Francois17 Francois17 komentáře u knih

☰ menu

Zmizení majora Woodwarda Zmizení majora Woodwarda David Návara

Jedním slovem Výborné. Plně srovnatelné s překladovou literaturou. Pokud budou následovat další pokračování, budu se moc těšit. Skvělá série, která je každým dílem lepší a lepší. Klobouk dolů.

24.05.2023 5 z 5


Záhada v Ashcroft Manor Záhada v Ashcroft Manor David Návara

Pěkné, napínavé. Rozhodně stojí za přečtení. Pokud by někdy došlo na reedice prvních dílů, přimlouval bych se za chronologické srovnání epizod a včlenění Ashcroft Manor do celého cyklu tištěných knih. Ještě bych zmínil povídku Svatební dar, která dějově zapadá mezi epizody Plukovník a rebelova dcera a Líbánky pod palbou.

24.05.2023 5 z 5


Clarissa Oakesová Clarissa Oakesová Patrick O'Brian

Tak tentokrát se prostě pluje. Po minulém skvělém dílu je to trošku dějově chudší, ale nenudil jsem se. Na trhu už je další díl, tak si ho musím co nejdřív koupit a přečíst.

24.05.2023 5 z 5


Muškát útěchy Muškát útěchy Patrick O'Brian

Bylo to výborné, velice pestré, možná jeden z nejlepších dílů série. Ale abych si mohl přečíst Muškát útěchy, musel jsem si znovu přečíst Pozdravnou salvu, protože už jsem si to nepamatoval. Četl jsem to minulé léto. Tentokrát jsem si rovnou přečetl i Clarrissu Oakesovou.

24.05.2023 5 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

Opět skvělý příběh, vtipné dialogy a sympatická dvojice na kterou jen tak nezapomenete. Výjimečná detektivka. Opravdu klobouk dolů před autorem.

26.03.2023 5 z 5


Sharpův atentátník Sharpův atentátník Bernard Cornwell

Nový Sharp mi udělal obrovskou radost, už jsem v žádné pokračování ani nedoufal a jen díky Databázi knih vím, že posledního Sharpa jsem četl v roce 2017. Moc jsem si tenkrát přál, aby to ještě nebyl konec a ono se to skutečně stalo. Co dodat, bylo to opět výborné.

26.03.2023 5 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Výborná detektivka. Poe a Bradshawová jsou skvělá dvojka, už se těším na další díl.

03.11.2022 5 z 5


Smrt mezi kapkami deště Smrt mezi kapkami deště David Návara

Výborné a opět nabité dějem, žádná hluchá místa, je to opravdu velice zábavné a čtivé. Titulní epizoda to je prostě lahůdka, má úžasnou atmosféru. Perfektní, přečteno za čtyři dny. Už se těším na další pokračování.

09.06.2022 5 z 5


Triumf slunce Triumf slunce Wilbur Smith

Je to velmi obsáhlá kniha a nejsem si jist jestli je to ku prospěchu věci. Na předešlé díly nemá žádnou návaznost, nebo jsem si toho nevšiml. První v knize zmiňovaný letopočet je 1883. Velice podrobně líčený a zašmodrchaný děj pokrývá skoro pět set stran, následující poslední desetina knihy pak doslova letí v čase a na konci se autor dostává k letům 1895 a 1896. Nejlepší kniha série to rozhodně není, ale zajímavá je, a místy i velice napínavá.

09.06.2022 4 z 5


Lapací list Lapací list Patrick O'Brian

Nádhera, velice povedený díl. Autor je nejen velký znalec námořního prostředí, ale také skvělý psycholog. Ať už popisuje Jackova děvčátka nastavující tvářičky k políbení, nebo Stephenovy obavy před setkáním s Dianou, všechno je to uvěřitelné jako dobový dokument. Pěkná atmosféra na lodi s patentem. Jack ale stále teskní po Královském námořnictvu.

25.04.2022 5 z 5


Válečník Válečník Bernard Cornwell

Celkem důstojné zakončení celé série, ale přesto se nemohu ubránit dojmu, že pokud by autor skončil desátým dílem, nic by se nestalo. Tyhle poslední tři díly byly tak nějak navíc a už to nebylo ono.

01.04.2022 5 z 5


Indiánské Vánoce Indiánské Vánoce David Návara

Bylo to výborné, zábavné a velice dobře se to četlo. Skvělá je poslední epizoda knihy. Možná je to zatím nejlepší díl série. Uvidíme dál, zbývá bohužel už jen jeden díl, ale to je celkem tlustá bichle.

