essidaven essidaven komentáře u knih

☰ menu

InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Kniha hezky plynula a četla se velmi lehce, Markéta Lukášková píše velmi čtivě, téměř nenáročně. Jelikož jsem jen o rok mladší než autorka, v popisu jejího dětství jsem nacházela i střípky toho svého a bylo to příjemně nostalgické. I dospělý život byl zajímavý, mám autorku ráda jako člověka, poslouchám její podcasty, tak bylo fajn se o ní něco dozvědět. Trochu mi vadil hovorový jazyk použitý v knize, čte se mi obecně lépe spisovná čeština. Jo a slovíčko “vždycky bylo příšerně nadužívané a ve většině vět naprosto zbytečné a iritující!

16.04.2024 4 z 5


Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Velmi povedená kniha rozhovorů. Mé hodnocení je patrně ovlivněno tím, že ve většině názorů se s Tomášem Etzlerem shoduji. Celkově je to člověk se zajímavým životním příběhem a má co říct a předat další generaci. Určitě si přečtu i knihu o Číně.

16.04.2024 5 z 5


V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků Jaroslav Čechura

Rozhovory mě opravdu bavily. Pan Čechura je hodně vzdělaný člověk s obrovským rozhledem v historii, což velmi cením. Přesto mám ke knize drobné připomínky stran autora. Chápu, že kniha je poskládaná s časopiseckých rozhovorů, ale nechápu, že si autor nedal práci s tím, aby se témata a často i odpovědi v knize neopakovaly vícekrát. Jako opakování je matka moudrosti, ale když čtete stejnou informaci v knize potřetí, tak je to nuda. Také jsem měla pocit, že rozhovory nikam nevedou (již tu někdo zmínil). Řeší se zajímavé téma a autor to zabije otázkou úplně mimo mísu. To mě štvalo hodně. Bezesporu přínosná kniha, Čechura má co říct, ale pan Kašpar má jisté mezery.

20.01.2024 4 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Ty hvězdy má ode mne knížka asi jen z nostalgie nad závěrem série. Vlastně jsem dočetla pouze kvůli zvědavosti, jak to s aristokratkou dopadne, i když jsem tušila, kterého nápadníka si vybere. Ostatní omáčka mě v tomto díle naprosto nebavila, humor už nemá žádný nápad, je to přežvykování toho stejného již v šesté knize. První díl byl neotřelý, takže pobavil, ale další už měly sestupnou tendenci. Vlastně si nedokážu zpětně moc vybavit o co v nich šlo. Vtipný byl díl na královském dvoře, byla to trochu změna, ale jinak nevidím důvod proč se k sérii vracet.

17.12.2023 3 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Knihu jsem poslouchala v audioverzi, což bylo skvělé zpracování, ovšem ochudila jsem se o fotografické přílohy. Na druhou stranu jsem při “čtení měla pocit, že sedím u rozhovoru s autorem. Toma jsem znala pouze jenom jako Draca a příliš jsem se o něj nikdy nezajímala,ale jeho životopis mě velmi zaujal a bavil. Nejen pasáže z natáčení HP, které opravdu pobavily( na scénu útěku Smrtijedů z Bradavic už nikdy nebudu koukat jako dřív), ale zábavné bylo celé vyprávění o tom, jak to chodí na natáčení a jak se s tím vyrovnával jeden malý kluk. Závěrečné kapitoly byly trochu smutnější, ale také plné naděje. Za mě super literární počin, Tom psal velmi otevřeně a čtivě. A řekla bych, že překlad se také velmi povedl.

17.12.2023 5 z 5


Třešně v rumu Třešně v rumu Michaela Janečková

Kniha mě velmi pobavila! Je mi jasné, že některé zážitky si autorka přibarvila a vygradovala do absurdna kvůli vyznění příběhu, ale vůbec mi to nevadilo, jelikož to bylo vtipné. Zábavně napsané, s nadsázkou, čtivý jazyk, žádná zbytečná omáčka. Akorát teda jsem po přečtení knihy vůbec neměla chuť podívat se na Kubu, nevím jestli to byl záměr. Kniha má i druhý rozměr mimo cestovatelského zápisníku - teď už asi chápu jistou část voličů KSČM. Oni tomu opravdu věří, protože je to jejich mládí a nic je nepřesvědčí. Jestli je pravý děda jen z půlky jako Evžen, tak by autorčina babička měla být svatořečena.

25.08.2023 5 z 5


Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Pokud mám z knihy dobrý pocit, většinou hvězdami nešetřím a i když to není literární skvost dávám vysoké hodnocení. Důležitým měřítkem u mě bývá čtivost, prostě pokud knihu nečtu s chutí, tak odkládám. No a toto je přesně ta kniha, kdy si řeknete- no tak asi žádná moudra neobjevím, ale bylo to hodně milé a takové hezounké. Doslova zalité sluncem. Jasně, že konec víte dopředu, ale stejně to bylo fajn a navíc uvěřitelné. Přesto konec byl už moc na vlně růžových jednorožců. Po knize jsem sáhla v rámci pride month, který mi byl připomenut na knihkupectví Martinus. Myslím, že literatura o předsudcích a odlišnostech rozšiřuje obzory. No a dostala jsem milé čtení, které bylo navíc sem tam okořeněno hlubokými pravdami. Takže spokojenost.

