georgearrow georgearrow komentáře u knih

☰ menu

Hodiny Hodiny Ian McEwan

(SPOILER) Hodiny od McEwana jsou pro mě trochu oříšek. Byl to můj první McEwan, i když Pokání s Keirou Knightley jsem viděl hned v roce 2007 a byl to dobrý film.

První polovina byla trochu vykostěný Houellebecq - život hledající svůj smysl v nekonečném sexu. To Mc Ewan zdaleka tak neumí. Trošku houellebecqovská byla i smrt Dafné - už už se štěstí blíží, i když až v šedesáti letech, dokonce se vyskytuje i slovo láska, a buch, rakovina udělá svoje a všechny marné naděje pohřbí rozlézajícími se metastázemi. OK, to by šlo.

Pak je tu i ta politika a trochu autobiografie - poslední takovou věc jsem dočetl před nedávnem, byla to Annie Ernaux. Jako McEwan neumí sex tak skvěle jako Houellebecq, tak se mi zdá, že politiku na půdorysu autobigrafie Ernaux zvládla také o mnoho lépe. Dokonce má McEwan i ty fotečky, jazyk tak nádherný jako Annie nemá.

Ale s pamětí, zapomínáním, odpuštěním, stářím má bezpochyby své zkušenosti. Podává to dobře. Občas vás dojme, občas vám vědomí konce a konečnosti bude velmi blízké. Všechny vaše vzpomínky s vámi odejdou - McEwan si jich plno napsal do knížky. Ta knížka se dobře čte, jen pozor, až budete své dítě posílat do houslí nebo na klavír ...

02.01.2024 4 z 5


Poprava Kata z Rigy - Agent Mosadu vypráví dramatický příběh likvidace nacistického zločince Poprava Kata z Rigy - Agent Mosadu vypráví dramatický příběh likvidace nacistického zločince Gad Šimron

Kniha je zajímavá, zvláště pro ty, kteří se zajímají o historii státu Izrael. Dozvíte se něco o Lotyšsku za 2. světové války, o nacistech uschovaných v Jižní Americe a o metodách Mosadu v šedesátých letech.

Zásadní připomínka je ovšem k práci redaktorů tohoto vydání - obzvláště s vědomím věcí, které jsem si přečetl v jedné knize, kterou jsem též dostal k Vánocům - Neviditelné řemeslo - tajemství redakční práce. Na rozdíl od knihy Izrael - země, které nikdo nerozumí vydalo nakladatelství Zeď paskvil, který knihu znehodnocuje - odporné, nepřirozené věty kopírující originál, překlepy (místo Prost! na straně 159 máme Prosit!), faktické nesmysly (s. 218 revolver (!) Beretta 950) atd. atd. Vždyť by to stačilo nechat přeložit někoho, kdo umí česky, a pak nechat to přečíst tomu, koho téma trochu zajímá.

30.12.2023 3 z 5


Neviditelné řemeslo: Tajemství redakční práce Neviditelné řemeslo: Tajemství redakční práce kolektiv autorů

Jako každá sbírka textů i tato obsahuje texty vynikající (Jůzl, Dvořák, Sedláček), ale i zcela zbytečné a marné (po přečtení si dosaďte sami). Co se týče tajemství redakční práce, dozvíte se sice většinou to, co jste tušili, ale konkrétní podrobnosti z různých nakladatelských domů milovníka literatury potěší.

28.12.2023 4 z 5


Roky Roky Annie Ernaux

Ukrutná zábava a velká sranda. Tak to je život, přátelé. "Nesmírný a rozechvělý."

Vynikající jazyk. Pro ty, kteří se trochu orientují ve frankofonní kultuře, čirá slast.

"Všechny obrazy jednou zmizí ..." a nebude to trvat dlouho ...

15.12.2023 5 z 5


Izrael. Země, kterou nikdo nechápe Izrael. Země, kterou nikdo nechápe Noa Tishby

Autorka je poloprofesionální obhájkyní Izraele - z toho je jasné, jak bude argumentovat: klasicky začíná před několika tisíci lety a z toho usuzuje, že země, která se nyní jmenuje Izrael, právem náleží židům. I když je tento základní axiom její argumentace absurdní (Kladsko má být české? Kaliningrad? Sudety německé? Lucembursko české? atd. atd.), cenné jsou její postřehy například o třech druzích Palestinců (plnoprávní Arabové uvnitř Erec Israel, poloprávní Arabové na Západním břehu a bezprávní chudáci v Gaze), neuvěřitelné zaujatosti OSN, nesmyslnosti akce BDS (stojící na cíli, který implikuje vyvraždění židů a arabizaci celého regionu) a mnohém dalším. Kniha stojí za přečtení, obzvláště nyní, když hrdlořezové z Hamásu provedli svůj ohavný čin.

