Fanda321 Fanda321 komentáře u knih

☰ menu

Druhá světová válka (komplet) Druhá světová válka (komplet) Winston S. Churchill

Co se historie a druhé světové války týká, je to velice cenné dílo, které vnímá danou dobu v mnoha souvislostech, ukazuje i v kontextu dění na celém světě a aktivit mezinárodní politiky. Je to pro zájemce o druhou světovou válku opravdu důležitá knižní série. Mrzí mě, že musím napsat to, že jakkoli oceňuji široký záběr tohoto díla, tak způsob, jakým je to psané, ukazuje na to, jak moc byl autor egocentrický až narcis. To jak neustále vyvyšuje svoje názory, dílo prokládá svými projevy a mluví o sobě, jako by se jednak obhajoval a jednak předváděl svou prozíravost až neomylnost, je pro mně zklamáním z tak významné osobnosti.
Nicméně pro každého zájemce o druhou světovou válku (včetně role a dění v tehdejším Československu - opravdu to stojí za přečtení) je to asi povinná četba a rozhodně doporučuji.

28.07.2021 4 z 5


Do temnoty Do temnoty Pavel Stehlík

Velmi působivá kniha. Autor popisuje nejen jak to chodí, ale i co cítí. Je v tom zachycen kus života, osobního zrání, krásných i bolestivých zážitků. Doslova pohladí jeho vlastenectví, které se dnes moc nenosí a o kterém vlastně moc nemluví, ale je tam. Dovede ocenit a poděkovat ostatním. Za mě tou knihou říká: "Nevzdávej to!" A říká to hodně hlasitě. Vlastně tu ani nehodnotím knihu, oceňuji jeho.

21.04.2021 5 z 5


Kniha ztracených věcí Kniha ztracených věcí John Connolly

Kniha má skvělý rozjezd, člověka (knihomola) to chytne, když vidí ten krásný nápad, jak knihy začnou promlouvat a jak hlavního hrdinu o nich maminka vyučuje. Další děj je dost temná, až hororová fantasy. Ne vyjímečná, ale celkem dobrá. Konec se autorovi opět velmi povedl. Mohu doporučit s klidným srdcem, i když u fantasy dávám přednost jiné atmosféře.

25.11.2020 4 z 5


Stalo se v ráji Stalo se v ráji Robert B. Parker

Hezká detektivka, příběh se nijak nevleče a hlavní hrdina je sympaťák. Vtipná je narážka na Toma Selecka, který po letech hrál hlavního hrdinu ve zfilmování těchto knih, což autor samozřejmě nemohl tehdy tušit. Děj se odvíjí ve dvou pohledech - hlavního hrdiny a protistrany, takže od začátku víme kdo je kdo a čekáme, kdy se jejich cesty střetnou. Nemohu říct, že je to úplná špička, ale mohu s klidem doporučit, je to velmi příjemné čtení, které určitě nezklame.

06.11.2020 4 z 5


Spektrum Spektrum Sergej Lukjaněnko

Lukjaněnko jak se patří. Tahle kniha je pro mě spolu s Genomem a Hlídkami to nejlepší, co napsal. Nechci nic prozrazovat (beztak už se tu toho vyzradilo hodně) a tak o podrobnostech nebudu mluvit. Řeknu jen, že má spád i napětí a vyvrcholení - Martinova volba, to má rozměr, nad kterým ještě nějakou dobu po přečtení budete přemýšlet a říkat si: "To je ono..."

27.10.2020 5 z 5


Cejch Cejch Zdeněk Šmíd

Autor píše neuvěřitelně lehce o těžkých věcech. Jako by říkal: "To už tu bylo a nejspíš i zase bude..." Příběh je bezútěšný i nadějný najednou. Spůsobem, jakým popisuje dění, je to opravdu vyjímečná kniha a ten dojem smutku a nekončícího toku života v člověku delší dobu zůstává. Určitě stojí za přečtení.

26.10.2020 5 z 5


Čeho před smrtí nejvíce litujeme Čeho před smrtí nejvíce litujeme Bronnie Ware

Pro mě velice přínosná kniha. Ačkoli autorka neřekne nic překvapivého, sděluje věci tak, že se člověk zastaví a uvědomuje si jejich důležitost a naléhavost. Určitě k přečtení doporučuji. To, aby člověk občas kouknul na svůj život a zeptal se sám sebe, jestli toho nebude litovat, je určitě velikým přínosem pro každého z nás.

19.10.2020 5 z 5


Válka o Irák: Očima tří českých reportérů Válka o Irák: Očima tří českých reportérů Michal Kubal

Kniha je velmi zajímavě psaná, jsou to záznamy reportérů po jednotlivých dnech o tom, co zažívali ve třech různých místech - jednak přímo v Bagdádu, jednak u našich chemiků a jednak u americké jednotky Seebees. Kniha je opravdu zajímavá, zdá se, že nepřikrášluje a nepřehání. Přitom velmi dobře zachycuje atmosféru toho, co se tam dělo a rozhodně ji doporučuji.

12.10.2020 5 z 5


Polévkový detox Polévkový detox Vivienne Vella

Veliké zklamání. Avizované "jednoduché" recepty v drtivé většině obsahují exotické přísady, které opravdu běžně člověk nepoužívá a pokud nemá v dosahu specializované obchody, tak ani nesežene.. Pár užitečných informací se tam samozřejmě najde, ale kvůli tomu jsem to opravdu nemusel kupovat..

30.10.2019 1 z 5


Srdce času Srdce času Natalja Ščerba

Pěkná fantasy, povedené, rozhodně budu pokračovat v dalších dílech..

04.01.2019 5 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Hezké čtení, nebyl jsem zklamaný. Obsahuje spoustu zajímavých popisů..

04.01.2019 5 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Nádhera. Dojemné, temné, chytlavé. Tak jako předchozí díly.. To jak autor umí předat myšlenky a emoce je prostě lahůdka. Doporučuji..

08.11.2018 5 z 5


Genom Genom Sergej Lukjaněnko

Tak tohle se Lukjaněnkovi opravdu povedlo, tradičně se drží otázek svobody (asi je to pro ruského psychiatra hodně důležité téma). Děj byl dobrý, rozuzlení také a konec pohladí.. Přečetl jsem od něho téměř všechno a tahle kniha patří k nejlepším.

13.06.2018 5 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Pěkně morbidní Kulhánkův humor, tak jak to má být. Mix vtipu, napětí a i dojetí. Kulhánek je tu ve výborné formě. Líbí se mi, že úplně všechno nevysvětluje a nechá čtenáře, aby si to domyslel. Kdo má rád Noční Klub, tak by neměl váhat..

22.02.2018 5 z 5


Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě John Grogan

Skvělá kniha, dvě třetiny jsem se smál a třetinu brečel..

08.01.2018 5 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Můj nejoblíbenější díl, asi kvůli Lupinovi...

08.01.2018 5 z 5