fis.rena fis.rena komentáře u knih

☰ menu

Sněhová sestřička Sněhová sestřička Maja Lunde

To je tak úchvatná kniha! Úchvatná obsahem i ilustracemi. Já ještě nikdy neviděla tak dechberoucí,"živé " obrázky a Sněhová sestřička si je skutečně zaslouží.
Příběh,kterým nás provází kluk Julián,má vánoční nádech,je veselý,smutný,plný naděje i slz. Příběh o tom,že vánoční duch není pouze vůně perníčků a nazdobený stromeček. Jak těžké je smíření se v duši dětské i té dospělé,a jak je důležitá pomoc a citlivý přístup.
Ráda se ke knize vrátím v další předvánoční čas a připomenu si,že mám být vděčná a pokorná.

15.12.2023 5 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Pan doktor Marek Dvořák...to je přesně ten typ doktora,který,když vám řekne,že máte zlomenou nohu a jediné,co vám v tuto chvíli uleví,je trubička,kterou vám zavede do řitního otvoru,tak si prostě ty gatě svlíknete a vystrčíte prdku,aniž byste si uvědomili,že si z vás dělá srandu. Jeho humor je mi velmi blízký.
Kniha je psána formou rozhovoru a otázky jsou dobré. Některé jeho poznatky by si mělo hodně lidí vzít k srdci.

09.12.2023


Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

"Inu,nápověd je ve jménu. NEBOŤ JÁ JSEM SMRT." ...

Chvílemi jsem u provedení vražd napětím nedýchala a říkala si "to tam nerozepíšeš podrobně,to je jasný". Ale hele,jo. Prostě to tam napsal a hodně dobře. Tak dobře,že jsem až cítila svou přítomnost u vrahovo rozdělané práce - ostatně jako vždycky u knih Cartera.
U sérií jiného autora jsem si musela vždycky něčím "proložit" jednotlivé díly,protože bych se hned v návaznosti dalším dílem nudila,ale tady se nemůžu odpoutat a jedu jeden za druhým.
Na konci tohoto dílu se mi při zašeptaném slově vraha "děkuji" rozběhla husina po zádech až do vlasů.
Doufám,ze série bude nekonečná a uvítala bych jeden díl,kde se bude autor,díky svému vzdělání a zkušenostem,věnovat vrahovi ich formou a půjde mu hluboko do hlavy.
Já mám dojem,že až sérii dočtu, s lahví kvalitní whisky budu vyhlížet před domem buick s Hunterem za volantem :D

12.10.2023 5 z 5


Ronja, dcera loupežníka Ronja, dcera loupežníka Astrid Lindgren

K Ronje a Birkovi jsem se vrátila po hodně letech díky dceřině nynější povinné četbě a můžu říct,že mé nadšení bylo stejně nijaké jako v dětství,když to byla má povinná četba. Dceři jsem musela hodný kus dočíst,aby se z toho,jejími slovy,už konečně vysekala :D u nás Astrid celkově neboduje,bohužel.

04.10.2023 3 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

"Stála na molu v Santa Monice,usmívala se do objektivu a oči se jí leskly nepřekonatelným štěstím..."

Mám husinu i ve vlasech a jsem moc ráda,že díky tomuto dílu se dostávám do života a duše Roberta. Nikdy mi nikterak nevadilo,že se o Hunterovi dozvídáme jen to,že hodně čte,že top pití je single malt,a že je samotář. Brala jsem ho takového a nehledala na stránkách knih řádky "konečně o něm". ZLOBA je jiná,ano. Pro mě je jiná hlavně v tom,že se mi Robert dostal ještě víc pod kůži než doposud. Kdybych nevěděla, že série pokračuje,brala bych tento díl jako vyvrcholení,poslední peprný kousek. Teď si už říkám jen jediné...ať to nikdy neskončí :D protože až sérii dočtu,nebudu vědět co se životem :D

22.07.2023 5 z 5


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Jeden za druhým opravdu šli a všechna čest tomu,jakým způsobem. Popsáno dokonale,vymyšleno božsky,napsáno úchvatně,padám na znak. Pro mě zatím nejlepší díl. To,co je opravdu k zamyšlení je společnost,ve které se pohybujeme. Opravdu jsme tak zvrácení? Skutečně tak bezcitní a arogantní? Pokud ano,čím to je?
Já provolávám aleluja z plných plic a jdu si připravit následující díl,protože knihy od Chrise jsou opravdu neodložitelné a silně návykové.

