Freechappi Freechappi komentáře u knih

☰ menu

Kvido jde poprvé do školky Kvido jde poprvé do školky Sean Julian

Knížka o dinosaurech a školce byla jasná volba. Dinosaury miluju a dcera nedávno započala školkovou docházku. Ilustrace jsou krásné, za ty dávám plný počet hvězdiček, téma fajn, školkových knížek mi u nás přijde málo. Nejsme ale cílová skupina, protože dcera je super společenská, takže příběh o bojácném a stydlivém dinovi dceru úplně nechytnul. Věřím, že jiným rodičům a jejich dětem může se vstupem do školky pomoci.

21.09.2021 4 z 5


Gruffalo Gruffalo Julia Donaldson

Dva měsíce jsme ji dvouleté dceři četli denně a stejně mi to nevadilo. To asi mluví za vše.

21.09.2021 5 z 5


Dráček Zog a princezna Rebelka Dráček Zog a princezna Rebelka Julia Donaldson

Líbila se mi tak do dvou třetin. Jiné autorčiny knížky se mi líbí více.

21.09.2021 4 z 5


Všichni letí na koštěti Všichni letí na koštěti Julia Donaldson

Krásná knížka, hezké ilustrace a musím říct, že překlad se vážně povedl. Viděla jsem nedávno na Déčku krátký animovaný film a jak jsem zvyklá na knižní verzi, tak jsem z té filmové byla taková rozpačitá.

21.09.2021 5 z 5


Bylo mi dvanáct let... Bylo mi dvanáct let... Nathalie Schweighoffer

Za mě dokonalé vylíčení charakteru jejího otce. Je to přesné, tito lidé působí navenek normálně, dokáží hrát před okolím divadýlko, nejsou schopni připustit vlastní chybu, svalují jí na oběť, nebo se sami považují za oběť okolností. Jsou to nechutné kreatury, kterým by nemělo být dovoleno mít děti a volně se pohybovat ve společnosti. Na druhou stranu se mi nelíbil styl jakým byla kniha napsána, jednoduše proto že nemám ráda tento druh vyjadřování, ty vulgarismy. Chápu ale že autorka knihu psala v devatenácti, pod vlivem emocí a že v takovém prostředí vyrostla. Za mě hodně trefná kniha, kterých by mělo být více a jsem ráda, že se mi dostala do ruky.

24.03.2016 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Jednu hvězdu strhávám za předvídatelnost konce, hlavní hrdinku a myslím že ta romantická linka byla úplně nadbytečná. Jinak hezký příběh, který mi nastínil pár věcí k zamyšlení.

24.03.2016 4 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Za mě zklamání z konce, poměrně rychle mě to chytlo, krásné vzbouření se proti systému a pak posledních dvacet stran kýč jak z young-adult série. Nebýt konce tak tomu těch pět hvězdiček hrdě dám.

25.12.2015 4 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Kniha byla čtivá, to je ostatně Nesbo vždy, ale za mě jedna hvězdička dolů. Zaprvé jsem celkem rychle uhodla vraha, podle toho že mi do blízkosti jedné z postav (zoufale se snažím nespoilerovat) přišel vecpán tak nějak násilně. Co se toho druhého vraha týče tak mi není jasné proč upustili od jeho hledání. Co mi dál vadilo bylo vození čtenáře za nos tím že dělám z něčeho něco co tak není ... brala bych to hned na tom začátku, ale třikrát za knihu mi přijde trochu moc a u ta blamáž u svatby mi navíc přišla zcela zbytečná. Vzhledem k otevřenému konci usuzuji že zřejmě nebude poslední díl posledním dílem.

