ewalien ewalien komentáře u knih

☰ menu

Pevnost Pevnost Francis Paul Wilson

Už jsem od tohohle autora četla Hrobku, ale teprve nedávno jsem zjistila, že napsal i tohle, tak jsem po knize skočila. No, nesnáším válečné, či poválečné téma všeobecně, ale když je kniha dobře napsaná...
Pevnost je napsaná velmi dobře a i když jsem tam četla přesně to, co jsem čekala, tedy nacistické opovržení židy, neúctu k lidem jako takovou, neúctu k ženám, ohromně mě překvapilo vyústění příběhu. A nemůžu říct, že i když nemám ráda vraždění, že bych zrovna nacistům držela palce...
Autor vzal celkem provařené témata upíři a fašismus a splácal z toho něco celkem neuvěřitelného. Myslím, že knihu můžu s klidným srdcem doporučit.

06.06.2022 5 z 5


Prokletí Schwartzovy vily Prokletí Schwartzovy vily Anna Beatrix Bártová (p)

(SPOILER) Bohužel, jak jsem se po téhle knize pídila a toužila ji přečíst, tak jsem byla zklamaná hned na prvních stránkách. Jakmile vyšlo najevo, že jde o téma, které nesnesu (totiž násilí na dětech), přešla mě chuť pokračovat a knihu jsem odložila. Snesu detektivku a některé krváky, ale ne když jde o děti. Nebýt toho, jsem si jistá, že by se mi kniha líbila, autorka má hezký styl. Škoda, že mi to pokazilo to téma.

06.05.2022 1 z 5


Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

(SPOILER) Působivý příběh. Těžko se mi od něj odtrhávalo a na konci mě mrzelo, že je konec... Teď hledám něco podobného, ale zatím mě nic tak neoslovilo.
Dlouho jsem nemohla přijít na to, jak souvisí stará škola s případem, který osobně ovlivňuje hlavní postavu... I když nerada čtu knihy s válečnou či poválečnou tématikou, tady toho nebylo tolik, i když to mělo v rámci příběhu zásadní smysl. Šlo hlavně o vyprávění o přátelství, ztrátách a pomstě. Mrzí mě, že i když toho autorka napsala víc, u nás vyšla jen tahle kniha... Doufám, že se brzy zase něco objeví.

06.05.2022 5 z 5


Dcery jezera Dcery jezera Wendy Webb

Ještě ve mně doznívají pocity z čerstvého přečtení. Nejdřív jsem to považovala za víc romantický příběh, než jemnou duchařinu, navzdory obálce. Ale ona záhada, táhnoucí se víc než století, mě nutila číst dál a zjistit, že i ta romantická linie, ač důležitá, není to hlavní.
Objevovala jsem rodinné tajemství spolu s hlavní postavou a odhalení mě překvapilo, když jsem nechápala, jak mohou být osudy tehdy a osudy v současnosti být propletené, když se zdá, že nemají nic společného.
Líbilo se mi, jak se obě časové linie a jejich životní tragédie střídají a vyvolávají touhu číst dál, dokud nebudu na poslední stránce... Od tohoto příběhu se mi odtrhávalo těžko a myslím, že se k němu budu ráda vracet. Za sebe mohu udělit plný počet bodů.

23.04.2022 5 z 5


Nebe mi pokrývkou a země polštářem Nebe mi pokrývkou a země polštářem Li Po

Poprvé jsem je četla už v pubertě a byly to jedny z prvních básní, které mě nějak oslovily. Krom toho jsem četla už jen antickou poezii, ostatní mě tak nějak nechytá... A říkám si, že bych se k básním Li Poa vrátit...

22.12.2021


Kořist Kořist Darcy Coates

Není to špatné, Darcy je moje oblíbená autorka, ale je fakt, že jsem od této knihy očekávala víc. Rozuzlení by mě vážně nenapadlo, připadalo mi tak nějak... absurdní. I když je to v reálu docela možné a obvyklé, vážně jsem očekávala jiné řešení. Doufám, že další kniha nebude takové zklamání.