04.07.2023 5 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Co mi utkvělo, je ta minda z baru...prej "nemám zájem." ,a ani se na Huntera nepodívala! Kdyby ti ta žvejka chtěla kolečko do zadku vypálit, ty jedna samolibá blběno :D No jinak opět padám blahem, že jo. Závěr byl rychlý, ale to ničemu nevadí. Je to první díl, ve kterém vraha chápu a nedivím se jeho počínání.

02.04.2023 5 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Mno, jak začít...? Mám husinu ještě teď. A proč? No protože je přeci vědecky dokázaný, že když ležím a zhasnu lampičku u postele jako poslední zdroj světla, žádný bubák na mě nemůže. A nemůže na mě právě proto, že jsem POD PEŘINOU! Pod peřinu si žádný bubák netroufne přeci! Ale Carterovo bubák je drzej, podlej a rafinovanej a pravidlo peřiny je mu úplně fuk! Děkuju tedy za Huntera a Garciu, úspěšné lovce bubáků, protože bych si jinak nehty uhryzala. Opět perfektní práce a laťka se drží stále v nebeských výšinách.
Jediné, co mi vadilo, byl překlad, a to konkrétně slova "anžto"...prosím vás, co je to za paskvil? Aby za to paní překladatelka neměla taky pod postelí překvapení...aha?

01.03.2023 5 z 5


Dokonalá chuť Dokonalá chuť Natalie Young

Jedna tichá, nenápadná žena,které si v davu rozhodně nevšimnete. Žije spořádaný život se svým manželem,který už tak spořádaný není. Nebo je? A pak je tu jeden den...zastavení mysli nebo plné uvědomění dlouho plánovaného činu,který jí dle jejího "osvobodí"? Ano,všechny situace mají nějaké vhodné řešení,ale každý to své vidí v něčem jiném. Jeden z nefungujícího manželství odejde,jiný ho dál žije. Další ho bude řešit vyhledáním jiné osoby,která bude jeho starosti a tužby sdílet bez toho,aby manželství nadobro opustil. Ale jsou i tací,kteří chtějí absolutní a definitivní řešení s pomocí rýče. Co se takovému člověku honí v hlavě se dozvíte právě v této knize. Čtení mě bavilo a pár receptů na zpracování Jacoba mě určitě neznechutilo...spíš jsem si obdivně pokyvovala hlavou s úsměvem na tváři. Surové čtení bez obalu to je bezpochyby,ale právě proto je to tak skvělý a jedinečný. Slabé žaludky tyto téměř tři stovky stránek opravdu nedají,to mohu potvrdit,ale snižovat hodnocení knihy právě kvůli tomu,že "to nedám",je mimo. Anotace přeci mluví jasně,ne.

27.08.2022 4 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Nová série s Kate se mi jeví jako dobrý začátek další skvělé práce jako tomu bylo s Erikou. Začátek byl slušně odpálenej a děj, ač předvídatelný,byl fajn. Samozřejmě bych uvítala mnohem víc kapitol o pobytu v Great Barwell a jeho chodu,ale jsem spokojená. Co mě bavilo,byl Jake puberťák v péči urputné Glendy :D tak vzhůru do čtení,uvítejte Kate, ponořte se do jejího světa a nehledejte v ní Eriku...

22.07.2022 4 z 5


Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Caitlin Doughty

Caitlin a její práce v krematoriu. Pro někoho práce velmi netradiční,ovšem opak je pravdou. Pohřbívání je staré jak lidstvo samo. Pikantnosti související s přípravou nebožtíka a celý proces kremace byly fascinující,a mohlo jich být zcela určitě mnohem více,ale velmi se mi líbila filozofická linka...zamyšlení nad chápáním a přijetím smrti lidmi obecně,jelikož pro velkou většinu z nás je toto téma doslova tabu. S každým novým životem přeci vzniká i nová smrt a je to kapitola,kterou projdeme všichni bez rozdílu. "Tichost smrti a hřbitova není trest,ale odměna za dobře prožitý život."

