Fox83 Fox83 komentáře u knih

☰ menu

Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Skvělá kniha o historii střední/východní Evropy. Doporučuji.

01.11.2019 5 z 5


Informační válka Informační válka Karel Řehka

Je dobré vědět, že existují části AČR (autor je vysoký důstojník AČR), které jsou dostatečně flexibilní a reagují (chtějí se rozvíjet v této oblasti) na aktuální/moderní hrozby.

16.07.2019 5 z 5


Evoluce všeho Evoluce všeho Matt Ridley

Je to o všem :-). Pro čtenáře, co zvládnou i druhou a další větu, tak rozhodně doporučuji a obecně lituji, že Matt není nijak v našich šířkách a délkách známý, ano, je to vcelku velice liberální/libertarián demokrat z Británie, trochu suchar (ale vtipný :-) - viz videa), ale zároveň i solidní sociolog s prvky psychologie. Poměrně rozumně, věcně a dostatečně vysvětluje ve své knize to, co vlastně asi tušíme, ale jen jsme pro to neměli možnost si vytvořit silný/oponující názor.

18.02.2019 5 z 5


Do pekel a zpět: Evropa 1914-1949 Do pekel a zpět: Evropa 1914-1949 Ian Kershaw

Pro mne velice přínosná a historické rozhledy rozšiřující kniha. Nejde o to, že bych o daném období nečetl či neměl jiné zdroje, ale kniha toto období vcelku čtivou formou sumarizuje a vysvětluje příčiny, činy a i jejich následky a to vcelku nezaujatě, bez jakýchkoliv výrazných názorových manipulací. Nemohu jinak než doporučit knihu komukoliv, kdo chce pochopit meziválečné a poválečné rozpoložení Evropy a zbytku světa.

02.10.2018 5 z 5


Praha za císaře pána Praha za císaře pána Pavel Scheufler

Velice krásně zpracovaná kniha o Praze. Doporučuji všem, kdo se o Prahu zajímá.

25.08.2018 5 z 5


Jak pracovat? Jak pracovat? Tomáš Garrigue Masaryk

Ačkoliv jsem jiného ražení i mentality než pan Masaryk, tak nesmírně obdivuji jeho aktivitu v otázkách, které řešíme (bohužel většinou formou "status Quo") i v současnosti. Lze si jen trochu postesknout nad tím, že v současnosti nemáme (stát) takového patriota

25.08.2018 5 z 5


Superinteligence Superinteligence Nick Bostrom

Nelze nic jiného než doporučit, první kapitoly jsou velmi čtivé, posléze je autor asi až příliš odborný/vědecky zaujatý/konkrétní (ne každý tyto kapitoly ocení). ALE (velké ale, opravdu!), tato kniha je základním kamenem/odrazovým můstkem pro většinu aktuálních otázek, respektive otázek, které řešíme již 100vky a více let, ale nejspíše nebudeme řešit příliš dlouho...

25.08.2018 5 z 5


Americká elegie Americká elegie James David Vance

Zajímavá autobiografie o chudé "bílé spodině" v USA, ukazuje jak tato situace nastala, jak těžké je se z ní vymanit, ale zároveň i cestu, kterou toto lze. Defakto ukazuje na krizi rodiny/rodinných hodnot, která dlouho neřešena dřímala a dnes se sklízí její "ovoce". Jedná se částečně o specifické problémy USA, ale mnohé lze vztáhnout i na Evropské a České reálie. Neméně příjemná je i dobrá čtivost knihy. Doporučuji.

19.06.2018 5 z 5


Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Zajímavé čtení o zajímavém člověku a věcí, které dokázal. Nicméně, když hodnotím knihu, tak jde spíše jen o popisnou, dokumentární knihu.

