Ge0 Ge0 komentáře u knih

☰ menu

Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

-Severní pól je dobyt! Dobyt! Dobyt...no, nic moc.

-Když to srovnám s výletem na Kokořín...

20.01.2024 2 z 5


Darwinovo rádio Darwinovo rádio Greg Bear

Anotace rozhodně nevystihuje ani obsah ani dojem z knihy. Nechci ji doporučovat ani od ní odrazovat.
V knize se prolínají tři příběhové větve. První čtvrtina, kdy jde o souběžné líčení dvou, v té chvíli, oddělených příběhů, se mi četla těžce. Ale postupně bylo více a více zřejmé, že dojde k jejich propojení, jen bylo potřeba vydržet. Hlavní část románu již ubíhala docela dobře, no a závěr byl trochu zrychlený. Pro někoho tu může být více vědeckých pojmů, ale ničemu to nevadí. Naopak autor má do dobře prostudované podklady, které využívá. Kniha byla napsána dvě dekády před příchodem covidu a v té době asi působila jinak. V dnešní době se zdá, jako by byla psána podle skutečnosti. Přesně tu popisuje postoj vlády, vědců i prostých lidí k možnému novému biologickému nebezpečí. Potlačování názorů a svobod, je zde korupce i pletichy stejně, jako to probíhalo během pandemie.
A jaký bude život po té? Snad se to dozvíme příště...

17.01.2024 3 z 5


Eliel - Měsíční záře Eliel - Měsíční záře Martin Baumann

Fantasy pohádka o princezničce, jejích medvědích kamarádech a zlé čarodějnici. Popis knihy stručně vystihuje obsah, bohužel už ne formu.
K dílu jsem se dostal v knihovně v oddělení pro dospělé a nevěděl jsem, do čeho jdu. Vynechal jsem poděkování a začal rovnou příběhem. Zprvu jsem si myslel, že jde o začínajícího autora, kterému to pokazil překladatel, ale po dočtení jsem zjistil, že autor je Čech. Tedy překladatele vynecháme. Jeho styl mi zkrátka nesedl. Používá trochu zvláštní slovní obraty i slovosled a tak text působí poněkud kostrbatě.
Tohle je jeho prvotina a přestože z posledních odstavců vyplývá, že by mělo následovat pokračování, dodnes se tak naštěstí nestalo.

30.04.2023 2 z 5


Fénix Fénix Ilona Ziková

Originální. Fénix je pěkný příběh. Siréna se zdá zajímavá, ale tak nějak neucelená.

05.10.2020 3 z 5


Válka v této zahradě Válka v této zahradě Richard Canal

Dobře vymyšlené prostředí i děj, ale jde spíš o zdělení, které nám tímto chtěl autor dát. Kniha je však zvláštně napsaná. Charakterizoval bych to citací z knihy: "Chvění barvy července."

15.09.2020 1 z 5


Thrin: Zkáza zaleronu Thrin: Zkáza zaleronu Vojtěch Kukla

Samotný fantasy příběh je povedený. Přestože nemám rád série, mohl by mít i pokračování. Trochu jsem se děsil těch pasáží z reálného světa a bál se o autorovo nejen psychické zdraví. Vzhledem k tomu, že jsem četl i předmluvu je tak situace okolo autora jasná a jsem rád, že je mezi námi.

04.09.2020 4 z 5


Děti plástve 1 Děti plástve 1 Josef Pecinovský

Pecinovský sice pěkně navázal na první román, ale snad ani nemusel. Proč číst knihu, když název řekne vše. Jak nemám k původnímu titulu výhrady, tak jako kdyby všechnu omáčku, které je Plástev jedu prosta, použil na jeho pokračování. Fanoušci si dílo jistě rádi přečtou. Alespoň že 2. díl je krapet lepší.

06.11.2019 2 z 5


Oko kočky Oko kočky Roger Zelazny

Obálka je lepší nežli zbytek knížky :-) :-(
V indiánské tématice asi nebude Zelazny kovaný. Na přebalu psali, že teď žije s rodinou v oblasti, původních indiánských kmenů, tak ho to nejspíš inspirovalo. Samotný příběh by byl celkem dobrý. Bohužel je příliš protkán něčím, co by mělo vytvářet dojem starodávné indiánské mystiky a to se autorovi a možná i za pomoci překladatele, nepovedlo. Forma je tak jaksi podivná. Až mám pocit že při tom kouřil nějaký kalumet nebo něco ostřejšího. Největší utrpení byly chyby v textu (tímto se omlouvám za ty své zde) a hlavně místo slova "sem" bylo všude použito slovo "tady". A tady to je konec. cca 45%

04.09.2019 2 z 5


Váhy osudu Váhy osudu Jiří Kábrt

Fantasy spíše pro mladé čtenáře. Dosti netradiční, řekněme, že originální. Taková fantasy počesku.

16.08.2019 3 z 5


Zahrada Rámova Zahrada Rámova Arthur Charles Clarke

Každopádně velmi slabé.
Některé části jsem musel přeskakovat. Stejně jako u čtvrtého dílu by stačilo přečíst poslední kapitolu. Prakticky by se ani nemuselo být zasazeno do prostředí Rámy. Tato pokračování by mohla být zcela samostatný titul, ale kdo by je kupoval. Jinak je to reálné vykreslení člověka/lidstva jako nepřizpůsobivý druh, který bezohledně pro vlastní moc a majetek zahubí a zničí cokoli. Tak to bylo od pravěku po současnost a je pravděpodobné, že v budoucnosti to jiné nebude.

07.08.2019 2 z 5


Ráma tajemství zbavený Ráma tajemství zbavený Arthur Charles Clarke

Není tu taková kategorie, ale i kdyby.
Řadím ke knihám "Odevzdám do sběru"

16.07.2019 2 z 5