Fillipa Fillipa komentáře u knih

☰ menu

Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

Dala bych 4*, ale vadil mi přítomný čas.

24.11.2022 3 z 5


Moulin Rouge Moulin Rouge Pierre La Mure

Jak to zformulovat. Velmi příjemný, učesaný, uhlazený román o životě Toulouse-Lautreca, vhodná doplňková četba výuky výtvarné výchovy 2. st. základních škol. Jako životopis doporučuji knihu Život Toulouse-Lautreca (Henri Perruchot).

17.07.2022 5 z 5


Bůh pouště Bůh pouště Wilbur Smith

Občas mívám záchvaty zvané mozková mlha, jinak si zpětně nedokážu vysvětlit, proč jsem se po 20 letech od premiéry Řeky bohů vsadila, že dokážu sérii jako audio vyposlechnout. Nedokážu, sázku vzdávám a zůstávám věrná svému tvrzení, že bez Wilbura Smitha by se literární svět obešel.

11.05.2021


Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Není nic pozitivního, co bych mohla napsat :(

11.12.2020 odpad!


Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Dmitrij Sergejevič Merežkovskij

Po Agónii a extázi (Irving Stone) o Michelangelu Buonarrotim jsem se nadšeně vrhla po knize o dalším umělci a vědci, který žil v téměř stejné době. Opět jsem se těšila na množství informací o Leonardovi a jeho díle - zbytečně, anotace vůbec neodpovídá. Musela jsem se hodně přemáhat, aby kniha neskončila v nedočtených.

04.12.2020 2 z 5


Agónie a extáze Agónie a extáze Irving Stone (p)

Úchvatné! Poslouchala jsem u internetu, abych mohla kdykoliv najít osoby a díla, o kterých se právě jednalo. Opravdu jsem si knihu užila (ač při práci), v papírové formě bych tak rozsáhlé dílo časově nezvládla.

25.10.2020 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Kniha mi od dočtení rezonuje v hlavě a nejsem schopná napsat vlastní komentář. Odklikala jsem spoustu palců a jen se ptám, kolik takových rodin je kolem nás a jestli se s nimi dá něco dělat :(

01.09.2020 5 z 5


Ema Destinnová Ema Destinnová Václav Holzknecht

To, co pan Holzknecht napsal, zaslouží uznání. Zklamaná jsem z toho, co nenapsal. Kniha se snad dá označit za umělecký životopis, ale živá Ema tam není. Z plnokrevné temperamentní ženy zůstala postava určená na piedestal.

11.08.2020 4 z 5


Chaloupka na vršku Chaloupka na vršku Šárka Váchová

Jako audiokniha okouzlující, děti si písničky i básničky moc užívaly.

20.07.2020 5 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Sotva průměr, do konce jsem vydržela jen díky hlasu Pavla Soukupa. Jediné, co chválím, je nápad s deníkem, tím mě autor převezl. Bez něj bych k hodnocení použila slovo slátanina ;)

12.07.2020 2 z 5


Tvůj stín Tvůj stín Jeffery Deaver

Pobavilo mě, že si autor ( nebo překladatel?) vypůjčil charakteristiku encyklopedických znalostí Lincolna Rhyma ze Studie v šarlatové A. C. Doyla :)

10.07.2020 4 z 5


Čas vlků Čas vlků František Niedl

Stvoření druhého Kadrnožky bylo pro mě nestravitelné stejně jako proměna Terky v Kateřinu, ale vyrovnala to pohádková Šedá. A protože nejsem historik, bavila jsem se.

14.06.2020 4 z 5


Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Mám dojem, že Harry Bosch musí být sousedem Elvise Colea (Robert Crais), jen nevím, kdo z nich si koupil dům ve svahu u nápisu Hollywood dřív :)

31.05.2020 5 z 5


Jeden plus jeden Jeden plus jeden Jojo Moyes

Klub nenáročného čtenáře, to by byl štítek pro tuto i jí podobné knihy. Poslední týdny (vlastně od ledna 2020) odsouvám autory, které preferuji, a nahrazuji je poslechem knih, od kterých nečekám nic víc, než kulisu při práci. Realita je napjatá až až , není třeba ji ještě zahušťovat. Jenže doposlouchám a další den nevím, co jsem slyšela, hodnocení si odpouštím.

03.05.2020


Osvícení Osvícení Stephen King

První a nejspíš poslední kniha od pana Kinga (Zelenou míli znám jako film). Kromě Dannyho a Dicka se mi nelíbilo nic. Moje 0 proti 3000 nadšených hodnocení.

28.04.2020


Život lorda Byrona Život lorda Byrona André Maurois

Od školních let jsem měla pocit, že je nutné si dílo lorda Byrona přečíst. Mezi básníky má neotřesitelné místo na Olympu, kam se podíváte, narážíte na odkazy na Childe Haroldovu pouť. Jenže kde ji vzít? Sáhla jsem místo ní po životopisu a dobře jsem udělala. Zjistila jsem, že básník rozhodně nebude moje krevní skupina, že se bez jeho veršů obejdu. Kniha A. Mauroise je tak chaotická, jak chaotický byl Byronův život, a patrně ani nemůže být jiná, pramenem je jen korespondence jeho a jeho současníků. Rozhodně plně uspokojila touhu vyplnit mezeru ve vědomostech, dílo lorda Byrona nechám v klidu spát.

25.02.2020 5 z 5


Zátiší s vránami Zátiší s vránami Lincoln Child

Nenapsala bych to lépe než "work". Úplně s ním souhlasím.

14.02.2020 3 z 5


Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Přečetla jsem Šelmu i Hračkáře najednou, protože jsem po prvním dílu nevěděla, jak se s ním vypořádat. U Hračkáře bylo jasné, že bez Šelmy je nemastný neslaný, tedy co je v Šelmě navíc, přesuneme do Hračkáře a výsledek je 3 *** pro obě knihy.

05.02.2020 3 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Přečetla jsem Šelmu i Hračkáře najednou, protože jsem po prvním dílu nevěděla, jak se s ním vypořádat. U Hračkáře bylo jasné, že bez Šelmy je nemastný neslaný, tedy co je v Šelmě navíc, přesuneme do Hračkáře a výsledek je 3 *** pro obě knihy.

04.02.2020 3 z 5


Boj o ostrov Boj o ostrov Arthur Ransome

Poslechnuto znova po půl století, pořád stejně půvabné. Je mi líto, že vnoučata mají úplně jiné priority, co se týká čtení i zábavy.

11.01.2020 5 z 5