fifejda fifejda komentáře u knih

☰ menu

Slon pro Karla Velikého Slon pro Karla Velikého Dirk Husemann

Středověk byl temný a krutý. Příběh knihy to potvrzuje, neboť většina postav nedožije jejího konce. Nebo jen autor nemá své postavy rád? Protože jim přisuzuje nesympatické vlastnosti a nepochopitelné jednání. Láska a přátelství jsou popsány spíše v náznacích, zato pro násilí je prostoru hodně. Kniha je poměrně čtivá, doba vykreslena bravurně, ale příběh a jeho postavy sám o sobě připomíná slátaninu.

03.01.2022 3 z 5


Aha! Rodičovství – Sourozenci Aha! Rodičovství – Sourozenci Laura Markham

Děti potřebují naši lásku nejvíc tehdy, když si ji nejméně zaslouží...Kniha mi ukázala zajímavou perspektivu pro komunikaci s dítětem. Zároveň se však často opakovala. Takže čtenář opravdu nemá šanci zapomenout hlavní myšlenky.

19.11.2019 2 z 5


Síla Síla Siri Pettersen

Perfektní! Oproti předchozím dvěma dílům má tato kniha pouze jedinou chybičku - že skončila.

02.03.2019 5 z 5


Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Z knížky mám rozporuplné pocity. Její první polovinu jsem hltala, ale pak přišla bohužel ta druhá část. Plná krkolomných zvratů, které z Hirky udělaly superhrdinku a z největších záporáků naivní hlupáky, kteří se dají utáhnout na vařené nudli. Jediný, kdo držel formu byl Rime.
A nemůžu si odpustit SPOILER: Opravdu se postava Naiella musela tak odbýt? Jak už zde bylo zmíněno, většinu knihy prospí, projí nebo se jen naparuje. Hirka se za půl roku naučí dokonale jazyk (?!?) a jemu jazyková bariéra naprosto nevadí, jakož ho ani nenapadne si díky své krvi obstarat spojence sám, přitom ze začátku podniká krátké výlety na vlastní pěst. Oproti tomu postavu Stefana jsem milovala. Žádný neohrožený lovec, prostě smrtelník s chybami a člověk každým coulem. Kdo má pocit, že byl na Hirku moc starý, ať si knihu přečte ve svých 30 letech ;) A Graal? Takový hodný taťka.

23.02.2019 4 z 5


P jako pivo P jako pivo Tom Robbins

Humorná pohádka pro dospělé a možná i děti. Neotřelý námět, vtipná přirovnání a mistrovský vypravěč Oldřich Kaiser (audiokniha).

16.07.2018 4 z 5


Zamilovaná hypnotizérka Zamilovaná hypnotizérka Liane Moriarty

Zápletka mi přišla dost plochá. Celkově jsem v knize postrádala nějakou větší akci. Hypnotizérka mi přišla tak trochu obsedantně kompulzivní, jak se snažila vše moc rozebírat a mít pod kontrolou. To už mě více bavily pasáže Saskie, oficiálního blázna knihy.

05.12.2016 2 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Skvěle namíchaný set povídek. Sice jsem se ke konci v té pavučině vzájemně protkaných nitek trochu ztrácela, nicméně každá povídka měla něco do sebe. Jen ta poslední je na můj vkus moc otevřená.

26.10.2016 5 z 5


Smrt a jiné vrcholy mého života Smrt a jiné vrcholy mého života Sebastian Niedlich

Milé povídání o netradičním přátelství, které vás donutí se usmívat i zamyslet se na základními životními otázkami.

19.10.2016 4 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Robin tropí hlouposti. Je mladší, je ambiciózní, nebojí se a Strikovi jde z ní hlava kolem. Příběh je mnohem osobnější, hlavní hrdinové se plácají ve svých emocích a minulosti a do toho odkrývají bizarní a zvrácený svět psychopatů.

