Felsenberg Felsenberg komentáře u knih

☰ menu

Léčebné úspěchy Léčebné úspěchy Maria Treben

Kniha plná samoléčby a zázraků podle knihy Marie Treben, Zdraví z Boží lékárny. Na čtení náročné, pak je to na jedno brdo. Na prostatu vrbovka malokvětá, na kůži měsíček, na všecko kopřiva... Na konci krásné obrázky bylin.

25.03.2024 4 z 5


Redukovaná chytrověď z Kocourkova Redukovaná chytrověď z Kocourkova Břetislav Nový

Zajímavá kniha Dědka bylinkáře, kořenáře plná léčivých bylin, léčebných postupů, mouder, propagace vlastních výrobků a humoru.

10.09.2023


Cukr - náš zabiják Cukr - náš zabiják Robert H. Lustig

Skvělá kniha největšího současného kritika cukru a cukrové mafie. Je neuvěřitelné, na jaké všechny nemoce má cukr zásadní vliv. A fruktoza jako ten nejhorší z nejhorších. Podle mne nadlidským úkolem je sebrat dětem a dámičkám jejich limonádičky, džusíky, čokoládky, zmrzlinky, dobrůtky..., protože na cukru je stejná závislost jako na tvrdých drogách.

14.08.2023 5 z 5


Zdraví v ohrožení Zdraví v ohrožení Josef Jonáš

Skvělá kniha o bílém jedu, co všechno způsobuje, jak se zbavit závislosti na něm, čím ho nahradit a kdo za tím vším stojí...

18.04.2023 5 z 5


Průvodce po zaniklých obcích, osadách a samotách pod Bukovou horou Průvodce po zaniklých obcích, osadách a samotách pod Bukovou horou Petr Karlíček

Skvělá kniha o zaniklých obcích v Českém středohoří.

13.04.2023 5 z 5


Všechny řitě světa i ta má Všechny řitě světa i ta má Charles Bukowski

Ale jo. Nechutné a občas zajímavé.

23.03.2023 2 z 5


Višňový sad Višňový sad Anton Pavlovič Čechov

Knihu jsem přečetl před návštěvou divadla. Upřímně mne nenadchla. Komedie to určitě není. I tu melancholii a klasickou ruskou duši ze stránek cítím jen velmi slabě. Snad bude divadelní předatavení výraznější.

18.02.2023 3 z 5


Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Terry Pratchett

Další skvělá kniha mistra Pratchetta. Každý si v ní najde, co je mu blízké. Je možné jí považovat za dětskou knihu, podzemní pohádku, dokument ze života krys, historiské okénko do středověkého Německa (viz krysí král a krysařské příběhy), filosofický román o spolužití různých ras... Excelují barevné postavy Mauric, Zlomyslena, krysaři, Černý přeliv, Šunkoflek, Ďábelská směs, Nutriční hodnota a další. Nikdo jiný nepopsal svět, nad kterým dupeme a o jehož existenci téměř nikdo neví, tak jako Terry. Krysy pro mne už nikdy nebudou takové, jako bývaly...

03.01.2023 5 z 5


Adaptogeny Adaptogeny David Winston

Skvělá kniha o komplexních rostlinách, které tisíce let pomáhají lidem skoro v každé oblasti.

17.11.2022 5 z 5


Příběhy obyčejného uzdravení Příběhy obyčejného uzdravení Jan Hnízdil

Skvělá kniha výjimečného MUDr. Hnízdila. Pozitivní příběhy vylléčení nabíjí pozitivní energií a nadějí. Smekám před zařazením kritiků v závěrečné části knihy. Na to už musíte mít koule a nadhled, nejlépe oboje. O výjimečnosti MUDr. Hnízdila svědčí nejen životní příběh plný vyhazovů a Zlatý bludný balvan, ale i to, že přestal nabírat nové pacienty, když měl 2000 čekatelů na vyšetření. Doporučuji shlédnout jeho kultivovaný, laskavý projev plný krásné češtiny při různých přednáškách, které najdete i na internetu. Jen tak dál pane doktore.

11.07.2022 5 z 5


Zaříkávač nemocí Zaříkávač nemocí Jan Hnízdil

Kniha plná zajímavých příběhů, které skvělý Jan Hnízdil podívá kritickým, ale zároveň lidským a zábavným způsovem. O společnosti, zdravotnictví, rodinách, vztazích, dětech, sportu, zdraví, štěstí... Překvapila vtipná ironická pasáž jeho ženy Lucie.

16.04.2022 5 z 5


Jak léčit nemoc šílené medicíny Jak léčit nemoc šílené medicíny Jan Hnízdil

Velmi kritická kniha skvělého Jana Hnízdila o stavu naší společnosti, politiky, zdravotnictví...