13.11.2015 4 z 5


První hrob napravo První hrob napravo Darynda Jones

Za mě jedna z nejhorších knih tohoto žánru. Myšleno z paranormálních romancí, thriller si přece jen představuji jinak. Spoiler: Hlavní hrdinka mi několikrát za knihu sdělí že má pěkná prsa, postavu, zadek ... do svého vyvoleného je poblázněná aniž by si kdy vyměnili větu, tak to by na mě fungovalo možná ve čtrnácti, nejspíš od toho věku dávám u mužů přece jen přednost jejich názorům a náhledům na svět a život před jejich hezkým zadkem. Bohužel mi kniha nepřišla ani nijak třeskutě vtipná, samotné "vyšetřování" zločinu mě nijak neoslovilo, závěr kdy rozřešení napomůžou hrdinčina pěkná prsa byl na mě už trošku moc. Nesmrtelní hrdinové mi nevadí, ale dokonce nezranitelní? Když už dám něčemu lidské tělo, tak se řídím jeho zákonitostmi. Další věc - mám ráda trochu inteligentnější hrdinky, které raději využívají hlavu před známostmi a vzhledem. Za mě hodně špatné. Taková desetkrát louhovaná Hamiltonová s hrdinkou s inteligencí Anastasie Steelové.

23.10.2015 2 z 5


Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici Piper Kerman

Oproti seriálu méně akční, na druhou stranu reálnější. Kniha se mi líbila, určitě je to zajímavé počtení, peněz nelituju. Beru jí jako nástin k zamyšlení nad tím, co za lidi se nachází v nápravných zařízeních, co jim to přinese a jakou poté mají šanci zařadit se do běžného života. Některých jsem snad i litovala, Piper zrovna absolutně ne, ale to je jen můj problém. To je vlastně jediné co knize můžu vyčíst, do hrdinky jsem se nedokázala vcítit, je to pro mě člověk z jiného světa. Mladá holka ze slušné rodiny užívající si vydealovaných peněz a cestující po světě, která o pár let později musí pykat za svůj zločin, kdyby jí nechytili nejspíš by si na to nikdy nevzpomněla, vůbec za to nepřijala odpovědnost, vše sváděla na Noru ...

27.09.2015 4 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Vsuvky o australské historii a legendách mi nevadily, pro mě příjemné zpestření, neověřovala jsem si jestli jde o fikci, pokud ne, tak tím líp, ráda se dozvídám něco nového.
Co mi ale úplně nesedělo bylo to jak rychle si Harry pouští lidi k tělu, přijde mi opravdu překvapivé jak blízký vztah si za tak krátkou dobu vytvořil jak k Brigittě tak k Andrewovi, upřímně jsem mu to nevěřila a protáčela jsem oči v sloup - promiň Harry. Pravda ale je, že nejsem zrovna romantická duše, takže co já o tom vím? Další věc je to co tu zmínil/a (?) zoew ... že se vyšetřovatelé jen tak poflakují a občas se teda někoho poptají, spíš aby se neřeklo - to bylo zvláštní. Za mě tedy tři hvězdičky, netvrdila bych že jde o horší průměr, ale ani bych neřekla že je to lepší průměr. To slovo průměr vlastně celkem sedí. Nicméně mě Netopýr přesvědčil k přečtení dalšího dílu, takže z toho říčního proudu průměrného průměru je to poměrně dobrý kousek.

30.12.2014 3 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Váhala jsem i nad čtyřmi hvězdičkami, kniha se četla dobře, není přespříliš emotivní, ale nemyslím si že bych si jí někdy přečetla znovu, nějak mě to nezasáhlo. SPOILER: navíc mi neseděly určité věci, třeba jak Hazelin otec pokaždé když se objevil na stránce brečel, upřímně si nemyslím že pokud by v takové životní situaci žil již několik roků tak by stále reagoval takto emotivně - člověk časem otupí.

08.12.2014 3 z 5


Harlekýn Harlekýn Laurell K. Hamilton

Souhlasím s ostatními komentáři, posledních x dílů připomínalo deníček děvky z paranormálního nevěstince, kde nějaká dějová linie byla spíše vedlejší, tenhle díl se sice zdaleka nevyrovnal akcí těm prvním, ale už jsem neměla pocit že čtu erotickou verzi Stmívání a popravdě mám taky plný zuby Richarda a toho jak se lituje a nechává se litovat ... parodie na chlapa.