19.06.2023 4 z 5


Café Groll Café Groll Jan Štifter

Knihu jsem si koupila na doporučení a udělala jsem dobře! Jedná se o krásně napsaný příběh a přesně to jsem po dlouhé čtecí pauze potřebovala. Líbilo se mi vykreslení atmosféry doby, i prolínání dvou tak odlišných období našich dějin. Skoro mě mrzelo, že se jedná pouze o novelu a ne o plnohodnotný román, klidně bych četla dál. Pan Štifter je prý autor nedořečeného. Ačkoliv to má své literární kouzlo, tak upřímně nemám ráda otevřené konce. A tady? Tady je poslední kapitola velmi překvapivá a otevírá mnoho otázek, odpovědi však už nechává na čtenáři. Závěrem snad jen, že člověk nemusí prodávat své tělo, aby byl kurva.

18.05.2023 5 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Knihu hodnotím kladně, ale s velkým ale. Záleží ke komu se kniha dostane. Jakožto učebnice poválečné historie, která se většinou nestíhá ve škole probrat, rozhodně neobstojí. Kniha vůbec nejde do hloubky, je to spíše takové klouzání po povrchu a pokud chce čtenář vědět více musí sáhnout po další literatuře. Na druhou stranu je zde historie druhé poloviny 20. století podána poměrně čtivě, i když to není veselé téma. Mohlo by mnoho lidí z generace, která nezažila komunismus, ponouknout alespoň k zamyšlení. Minimálně jim to trochu přiblíží dobu.
Jen si vlastně nejsem jistá,komu je kniha určena. Jakožto člověk, který o historii něco ví, jsem se trochu nudila, na druhou stranu, nevědět nic, hodně tápu. Většinou jsou události rychle odbyté nebo pouze zmíněné. Nakonec dávám vysoké hodnocení, protože kniha se snaží popularizovat historii a vzdělat nevědomé v našich dějinách, a to je hodně potřeba. Pokud člověk / národ nezná své dějiny, nemůže se z nich poučit. A to je důležité! A buďme rádi za to v jaké době žijeme!
Další věc je literární hodnota, dost často jsou opsány pasáže z Wikipedie nebo rozhovorů ČRo, což je smutné. Alespoň to mohla přeformulovat!

09.05.2023 3 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Na novou knihu paní Körnerové jsem se těšila dlouho a jelikož se vydání stále odkládalo nemohla jsem se dočkat. Mám od ní přečteno vše a ve srovnání s jinými počiny, je to takový lepší průměr. Což ale neznamená, že kniha je špatná, naopak je stejně dobře napsaná jako její ostatní knihy. Velmi jsem uvítala, že se jednalo opět o knihu z historie, ty z dvacátého století mě netěšily tolik. Velmi doporučuji sérii Pán hor nebo Kočár do neznáma!

10.01.2023 5 z 5


Malý šikanista Malý šikanista Renáta Navrátilová

Mé bezdětné já by asi knihu přešlo s ušklíbnutím- to má být vtipné? No ale mé já matky ani ne dvouletého dítěte se hodně nasmálo:) Knihu si užijí asi jen rodiče, navíc patrně pouze matky na mateřské, tatínky kniha nejspíš nepobaví. Uklidnilo mě, že je to všude stejné, popisované situace, zážitky a hlavně pocity- úplně jsem se v tom našla a viděla sebe a svou dceru:)

10.01.2023 5 z 5


Tajemství sídla Bellefontaine - nový začátek s vůní levandule a špetkou prokletí Tajemství sídla Bellefontaine - nový začátek s vůní levandule a špetkou prokletí Marie Laval

Skvělé odreagování! Přesně tento druh příběhu jsem nyní potřebovala, takže já jsem velmi spokojena. Jedna hvězda dolů je za velkou předvídatelnost příběhu. Po pár stranách tušíte s kým hlavní postava skončí v posteli a kdo bude ten nepříjemný záporák. Přesto jsem si čtení užila, příběh je odvyprávěný poutavě a tématika ohledně hlavní záhady byla celkem neotřelá. Také jsem uvítala, že ačkoli šlo o romantickou knihu, tak z dialogů nekapal cukr a obešlo se to bez teatrálních scén.

