fifinka8 fifinka8 komentáře u knih

Obálka knihy Holčička ze známky Holčička ze známky Markéta Pilátová

Nápad s píděním se po osudu holčičky z poštovní známky mi přišel skvělý, ale vadilo mi takové podivné skákání v čase. Autorka asi chtěla navodit pocit, že čteme vzpomínky přímo paní Haňkové, na mě to však působilo rušivě, stejně jako velmi zvláštní ilustrace. Pro menší děti kniha určitě vhodná není, obsahuje poměrně dost složitých pojmů a situací, takže doporučuji spíše od 9. třídy dále.

09.02.2026

Obálka knihy Dívka s hodinovým strojkem Dívka s hodinovým strojkem Anna Mazzola

Zajímavý námět, někdy děj možná trošku drhnul a pro mě byl předvídatelný, ale ve výsledku se mi kniha líbila.

09.02.2026

Obálka knihy Aristokratka na smrtelné pohovce Aristokratka na smrtelné pohovce Evžen Boček

Co tohle, proboha, bylo???
Mám ráda humor, ani ty nejčernější vtipy mě nepohorší, pokud jsou dobré. Mám ráda bizár, když je originální. Ale co je moc, to je moc. Toto prostě nemělo spatřit světlo světa nebo se k tomu (omlouvám se, ale nějak mi přes prsty nejde slovo kniha nebo dílo) mělo dávat platíčko libovolných barbiturátů. Kromě toho, že jsem si celou dobu čtení (a že se to díky velkým písmenům čte veeeelmi rychle) říkala, proč se plýtvalo papírem a tiskařskou barvou, měla jsem i pocit, že vidím tytéž 2 stránky. Že zažívám nekonečné déjà vu nebo mi někdo tajně přelistovává na začátek. Jako by autor dělal CTRL+C, CTRL+V a jen měnil jména a sem tam slova. Série sice měla poněkud klesající tendenci, ale tohle byl tobogán přímo do pekelného kotle.
Pokud jsem někoho svým názorem pohoršila, tak mě to mrzí, ale někde jsem své pocity musela vyhodit (ti, co četli, chápou).
Jen se, prosím, před koupí rozmyslete, jestli opravdu musíte vlastnit všechny díly této série. Já si ji bohužel obstarala v předprodeji...

18.11.2025

Obálka knihy Thurstonův dům Thurstonův dům Danielle Steel

Klasické odpočinkové čtení. Děj nebyl špatný, ale vytáčelo mě neustálé opakování informací řečených dříve. Sem tam něco zopakovat je v pořádku, ale tohle už bylo prostě moc.

13.11.2025

Obálka knihy Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Karolína Zoe Meixnerová

Příznivci odpusťte, ale je to blábol. A to jsem, podotýkám, k bizáru a výstřelkům všeho druhu dost tolerantní.
Člověk, ač se snaží, tak se v časové rovině ztrácí jako po požití většího množství houbiček, prvky nadpřirozena jsou totálně mimo mísu. A konec? K němu se raději vyjadřovat nebudu. Do trojky už teda fakt nejdu...

04.10.2025

Obálka knihy Čas vos Čas vos Alena Mornštajnová

Některý lidi jsou prostě svině a sviněma zůstanou! Takovým je úplně jedno, kolik lidí svou záští a jedovatými slinami poškodí, zničí nebo ovlivní jejich budoucnost. Hlavní je, že oni sami jsou v pohodě a spokojeni s tím, co "dokázali".

15.09.2025

Obálka knihy Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

(SPOILER) Zajímavá kniha o perzekuci řeholnic a některých církevních hodnostářů, kteří se minulému režimu nehodili, protože byli jiní/nedrželi hubu a krok/na co je totalitnímu režimu církev, aha, ano, majetek, tak ji zničíme, soudruzi...
Musím se přiznat, že dokud jsem po knize nesáhla, netušila jsem, že v Bílé Vodě byl nějaký klášter. Věděla jsem, že církev to neměla za "totáče" jednoduché, ale tohle bylo až šílené. Osudy jednotlivých postav, inspirované těmi skutečnými, byly kolikrát tak plné bolesti a utrpění, a přesto se tito lidé dokázali zvednout a jít dál. Obdivuhodné.
Co mi někdy trochu vadilo, byly dokumenty vložené do děje. Chápu, že měly své opodstatnění, ale přiznám se, že jsem jich řadu vynechala, občas to bylo na jedno brdo.
Ale co mě opravdu hodně zarazilo, byl prvek nadpřirozena - setkání s Marií. Přišlo mi to nepatřičné a nevěrohodné.

15.09.2025

Obálka knihy Hráči Hráči Nikolaj Vasiljevič Gogol

Klasická hra, která stále rezonuje. Btw, adaptace v divadle Mír byla přímo dechberoucí!

