fayne fayne komentáře u knih

☰ menu

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

S takovým vysokým hodnocením jsem trochu čekala, že si sednu z této knihy na zadek, ale ono se to bohužel nestalo. Přijde mi trochu přeceňovaná, spíše pro lidi politikou moc nepolibene. Nicméně doporučuji jako povinnou četbu pro všechny, kdo volí komunisty a vzpomínají na náš minulý režim s nostalgií a láskou.

17.02.2022 4 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

Paradoxně čekáte nějaký hezký příběh s happy endem vzhledem k veselé pestrobarevné obálce a místo toho dostanete depresivní příběh o nevyrovnané třicátnici Elišce, co se neumí poučit ze svých chyb a tak je pořád dokola opakuje, neví co chce, ale po návratu do rodné vsi na Moravě se začíná v životě konečně hledat.
Neurazí, ale ani nenadchne :-)

14.03.2021 3 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Možná se pletu, ale tipuji, ze autor začal se psaním u Jáchyma, u kterého jsem začala i ja a bez něhož by mi druha část Veroniky nejspis nedávala smysl, protože byl detailněji napsaný. Takže nemyslím si, ze je jedno, odkud začnete a muzu upřímně rict, ze obe části me bavily stejně, i když už jsem tusila, co a jak dopadne.
A hlavne jsem si zamilovala pro me dvě nová nezapomenutelná slova - gištiribiligi a nedomazlena!
Proste oddychovka na složitější období života, kdy toužíte vypnout :-)

09.03.2021 4 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

(SPOILER) Ani nevím kolikáta přečtena kniha z koncentračního tábora a přesto zase jina, navic netradičně z cikánského tábora.
Nicméně kniha by mela byt zalozena na skutecnem pribehu, ale bohužel je to z 90% pribarveno fantazii autora a známými fakty , což jsem tak trochu pri čtení tusila, protoze spousta věcí mi nesedela. Helene zadny deník nepsala a jelikož se konce války nedozila, o jejím životě v táboře se prakticky nic moc neví.
Strhavam tedy hvězdičky za upravené historické souvislosti, aby zahrály emotivní dojem na čtenáře. Musím uznat, ze jsou lepší knihy k přečtení z tohoto prostředí, psane suroveji a realneji.

14.02.2021 3 z 5


Všechno, co jsme opustili Všechno, co jsme opustili Kerry Lonsdale

Na prvni dil to sice nemelo, ale to ani u pokracovani nikdy predem necekam. Druhy dil nemuzete vynechat, kdyz prvni mel otevreny konec. Nechybelo opet napeti, odkryta tajemstvi, zapletky, prolinani minulosti/pritomnosti a vlastne ani happy end. Jen ty schizofrenni myslenky byly na me moc a do tretiho pokracovani bych se uz urcite nepoustela :-)

09.05.2019 4 z 5


Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Opet skvely Bryndza. Ale presto jsem musela hvezdicku ubrat oproti Divce v ledu - premyslela jsem proc - a to odhaleni vraha uz v pulce knihy, proste chybelo to napeti a srotovani v hlave, kdo by to mohl byt, jako v 1.dile. Skoda. Nicmene jsem zvedava, kam budoucnost Eriku posune dál :-)

02.05.2019 4 z 5


Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Mela jsem hrozny problem prokousat se prvni pulkou knihy - kdyz rozectu, musim docist, ale tady jsem mela poprve chut se na to vykaslat. Byla to vyzva, ma vysoke hodnoceni (i kdyz nechapu proc) a druha polovina me trochu zvedla naladu, ale vic jak 3 hvezdicky dat nemuzu. Jsou mnohem lepsi detektivky a jeste si poradne rozmyslim, jestli se vrhnu do jejiho pokracovani.

28.03.2019 3 z 5


Tatérka Tatérka Alison Belsham

Hodne ctiva prvotina autorky, zajimavy namet z taterskeho prostredi, pomerne dost nasili a krve a pachatele jsem skoro do posledni chvilky netipovala. Neco malo tomu do dokonalosti jeste chybelo, ale verim, ze pokracovani predci moje ocekavani :-)

04.03.2019 4 z 5


Zeď vzpomínek Zeď vzpomínek Anthony Doerr

A.Doerr je PAN spisovatel. Dokonala knizka k zamysleni, o zivote a ze zivota. Bez pameti a vzpominek se zit neda. Kazdou hodinu mizi na zemi spoustu vzpominek a kazdou minutu vznikaji tisice vzpominek novych.
Nejvic me zasahly povidky Zivot po zivote a Zed vzpominek, krasa :-)

