Espoir Espoir komentáře u knih

☰ menu

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Z této knihy jsem nebyla tolik nadšená jako ze Šesti vran, od kterých jsem se při čtení nemohla odtrhnout. Některé části byly na můj vkus moc zdlouhavé a jiné naopak až moc stručné. Přesto mi postavy přirostly k srdci a konec mě dokázal příjemně překvapit. Ve svém žánru je kniha rozhodně nadprůměr. Už se těším na další duologii od této autorky, která by měla být o mojí oblíbené postavě, Nikolajovi :-).

01.11.2018 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Po dočtení se nemohu rozhodnout, zda je autor blázen nebo génius. Možná obojí zároveň (za použití principu doublespeak)?
Kniha mě chytla tak, že se jsem se od ní téměř nemohla odtrhnout. Zdály se mi kvůli ní noční můry. Zhruba od poloviny pro mě čtení bylo utrpením a přesto mě zvědavost, jak to dopadne (a naivní naděje v alespoň trochu optimistický konec), nutila číst dál a dál. Kolikrát jsem se utěšovala tím, že tohle je (záměrně?) velmi přehnaná vize a nikdy se v takové míře nemůže naplnit. (Nebo ne?) Nejvíce se mě kupodivu dotýkaly pasáže popisující vzpomínky hlavního hrdiny na matku a sestřičku, které v porovnání s ostatním dějem nebyly vůbec drastické, ale tak nějak jsem se s nimi dokázala více ztotožnit.
Souhlasím s tím, že knihu by si měl alespoň jednou za život přečíst každý. Pro mě konkrétně jednou naprosto stačí.

11.05.2018 5 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Po otevřeném konci minulého dílu jsem se na tuto knihu hodně těšila. První třetinu jsem četla v angličtině, jedním dechem, bohužel pak se děj na nějakou dobu zpomalil a já se ke čtení musela vysloveně nutit, až jsem nakonec knihu na čas odložila. Nakonec jsem se přemluvila knize dát druhou šanci, když vyšla i v češtině, a knihu dočetla. Rozhodně toho nelituji, konec byl velmi důstojný a napsaný v typickém stylu autorky, který mám moc ráda. Bohužel, jak už bylo v komentářích řečeno mnohokrát, všechny události na konci byly předvídatelné a v podstatě nic mě nedokázalo překvapit a vyrazit mi dech tak, jak jsem u knih Sarah J. Maasové na konci zvyklá. Celkově hodnotím na 3,5* a jsem velmi zvědavá na další části, kam se děj bude ubírat dál. Protože za mě už je děj takto uzavřený a trochu se obávám, že cokoliv navíc bude už jen umělé nastavovaní příběhu. Tak snad se mýlím :-)

08.04.2018 4 z 5


Podřiď se Podřiď se Maya Banks

Upřímně, tato kniha je z celé série nejslabší. Příliš přeslazené a neuvěřitelně naivní. Dále jsou SPOILERY: Postava Chessy neměla snad žádnou sebeúctu, že se sebou nechala takhle zametat. Tate mi byl vyloženě nesympatický tím, jak stále dokola opakoval, že Chessy miluje (několikrát v knize byla uvedena fráze, že by pro ni "pohnul nebem a zemí" - na tu už jsem alergická). A přitom stále dokola prokazoval opak. Tedy až do konce, kdy se najednou zázračně změnil. To, co se stalo v Sídle, je dle mého neodpustitelné. Toho si nejspíš byla vědoma i sama autorka, když do vývoje vztahu zasáhla překvapivým těhotenstvím, které nakonec manžele svedlo zpět dohromady. Asi jsem hrozný cynik, ale mně by se více líbilo zakončení bez těhotenství a happyendu, kdyby Chessy svého muže opustila, osvobodila se od své závislosti na něm a začala odznovu.

10.01.2018 2 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Velké zklamání. Některé situace byly naprosto absurdní, postavy se často chovaly úplně nelogicky, několikrát jsem si ťukala na čelo nad hloupostí hlavní hrdinky a kniha ve mně nevzbudila žádné emoce. SPOILER Konec příběhu byl navíc docela useknutý. Třeba část, kde všechno vyšetřuje policie a zda dojde/nedojde k odhalení toho, co Jack prováděl Grace, by mě osobně zajímala snad nejvíce z celé knihy. A nedokázala jsem pochopit, že Grace tam Jacka na konci před odletem do Thajska jen tak nechala, aniž by se ujistila, že je doopravdy mrtvý? Dále mi chybělo vysvětlení toho, co Jack dělal v Thajsku, a také, zda byl jeho zážitek z dětství pravdivý nebo si to vymyslel. KONEC SPOILERŮ. Nápad dobrý a pokud by ho zpracoval někdo jiný, mohla vzniknout vynikající kniha, od které bych se možná nedokazala odtrhnout. Ale toto byl silný podprůměr. 1* dávám jen za vcelku originální námět.