21.05.2025

Obálka knihy Úlice Úlice Jakuba Katalpa (p)

Klasická "katalpiština", víc asi netřeba dodávat...

21.05.2025

Obálka knihy Jestli vůbec někdy Jestli vůbec někdy * antologie

Každá z povídek je jiná, přesto mají něco společného - jakou takous šeď a frustraci z bývalého režimu, který měl velký vliv na život "obyčejných" lidí i "papalášů".
PS: Pokud potřebujete rozveselit, po této knize raději sáhněte někdy jindy.

21.04.2025

Obálka knihy Prozření Prozření Jessica Shattuck

Zajímavý pohled na 2. světovou válku a její dopady z druhé strany "barikády". Svět holt není černobílý, i když bychom si to někdy přáli...

21.04.2025

Obálka knihy Dokonalá pohádka Dokonalá pohádka Elísabet Benavent

Ten konec? Jakože cože? Ne-e, tohle mi nedělejte, to já prostě nedávám...
Jinak jsem to teda celé prožívala s nimi - smála se, brečela, radovala, procházela se po Madridu, koupala v moři i ve výčitkách...

16.03.2025

Obálka knihy Láska Láska kolektiv autorů

Fajn malá knížečka s více i méně známými symboly lásky.

04.03.2025

Obálka knihy Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Klasická "caplinovka" s jasným koncem a nepříliš šokujícím dějem. Ideální pokud chce člověk vypnout nad nenáročnou knihou a nevadí mu stále se opakující motivy, věty, myšlenky a dialogy.

04.03.2025

Obálka knihy Knihkupkyně z Dachau Knihkupkyně z Dachau Shari J. Ryan

Co se knize nedá upřít, je její čtivost (proto ty 3*), ale některé situace, reálie a dialogy byly jen těžko uvěřitelné. Jsem si vědoma toho, že se nejedná o odbornou knihu, ale beletrii, nicméně i v historickém románu by se měl autor držet dobových reálií. Nemluvě o tom, že obě dějové linky jako by vypadly z červené knihovny, což na celkové věrohodnost nepřidalo. Zázraky a náhody se dějí, ale tady jich bylo prostě moc najednou.
Jako oddechovka určitě fajn, ale vracet se k ní asi nepotřebuji.

23.01.2025

Obálka knihy Vrány Vrány Petra Dvořáková

Několik dní přemýšlím, co ke knize napsat. Jediné slovo, které mi stále rezonuje v hlavě, je smutek. Vrány ve mně vyvolaly dávno zapomenuté vzpomínky a pocity, zároveň jsem cítila až zlobu a bezmoc.
Navíc se mi už dlouho nestalo, že bych kvůli tomu, abych dočetla knihu, šla spát až nad ránem...

09.01.2025

Obálka knihy Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy Eduard Petiška

Pověsti a pohádky mám velmi ráda, pan Petiška je navíc uměl vždy krásně uchopit. K tomu povedené a nápadité ilustrace (mám vydání z roku 2024), co víc si člověk může přát...

09.01.2025

Obálka knihy Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Nultá hodina byla mým prvním setkáním s autorkou. Téma mi přišlo zajímavé, obálka také, avšak kýžené nadšení se nekonalo. Četlo se mi to hrozně těžko, něco tomu za mě chybělo. Možná jsem se nedokázala sžít s postavou nebo novodobé české dějiny opravdu nejsou nic pro mě. Těžko říct. To se holt někdy stane, nicméně paní/slečnu Poncarovou nehážu přes palubu, mám od ní připraven Deník Věrky Kohnové, tak uvidíme, jaké bude naše další "setkání".

17.12.2024

Obálka knihy Aristokratka v Československu Aristokratka v Československu Evžen Boček

Budu se nejspíš opakovat, ale v nejlepším se má prostě přestat. Bohužel to na mě působilo příliš překombinovaně a zmateně. Občas jsem se musela zastavit a popřemýšlet, kdo je kdo, a proč říká to, co říká. Tajně jsem doufala, že v tomto díle bude "sfouknuta" i svatba H. V., což se nestalo. Dle poslední věty soudě se obávám, že přijde další díl. Snad nebude mít opět sestupnou tendenci.

15.11.2024

Obálka knihy Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Přiznám se, že nejdříve jsem viděla seriál na jisté platformě začínající na N. Ke knize jsem byla zpočátku skeptická, ale mile mě překvapila.
V hlavě jsem se samozřejmě nevyhnula srovnávání s hranou formou, a snažila se změnit obraz vévody Simona dle popisu v knize. Což prostě nešlo - zůstává pro mě mužem tmavé pleti, nedá se nic dělat.:-)
Ve čtení série budu postupně pokračovat, to srovnávání mě zatím velmi baví.

06.11.2024

Zavřít