08.11.2014 3 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Váhala jsem mezi pěti a čtyřmi hvězdičkami, nakonec jsem dala pět, v porovnání s Milénium mě tohle zdaleka nenadchlo, ale stále to patří k tomu lepšímu co jsem četla a kdybych neměla s čím srovnávat nejspíš bych byla unešenější, uvidím jak se mi budou líbit další díly.

29.10.2014 5 z 5


Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Marně přemýšlím co napsat. Davida je mi líto, co si prožil je smutné, nicméně si myslím že ty myšlenkové pochody popsané v knize spíš odpovídají myšlení dospělého člověka než dítěte, což zřejmě bude způsobeno tím že už velou situaci vnímá jinak a od jeho dětství uplynula nějaká doba, kromě toho nemám výhrad, o takovýchto věcech by se mělo psát a mluvit. Jinak na případu týraných dětí mi přijdou hrozné dvě věci: ač o situaci musí vědět spousta lidí, nikdo to neřeší a všechno vidí míň hrozné než to ve skutečnosti je. A ta druhá a mnohem horší věc je, že těm dětem ubližuje někdo koho milují, protože ač je rodič sebehorší pořád je to rodič a ta láska k němu tam prostě vždycky bude a toho člověka to šíleným způsobem vnitřně huntuje. Jak mi řekla jedna osoba, které bylo fyzicky ubližováno: Jak by mě mohl někdo milovat, když mě nemilují vlastní rodiče?"

21.08.2014 5 z 5


Chyť mě, jestli to dokážeš Chyť mě, jestli to dokážeš Frank W. Abagnale

Za prvé: kam se hrabe film, to je oproti knize hodně slabý šestkrát louhovaný čajíček.
Za druhé: kniha je výborná, hodně se mi líbila, je zábavná, je čtivá i napínavá. Musím říct že si F. W. Abagnale získal můj obdiv, jeho kreativita, fantazie i drzost je obdivuhodná a ač šel ve stopách zločinu přesto před ním smekám. Je fascinující kolik toho dokázal prožít v tak mladém věku.

20.08.2014 5 z 5


Princezna nevěsta Princezna nevěsta William Goldman

Moc hezká kniha, první jsem viděla film, který se mi moc líbil a tak jsem si sehnala i knihu. A udělala jsem dobře, jen mě mrzí že se nedá v češtině sehnat i nezkrácená Morgensternova verze, taky bych si jí ráda přečetla.

15.08.2014 5 z 5


Kronika konce světa Kronika konce světa Shigor Birdman (p)

Takový lepší průměr, žádný dechberoucí čtenářský zážitek nebo škoující okamžiky nečekejte, ale jako oddychovka proč ne. Čte se vcelku dobře, není moc dlouhá ani přehnaně popisná. Vcelku mě potěšilo že jsem očekávala tradiční zombíky a nedočkala jsem se jich, za to plus.

01.07.2014 3 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Tak jsem dočetla sérii a nevím, musím říct že z oblasti těch YA dystopií jsou čtivější knihy, viz. Hunger games a mě se celkem líbil i Les rukou a zubů. Tyhle knížky mi přišly o dost slabší, nijak zvlášť mě nezaujaly, nenašla jsem si žádnou postavu ke které bych přilnula. Ani tolik opěvovaný Čtyřka mě nebere, těch hrdinů, kteří měli těžké dětství a ztratili jednoho nebo oba rodiče a následkem toho mají těžký život je poslední dobou nějak moc. Tento poslední díl navíc hodnotím nejzáporněji, z důvodu téměř žádné akce, bez níž tato kniha klesá na podprůměr, myslím si že právě ta akce dělala z prvního a druhého dílu dobře hodnocenou YA knihu.

05.06.2014 3 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Dospívání s Harry Potterem bylo prostě kouzelné. Člověk prožíval každou další knížku, stejně staří hrdinové jako čtenář, krásná doba. Navíc je Potter jedna ze sérií u nichž je skvělý i český překlad .. Brumbál, Krucánky, máslový ležák, Nebelvír, Havraspár... :) určitě jedna z mých nejmilejších sérií a taky jí navždycky bude.

24.05.2014 5 z 5