Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Obálka knihy Přítelkyně Přítelkyně Michelle Frances

Román Přítelkyně je napínavý psychologický triler, v ktorom Michelle Frances stavia predovšetkým na detailne vykreslených postavách a postupne gradujúcom napätí. Zdanlivo obyčajný rodinný konflikt sa mení na nebezpečnú hru plnú manipulácie, klamstiev a mocenských súbojov.
Striedanie pohľadov oboch hlavných hrdiniek dodáva príbehu dynamiku a núti čitateľa neustále prehodnocovať ich motívy. Autorka presvedčivo ukazuje, ako sa láska, ochranárstvo či ambície môžu ľahko zvrtnúť na posadnutosť a bezohľadnosť.
Po pomalšom úvode dej výrazne zrýchli a séria zvratov udrží napätie až do posledných strán. Přítelkyně je pútavý román, ktorý kladie otázku, kam až sú ľudia ochotní zájsť, aby ochránili to, na čom im najviac záleží.

17.07.2026

Obálka knihy Slova Slova Ashley Jade

Tento román bol pre mňa emotívnou a mimoriadne intenzívnou jazdou, ktorá stavia na pevných pilieroch modernej romance z prostredia hudobného priemyslu. Autorka sa nebojí ponoriť do temnejších zákutí ľudskej psychiky, vďaka čomu príbeh pôsobí surovo, autenticky a nesnaží sa zložité životné situácie lacno romantizovať.
Najväčšou prednosťou knihy je psychologický vývoj hlavných postáv. Lennon prechádza výraznou osobnou premenou, kde sa zo zakríknutého a šikanovaného dievčaťa postupne stáva žena, ktorá si buduje zdravé sebavedomie a učí sa stanovovať vlastné hranice. Phoenixov boj so závislosťou, vlastným egom a vnútornou prázdnotou je vykreslený bez prikrášľovania, čo dodáva ich opätovnému zblíženiu potrebnú hĺbku a uveriteľnosť. Chémia medzi nimi funguje od prvých strán a autorka výborne pracuje s emóciami, ktoré prirodzene oscilujú medzi hlbokou nenávisťou a spaľujúcou vášňou.
Kniha však nie je bez chýb a niektoré jej slabšie stránky môžu pôsobiť rušivo. Najvýraznejšou je rozsah románu a s ním súvisiace tempo rozprávania. Príbeh je pomerne dlhý a najmä stredná časť odohrávajúca sa počas koncertného turné miestami stráca dynamiku. Postavy sa opakovane vracajú k tým istým konfliktom, nedorozumeniam a zdĺhavým vnútorným monológom, čo zbytočne spomaľuje dej. Vysoká miera toxicity vo vzťahu a intenzita minulých zradení zároveň spôsobujú, že pre niektorých čitateľov môže byť náročné uveriť procesu odpustenia a prijať Phoenixovu premenu ako úplne presvedčivú. Miestami autorka siaha aj po melodramatických zvratoch a známych romantických klišé, ktoré čiastočne oslabujú silu inak citlivo spracovaných tém, akými sú poruchy príjmu potravy, závislosť či psychické traumy.

14.07.2026

Obálka knihy Dívka z jiné doby Dívka z jiné doby Felicia Kingsley

Dívka z jiné doby je oddychové čítanie, ktoré zaujímavo pracuje s motívom cestovania v čase. Autorka prenesie hlavnú hrdinku do regentského Londýna, kde jej moderný pohľad naráža na prísne spoločenské pravidlá, a práve z týchto kontrastov vzniká množstvo vtipných aj milých momentov. Popri romantickej linke nechýba ani menšie tajomstvo z minulosti, ktoré príbehu dodáva napätie. Aj keď kniha neobjavuje nič úplne nové a využíva viaceré známe romantické motívy, vďaka sympatickým postavám, svižnému deju a ľahkému humoru sa číta veľmi príjemne.