16.04.2022 4 z 5


Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Výjimečná kniha o nezdolné vůli žít. Neuvěřitelné, čím Rudolf Vrba prošel, kolik nebezpečí a zvratů přestál a to i té největší továrně na smrt, jaká kdy existovala. Když smrt sahala znovu a znovu těsně vedle něj a několikrát i přímo po něm. Je nepředstavitelné, co dokáže s nelíčenou radostí a potěšením udělat človek člověku. A po válce ty zrůdy odložily uniformy a staly se opět hodnými tatínky a dědečky, vyráběly mercedesy a bavoráky a dodnes je možná potkáte jako usměvavé důchodce na Kanárech. Stejně jako samotná Zpráva Rudolfa Vrby a Alfréda Wetzlera je zajímavý její pozdější osud. Díky podivnému jednání Rudolfa Kastnera a neochotě Spojenců bombardovat železnici z Maďarska do Polska a tábory Osvětim a Březinka byl potenciál Zprávy využit jen částečně a byly zavražděny další statisíce maďarských židů, což sám Rudolf Vrba nesl těžce. Přesto v jeho osobě a ve Zprávě dál žije a bude žít 1 765 000 zavražděných lidských bytostí. Kniha je plná přesných údajů, přesného popisu, takže čtenář vidí vše v barvách a před sebou a přesto je velmi čtivá a napínavá. Je to příklad neskutečného bestiality na jedné straně a hrdinství Rudolfa Vrby na straně druhé. Pro mě byly 2 nejemocionálnější okamžiky knihy. Když syn rabína Moses Sonenschein zvolal - Žádný Bůh není! A jestli je, buďiž proklet! Druhý, když český tábor z Terezína plný starců, žen a dětí šel do plynu a zpíval československou hymnu. Odhaduje se, že Zpráva po zastavení deportací zachránila život 200 000 maďarských židů. Tím útěk a kniha získali nádherný smysl, protože kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět. Takže pánové Vrba a Wetzler darovali život více jak 200 000 lidem...

26.02.2022 5 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Dočteno. Rozporuplné pocity a bohužel i zklamání. Nesympatické ploché postavy, sadistický blázen a feťák Nathan idolem hlavních hrdinů knihy, osudové rozhodnutí popsáno pouze na 1-2 stranách, následky rozhodnutí pro psychiku a život Sophie jen v náznacích, děti se v románu skoro nevyskytují, vztah k matky k nim skoro nevyjádřen, vše prostupující rasismus a antisemitismus, všichni Jižani jsou rasisti a všichni Poláci antisemité a hlavně ta nekonečná rozvleklost a omáčka nesouvisející s dějem ani postavami. Jestli má toto být Román pro muže, tak Babička je Román pro ženy. Závěr krásný. Tragická smrt milenců a krásné filosofické myšlenky, to je moje. Shodou náhod nebo je to spíš znamení, je osudové rozhodnutí v mém vydání na straně 666.

14.02.2022


Snadná cesta, jak skoncovat s alkoholem Snadná cesta, jak skoncovat s alkoholem Allen Carr

Skvělá kniha. Nejlepší jakou jsem četl o cestě ze spárů jedu alkohol. Spousta převratných, a to doslova, myšlenek. Jako vhodnou přípravu před terapií Allena Carra doporučuji knihy Zabiják od Emila Zoly a Démon alkoholu od Jack Londona.

21.01.2022 5 z 5


Démon alkohol Démon alkohol Jack London

Skvělá sebeanalýza pádu nealkoholika do spárů Démona. Obvzlášť když víme, jak Jack dopadl. Jak se stane něco odporného nepostradatelným. Velmi doporučuji pro každého, kdo se rád podívá na dno skklenky.

09.01.2022 4 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

Geniálně popsaný pád a rozklad jedné ženy i pařížské společnosti 19. století. Jak to dopadne, když se rádi podíváte sklence na dno. Chlast už zničil tolik lidí. A všude přítomná bída. Jak my se máme krásně. Já Gervaise říkal, ať zůstane s kovářem...

07.01.2022 4 z 5


Léčitelé jak je neznáte Léčitelé jak je neznáte Jiří Kuchař

Zajímavá kniha rozhovorů s výjimečnými lidmy. Obvzlášť pan Prouza byl pokorný světec s desetisíci vyléčenými lidmy. A za své záraky si nevzal ani korunu.

10.09.2021 4 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Terry Pratchett

Hromada politiky a pomník spravedlivému sluníčku Elániovi. Za mně slabé. Představa intelektuála o bahně společnosti. Lidé nejsou dobří a poldové jsou zdeformovaní. Oboje má své logické důvody. Kdo se někdy prošel po setmění Předlicemi, Mojžířem, Chánovem, Boleticemi, Karlínem, Marseille, Londýnem, ví své...

11.04.2021 1 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Nádherná kniha. Vítězství věčné duše nad pomíjivým tělem a utrpením. Je to jako nalézt diamant v bahně. Nebo v rohu vězeňské cely. Ze svěrací kazajky a studené podlahy cely smrti až ke hvězdám... Ještě po žádné knize nechtěla má duše tolik létat. Věčný příběh muže a věčný příběh ženy. A jako bonus největší vyznání lásky a obdivu k ženě, jaké jsem četl... Nikdo a nic nemůže zastavit nesmrtelného lidského ducha.

26.03.2021