21.10.2023 4 z 5


Václav Talich: dopisy Václav Talich: dopisy Milan Kuna

Záslužný počin, typický obraz toho, jak se chováme k našim nejvýznamnějším kulturním osobnostem. Zvlášť po válce to stojí za to. Výborné čtení, navíc jsem si ke četbě pustil některé zmiňované skladby, nejvíce jsem pro sebe objevil v současnosti přehlíženého Josefa Suka.

22.08.2023 4 z 5


15 let v Rusku: Zápisník zpravodaje 15 let v Rusku: Zápisník zpravodaje Jiří Just

Jiřího Justa jsem poprvé zaregistroval jakožto zasvěceného komentátora dění v Rusku po útoku na Ukrajinu 24. února 2022. Vysvětloval všem jurodivým humanistům, že válka na Ukrajině není jen šíleným aktem vládce Kremlu, ale že je široce podporována celou ruskou společností, která svým způsobem takto na sobě nese vinu.

Knížka se však tomuto tématu věnuje okrajově, hlavně v poslední kapitole, v závěrečném interview. Občas jsou v knize nudnější pasáže (gurmánské speciality severní Osetije, návštěva za polárním kruhem atd.), ale jistě stojí za přečtení. K chápání nepochopitelného může pomoci. Rusko a jeho mentalita je mi ještě odpornější než před touto knihou.

18.08.2023 4 z 5


1945: Léto běsů 1945: Léto běsů Miloš Doležal

Knihy Miloše Doležala mám rád - připomínají dávno zapomenuté osudy lidí, tím je vracejí zpátky do paměti a v podstatě je oživují. V této knize mě nejvíce zasáhly osudy sudetských Němců, protože ty byly v zapomnění hlubokém. I když kniha má i happyendy, i legrační historku, není to vůbec lehké, zábavné čtení. A přece je to výtečná kniha! A fotky jsou jako obvykle vynikající.

16.08.2023 4 z 5


Kriegel - Voják a lékař komunismu Kriegel - Voják a lékař komunismu Martin Groman

Gromana se Stehlíkem jsem rád poslouchal až do jejich dehonestačního útoku na Honzáka. V tomto posledním díle jejich podcastu, který jsem slyšel, jsem se též dozvěděl o jejich postoji k historickému pohledu, který u nás byl medializován střetem Pullman vs Klíma, tj. pohled na komunismus jakožto standardní uspořádání společnosti, ve kterém historici jsou schopni bez komentáře předkládat "fakta", jakože "voleb se účastnilo 99,9% občanů", soustředí se na dějiny "všedního" dne, atd.

Přesto jsem si knihu koupil, a na rozdíl od posledního Chadimova dílka jsem nesplakal nad výdělkem. Kniha je velmi dobře napsaná, i přes sympatie, které autor ke Kriegelovi cítí, nezamlčuje jeho hnusné únorové angažmá, naopak sleduje jeho prozření a prozírání. Určitě stojí za přečtení, je na úrovni vynikajících biografií o Husákovi a Nejedlém z poslední doby.

29.07.2023 4 z 5


Kontinuita parku Kontinuita parku Petr Šesták

Posloucháno v Rozhlase. Jsem nadšen, konečně něco "ze současnosti", co je přesné, trefné a zábavné. Radost.

28.05.2023 5 z 5


Únik z Osvětimi: Opravdový příběh Rudolfa Vrby Únik z Osvětimi: Opravdový příběh Rudolfa Vrby Jonathan Freedland

Je dobře, že takové knihy vycházejí. Příběh "Rudolfa Vrby" se ke mně dostal před mnoha lety, jakožto toho, který utekl z Osvětimi, aby varoval svět před tím, co se tam děje. Příběh maďarských Židů mi též nebyl neznámý, zejména kvůli knize o Eichmannovi a též díky Hannah Arendtové. Tato kniha ukazuje příběh z autentické strany hlavního protagonisty. Jediný problém je s kostrbatou češtinou překladu.

