Gindolfin Gindolfin komentáře u knih

☰ menu

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Tohle bylo fakt utrpení. Není otravnější hlavní hrdina než Fin. Fakt jsem ho za ty tři díly začal upřímně nenávidět. Spratek sobecký. 2/3 knihy je o dalším úseku z dětství Fina. Tragédie na každém kroku. A závěr nemastný, neslaný. Jsem fakt rád, že to mám sebou. Dočetl jsem kvůli Finově lásce z dětství. Chtěl jsem vědět, jak ta chudinka skončí.

29.11.2023 odpad!


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Obrovské zklamání. Pozadní příběhu je opravdu dobře vymyšlené, originální a plné napětí. Ale hlavní hrdinové jsou opravdu nepříjemní. Nejhorší je Holden. Je to idiot. Jeho posádka ho v jedné kapitole seřve, že se chová jako idiot a v druhé kapitole přijme další kapitánovo idiotské rozhodnutí za své. Miller je proti Holdenovi zlatíčko, myslí mu to. Chová se logicky. Ale autoři z něj udělali outsidera a ta role mu vydrží dokonce knížky. A to je k nevydržení, protože plný vesmír idiotů, jeden rozumný člověk jménem Miller a oni mají za idiota jeho.

23.10.2023 1 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Nechápu proč jsou všechny moderní detektivky tak stejné. Kulisy: Bohatí jsou zlý a bohatí. Chudí jsou moc chudí, ale není to jejich chyba, je to chyba společnosti. Politici a vysoce postavení policisté jsou zlý a zkorumpovaní. Šéf hlavního hrdiny zcela nepochopitelně hlavního hrdinu neustále kryje. Hlavní hrdina je nejlepší policista na světě, ale stále se ho chce někdo od policie zbavit. Podřízení hlavního hrdiny jsou rasově rozmanití. Nebo tam jsou zastoupeny sexuální menšiny. Ideálně oboje. Tým hlavního hrdiny je hloupý, jeho jediná funkce je adorovat a obdivovat hlavního hrdinu. A hlavní hrdina je vždy psychicky na dně. Měl komplikovaný dětství a do teď se s tím nedokázal vypořádat. Prošel si těžkým traumatem, které způsobila nedostatečně sociálně cítící společnost. Chová se jako idiot, ale stále jí to prochází. A samozřejmě každý osobní vztah je hlavního hrdiny je neuvěřitelně komplikovaný. A spáchané vraždy musí být brutální, nestačí někoho zabít, je nutné ho před smrtí mučit. Šokovat brutalitou. Kde jsou detektivové typů Maigrat, Sherlock nebo C. B. Strike?
Hlavní hrdinku jsem celou knihu neměl rád, autorka na ní vysypala veškeré neštěství světa a je jasné, že v dalších dílech se zhroutí a bude ještě nesnesitelnější. Kniha jako celek je těžký průměr současné literatury.

17.09.2023 2 z 5


Vrah andělů Vrah andělů Andrew Mayne

Nejslabsi kniha od autora.

16.07.2023 2 z 5


Templářské dědictví Templářské dědictví Steve Berry

Na můj vkus zbytečně rozvláčné, být to o půlku kratší, má to dynamiku. Zbytečně natahované.

04.06.2023 3 z 5


Noční brána Noční brána Peter May

Absolutně nejhorší díl série o Enzovi. May umí romány, zvládne slušnou detektivku, ale špionážní thriller nedá. Nelogičnosti z textu přímo řvou. Skoro celou knihu se nic neděje a vlastně ani na konci se nic nestane. Prostě to skončí. Hrdiny z minulosti si nelze oblíbit. Sám Enzo hraje v příběhu vedlejší roli. Několikrát jsem četbu přerušil a vždy se ke knize vrátil jenom, abych věděl, jak Enzo ve finále dopadne.

20.02.2023 2 z 5


Hvězda Hvězda Robert Fabian

Prvni povidka bida. Druha povidka super, mohla pokracovat....

19.11.2022 2 z 5


Entomologův odkaz Entomologův odkaz Peter May

Nejslabší díl. Autor na začátku odvypráví, jak se stala vražda a vy pak celou knihu čekáte až na to přijde i Enzo. Navíc mi přišel Enzo bez svých dcer jako strašně nudný patron.

01.11.2022 2 z 5


Světlonoš Světlonoš David Gemmell

Obecně, je to dobrá kniha. Ale Gemmell uměl psát o dost lépe. Tohle není jeho nejlepší dílo.

16.10.2022 3 z 5


O duševním klidu (8 úvah) O duševním klidu (8 úvah) Lucius Annaeus Seneca

Z knížky je znát, že Seneca byl víc politik než filozof. Ano, pár zásadních myšlenek stoické filozofie dokázal skvěle formulovat. Ale jeho snaha obhájit si sám před sebou své politické skutky a zalíbit se Neronovi je všude přítomná.