05.04.2021 3 z 5


Les sebevrahů Les sebevrahů Jeremy Bates

Jakkoli jsem plná dojmů z čerstvého dočtení, nějak nemám slov. Už nějakou dobu se zajímám o japonskou kulturu a mytologii, přišlo mi logické si něco o tom známém Lese smrti přečíst. Myslím, že nejděsivější mi přišla představa, že je to příliš reálné, na to, aby to byla fikce. Nemyslím, že to je podle skutečnosti, spíš pravděpodobné... Ta pravděpodobnost je nejhrozivější. Rozhodně vím, kam se nehodlám podívat... Ne, že by mě lákalo navštívit místo, kam lidé chodí umřít. Asi nejsem dostatečně morbidní. V Japonsku je spousta míst, kam bych se chtěla podívat, tohle prostě vynechám.
V knize jsou dobře popsané vztahy, pocity, příběh ukazuje, čeho je schopen člověk, když je dotlačen přes svou určitou hranici... I jak může jedna bolestná věc jako opuštění dítěte, způsobit o léta později takové tragédie. Teď si myslíme: je to na druhém konci světa, jak by se nás to mohlo dotknout? A jak mohl starý japonský zvyk ubasute, který se praktikoval tak dávno, nakonec ovlivnit životy několika mladých lidí z různých částí světa?
Takovéhle příběhy jsou možná napsané proto, aby vyděsily... A možná i proto, aby jsme si uvědomili, že všechno je propojené, jakkoli se to zdá absurdní.

28.03.2021 5 z 5


M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy Richard Hooker

I když se liší od seriálu, stejně je to jedna z velmi podařených knih, které jsme měla to potěšení číst. Nehledě ukazuje lékařské prostředí z pohledu, kterému bych se jako zdravotnice sama ráda vyhnula, tedy prostředí válečné. Líbí se mi i proto, že dokazuje, že i podobné místo, které snadno člověku převrátí myšlení a pohled na svět, lze přežít pomocí humor. Přeju si ale, aby nikdo z nás nemusel projít ke změnám svého pohledu na svět za takových podmínek.

23.03.2021 5 z 5


O mé rodině a jiné zvířeně O mé rodině a jiné zvířeně Gerald Durrell

Geralda Durrella čtu od dětství, maminka měla sbírku jeho knih, tak jsem se jeho prostřednictvím seznámila s Korfu.
Jak se dorůstala, sama jsem tu sbírku rozšiřovala. Stále se k jeho dílkům ráda vracím, nikdy mě neomrzí.

05.03.2021 5 z 5


Hranice volnosti Hranice volnosti Anne McCaffrey

Tak jsem konečně zjistila, jak se jmenuje. Vím, že jako dítě jsem ji v knihovně objevila a léta si nemohla vzpomenout, jak se jmenuje a kdo ji napsal. Díkybohu za Databázi knih a Čtenářskou výzvu! Už se těším, jak si znovu osvěžím vzpomínky.

26.02.2021


Švýcarský Robinzon (převyprávění) Švýcarský Robinzon (převyprávění) Bohumír Polách

Četla jsem ji jako dítě a teď po letech v rámci výzvy, se k ní ráda vrátila. Už dávno jsem zapomněla, jak jsem si jako malá přála zažít něco podobného, žít na opuštěném ostrově, objevovat a starat se o sebe... Dětské představy. Dnes vím, že bych to tak dobře nezvládla, civilizace by mi chyběla. Přesto jsem si Švýcarského Robinsona přečetla znovu s chutí a dojetím. Je to skvělá kniha, mohu i jen doporučit.

26.02.2021 5 z 5


Bláznivý úplněk Bláznivý úplněk Jim Butcher

Bylo to... zajímavé. Když to už v polovině začalo vypadat, že to Harry nepřežije, jediné, co mě až do konce uklidňovalo, bylo vědomí, že je to teprve druhý díl a tedy nemůže umřít tak brzy. Tenhle autor mě ale dovede napnout... Jsem zvědavá na další díly, i když mi už ty předešlé pěkně drnkaly na nervy... Snad jediné, co mi tam vadí, jak má Harry špatný úsudek, co se týče prozrazování citlivých informací přátelům. Někdy prostě musíte důvěřovat, ne?

