší pokračování prvního dílu. O vtip tu také není nouze, Libby nezklame, ale už to není takové to "ach" jako v prvním případě. I tak se ale čte dobře, na letní dovolenou ideální čtení.

17.06.2018 4 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Knih s podobným konceptem najdete hodně. Ale nedá se upřít snaha a zajímavost. Když najdete panáka sešitého z několika těl, to už chce sakra žaludek. Ale kniha je velmi čtivá, čte se prakticky sama, děj úměřně ubíhá, postavy jsou ke snesení, fantazie ohledně vražd opravdu barvitá... Za mě určitě doporučuji.

16.12.2017 4 z 5


Zvláštní, ale pravdivé Zvláštní, ale pravdivé John Searles

Příliš mnoho neznámých a dívka, která zřejmě věří v duchy... Asi nikdy nebyl příběh lásky v mnoha podobách napsát tak syrově jako v tomto případě. Ale název by nemohl být výstižnější. Nevím, jestli je to kniha, která se dá číst dvakrát. Je to ale kniha, která stojí za přečtení a následné vstřebání dojmů.

16.12.2017 4 z 5


Zmizelé z Cooley Ridge Zmizelé z Cooley Ridge Megan Miranda

Detektivek se píše hodně, ale psát děj nejdříve chronologicky a hned následně pozpátku, to už chce sakra kuráž. Megan Miranda si s tím však dobře poradila a z vcelku obyčnejné zápletky vytvořila velmi zajímavé čtení. Nemůžete věřit v podstatě nikomu. Ani hlavní postava ve vás zrovna moc důvěry nevzbudí, ale stojí za to číst až do konce.

16.12.2017 4 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Po dvou dílech přichází Bryndza trochu s jiným konceptem a ten se mu rozhodně vyplatil. I přístup k hlavní postavě. Víc vtipu, víc osobitosti, zapeklitý případ. Perfektní trojka!

16.12.2017 5 z 5


Tiché dívky Tiché dívky Eric Rickstad

Trochu slabý rozjezd, velmi silný závěr - to bych řekla na okraj. Jednotlivé postavy (a zvlášť pak Rath) jsou fajn, mají spoustu šedých zón, které čtenáře mohou bavit. Ale děj dost pokulhává. Naopak závěr je plný všeho, co od detektivky čekáte. Zvraty, zajímavá zápletka a její vyřešení a otevřený konec, který si tak nějak podvědomě "přejete".

09.05.2017 3 z 5


Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Robert Bryndza už v prvním díle ukázal, že nejen severští autoři umí psát dobře konstruované detektivky, které umí čtenáře posadit na zadek. Spojení s britským humorem, silnou ženskou povahou a zajímavou zápletkou je to trefa do černého a tak trochu čerstvý vítr na tomto žánrovém poli. Druhý díl s komisařkou Fosterovou je na tom podobně. O to víc, že staví na případu, který se opravdu stal. Děj utíká, je čtivý. Jednotlivé postavy se dál rozvíjí a víc se soustředí i na samotnou hlavní hrdinku.

02.05.2017 5 z 5


My ostatní tu prostě žijem My ostatní tu prostě žijem Patrick Ness

Nástrahy dospívání tak trochu s nadsázkou... Pěkně zpracovaná YA, která osloví mladší i starší čtenáře. Autor perfektně vykresluje období nejistoty, strachu z nového a neznámého a stejně tak z toho, co se děje přímo teď v živote teenagera. Zasazení děje do apokalyptického zhroucení města mi přišlo dokonalé. Perfektně tak vyjadřuje myšlenku celého dospívání, kdy je třeba pozvánka na rande tím největším problémem, ať se děje co se děje. :)

02.05.2017 4 z 5


Jackie - Čtyři dny, které jí změnily život Jackie - Čtyři dny, které jí změnily život Maud Guillaumin

Pokud jste viděli stejnojmenný film, tušíte, že ani jako kniha to nebude lehké téma. Jackie strne ve čtyřech dnech po smrti JFK a vzpomíná na doby minulé. Jackie byla a je stále ikonou své doby a popsat ji "lidsky" je o to těžší. Tady ale máte pocit, že se ukazuje ve všech barvách, objektivně, bez příkras. Prostě tak, jak to bylo a jaká byla ona. Doporučuji přečíst ještě Tajemný život v Bílém domě, protože tam ji vidíte z pohledu služebnictva. Je to zajímavý kontrast. :)

Za mě trochu těžší udržet pozornost, ale její příběh je opravdu zajímavý.