10.07.2026

Obálka knihy Cena nevinnosti Cena nevinnosti Rebecca James

Cena nevinnosti je psychologický triler, ktorý si ma získal najmä svojou atmosférou a postupne narastajúcim napätím. Rebecca James strieda pohľady Tima a Anny, vďaka čomu príbeh nepôsobí jednotvárne a neustále núti premýšľať, čo je vlastne pravda. Kým Tim berie veci skôr s nadhľadom, Anna zápasí s vlastnými démonmi, čo vytvára zaujímavý kontrast. Autorka sa nespolieha na lacné strašidelné momenty, ale na psychologickú hru a tajomstvá z minulosti, ktoré sa odhaľujú len postupne. Práve preto napätie funguje až do posledných strán.

08.07.2026

Obálka knihy Strom čarodějnic Strom čarodějnic Elena Collins (p)

Román Strom čarodějnic ponúka pútavú kombináciu historickej fikcie, rodinných tajomstiev a jemných nadprirodzených prvkov. Autorka tu strieda dve časové línie a citlivo prepája súčasnosť s temným obdobím honov na čarodejnice v 17. storočí. Viac ma zaujala historická dejová línia, ktorá patrí medzi najväčšie prednosti knihy, lebo autenticky zachytáva strach, predsudky aj krutosť doby, čím príbehu dodáva silný emocionálny rozmer.
Dej napreduje svižným tempom a záhada obklopujúca starobylé vidiecke sídlo i samotný mystický strom postupne odhaľuje svoje tajomstvá, vďaka čomu si príbeh udržiava napätie až do záveru. Hoci rozuzlenie prepojenia minulosti a prítomnosti pôsobí miestami predvídateľnejšie a romantická línia mohla dostať o niečo viac priestoru, kniha vyniká predovšetkým podmanivou, sychravou a jemne tajomnou atmosférou. Výsledkom je pútavé čítanie plné rodinných tajomstiev, historických krívd a nenápadného dotyku mágie.

05.07.2026

Obálka knihy Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Mlha nad Shadow Sands je napínavá detektívka s výbornou atmosférou, ktorú dotvára hmla, odľahlé prostredie a postupne narastajúce napätie. Príbeh má svižné tempo, zaujímavé vyšetrovanie a dokáže udržať pozornosť od začiatku až do konca. Celkovo to na mňa pôsobilo ako temné, vlhké krimi, ktoré sa nehrá na senzácie, ale nechá ťa pomaly skĺznuť do atmosféry, z ktorej sa neodchádza ľahko.

03.07.2026

Obálka knihy Teta Teta Valérie Perrin

Teta je podľa môjho úsudku geniálne vyskladaný psychologicko-spoločenský román s prvkami detektívneho napätia. Valérie Perrin v ňom opäť potvrdzuje svoj cit pre odkrývanie hlbokých rodinných tajomstiev a krehkosť ľudských osudov.
Kniha vyniká precíznou prácou s dvoma časovými líniami a postupným, až filmovým dávkovaním indícií. Autorka dokáže aj zdanlivo obyčajné prostredie malomesta a banálne profesie premeniť na javisko pre silné, hlboko ľudské drámy. Štýl písania je melancholický, no zároveň dynamický, plný zvratov a silných emócií, ktoré sa vyhýbajú lacnému pátosu.
Opäť to bol pre mňa literárne bohatý zážitok, kde bizarná úvodná záhada slúži ako brána k hlbokému ponoru do tém identity, viny a vyrovnávania sa s minulosťou.

30.06.2026

Obálka knihy Scénář na lásku Scénář na lásku Annabel Monaghan

Svieža, inteligentná a nesmierne ľudská romanca. Táto kniha ma očarila svojím humorom a dospelým nadhľadom. Príbeh má skvelé tempo, dialógy sú prirodzene vtipné a iskrenie medzi hlavnými postavami funguje na jednotku. Najviac oceňujem, že hrdinka nie je naivná zamilovaná zúfalka, ale silná žena s oboma nohami na zemi. Je to perfektný mix hollywoodskeho lesku a obyčajnej, hrejivej reality, od ktorej sa nedá odtrhnúť.

