FoxFox FoxFox komentáře u knih

Obálka knihy Vrstvy na dně Vrstvy na dně Danuta Chlupová

Zaujal mě hlavně námět stavby přehrady Těrlicko, do kterého je příběh zasazen a provází osudy hrdinů. Kniha je kratší, a proto nedostali všichni hrdinové úplně prostor pro rozpracování jejich charakterů, ale ve výsledku to vlastně nevadilo. Pěkné, oddechové čtení.

Obálka knihy Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Tak začátek knihy byl opravdu silná káva! Další případ vyšetřovatelky Avy, který se tentokrát citelně dotkne jejího osobního života a obrátí ho naruby. Příběhem se prolíná minulost s přítomností a na konci se vše propojí a vysvětlí jednání postav. Motivy jednání některých postav byly opravdu smutné. Kniha je dobře napsaná, jen mi přijde, že už je to celé trošku extrémní a megalomanské. Máme tento díl považovat za ukončení série?

Obálka knihy Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Autorka se jako obvykle chopila dalšího náročného tématu, které se snaží čtenáři předložit k zamyšlení z co nejvíce úhlů pohledů. Hlavní postava Ruth je černošská zdravotní sestra, která už dvacet let pracuje ve stejné porodnici a platí za jednu z nejlepších. Její kvalifikace a schopnosti jsou však pro rodiče novorozeného Davise nepodstatné, zajímá je pouze barva kůže Ruth, a tak vysloví přání, aby se o jejich miminko již dále nemohla starat. Davis však druhý den v porodnici zemře a rodiče spolu s nemocnicí obviní Ruth. V knize sledujeme vztah mezi Ruth a její obhájkyní, pozadí a minulost Davisových rodičů a vše vyvrcholí soudním procesem. Závěr knihy, který se odehrával u soudu mě bavil ze všeho nejvíc. Skvěle napsaná kniha, trošku složitější, ale u tohoto tématu to ani jinak nejde. Doporučuji náročnějším čtenářům.

10.11.2025

Obálka knihy Hladový hrob Hladový hrob Robert Galbraith (p)

Vzhledem k počtu hodnocení už tu nenapíšu nic nového, tak zopakuji jen to, že J.K. Rowling aka Robert Galbraith opravdu píše skvěle, její úroveň se nedá srovnávat s většinou spisovatelů rádoby detektivních psychothrillerů, tohle je opravdu jiná káva.
Na český překlad dalšího dílu, který právě vyšel, si asi ještě chvíli počkáme, ale po tom jak skončil Hladový hrob, se na něj hodně těším.

16.09.2025

Obálka knihy Když se trhá nebe Když se trhá nebe Lenka Chalupová

Knihy Lenky Chalupové jsou pro mě záruka dobrého počtení. Nová kniha se opět odehrává na Prostějovsku, tentokrát v době těsně před 2. světovou válkou. Proplétají se zde osudy několika různých postav, která však mají společné tajemství. Jak moc ovlivní jedna náhoda osudy dalších lidí, bylo až děsivé.
Velmi čtivě napsáno, stránky ubíhají jedna za druhou a vy se jen modlíte, ať vše dobře dopadne...

16.09.2025

Obálka knihy Raději zešílet v divočině Raději zešílet v divočině Aleš Palán

Nejedná se o beletrii, ale rozhovory autora s šumavskými samotáři, proto nechci udílet klasické hodnocení. Nicméně kniha se četla moc pěkně, některé příběhy se mi líbily víc, některé míň, ale jednalo se o moc zajímavé a obohacující čtení.

22.08.2025

Obálka knihy Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Není lehké tuhle knihu hodnotit. Autorka odvedla jako vždy výbornou práci, líbil se mi poetický jazyk, místy doplněný o krásné verše. Příběh se ale čte velmi těžko, popis života v Rumunsku za doby v podstatě komunistické diktatury byl hodně depresivní. V dnešní době dle mého názoru ani nemůžeme znát význam slova "svoboda".
Jsem ráda, že jsem se o tématu, o kterém se nikde moc nemluví, dozvěděla víc a zkusím si vyhledat další informace.

12.08.2025

Obálka knihy Na kuchyňské frontě Na kuchyňské frontě Jennifer Ryan

Anotace mě zaujala na první dobrou, ale zpracování bohužel vůbec. Už po přečtení prvních sto stran jsem se vlastně těšila, až kniha skončí. Bylo to celé hrozně plytké, předvídatelné a sluníčkové. Možná by bylo lepší, kdyby se autorka více věnovala rozpracování charakterů a přidala na zajímavosti děje, než se soustředila na popis jídel a vaření, kterého bylo v knize víc než dost.