21.10.2019 5 z 5


Bouřková fronta Bouřková fronta Jim Butcher

Docela mě zaujalo, jak je Harry jako čaroděj... lidský. S problémy, jako má každý z nás, dělá malé i velké chyby, občas má dost hluboko do kapsy, snadno si udělá nepřátele (asi trpí sklony k sebevraždě) a někdy je na čaroděje tak bezbranný, až mě to zaráží. Jak lehce si nechá naklepat. A jako správný hrdina s duší na jazyku všechno zachrání, i když to kolikrát vypadá, že už nemá šanci - zachránit svět, nebo sám přežít. Asi nejvíc mě naštvalo, jak hazarduje s přátelstvím té policajtky Murphyové. Já už bych jí dávno všechno řekla. doufám, že ostatní díly budou podobně napínavé. Tento příběh mě doslova vtáhl do děje, sotva jsem se dokázala odtrhnout. pokud má někdo rád magii a zároveň nemá chuť si k z toho důvodu číst Harryho Pottera... Doporučuju tohohle Harryho. Zamilujete si ho, i když si budete místy myslet, že je pitomec.

15.10.2019 5 z 5


Čarodějova nevěsta 2 Čarodějova nevěsta 2 Kore Yamazaki

Jak se mi líbil první díl, tak mě okouzlil i tento, jsem zvědavá, jak na tom budu se zbytkem série... Mohu jen doporučit.

04.10.2019 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Tajně jsem ji vzala mamce už jako puberťačka a od té doby se k ní vracím. Některé pasáže si pamatuji i teď po letech, už je to nějaký pátek, co jsem si příběh osvěžila. A upřímně bych nikdy nevěřila, že budu mafiánovi držet palce... Až po přečtení Kmotra. Kniha mě hodně oslovila, svým způsobem mě i formovala, jako všechno, co jsem v té době četla... Za sebe mohu říct, že pan Puzo byl génius. Takhle umět psát...

16.09.2019 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

kniha je stejně napínavá a tajemná jako předešlá... I když mě na ní něco (nevím co) trochu zklamalo. Příběh má originální zápletku a celkem dobře končí, čte se to samo. Těším se na další titul od autorky, mám ráda strašidelné příběhy. Kdo se rád bojí, může po téhle knize směle sáhnout. Je to dobrá zábava na pár večerů, zvlášť teď, když je venku pošmourno, skvělá atmosféra pro příběh plný napětí.

09.09.2019 4 z 5


Piknik a jiné pohromy Piknik a jiné pohromy Gerald Durrell

Kniha byla velmi zajímavá, jako všechno, co jsem od Durrella četla. Jen ta poslední byla spíš jako od Lovecrafta, nebo Howarda. A jako na potvoru jsem knihu musela dočíst o noční službě. Ale překvapilo mě, jak dokáže autor, u jehož knížek jsem smíchy padala pod stůl, tak obrátit do žánru, který se píše dost těžko (vím, o čem mluvím) a ještě to napsat dobře. Z humoru do prakticky hororu - klobouk dolů. Tenhle člověk vážně uměl psát. Těším se, až objevím, co jsem od něj ještě nečetla.

11.08.2019


Zahrada bohů Zahrada bohů Gerald Durrell

Úžasné vyprávění, na kterém mě mrzelo jediné... bylo to příliš krátké. Durrellova dobrodružství bych mohla číst donekonečna... Skvělá kniha, hotová léčba duše, po dni plném stresu. Když chce člověk aspoň na chvíli utéct daleko od trablů běžného dne v práci, stačí sáhnout po jedné z jeho knih.

20.07.2019 5 z 5


Krok ze tmy Krok ze tmy Robert Ervin Howard

Mám ráda strašidelné příběhy a přečíst si od tohoto autora i něco jiného než Conanovku mě lákalo. Nebyla jsem zklamaná, kniha je napínavá, příběhy skákající z různých období příjemně děsivé... Všimla jsem si, že kniha obsahuje i několik příběhů, které jsem četla už v Černém kameni, který mě taky oslovil. Tvorba R.E. Howarda mě v mnohém oslovila. Doporučuji milovníkům makabrózní literatury.

21.06.2019 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Kniha je příjemně napínavá, ne moc, ale dost, aby se mi od ní špatně odcházelo. Děj se rozehřívá velice pomalu, ale kam spěchat, že? Snad jediné, co mě štve, že hlavní postava pořád odmítá zapálit ty svíce, jak radí vzkazy v domě...
doporučuju těm, co se rádi bojí, ale nepotřebují k tomu tuny akce, hektolitry krve a sex. Příjemná strašidelná oddechovka. Autorka se tady očividně zaměřila na strašení náznaky a pověstmi, než obvyklým masakrem hned první noc... Za mne 5 hvězdiček, tu poslední nedám za ten šnečí rozjezd...

18.06.2019 5 z 5