27.06.2026

Obálka knihy Rodina odvedle Rodina odvedle Sally Hepworth

Hneď od prvej kapitoly ma kniha pohltila svojou mrazivou, no pritom veľmi familiárnou atmosférou. Sally Hepworth sa celkom podarilo vykresliť psychológiu postáv, kde matky v príbehu pôsobia realistický, so všetkými svojimi chybami, strachmi a úzkosťami. Oceňujem, ako citlivo a bez príkras autorka otvorila tému popôrodnej depresie, vďaka čomu mal príbeh okrem tajomnej zápletky aj hlboký ľudský rozmer. Príchod záhadnej susedky dodal deju skvelú dynamiku a postupné odkrývanie rodinných tajomstiev ma nútilo čítať až do úplneho konca.

25.06.2026

Obálka knihy Reportér Reportér Sandra Brown

Reportér je typický román od Sandry Brown, ktorý spája napätivý kriminálny príbeh s romantickou líniou a číta sa veľmi svižne. Autorka vie od začiatku zaujať záhadou, postupne dávkuje nové informácie a udržiava čitajúceho v napätí až do konca.
Silnou stránkou knihy sú postavy. Hlavný hrdina Dawson Scott nepôsobí ako dokonalý akčný hrdina, ale ako človek poznačený vlastnými skúsenosťami, čo mu dodáva vierohodnosť. Aj ostatné postavy majú svoje tajomstvá a motivácie, takže príbeh nepôsobí čiernobielo.
Romantická linka je prirodzene zakomponovaná do deja, neprekrýva kriminálnu zápletku a obe línie sa navzájom dopĺňajú.

22.06.2026

Obálka knihy Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Kniha Pomněnkové matky odkazuje na tzv. Nezábudkový deň (25. máj), ktorý je Medzinárodným dňom nezvestných detí. Román sa sústreďuje na matky, ktorým zmizli deti, a na to, ako sa vyrovnávajú s ochromujúcou stratou a neistotou.

Dej prepája dve časové roviny a osudy dvoch žien, ktoré spája rovnaká, neutíchajúca bolesť. Tieto na prvý pohľad nezávislé príbehy sa postupne prepletajú a smerujú k nečakanému rozuzleniu. Autorka sa v knihe pýta, čo všetko je žena schopná uniesť, ako veľmi človeka zmení strata dieťaťa a či je pre ľudskú psychiku horšia ťaživá neistota alebo krutá pravda. Celkovo ide o smutné a psychologicky náročné čítanie, ktoré je zároveň veľmi napínavé a má výrazné detektívne prvky.

17.06.2026

Obálka knihy Až budu bez tebe Až budu bez tebe Kelly Rimmer

Keď som túto knihu brala do rúk, očakávala som klasickú romancu o dvoch protikladoch. Dostala som však príbeh, ktorý ma donútil zamyslieť sa nad vlastným životom. Stretnutie upätého workoholika Calluma a nespútanej ekologičky Lilah, ktorá najradšej chodí bosá, je zrážkou dvoch úplne odlišných svetov. Autorka skvele zvládla dynamiku medzi postavami a striedanie ich pohľadov mi umožnilo hlboko pochopiť motívy ich konania.
Najsilnejším prvkom knihy je jej filozofia žiť tu a teraz. Lilah učí Calluma spomaliť a vnímať drobné radosti dňa, čím príbeh dostáva hlbší, existenciálny rozmer. Netreba však čakať bezstarostné oddychové čítanie. Dej rýchlo naberie vážny smer a hoci obsahuje vtipné momenty, celým rozprávaním sa tiahne silná melanchólia a vedomie, že postavy čelia ťažkej životnej skúške.
Kelly Rimmer píše nesmierne čtivo a hoci útočí na city, nejde o lacné žmýkanie sĺz. Je to citlivý a uveriteľný román o sile ľudského puta a o tom, že otvoriť svoje srdce stojí za to aj vtedy, keď to prináša bolesť.