25.05.2022 5 z 5


Myslela jsem, že tě znám Myslela jsem, že tě znám Penny Hancock

Zajímavé a velmi reálné téma,které bylo skvěle zpracováno. Ne nadarmo se říká,že v nouzi poznáš přítele a až s potížemi se ukáže charakter lidí,o kterých si myslíme,že je známe jako své boty. Zkouška letitého přátelství Jules a Holly. Zkouška důvěry k jejich dětem Saulovi a Saffie,ale i k mužům,se kterými ženy sdílí domácnost. Jak hluboce známe své děti,rodinu ale i přátele,které vpouštíme do svého života a svěřujeme se jim i s těmi nejintimnějšími problémy...?

24.04.2022 5 z 5


Cesta kolem světa za zvířaty – Z Grónska, přes pouště až do Antarktidy Cesta kolem světa za zvířaty – Z Grónska, přes pouště až do Antarktidy Anna Claybourne

Postřeh,počty,logické myšlení,ale i hodně zábavy s poznáváním zvířat z různých koutů světa spolu s důležitými informacemi o jejich životě a prostředí. Krásné ilustrace!

01.04.2022 5 z 5


Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček Roman Vaněk

Tato kuchařka už je náročnější na přípravu co do času...domácí chléb, výroba domácí šunky, vinné klobásy apod., ale jsou tu i poctivá jídla jako je dančí hřbet, kuřecí roláda nebo koleno na černém pivě. Jsou v ní skutečně recepty našich babiček ,které jsem ani neznala. Vše je, jak je zvykem, krásně přehledné a z fotek by člověk hned uždiboval :) provolávám 3x sláva.

19.03.2021 5 z 5


Snadno & rychle 3 - Jednoduché recepty pro každý den Snadno & rychle 3 - Jednoduché recepty pro každý den Roman Vaněk

Čokoládová pěna,vepřová panenka po mlynářsku a citronový dip ke grilovanému masu mám odzkoušené a pecka. Hele,jestli někdy bude "Snadno&rychle 16",já to budu mít. Doma už ani jiné kuchařky,kromě pár kousků od Zdendy Pohlreicha, nemám.

14.03.2021 5 z 5


Velká kuchařka Čech a Moravy Velká kuchařka Čech a Moravy Roman Vaněk

Velmi obsáhlá kuchařka tradičních receptů našich babiček,která by měla být vyvažována zlatem. Prvních 100 stran je "Procházka krajinou",což mě hodně zaujalo a považuji to za skvělý nápad,jelikož já sama ráda nakupuju u lokálních farmářů,na trhu apod. Není tu jídlo,které bych vypíchla,protože jsou všechny boží.

26.05.2020 5 z 5


Klenoty klasické evropské kuchyně Klenoty klasické evropské kuchyně Roman Vaněk

Tak tady jsem vyzkoušela maďarský guláš a světe div se, dobrý! Masíruju si svaly na pelmeně a na mousaku. Jinak domácí tatarská omáčka a omáčka suprême jsou top.

26.05.2020 5 z 5


Sladké poklady české a moravské kuchyně Sladké poklady české a moravské kuchyně Roman Vaněk

Ten ovocný koláč,jo. A čokoládová roláda. Jo,a taky vanilková omáčka!
Uživatelka Clara del Valle by se měla naučit číst...na str.66/67 je 190g smetany,ale zakysané! Je třeba číst pořádně,ano,abysme zbytečně neodradili někoho,kdo by si kuchařku rád koupil a číst umí :)
Recepty jsou opravdu skvělé, poctivé.

25.05.2020 5 z 5


Jednoduše a dokonale - Kuře Jednoduše a dokonale - Kuře Roman Vaněk

Kuře jak si vzpomeneš...BBQ,na medu,s citrónem,teriyaki,na smetaně,s chřestem,zepředu,zezadu, ze strany,na bok :D no luxus bonbónky,co budu povídat,teď mám naložené kuře v pivním těstíčku a zbytek Budvárku jdu dopít...holt se tomu vaření musí člověk i obětovat :D

25.05.2020 5 z 5


Jednoduše a dokonale - Maso Jednoduše a dokonale - Maso Roman Vaněk

Smažené,zapékané,naložené,plněné,pečené,grilované,omáčky, tataráky...no prostě všechno. Je to šlágr,hele. Zkoušela jsem kotlety na sladkokyselo a bramborové taštičky plněné masem a úplný koncert.

25.05.2020 5 z 5