21.04.2018 3 z 5


Čo je populizmus? Čo je populizmus? Jan-Werner Müller

Zajímavý rozbor populismu, ač jde o amerického autora, tak překvapivě často zmiňuje evropské reálie. Samozřejmě se jedná o "obraz" určité doby (trochu mne mrzí, že byla sepsána před vzestupem A. Babiše a jeho spoluprací s M. Zemanem - kniha by byla pravděpodobně tučnější), vzhledem k datu vydání, nicméně poslání knihy je vcelku univerzální. Pro nedočkavé čtenáře jen uvedu, že hlavní poselství knihy je víceméně na posledních 3 stránkách :-) (zbytek knihy to víceméně dovysvětluje). Doporučuji.

21.04.2018 5 z 5


O republice, politice a Masarykovi O republice, politice a Masarykovi Karel Čapek

Jedná se o zajímavý a i v dnešní době mnohdy aktuální soubor článků Karla Čapka. Ač se nejedná o dílo rozsáhlé, nechá čtenáři nahlédnout do reality prvorepublikového života, bez jakýchkoliv sentimentálních příkras. V podstatě člověk dojde ke zjištění, že krom samozřejmé vyšší technické vyspělosti (a lepšího sociálního zabezpečení), se ve společnosti a v demokracii potýkáme s totožnými neduhy, tedy s populismem, překrucováním faktů, demagogie, nechutí k informované debatě či k podrobnějšímu studiu faktů, jako základu pro své názory a mnoho dalších...

12.12.2017 5 z 5


Z lásky k fyzice Z lásky k fyzice Warren G. Harris

Krásná kniha o fyzice, v podstatě takový průřez celým spektrem fyziky s velkým důrazem na co nejjednodušší a "bezbolestné" pochopení principů, které autor velmi názorně vysvětluje. Kniha je záměrně psána pro zvídavé laiky - nezaobírá se příliš složitými detaily (rovnice, poučky, apod.) a autor se snaží vykřesat jiskru lásky k fyzice :-) (a já myslím, že se mu to i často podařilo).

24.01.2017 5 z 5


Neobyčejné materiály Neobyčejné materiály Mark Miodownik

4,5 z 5ti.
Čtivé, příjemné a pro-laicky napsané pojednání o (ne)obyčených materiálech, které tvoří naše každodenní okolí a nad kterými se jen málo z nás pozastaví a bere je bez jakéhokoliv většího zájmu jako samozřejmé, což, jak se čtenář dozví, ani zdaleka nejsou.

24.01.2017 5 z 5


Muž bez tváře Muž bez tváře Masha Gessen

Velmi současné téma. Doporučuji přečíst každému, kdo se chce dozvědět o reáliích Ruska po kolapsu Sovětského svazu a stručně se dozvědět o mocenském rozdělení (respektive soustředění), povaze a náladách v současné Ruské federaci. Často velmi mrazí z poměrně suše podaných faktech o vraždách novinářů, civilistů, politiky, podnikatelů... Občas jsem zapomínal, že se nejedná o špionážní detektivku, ale o spíše dokumentární shrnutí novodobých ruských skutečnosti z pohledu novinářky.

24.01.2017 5 z 5


Uspořádání světa Uspořádání světa Henry Kissinger

Výborné shrnutí uspořádání světa, měl by si přečíst snad každý Evropan západního smýšlení.

21.11.2016 5 z 5


Paralelní světy Paralelní světy Michio Kaku

Pěkná kniha, ačkoliv občas trochu odbornější. Přesto čtivá a velice poučná.

21.11.2016 5 z 5


Kalibánova válka Kalibánova válka James S. A. Corey

Příjemné pokračování prvního dílu.

20.09.2016 4 z 5


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Pro fandy sci-fi detektivek poutavá a rychlá četba :-). Vesele jsem přešel na další díl.

11.09.2016 5 z 5


Původ ctnosti Původ ctnosti Matt Ridley

Velmi poučná kniha, měl by číst každý, od ekologického aktivistu, přes antropology, sociální inženýry až po politiky. Vřele doporučuji.

23.08.2016 5 z 5


Obrazové dějiny filozofie Obrazové dějiny filozofie Nicola Ubaldo

Pěkné shrnutí dějin filosofie. Sice obecné, ale detailnější pojednání si poté čtenář může dohledat jinde.

23.08.2016 4 z 5