29.07.2025

Obálka knihy Když přišli psi Když přišli psi Scarlett Wilková

Velmi čtivě napsaný román, klidně mohl být i delší, ráda jsem s jeho postavami trávila čas. Většinou však čtení nebylo lehké, celou dobu jsem se strachovala o osud mých oblíbených charakterů Dity a Hunda. Celkově na mě kniha působila dost smutným dojmem, bohužel těžká doba si vybrala svou daň v podobě nešťastných lidských osudů.
Doufám, že jsem správně poznala lázeňské městečko a příběh byl zasazen do Rožnova a okolí. :)

14.07.2025

Obálka knihy Vekslačka Vekslačka Scarlett Wilková

Tahle knížka mě na začátku vtáhla a čtení jsem si moc užívala. Byla hodně čtivě napsaná a má spád, čtenář se nestihne nudit ani chvíli. Děj se odehrává v době, kterou máme všichni více méně v povědomí a to mi zatím sedlo asi nejvíce z autorčiných knih. Hlavní hrdinka Alma nám vypráví příběh svého života, který byl na jednu stranu zajímavý, ale na druhou až moc. Hodně jsem přemýšlela o tom, jaký obrázek si mám vlastně o Almě vytvořit, a pořád si nejsem jistá. Ale život není černobílý.
Super čtení a jdu na další knihu autorky.

04.07.2025

Obálka knihy Sucho Sucho Jane Harper

Dobře vystavená atmosféra suchého Australského maloměsta obklopeného ovčími farmami, které horka a nedostatek vody sužují už velmi dlouho. Místo jak stvořené k tomu, aby se zde odehrálo nějaké neštěstí.
To přijde v podobě smrti manželského páru Karen a Luka a jejich malého synka. Na pohřeb je pozvaný i Lukův kamarád z dětství Aaron, který si ale vezme za úkol trošku se porozhlédnout kolem a přijít na kloub tomu, co se vlastně stalo.
Současným vyšetřováním se prolíná linka právě z období dětství obou kamarádů, která celému příběhu dodává na čtivosti. Jak došlo k tomu, že zemřela mladá dívka?
Linka z minulosti mě hodně bavila, ale její zakončení mě docela naštvalo. Knížka je pomalejší, ale děj dává smysl a postavy si počínají smysluplně. Za mě super detektivka jak dělaná na horké letní dny.

04.07.2025

Obálka knihy Čas vos Čas vos Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová si zkrátka svými prvními knihami nasadila laťku hodně vysoko a čtenáři teď mají od každého nového románu veliká očekávání.
I přes těšení na nové dílo autorky jsem se do knihy vůbec nemohla začíst, první třetina byla takové podívání o ničem. Střídá se nám vyprávění dvou postav, Báry a Ptáčníka, které postupně začne zacházet do minulosti a tady právě příběh začíná být zajímavý. Jak dětství ovlivnilo další životy obou hrdinů? A propojí se jejich osudy nějakým způsobem?
Určitě se vyplatilo překonat začátek a pročíst se až do konce.
Závěrem bych chtěla pochválit krásnou obálku.

24.06.2025

Obálka knihy Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Moc pěkně napsaný příběh několika generací žen, narozených ve staré chaloupce na samotě. Postupně odkrýváme tajemství z minulosti, které však stále ovlivňuje životy i nyní. Dějem se prolíná téma léčitelství, bylinkářství, různé tradice a špetka magie, což jí přidává na odlišnosti.
Konec mě zasáhl, nečekala jsem toto vyústění, i když k němu vlastně směřovalo.

05.06.2025

Obálka knihy Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

To byla jízda! Kniha byla čtivá od první do poslední stránky. Krátké kapitoly ubíhají svižným tempem a nutí vás číst dál a dál. Dějem se prolíná linka z minulosti, která nám po kouscích odkrývá duši hlavní hrdinky Nory, poslední dílek do skládačky ale dostanete až na úplném konci.
Taky jsem byla svedena na cestě k odhalení pachatele úplně jiným směrem, ale to je samozřejmě plus.
Je potřeba se odprostit od posuzování, zda je počínání Nory logické či nesmyslné, ale myslím že to platí u většiny knih.
Určitě doporučuji a podívám se po dalších knihách této autorky.