27.02.2019 5 z 5


Všechno, co máme Všechno, co máme Kerry Lonsdale

To se cetlo samo, nemohla jsem prestat. Zadny slaďák, jak jsem puvodne cekala, ma to nepredvidatelny dej, napeti a jako tresnicka na dortu - otevreny konec, to miluju a tesim se na druhy dil :-)

16.02.2019 5 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Skvela, skvela, skvela! Erika mi strasne sedla, nechybelo napeti od zacatku do konce, vraha jsem do posledni chvile netusila. Tesim se na druhy dil :-)

05.02.2019 5 z 5


Divočina Divočina Cheryl Strayed

Miluji tyto inspirativni knihy. Cheryl ve mne probudila chuť vyrazit na túru (i kdyby to melo byt treba jen na Sněžku) a to k prirode vubec netihnu :-) Vazne silny pribeh s dojemnym koncem, tesim se jeste na film.

30.01.2019 5 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Pribehu z koncentracnich taboru jsem už cetla hodne, v jadru jsou vsechny hodne podobne a presto je Tater zase trochu necim jiny. Lale mel strach se svym zivotnim pribehem prijit, odkryt ho svetu, aby nevypadal jako kolaborant (Cilka to bohuzel odnesla), ale vsechno delal jen proto, aby on a jeho blizci prezili. Kazdy chtel prezit a nekdo proste to stesti nemel. Krasna knizka!

24.01.2019 5 z 5


Muž, který už nezavolal Muž, který už nezavolal Rosie Walsh

Nedivim se, ze tato kniha dostala pozitivni kritiku od me oblibene Liane Moriarty, tak strasne mi pripomnela prave jeji styl psani. Dej se vraci do minulosti, celou dobu patrate, co se vlastne stalo a ve finale je vsechno uplne jinak, nez jak to vypadalo.
Kniha me bavila, hlavne tim, jak je napinava a prekvapiva, ale hvezdicku strhavam za tezkopadnou prvni tretinu a navic to byl moc velky sladak pro prehnane romanticke a naivni duse :-)

17.01.2019 4 z 5


Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Liane mam rada, navic skvely promysleny pribeh, ktery se opravdu muze stat komukoliv, ale zbytecne dlouhe. Od zacatku knihy cekate, co se stalo na grilovani a kdyz se to konecne dozvim (asi v pulce knihy), tak uz me zacne kniha trochu nudit. Je to jako detektivka, kdy vraha znate od zacatku a uz nemate po cem patrat. Proto jen 4 hvezdicky.

11.01.2019 4 z 5


Zavolejte sestřičky Zavolejte sestřičky Jennifer Worth

Jedna z mnoha knih, kterou bych bez Ctenarske vyzvy nepoznala. Neni pro kazdeho, nektere pasaze z porodu nebo potratu jsou brutalni. A presto, tolik mi kniha dala, jako maloktera jina. Cenna kniha vas ma vzdy obohatit, o nove informace nebo alespon nejake zamysleni a to Zavolejte sestricky splnuje na 100%.

01.01.2019 4 z 5


Ztracené Ztracené Eva Urbaníková

Jsem moc ráda, že jsem se dostala k této knize právě díky Čtenářské výzvě a že mi dala něco do života, nové vědomosti a zkušenosti :-) A můžete si tisíckrát říkat, jak byly ženy v příběhu hloupé a naivní (Renátka dvojnásob), ale před přečtením této knihy, byste se možná zachovaly stejně jako ony a mohlo by se to stát právě i vám. Něco málo jsem o arabské kultuře a nátuře věděla a přesto mě další informace šokovaly, hodně cenná a čtivá kniha :-)

14.10.2018 5 z 5


Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Jak už tady někteří psali, první třetina byla, dá se říct, pro mě utrpením, dokonce jsem chtěla knihu odložit a už se k ní nikdy nevracet. Ale to by byla hrozná škoda, protože děj mi nějak začal dávat smysl, vtáhl mě do sebe a už jsem se nemohla odtrhnout. Kniha je sice netradiční, od těch ostatních, co jsem na téma četla, ale věřte, že prokousat nudným začátkem se vyplatí a zanechá ve vás stopy napořád, hodně dojemný a silný konec :-)

04.10.2018 4 z 5


Ztroskotání Ztroskotání Emily Bleeker

Něco málo tomu chybělo, trochu chaotické, jak se přeskakuje z jedné doby do druhé a konec? Zklamání. Ale myšlenka příběhu dobrá a knížka se četla dobře.

18.09.2018 4 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Předvídatelné? Vůbec...Scénáře se mi měnily v hlavě po celou dobu čtení knihy a ani jednou jsem takový závěr nečekala. A poslední stránka? Ta mě naprosto odrovnala. 4* dávám jen proto, že jsem četla lépe napsané knížky, ale tato určitě stojí za přečtení :-)

23.07.2018 4 z 5