01.04.2022 5 z 5


Rytířská krev Rytířská krev Jiří Kovařík

Nebylo to špatné, ale místy trochu nepřehledné. Očekával jsem, že to bude o něco lepší než první díl, ale je to asi tak stejné. Doufám, že dál už to bude zajímavější.

27.02.2022 4 z 5


Slečna podporučík Slečna podporučík David Návara

Opět je to zábavné a nabité dějem. Popisy prostředí jsou výborné, děj máte prakticky před očima. Místy je to ale docela dost silné kafe. Například epizoda nazvaná Krvavý písek začíná pozvolna jako nějaký Sherlock Holmes, ale to finále. Za to krvavé finále by se nemusel stydět ani Bob Saint - Clare. Mrtví se prakticky nedají spočítat, a to nejde o bitvu. A ano, dojde i na žraloka. Kdo se pozastaví nad pravděpodobností děje, ten bude samozřejmě nespokojen, ale mně se to líbilo, Old Shatterhandovi jsem taky náboje nikdy nepočítal. První kniha je o něco lepší. Druhá více připomíná sešitové romány Dobrodružného světa, ale v mnohem koncentrovanější a zábavnější podobě. Hodnocení ? Tak 80 - 90 %. Mám takové knížky rád.

20.01.2022 5 z 5


Hitler a Habsburkové Hitler a Habsburkové James Longo

Autor líčí osudy dětí Františka Ferdinanda po nešťastném atentátu v Sarajevu a popisuje jejich život v Čechách, předválečném Rakousku a následně za II. světové války a po ní. Je to dost smutné čtení. Naštěstí se autor zabývá převážně sourozenci Hohenbergovými, Hitlerův život a vzestup je zde vylíčen přiměřeně, nejsou to žádné Hitlerovy memoáry, to bych nečetl, tolik času nemám. Velice zajímavá kniha, čtivě napsaná.

22.12.2021 5 z 5


Plukovník a rebelova dcera Plukovník a rebelova dcera David Návara

Ze všeho nejvíce mi to připomíná Červeného Bedrníka, prostě tím jak je to napsané. Jednotlivé epizody poskládané a svázané v knihu, jako dobrodružné sešity ze třicátých let. Vždycky jsem litoval, že Červený Bedrník nemá další pokračování, že můj milovaný Sharp má pouhých 21 dílů a že u nás vyšly jenom dva díly Pardaillana. Mám rád tyhle příběhy. Teď už ale nemusíme čekat co nám kdo přeloží, teď tu máme autora, který dobrodružné příběhy sype z rukávu. A rovnou česky. Možná by nějaký šťoura mohl říct, že je to brak, inu, možná trošičku, ale já jsem nadšen a už se těším na další.... a další.... dobrodružství. Autora si dávám do oblíbených.

10.12.2021 5 z 5


Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Jiří Kovařík

Je to kniha plná dat a informací. Pokrývá velký časový i geografický prostor a líčí hned několik zásadních konfliktů. Každý z nich by vlastně zasluhoval samostatnou knihu. Tím pádem to není tak čtivé, autor se tolik nevěnuje jednotlivým osobnostem, což zrovna já mám rád a autor to umí, když chce a má na to prostor. Ve srovnání s nedostižnými Korzáry krále Slunce je to přece jen místy trochu suché. Nicméně je to krásná a přínosná kniha, například boj amerických kolonií za nezávislost je pěkně zpracován.

10.12.2021 5 z 5


Hromobití Hromobití Wilbur Smith

Búrská válka, pěkně napsané, zajímavé. Druhý autorův počin v sérii. Postavy známé z dílu Na život a na smrt, je to přímé pokračování.

27.10.2021 5 z 5


Na život a na smrt Na život a na smrt Wilbur Smith

Tak tohle bude patrně první napsaný díl celé série. Autor se tu neodvolává na žádné předky z minulosti a je to vydáno už v šedesátých letech. Ta zlatokopeckopodnikatelská část byla výborná, přímo skvělá. Ta lovecká už mě tak moc nebavila. Na zabíjení desítek, nebo možná spíš stovek slonů nevidím nic tak zábavného. Krásně napsaná postava černého sluhy - věrného přítele, autor to použije ještě vícekrát. Celkově velice dobrá kniha.

27.10.2021 5 z 5


Lilie a lev Lilie a lev Maurice Druon

Pěkné, takových krásných historických cyklů u nás vyšlo málo, teď si vzpomenu snad jen na Paměti lékařovy, Dědictví otců a nedávno vydané Války růží od Igguldena. Cornwellovy série jsou už jiné, to jsou takové akční řežby, velice povedené a čtivě napsané. No, opravdu pěkné to bylo, zbývá ještě sedmý díl, ten je prý už jaksi navíc. Uvidíme.

27.10.2021 5 z 5