29.11.2017 2 z 5


Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Možná je to tím, že už nepatřím mezi autorčinu cílovou skupinu, ale mně se kniha moc nelíbila. Příběh mi přišel nereálný a autorčin styl psaní příliš sladký, až mi to lezlo na nervy. Připadalo mi, že v současnosti se mezi Tate a Milesem nedělo nic zajímavého, nic, co by mě donutilo těšit se na další stránky, příběh prostě plynul pomalým tempem vpřed. Konec naprosto předvídatelný.

16.11.2017 2 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Mně se tato kniha líbila více než první díl. Vnitřní pochody hlavní hrdinky mi připadaly uvěřitelné, skutečné. Přestože kniha popisuje život někoho, kdo přišel o svou (možná?) životní lásku, nepřišla mi depresivní a smutná, naopak ve mě zanechala hezké, uklidňující pocity, a to velmi oceňuji. Příjemná oddychovka, která určitě neurazí. Těším se na další pokračování.

07.11.2017 5 z 5


Příběh O: Krásná z Roissy Příběh O: Krásná z Roissy Pauline Réage (p)

Kniha, která velkou mírou spoléhá na čtenářovu fantazii. Nejsou vysvětleny motivy postav, především slečny O. Chybělo mi vysvetlení třeba i toho, co se událo před příjezdem do Roissy, co postavy vedlo k tomu, že se sem vydaly. Zda to slečna O podstoupila dobrovolně nebo z donucení (z lásky?). Velká část příběhu je nevyslovena, dokonce mi přijde, že v některých otázkách si dokonce protiřečí. SPOILER Třeba slečna O na začátku zmiňuje, že pro Reného všechno utrpení vydrží - a později se dozvídáme, že Renému týrání slečny O je proti srsti. Kniha tak působí trochu zmateně. Těžko říct, zda je to záměrem autorky nebo ne. Za sebe však nemohu dát více než 3*.

01.11.2017 3 z 5


Božský Božský Christina Lauren

Tato kniha byla krásným zakončením celé série. Já od ní nečekala nic extra (prvním třem dílům se nemůže vyrovnat), spíš jen takovou oddychovku. A přesně to jsem dostala. Mnohem lepší čtení, než čtvrtý díl, který mě fakt zklamal (a pokud někdy sérii budu číst znova, tak ho s klidným srdcem vynechám). Těším se, s čím autorky přijdou příště :-)

29.08.2017 4 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Falesny polibek (80%): Priznam se, ze prvni polovina knihy me prilis nebavila, pripadala mi takova naivni. Teprve pozdeji, hlavne pri cteni dalsich dilu, jsem pochopila, ze toto bylo asi zamerem autorky - ukazat prerod pubertacky, ktera je jeste napul ditetem, v dospelou zenu. Prince i Zabijaka jsem stejne jako vetsina take odhadla naopak

20.08.2017 4 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Narozdíl od ostatních komentujicích musím říct, že mě The Heir a The Crown bavilo snad více než původní tři knihy série. Hlavní postava se mi zdála lépe propracovaná, narozdíl od Americy, která si ve svých myšlenkách a činech často protiřečila, nedávala mi smysl. Trochu mi přijde, jako kdyby se autorka poučila ze svých "chyb" v prvních třech knihách a na postavě Eadlyn si dala více záležet, tak aby působila uvěřitelněji Drtivou většinu děje se nejedná o romanci, jako spíš o rozvahy hlavní hrdinky nad jejím osudem a rolį vladařky. Tím se výrazně liší od prvních třech knih, kde naopak byla romance v popředí. Pokud čtenář čeká vysloveně jen romantický příběh na pozadí života princezny/kralovny, může být zklamaný.

06.06.2016 3 z 5


Vášnivý svůdník Vášnivý svůdník Christina Lauren

Za sebe musím říct, že mě kniha trochu zklamala, série Božský bastard mj rozhodně učarovala víc. Začátek mě bavil, potom mi všechno přišlo pořad dokola o tom samém, jako kdyby se podobný děj opakoval několikrát dokola. "Překvapive" odhalení na konci jsem čekala dopredu a konec se mi zdál trochu useknuty. Přesto bych řekla, že v tomto žánru je kniha stále nadprůměr.

02.06.2016 3 z 5


Pád Pád Maya Banks

Podle komentářů a vysokého hodnocení jsem čekala něco zajímavějšího, kniha mě spíš zklamala. Mia je sympatická, ale Gabe mi od začátku až do konce lezl na nervy, dlouho mi žádná postava v knize tolik nevadila. Přehnaně sladký konec to určitě taky nezachránil. Spoustu stránek jsem preskakovala, knihu nedoporučuji a na druhý díl se nechystám.

02.04.2016 2 z 5