05.06.2025

Obálka knihy Poslední zrada Poslední zrada Patricia Gibney

Bohužel jsem v knihovně nenašla všechny díly této série, takže mi chyběl kontext osobního života hlavní vyšetřovatelky Lottie. Děj se odehrává ve dvou příběhových linkách, z nichž jedna právě souvisí s osobními záležitostmi Lottie. Nenaložila jí autorka už nějak moc? Druhá linka sledovala vyšetřování vražd mladých dívek, kdy odhalit pachatele bylo opravdu zamotané.
Kniha byla dobře napsaná, jen se čtenář musí povznést nad to, jestli už to není trochu moc přehnané.

22.05.2025

Obálka knihy Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Pomocnici jsem viděla všude v mém čtenářském okolí a nakonec jsem jí taky neodolala. Udělala jsem dobře, když jsem po knize sáhla. Dobře se čte, příběh je napínavý a na konci dojde k neočekávanému zvratu. Po dlouhé době fajn psychothriller, který se mi dostal do ruky. Zkusím i některou z dalších autorčiných knih.

Obálka knihy Letní slunovrat Letní slunovrat Michaela Klevisová

Skvěle napsaná detektivka odehrávající se v prostředí malinké jihočeské vesničky. Postav a tím pádem i podezřelých v příběhu vystupuje jen omezený okruh, a tím lépe mi přijde promyšlený. Autorka celou knihu zpestřila pohanskými pověrami a rituály, které se s příběhem proplétají.
Čtení jsem si užila a milovníkům tohoto žánru doporučuji.

16.05.2025

Obálka knihy Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Bridget jsem doposud znala jenom z filmů, tohle bylo moje první setkání s hrdinkou v knižní podobě. Příběh je psán formou deníku, Bridget už je o několik let starší a o pár kilo lehčí, než na začátku série, ale talent dostávat se do katastroficky vtipných situací jí zůstal. Za mě to nebylo vůbec špatné, vyprávění ve formě audioknihy mě bavilo, ačkoli by neuškodilo knihu o pár stránek zkrátit.

Obálka knihy Como, vrať se Como, vrať se Steven Winn

Na knihu jsem měla zálusk už v době kdy u nás vyšla, ale čekala na mě až teď v knihobudce. Kniha je o rodičích, kteří chtějí splnit milované dceři její největší přání a pořídí jí psa Coma. Než se však čtenář dostane k tomu, že v útulku opravdu nějakého psa vyberou, musí se prokousat zdlouhavou historií domácích mazlíčků celé rodiny. Někteří z mazlíčků však neskončili moc dobře, a to často nezodpovědností majitelů, což opravdu není téma o kterém chci číst, a vtipné to nebylo už vůbec. Nakonec však k výběru toho "pravého" psa dojde a rodina si domů doveze pejska, který má za sebou rok života na ulici, který se podepsal na jeho chování, především vztah s muži. Autor tedy zažívá různé složité situace, které se ale naštěstí podaří překonat a pejsek se stane miláčkem celé rodiny.
Doporučuji hlavně pejskařům, jiné čtenáře asi kniha moc neosloví.

02.04.2025

Obálka knihy Koupili jsme ZOO Koupili jsme ZOO Benjamin Mee

Jako první jsem viděla film, takže jsem si od knihy slibovala asi něco trošku jiného. Především mám ráda čtení o zvířatech, ale kniha zahrnovala spoustu dalších aspektů týkajících se koupě a vedení zoologické zahrady.

Autor popisuje cestu otevření vlastní zoo, která začíná ve Francii, kde s manželkou a dvěma dětmi začali žít teprve před pár roky. Jeho sestra objeví inzerát na projed Zoo v Británii, který zaujme celou rodinu a ta učiní bláznivé rozhodnutí Zoo koupit. Než vůbec začnou nějaká jednání o koupi, Benjaminově manželce odhalí nádor v mozku, podstupuje operaci a následnou léčbu.
Autor popisuje veškeré strasti s už od počátečního vyjednávání vedoucím k získání financí, po úspěšné koupi je nutno provést rozsáhlou rekonstrukci a následně zažádat o licenci k provozování Zoo.
Bylo to zajímavé čtení, místy trošku těžkopádné, ale pak jsem se od některých pasáží nemohla odtrhnout. Knížku jednoduše nelze s filmem srovnat, je to úplně jiný žánr.

17.03.2025

Zavřít