14.06.2026

Obálka knihy Tchyně Tchyně Moa Herngren

Román hodnotím ako mimoriadne vydarenú, psychologicky hlbokú sondu do rodinných vzťahov, ktorá vo mne rezonovala ešte dlho po dočítaní. Najväčšou devízou knihy je dômyselné striedanie perspektív medzi svokrou a nevestou. Moa Herngren nepíše čiernobiely príbeh s jasným zloduchom a obeťou, ale namiesto toho ukazuje, ako dokážu aj tie najlepšie úmysly, pretavené do nepochopených gest a prekračovania osobných hraníc, vyústiť do fatálneho rodinného rozvratu. Autorka tu s mrazivou presnosťou zachytáva toxickú silu nevypovedaných krívd a totálneho zlyhania komunikácie. Hoci kniha neponúka klasické trilerové napätie, plazivá úzkosť z postupnej straty milovaného syna a vnuka vytvára nesmierne pohlcujúcu a emocionálne náročnú atmosféru. Je to realistické, autentické a miestami až nepríjemné zrkadlo, ktoré ma nútilo neustále prehodnocovať vlastné sympatie a zamyslieť sa nad dôležitosťou rešpektu vo vnútri rodiny.

12.06.2026

Obálka knihy Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Toto bola poriadna emotívna divočina. Člověk Gabriel ma chytil za srdce takým spôsobom, že som mala po dočítaní chuť vybehnúť niekam do lesa a len tak pozerať na stromy.
Kateřina Dubská napísala príbeh, ktorý neskutočne vonia. Vonia lesom, koňmi, bylinkami, ale aj prachom starej moravskej dediny a človečinou. Hlavný hrdina Gabriel je ten typ postavy, do ktorej sa buď hneď bezhlavo zamiluješ, alebo ťa bude jeho absolútna sloboda neskutočne provokovať, ako provokovala ľudí v dedine, kam jedného dňa dorazil.
Bavila ma tá magická, miestami až snová atmosféra. Autorka netlačí do žiadneho lacného pátosu, no napriek tomu mi pri niektorých pasážach prebehli po chrbte zimomriavky. Je to celé o tom, aké ťažké je byť "iný“ v svete plnom škatuľiek a predsudkov, no zároveň o tom, že skutočnú vnútornú slobodu ti nikto nedokáže vziať, nech sa deje čokoľvek. Za mňa je to kniha, ktorú nestačí len prečítať, tá sa musí prežiť.

09.06.2026

Obálka knihy Chladný den pro vraždu Chladný den pro vraždu Dana Stabenow

Chladný den pro vraždu ma lákal na mrazivú detektívku z aljašskej divočiny, no vo výsledku vo mne zanechal rozporuplné pocity. Najväčším kameňom úrazu bol pre mňa samotný dej, ktorý sa vliekol až príliš pomaly. Prísľub napínavého vyšetrovania dvoch zmiznutí sa rýchlo rozplynul v záplave opisov každodenného prežívania, fungovania národného parku a rodinných vzťahov v izolovanej komunite. Prípadu chýbala dynamika a chvíľami som mala pocit, že samotné pátranie stojí na vedľajšej koľaji, zatiaľ čo autorka ma zaplavuje detailmi o aljašskej prírode, ktoré síce budovali atmosféru, no dej nikam neposúvali. Kniha je pomerne útla, no kvôli tomuto pomalému tempu v strednej časti sa mi nečítala ľahko a chýbal mi v nej ten správny čitateľský drive, ktorý by ma nútil otáčať stranu za stranou.
Na druhej strane však knihe nemôžem uprieť dve veľké pozitíva, vďaka ktorým nespadla do podpriemeru. Prvým je samotná hlavná hrdinka Kate Shugak. Je to drsná, rázna a životom ošľahaná žena, ktorá si ma okamžite získala svojím nekompromisným prístupom a verným psím spoločníkom Muttom. Druhým plusom je autentické prostredie Aljašky a skvelá sonda do kultúry pôvodných obyvateľov, čo dodávalo príbehu zaujímavý antropologický rozmer. Škoda len, že záver prišiel tak nejako narýchlo a finálne rozuzlenie vo mne kvôli predchádzajúcemu vleklému deju nevyvolalo ten pravý wau-efekt. Vo výsledku ide o fajn atmosferické čítanie na zimný večer, no ak hľadáte napínavý thriller s rýchlym spádom, táto kniha vás pravdepodobne sklamie rovnako ako mňa.