08.10.2022 2 z 5


Skála Skála Peter May

Dočtena na druhý pokus. Čekal jsem detektivku, ale dostal román. Je to příběh o tom, že i když je život totálně na hovno, je vždy šance, že to bude lepší. Takové potvrzení přísloví: 1) Vždycky může být hůř, 2) Vše zlé je pro něco dobré. Chvilkama to byla dost nuda, ale vydržel jsem, protože jsem chtěl vědět, jak dopadnou moji oblíbení hrdinové. Ale hlavního hrdinu jsem si nikdy neoblíbil. Přišel mi zbytečně krutý, egoistický, nafoukaný. Ani výbušný konec nedokázal v mých očích omluvit jeho chování.

26.07.2022 3 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Neskutečný! Rowlingová je famózni spisovatelka. Přečetl jsem to za víkend. Je to absolutně skvělá kniha. V oblasti detektivek neexistuje v současnosti lepší pár než Robin a Strike. A to si autorka ani přiliš nelibuje v popisování brutálního násilí.

05.06.2022 5 z 5


Legie Legie Simon Scarrow

Strašné zklamání. Hlavní hrdinové jsou extra hloupí. Legie je banda amatérů. Ale nakonec překonají všechny překážky. Přestávám tuhle ságu kupovat. Mám ještě pár pokračování, ale další díly už kupovat. Vtažení do děje takřka žádné, strašně naivní postavy, nevěrohodné postavy. Ale masakr vedlejších postav stále pokračuje.

05.03.2022 1 z 5


Na ostřích čepelí Na ostřích čepelí Miroslav Žamboch

Fakt dost hustá kniha! Dal bych asi půl hvězdy dolů za příliš pomalý rozjezd a příliš rychlý konec. Místy na můj vkus hodně brutální. Ale nedokázal jsem se odtrhnout. Kombinace western a fantasy je absolutně výborná kombinace.

15.12.2021 5 z 5


Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

První kniha od autorky, kterou jsem četl bylo Šest vran. Bylo to takřka dokonalé. Vláda vlků je už "vyčpělá". Dějové zvraty jsou už příliš divoké i na svět fantasy. Přeměny některých hrdinů už tahají za vlasy. Jediné co zůstalo je schopnost autorky donutit Vás si zamilovat hlavní hrdiny.

14.11.2021 3 z 5


Liška Liška Frederick Forsyth

Před lety bych tu knihu označil jako průměr. Ale nyní jsem nadšen! Konečně kniha, kde demokratická část světa dává na prdel zemím jako je Rusko a Írán. A hlavní hrdina je v pohodě, nemá výčitky svědomí, že jeho země je bývalá koloniální mocnost. Netrpí výčitkami, kvůli hladovějícím dětem v Africe. Prostě pracuje jako tajný agent. A jeho nadřízení i podřízení s ním spolupracují, poslouchají ho a nejsou to idioti. A některé dedukce alá Sherlock Holmes jsou taky moc dobré. Jak osvěžující mít hlavního hrdinu, který netrpí depresemi!!!

21.09.2021 4 z 5


Písečná bouře Písečná bouře James Rollins (p)

Tezko uveritelne. Autor nema vlohy pro scifi. A prilis schopny zaporak, vedle ktereho vypadaji hlavni hrdinove jako blbci. Ale napad dobry.

11.09.2021 2 z 5


Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Hodně, hodně dobrý. Poslední díl o Theovi byl příšerný. Autor ho pro mne v podstatě zabil. Takže jsem k této knize byl hodně skeptický. Ale zbytečně. Není to tak geniální jako Šelma, ale pořád je to zcela určitě špičková detektivka.

29.07.2021 5 z 5


Jatka Jatka Lee Child

Dříve bych tuto knihu asi prohlásil za nudnou. Ale teď jsem s ní spokojený. Hlavní hrdina netrpí depresemi. Hlavní hrdinka je krásná a schopná a není lesba. Vedlejší hrdina černoch nemá problém s barvou své kůže. Mrtvých je tam spousty, ale jejich smrt má smysl pro děj. Není tam jen pro efekt. Reacher má schopnost dedukce, nespoléhá jen na forenzní důkazy. Stará dobrá škola, kniha kde děj nemá převahu nad osobními problémy postav. Nebo dokonce autora.

22.06.2021 3 z 5


Dračí domov Dračí domov Robin Hobb (p)

Hodně dobré, dějové linky nejsou natahované ad absurdum - hrdinové spolu mluví. Originální. Napínavé.

12.06.2021 4 z 5