02.05.2017 4 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Za mě zatím nejlepší Holeovka, čemuž se těžko věří, když už je to jedenáctý díl. Asi vás napadne, že autor už nemá čím překvapit nebo šokovat, ale tentokrát mi přišlo, že svou už tak vysokou laťku přeskočil tak o metr. Děj je mnohem dynamičtější než v jiných dílech. Míň se rozmazává, je v něm víc humoru a napětí je cítit už od první kapitoly. Téhle knize prostě nechybí nic, má šmrnc, drive a odsýpá tak rychle, že se ocitnete na konci, ani nevíte jak. Každopádně mou žízeň neuhasila vůbec, naopak bych chtěla víc! :)

25.04.2017 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nenechte se odradit bichlí, protože tahle knížka patří mezi ty otylejší. O to silnější je ale příběh uvnitř. Nádherně vypsaný příběh několika aktérů 2. světové války, kdy každý prožívá svou vlastní válku na pozadí hlavních bojišť, kde se prolévá krev a ničí vše, co jim přijde do cesty. Pullizerovu cenu dostal autor právem. Jeho vytříbený jazyk, květnatý projev a dokonalé vyjádření emocí i dějin mě opravdu dostal. Doporučuji.

23.04.2017 5 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Autorské duo si opět pohrálo s nervy čtenářů. Na brilantnost příběhu a spád dějové linky jsme všichni zvyklí. Zápletka je prostě dokonalá. Sice se mi zdálo, že některé linky by šly klidně vynechat, celkově ale perfektní severské mrazivé krimi, jak jsme zvyklí.

06.04.2017 4 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

O válce už bylo napsáno mnoho a z různých pohledů. Sůl moře je plná utrpení, zimy a strachu těch, kteří se snaží zachránit. Ale před čím vlastně prchají? V situaci, kdy jak utlačovatel, tak "zachránce", plení zemi, je těžké vybrat si menší zlo. Zvlášť pro děti, které musejí během několika let zestárnout o celá desetiletí.

Příběh Joany, Emilie a Floriana chytá za srdce a přesvědčivě dokazuje, jak hrozná doba to byla díky jejich svědectví. A ve chvíli, kdy se záchrana a lepší budoucnost objeví na obzoru, nastane katastrofa větší, než si kdo vůbec dokázal uvědomit.

Za mě perfektní příběh, protože na pozadí války, kterou všichni "známe" zleva zprava, proběhla katastrofa, o které jsem vůbec nevěděla. Síla vyprávění a skládačka jednotlivých postav - to je Ruta Sepetys.

06.04.2017 5 z 5


Poslední deska Poslední deska Andrew Cartmel

Poslední deska je tak trochu mix kdečeho - detektivka, romance, hipster sonda. Má humor, napětí a co jí určitě nechybí, je šmrnc. Prostředí vinylu je prostě chytlavé, a i když si možná říkáte, že vás to nezajímá, určitě si nějakou starší nahrávku pustíte - už pro ten pocit. Kniha má spád, typický britský humor a ještě ke všemu se vzděláte v jazzu. :)

06.04.2017 4 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Římsa školní zvonice, ON a ONA... Víc nepotřebujete. Všechny malé zázraky pro mě byly velkou neznámou. Ačkoliv jsou YA knihy (mimo fantasy) pojímány podobně, tohle je trochu zázrak i pro mě. Opravdovost a síla příběhu, jemná gradace, která ústí ve velké finále. Ten příběh má všechno, co potřebujete, abyste JIM fandili, chápali je a snažili se jim dodat tolik optimismu, kolik to jen jde. Prostě perfektní!

05.04.2017 5 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

U knížek s podobným tématem je dost těžké přiklonit se na jednu nebo druhou stranu. Četla jsem ji ještě předtím, než se zvedla "vlna odporu" a názor jsem na ní nezměnila ani teď. Mně chytla. Nedělali si z nemoci srandu prvoplánově. Oba si prošli peklem, které bychom nikomu nepřáli a vyrovnat se s něčím takovým chce pořádnou dávku odhodlání a síly. Dnešní mladí dospělí jsou mnohem víc cyničtější než bývali jejich předchůdci. Takže těžko soudit (a myslím si, že nám to ani nepřísluší), jak by se měli chovat.

V knize se ale dá najít mnohé. Minimálně dojemný cit, který naráží na nepřekonatelné překážky, láska v mnoha podobách, která přeje, trpí a je prožitá na 100%. Jako novodobí Romeo a Julie, kterým nepřejou hvězdy.

04.04.2017 5 z 5