27.05.2023 4 z 5


Uranová Příbram Uranová Příbram Václav Cílek

Kolega David (viz níže) to v podstatě řekl za mě. Kniha je dobrá, čtivá, přináší plno zajímavých údajů, které lze sice zjistit v suchopárných tlustospisech, ale zde je na pár stránkách shrnuto vše. Věty na straně 86, tedy že se nám to tady pěkně dolovalo a to bylo hlavní, a holt když se kácí les, tak lítají třísky, takže se o těch muklech ani moc rozepisovat nebudeme, jsem si všiml hned a považuji ji za skandální. Nejkontroverznější částí knihy jsou vzpomínky "pamětníků", které zpracovala vedoucí archivu DIAMO. Vedle zajímavých vzpomínek jde též o povídání bývalých arcikomunistických kádrů, to je opravdu hnus a hanba.

21.05.2023 2 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Rowlingová není nejlepší spisovatelkou všech dob, a to ani co se detektivní literatury týče. Ovšem solidní práci odvádí, kniha se čte výborně, zápletka ucházející, konec překvapivý, christieovský (snad to není spoiler!). Slabší je to ve vztahové rovině detektiv vs detektivka, která se mi nezdá uvěřitelná, ale asi jsem trochu přímočařejší než přeopatrně léta našlapující Robin se Strikem.

21.05.2023 3 z 5


Svědectví. Paměti Dmitrije Šostakoviče Svědectví. Paměti Dmitrije Šostakoviče Solomon Volkov

Výborná kniha, i když pro neznalé sovětského hudebního provozu budou mnohá z jmen neznámá. Zobrazení brutálního primitivismu vlády pracujících je však dokonalé. Bože, chraň nás od opakování komunistického hnusu!

15.03.2023 5 z 5


Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Výborné čtení, druhá knížka od spisovatelky ze Slovenska, kterou přeložil pan Machala. Stejně dobré jako Čepec. Šeptuchy nejsou v centru knihy, spíš jsou magickým koloritem pro drobné anekdoty z periferie civilizace.

12.02.2023 4 z 5


Strašlivá závrať Strašlivá závrať Benjamín Labatut

Výborná kniha o hrůze z matematiky a fyziky a kvant a vln a pravděpodobností a kyanidu a bojového chlóru a tuberkulózy a atomových výbuchů a zeleně. Čte se jedním dechem, jestli jste před četbou kvantovou fyziku nechápali, tak po knížce na tom budete ještě hůř. Jsem na tomhle podivném světě moc rád:-)

14.01.2023 4 z 5


Veřejní nepřátelé Veřejní nepřátelé Michel Houellebecq

Jakožto milovník Houellebecqových knih jsem se velmi těšil i na tuto - kvůli Houellebecqovi. Jaké bylo moje překvapení, že téměř vždy jsem stál na straně Lévyho! Ať už šlo o pohled na Rusko (zcela pronikavý pohled na zmrzačené lidství a ubohost tohoto státu, zatímco můj milovaný Michel hlavně vzpomíná na přepychové /přepichové?/ blondýny), postoj k člověku (pro Michela má člověk cenu stejnou jako pes), filozofii (Nietzsche vs Schopenhauer) atd. atd. Asi si od toho pána budu muset něco přečíst!

10.01.2023 4 z 5


Stopy na cestě Stopy na cestě Valerij Markus

Neheroický pohled na zkorumpovanou armádu, zkorumpovanou zemi, zkorumpované lidi. Třeba tento strašný oheň, který vypukl vloni v únoru, spálí něco z toho hnusu. Ale naději tomu moc nedávám a nejhorší na tom je, že si to odtrpí nevinní ...

Kniha je velmi čtivě napsaná, je to takový voják Švejk, ale skoro úplně bez legrace.

02.01.2023 4 z 5


Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce Jan Amos Komenský

Přenádherná kniha, vrchol české literatury obsahem i formou. Ráj srdce sice nuda, ale Labyrint výstižný a přesný i na dnešní poměry. Sundejte si, přátelé, brýle od Mámení!

31.12.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Krásná kniha.

Možná to není veledílo, které spasí českou literaturu, ale v knížce je skoro všechno dobře. Není to genderová agitka, komunisti jsou ukázaní v celé své odporné nahotě, nějaké ty překvapivé ale uvěřitelné zvraty, i zázrak se stane. Čte se fajn, doporučuju.

31.12.2022 4 z 5