gaarq gaarq komentáře u knih

☰ menu

Magie v historii, teorii a praxi Magie v historii, teorii a praxi Milan Nakonečný

nu, tam, kde autor pojednává o konkrétních informacích - autoři, knihy apod., tam je kniha zajímavá a informativní, ale v okamžiku, kdy probírá koncepty, vztahy k jiným aspektům poznání a pokouší se něco vysvětlovat, je to bída a utrpení - zmatené, zaujaté, nesystematické a často protiřečící si. zvláště kapitola o vztahu vědy a magie je jako ze špatné parodie a čtenář neví, má-li se smát či brečet.

20.07.2023 2 z 5


Lenochod a vesmír Lenochod a vesmír František Koukolík

mám rád koukolíkovy eseje, umí vybírat zajímavá témata a docela přístupně je podat. z dnešního pohledu je na těchto esejích ještě zajímavé, jak jsou mnohé stále aktuální, a jak předvídavý autor byl při jejich nadnesení.

31.12.2022 5 z 5


Neznámé osudy dobrého vojáka Švejka: Švejk před Švejkem Neznámé osudy dobrého vojáka Švejka: Švejk před Švejkem Jaroslav Hašek

švejk před švejkem je zajímavý a hlavně jiný. podstatně méně humoru, podstatně více vážného. švejk je zobrazen skutečně jako idiot, kulisa, která ad adsurdum dotahuje vše vojenské až k brutálnímu vykreslení války, armády a důstojnictva. je pěkně vidět, jak se vyvíjel, jak nebyl hašek úplně spokojený s tím způsobem vyprávění a to je zatraceně dobře ;) velitelem bugulmy je už podstatně bližší jeho "normálnímu" způsobu vyprávění a hašek tu docela lidsky ukazuje, jak libovolný režim sebou nese pitomce, hochštaplery, ambiciózní nýmandy, mírně zhnusené idealisty a spoustu mlčících, kteří si radši nechají šlapat po zádech, než by riskovali odpor. většina doprovodných povídek je taková, nu, průměrná, na haška imho slabší.

10.09.2022 3 z 5


O původu kultury: Biologické, antropologické a historické koncepce kulturní evoluce O původu kultury: Biologické, antropologické a historické koncepce kulturní evoluce Lenka Ovčáčková

zajímavé téma, docela slušné provedení. minimálně se redaktoři snažili rozčlenit šíííroké téma na podtémata a ta zpracovat v uzavřenějších celcích. temnou stránkou sborníků bývá nevyrovnaná kvalita a ta tento sborník neminula, nicméně celkově beru kvalitu obsahu jako nadprůměrnou. pro širokou veřejnost jde o ojedinělou možnost se na menší ploše setkat s mnoha různými přístupy k tématu lidské kultury, můžeme se ptát, kdo je cílovou skupinou, ale pro odborníky z blízkých oborů na přivzdělání ideální (byť je třeba brát obsah kriticky), pro širokou veřejnost to místy může být obtížněji stravitelné ne příliš dobře ukočírovanou snahou hovořit "vědecky", ale to bude vždy problém, do jaké hloubky jít, jakým jazyk hovořit, co si od takových textů slibovat. ano, umím si představit že by to lépe, ale jako čtenář jsem spíše více než méně spokojen.

25.03.2021 4 z 5


Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur Václav Cílek

asi jsem přistupoval k tomuto tlustospisu s přehnanými očekáváními. poprvé jsem se o něm dozvěděl na ČRo v meteoru a tam mě zpracovaný příspěvek z historie starého egypta velmi zaujal. nicméně samotné dílo už je poznamenáno přílišnou roztěkaností témat a nedostatečným začleněním leitmotivu kolapsu a regenerace. jednotlivé příspěvky jsou často nejen zajímavé, vědecky hodnotné a i velmi dobře napsané, ale opravdu postrádám silnější provázání. jak už to tak ve sbornících bývá, některé části jsou méně zajímavé, u některých si nejsem vůbec jist, mají-li zde své místo. nakonec pozitivně hodnotím záměr a odhodlání. pokud si mohu dovolit srovnat s podobnou publikací, o původu kultury, tam se podařilo podstatně lépe svázat příspěvky pod společnou tématickou střechu.

25.03.2021 3 z 5


Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

silně derivativní (v množství větším než malém se v díle objevují celé pasáže z původního saturnina nebo jejich parafráze) a neoriginální (autor je ochoten zužitkovat lecjakou cizí humornou příhodu, např. povídku alexandra calandry). přiznávám, že několikrát dokázal vytvořit i originální žerty, nicméně, jejich frekvence je neuspokojivě malá. inu, bylo lze očekávat něco jiného?

18.04.2019 2 z 5