06.06.2026

Obálka knihy Rozvod Rozvod Moa Herngren

Rozvod od Moa Herngren je brutálne realistická sonda do toho, ako sa dokáže rozpadnúť jedno dlhoročné, navonok úplne dokonalé manželstvo. Autorka sa s čitateľom vôbec nemazná a servíruje príbeh, ktorý je až nepríjemne trefný a autentický.
Fascinujúce je najmä to, ako je kniha vystavaná. Prvá polovica človeka úplne vtiahne do prežívania manželky. Sleduje jej šok, hnev a zúfalstvo z toho, že muž po dvadsiatich rokoch odíde z domu kvôli jednej banálnej hádke. V tej chvíli je ľahké s ňou súcitiť a partnera vnímať ako totálneho sebaistého zbabelca.
Lenže potom príde druhá polovica, slovo dostane manžel a celý ten prvotný úsudok sa zosype ako domček z karát. Zrazu človek vidí tú druhú stranu mince a zisťuje, že to, čo jeden považoval za rodinnú idylku, bolo pre druhého čisté psychické väzenie a roky dusenej samoty. Autorka tu geniálne ukazuje, ako dvaja ľudia dokážu žiť v jednej domácnosti, a pritom každý v úplne inom vesmíre, bez schopnosti normálne komunikovať.
Vôbec to nie je veselé čítanie. Je to drsná psychologická dráma, kde nikto nie je vyslovene dobrý ani zlý. Postavy robia chyby, správajú sa sebecky a v emočnom ošiali robia obrovské malichernosti. Najsmutnejšie na tom celom je sledovať tú reťazovú reakciu, ako ich osobná vojna pomaly valcuje ich dospievajúce decká, širšiu rodinu a spoločných priateľov, ktorí zrazu nevedia, na koho stranu sa postaviť. Román ide neskutočne pod kožu a človeka po dočítaní ešte hodnú chvíľu núti premýšľať o tom, ako dobre vlastne pozná ľudí okolo seba.

03.06.2026

Obálka knihy Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Kanibal z Nine Elms je napínavý thriller, ktorý si ma získal najmä atmosférou a sympatickou hlavnou hrdinkou Kate Marshallovou. Robert Bryndza píše svižne, kde napätie postupne rastie a autor si dobre stráži, aby neprezradil viac, než treba. Nejde len o pátranie po páchateľovi, ale aj o príbeh poznačený minulosťou a jej následkami. Kniha má niekoľko drsnejších momentov, no nestavia iba na brutalite a oveľa viac funguje vďaka psychológii postáv i tajomnej atmosfére.
Celkovo tu ide o modernú kriminálku s rýchlym tempom a zaujímavými postavami.