07.04.2022 4 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Kniha byla velká zábava a přečetla jsem ji za několik dní ač nemám moc volného času. Stále jsem byla zvědavá na další odpověď a četla a četla. Forma rozhovoru knize sedla, rychle vstřebáváte spoustu informací a najednou je kniha u konce. Je tam dobrý poměr obecných a technických informaci o létání a je to spojeno i s osobním příběhem. To je vždycky plus zvlášť pokud je to takový příjemný člověk jako pan Hecl. Technické věci o létání hezky vysvětlil i laikovi a navíc ještě přihodil i pár vtipů. Knihu mohu jen doporučit . A to mě létání nijak zvlášť nezajímá, knihu jsem si ale užila.

29.03.2022 5 z 5


Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

Po knize jsem sáhla, jelikož byla v audioknihkupectví v kolonce humor. Bohužel do humorné literatury má celkem daleko. Sháněla jsem po porodu něco lehčího a vtipného na procházky s kočárkem. Takže docela zklamání, jelikož humor jsem v knize nenalezla. Většinou se jedná o dost smutné příběhy zvířat a někdy i dost nechutné popisy veterinárních operací, takže jsem knihu nedoposlouchala. Jako obrázek života začínajícího veterináře je kniha asi věrná, ale humorná prostě není. Vyhřezla kraví děloha, týraný pes a přejeté kotě mě tedy opravdu nerozesmálo.

09.02.2022 1 z 5


Čtenářský diář 2022: Oficiální diář Databáze knih a Čtenářské výzvy 2022 Čtenářský diář 2022: Oficiální diář Databáze knih a Čtenářské výzvy 2022 kolektiv autorů

Diář je fajn nápad a prostor pro zaznamenávání výzvy je pěkný. Souhlasím, že poloviční velikost by diáři slušela více. A také není moc praktické, když veškerý prostor pro zapisování denních událostí je zaplácnutý neužitečnými daty o narození a úmrtí spisovatelů, trochu pak diář ztrácí svou funkci️

23.10.2021 3 z 5


Dokonalý soudruh Kim Čong-un Dokonalý soudruh Kim Čong-un Anna Fifield

Khiha je bezesporu zajímavá, ale především zobrazovaným tématem, forma a jazyk byl trochu horší. Kniha je dost rozvleklá a popisná, např. kapitola o návštěvě amerického basketbalistky mě vyloženě nudila. Spousta informací se zbytečně opakuje. Jinak velmi cenný pohled do poměrů v KLDR. Kniha předkládá informace, ale nesoudí a nechává čtenáře udělat si svůj vlastní názor. Nejdřív kroutite hlavou, jak je možné, že se ten režim ještě nezhroutil a vzápětí vám dojde, že ten šílenec to má promyšlené a pevně v rukou. Vlastně smutné čtení. Ale knihy Niny Špitálnikové mě oslovily více.

03.06.2021 4 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Tak toto mě moc nenadchlo. Neznám předešlé knihy z této série, ale tato nebyla nic moc. Poslouchala jsem v audioverzi, jako nenáročná literatura k procházkám s kočárkem se to dalo, v knižní podobě bych asi měla problém s dočtením. Vlastně to není vtipné ani humorné, ale tak trochu na hraně trapnosti. Klasické klišé, kdy si manželka stěžuje na chlapa. Kdyby měla doma takového neschopného blbečka, jak popisuje, myslím, že by s ním dlouho nevydržela. Chápu, že je to psané s nadsázkou, ale tohle nebylo zábavné, ale spíše otravné.
Souhlasím s komentářem _Michelle_.

02.06.2021 2 z 5


Všechno je dar Všechno je dar Natalie A. Rollko

Inspirativní čtení o názorech pana Kinského na různé aspekty života. Během čtení nutí k zamyšlení nad spoustou věcí. Kniha je psaná formou krátkých vyjádření vždy k určitému tématu, doplněna o střípky ze soukromého života. Taková duchaplná jednohubka na odpoledne:)

02.06.2021 4 z 5


Život v dodávce - Náš příběh Život v dodávce - Náš příběh Forest Trenz

Velmi příjemné čtení o roční cestě po (především) Evropě v dodávce. Lehce stravitelná forma a jazyk vyprávění. Pouze se z knihy zase tak moc nedozvíte o jednotlivých místech, jedná se spíše o popisy různých setkání s dalšími cestovateli a výjimečných situací typu nemocný pes, rozbité auto apod. Na druhou stranu při čtení dostanete chuť sbalit auto a také vyrazit do světa.

02.06.2021 4 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Nemůžu si pomoct, ale ty knížky o strašidelných domech mě baví, přestože autorka jede stále podle stejného schématu a knihy nepřináší nic nového. Dokonce už jsem se smířila i s tím, že knihy Darcy Coates končí spíše dle žánru harlequin než v hororovém duchu. Vlastně možná je to tak dobře, strávíte příjemné čtení duchařského příběhu, ale žádné drama a krvák vám nezkazí náladu. V tomto posledním případě jsem měla dokonce pocit, že příběh byl méně uhozený než ty předchozí

02.06.2021 5 z 5