22.06.2016 4 z 5


Jsem v tom! Těhotenský manuál českých maminek Jsem v tom! Těhotenský manuál českých maminek Kateřina Komárková

Skvělá kniha pro ženy, které se ocitly "v tom", a nemají ještě valnou představu "v čem" vlastně a co to obnáší. Líbily se mi příspěvky jiných těhulek a maminek. Zejména proto, že ze začátku většina žen dodržuje informační embargo a na zkušenosti z okolí si musí ještě chvíli počkat.

18.04.2016 4 z 5


Zmizelé dívky Zmizelé dívky Lauren Oliver

Skvělá kniha. Užila jsem si ji i přesto, že jsem to v polovině nevydržela a nakoukla do závěrečné části. I ten letmý pohled stačil, abych už měla určité podezření a jednotlivé kapitoly vnímala jinak. Přesto jsem byla napnutá jak struna. Takže doporučuji: vydržte to a čtěte pěkně poctivě stránku po stránce :)

13.03.2016 4 z 5


Trhlina v čase Trhlina v čase Jeanette Winterson

Bohužel způsob vypravování mi neseděl, nebyl to šálek mé kávy. Příliš mnoho filozofie a obrazů, málo příběhu. Ale ústřední milostný trojúhelník a téma žárlivosti byly popsány na výbornou.

31.01.2016 2 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Kdo knížku ještě nečetl, ať se vyhne komentářům. Spoilery se to tu hýří.

21.01.2016 3 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Kniha mě příjemně překvapila. Po negativních komentářích a filmu jsem čekala nudu a opakování motivů z Divergence. Oproti tomu jsem si knihu užila možná ještě více než Divergenci. Dává daleko více nahlédnout do charakteru jednotlivých postav a dodává jim tak na hloubce a pravdivosti. Nesouhlasím s tím, že Tris se zde chová nepochopitelně a na facku. Podle mě naopak dozrává ve skutečnou hrdinku a přebírá pomyslné žezlo Čtyřce z prvního dílu.

16.01.2016 4 z 5


Čtyřka: Divergentní povídky Čtyřka: Divergentní povídky Veronica Roth

To co mi v Divergenci chybělo, příběhy Čtyřky dokonale doplnily. Četla jsem knihu hned po Divergenci. A jsem za to ráda, protože jsem měla ještě v živé paměti dějovou linku Tris a oceňuji, jak do sebe oba příběhy zapadly.

12.01.2016 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Čtyři hvězdičky pro Čtyřku, jinak bych dala o hvězdičku méně. Čtivá knížka, ale mrzí mě, že svět pěti frakcí nebyl propracován do větší hloubky. Chybí mu souvislosti, historie, podstata a ztrácí tak šťávu, když se omezuje pouze na škatulkování lidí podle 5 charakterových vlastností a způsobu oblečení.

10.01.2016 4 z 5


Terapie láskou Terapie láskou Matthew Quick

Ačkoliv rozdílů mezi filmovým a knižním zpracováním je daleko více než jen v příjmení hlavního hrdiny, vnímám to spíše jako bonus než nedostatek. Obě dvě zpracování jsou krásné a mají něco do sebe a podle mého názoru se doplňují. Hlavní myšlenka v obou je stejná: šťastné konce existují, i když nemusí být přesně takové, jaké jsme je plánovali.

22.10.2015 4 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Audiokniha s Janou Strykovou a Janem Zadražilem byla pro mne nevšedním zážitkem. Jedna hvězdička patří jejich mistrnému podání.

28.09.2015 4 z 5


Péra a perutě Péra a perutě Iva Pekárková

Minimální dějovou linku, která by se dala shrnout jednou větou, vynahrazují obratné autorčiny popisy situací, nálad a minipříběhů. Iva Pekárková se se slovy mazlí stejně jako Fialinka se svými kumpány. Bohužel místy popisy a úvahy byly dlouhé, až spisovatelsky exhibicionistické a příběh tím zadrhával.

31.08.2015 3 z 5


Panenka Panenka Mo Hayder

Nepovažuji se za příliš prozíravého čtenáře, nicméně rozuzlení zápletky pro mne nebylo žádným překvapením. Přesto jsem si knihu užila, ačkoliv ve mě napětí udržovala především zvědavost, jestli se má dedukce naplní.

22.06.2015 3 z 5