31.05.2026

Obálka knihy Duch Pankráce Duch Pankráce Petra Klabouchová

Celá kniha ma vtiahla do strašne temného a bezútešného sveta. Autorka sa v príbehu zamerala na pražskú väznicu Pankrác a tá atmosféra, ktorú tam vytvorila, bola neskutočne ťažká. Počas celého čítania ma sprevádzal mrazivý pocit, pretože z každej stránky dýchala bolesť a nespravodlivosť spojená s nacistickou a komunistickou minulosťou tohto miesta. Ten spomínaný duch pre mňa v príbehu fungoval ako dokonalá metafora pre nevypovedané hriechy, svedomie a tiene obetí, ktoré v tých múroch symbolicky zostali uväznené, pretože minulosť nikto poriadne nepotrestal.
Páčilo sa mi, ako surovo a realisticky je to napísané. Pani autorka sa s ničím nekašle, neprikrášľuje realitu a neponúka žiadne lacné happyendy. Skombinovala historické fakty s psychologickou drámou a detektívnymi prvkami takým spôsobom, že som občas mala nepríjemný pocit úzkosti. Postavy boli vykreslené v súlade s mojimi očakávaniami, žiadna z nich nebola čiernobiela a každá si so sebou niesla obrovské morálne bremeno.
Moje dojmy sú nakoniec dosť rozporuplné, ale v tom najlepšom zmysle slova. Na jednej strane je to skvele a brilantne napísaná kniha, od ktorej sa nedalo odtrhnúť. Na druhej strane mi z nej bolo ľudsky strašne smutno a ťažko. Je to ten typ príbehu, ktorý človeka prinúti premýšľať o vine, treste a o tom, ako hlboko dokáže minulosť ovplyvniť prítomnosť.

28.05.2026

Obálka knihy Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Svátek hada je silný historický román inšpirovaný skutočnými osudmi ľudí z Podkarpatskej Rusi, ktorých životy dramaticky zmenila 2. svetová vojna a nástup sovietskej moci. Sleduje trojicu detských priateľov Helenu, Michala a Romana, ktorých cesty sa rozídu v chaose dejín a zavedú ich do gulagov, pracovných táborov, Moskvy či povojnovej Prahy.
Autorka tu otvorene ukazuje, ako ľudia strácajú ilúzie o "krajine budúcnosti“, ako sa menia pod tlakom strachu a nespravodlivosti, a ako sa aj v najtemnejších podmienkach môže udržať priateľstvo, nádej a túžba po domove.
Román vyniká autentickosťou, ľudskosťou a schopnosťou prepojiť veľké dejiny s intímnymi príbehmi obyčajných ľudí. Je to kniha, ktorá otvára diskusiu o vine, odpustení, pamäti a sile prežiť.

25.05.2026

Obálka knihy Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Toto bola moja pomyselná šálka kávy, ktorú som si vychutnávala  každým dúškom.
Hneď od prvej stránky ma pohltila ťaživá, melancholická a nesmierne intímna atmosféra. Pani spisovateľka tu pôsobivo vykreslila ten zvláštny chlad a napätie, ktoré človek cíti v dome, kde sa namiesto rozhovorov radšej mlčí.
Príbeh nebol len o samotnej rodinnej tragédii, ale najmä o zničujúcej váhe nesplnených snov, ktoré rodičia podvedome premietajú do svojich detí. Autorka tu ukazuje, ako dokáže nedostatok komunikácie a snaha zapadnúť do spoločnosti pomaly a nenápadne rozložiť aj tú zdanlivo najstabilnejšiu rodinu.
Postavy pôsobili realisticky, žiadna z nich nebola vyslovene dobrá alebo zlá, každá mala svoje hlboké rany, neistoty a tajomstvá, kvôli čomu som s nimi dokázala súcitiť, hoci ma ich správanie občas neskutočne vytáčalo.
Čerešničkou na torte bol pre mňa opisný štýl, lebo autorka písala citlivo, poeticky, no zároveň úderne. Každá veta mala svoje presné miesto a išla psychologicky tak hlboko pod kožu, až to niekedy bolelo. Pre mňa to bol silný, emotívny zážitok, ktorý ma prinútil zamyslieť sa nad tým, čo všetko niekedy zamlčiavame pred tými najbližšími.

24.05.2026

Zavřít