Eslem Eslem komentáře u knih

☰ menu

Víno a čáry Víno a čáry Luanne G. Smith

Autorka má příjemný sloh, ale jinak kniha bohužel selhává téměř ve všem, o co se pokouší - a v první řadě jako romance. JP je absolutně bezduchá postava a v roli romantického objektu je vzrušující asi jako monotónní předčítání paragrafů. Učebnicovým příkladem toho, jak nepsat knihu, je posledních čtyřicet stránek dojemných monologů, při nichž se hrdince postupně vyzpovídají všichni záporáci (ať už přitom umírají nebo se ji pokouší zabít). Oceňuju ale autorčiny popisy a nápad s řešením ropuší kletby.

10.03.2024 2 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

Chápu, že úkolem HT je oslovit širokou a převážně hodně nenáročnou čtenářskou veřejnost, ale opravdu se tahle kniha musela zvrhnout v něco tak neskutečně laciného a hloupého? Začátek je v rámci žánru docela slibný, pak se děj začne táhnout a mám pocit, že finální scény už obě autorky dopisovaly namol, protože nikdo střízlivý by snad nedokázal splácat dohromady takovou hromadu nesmyslů.

08.12.2023 1 z 5


Polibek múzy Polibek múzy Lisa Rosenbecker

Na knize můžu ocenit opravdu jenom námět. Pravidla zdejšího světa jsou kostrbatá a nedomyšlená, autorčin popisný styl extrémně nudí a popkulturní odkazy nemají žádný šmrnc. O Britech se vyjadřuje jako nějaká přihlouplá raná UI a hlavní postava budí dojem, že Londýn viděla nanejvýš jako turistka. Romantická linka mezi papírem šustícími postavami se taky řadí k nejhorším, na které jsem v YA narazila.

30.06.2023 1 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Dívám se, že dnes slavíme MEZINÁRODNÍ DEN ŽEN A DÍVEK VE VĚDĚ. Možná by nebylo špatné oslavit ho tím, že rituálně spálím tuhle přitroublou knihu. Čekala jsem chytrý humor a rozumně se chovající postavy, ale očividně byla chyba myslet si, že by TikTok mohl ovládnout inteligentní produkt jakéhokoli druhu...

11.02.2023 1 z 5


Vesmír rozhodl jinak Vesmír rozhodl jinak Theresa Black

Zajímavý pokus o nevšední romanci, který oceňuju, i když mi přišel myšlenkově a jazykově nad autorčiny síly.
Co mi nesedělo: sterilní romantická linka, prakticky nulový děj s předvídatelným koncem, omílání sebevražedných úmyslů, díky němuž Riva působila jako otravná hysterka, která potřebuje být něčím zajímavá, nebo třeba nákaza rakovinou během operace (tu by autorka musela hodně dobře odůvodnit, aby působila věrohodně). Černá díra místo odpadkového koše je naopak fajn nápad, ale ne v rámci knihy, která se bere tak strašně vážně.
Sloh vystihuje jediný a hodně kostrbatý verš:

„Chytří tvrdí: nic se nemá uchvátat,
avšak já už nemohu se ovládat.
Těmi city my dva jsme udáni,
víc nemohu se ti ubránit.“

Na závěr bych řekla, že výpočet pravděpodobností v Axarově světě by těžko vedl k určení osudové spřízněné duše. Víra v daný osud se s pravděpodobnostním rozložením (které se jako mávnutím motýlího křídla může snadno změnit) logicky asi dost vylučuje.

30.01.2023 2 z 5


Atlasova šestka Atlasova šestka Olivie Blake (p)

Rádoby originální, dechberoucí a tajemné, ale pod povrchem prvoplánové a otravné. Úvodní nudný a plytký dialog mezi Libby a Nicem myslím dost dobře vystihuje "potenciál" O. Blakeové. Pokud bylo úmyslem vytáhnout všechny nesympatické postavy ze Sexu ve městě a sepsat s nimi Foucaultovo kyvadlo, autorka se silně přecenila.

21.11.2022 1 z 5


Japonky nestárnou ani netloustnou Japonky nestárnou ani netloustnou Naomi Moriyama

Nevyrovnaná kniha, místy poetická a zajímavá, místy až stupidní. Japonská kuchyně v podání autorky mě spíš odradila a rozhodně ve mně nevyvolala dojem pestrosti.

09.09.2022 3 z 5


Do skonání věků Do skonání věků Žaneta Neužilová

Pointa už mě jednou dokázala mile překvapit, ale tohle je přesně ten typ šuplíkové četby, která by se neměla dostat dál než ke kamarádům. Spíš než knihu připomíná základní level nějaké hry, kde vám všechny artefakty v pravý čas náhodou spadnou do klína a kde si můžete bez potíží nakráčet do regentova harému nebo věže vrchního mága a domoct se svého směšnými výhrůžkami.
V kostce se jedná o neohrabaně napsanou směs všemožných klišé a krkolomných zápletek, což naplno vysvitne hlavně v poslední třetině, kde autorka jen ledabyle přisypává různé tvory a postavy, a místo aby děj nějak gradoval, mění se v nezáživnou všehochuť.

10.03.2022 1 z 5


Korzárská čtverylka Korzárská čtverylka Michael Bronec

Vesmír stvořený M. Broncem jsem si oblíbila, působí příjemně a domácky. A vůbec celý tenhle velký projekt navazující na odkaz Bulyčovových kapitánů, kteří jsou zjevně autorovou srdeční záležitostí, je mi opravdu sympatický.
Škoda jen, že autorova ukecanost nabývá opravdu monstrózních rozměrů a kvalita dialogů kolísá od krásných postřehů a mouder až po vysloveně trapné interakce s ženskými postavami. Ještě mě zaráží rozpor mezi zpracováním obálek a namluvením audioknih, kde tři kapitáni působí spíš dojmem páprdů, kteří se vytahují někde v hospodě.

18.02.2022 2 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Ukázkový Jarmark trapnosti. Na druhou stranu, podobné knihy mají mamutí zásluhu na tom, že většinová populace nezapomene číst.

21.09.2021 1 z 5


Oko bouře Oko bouře Zuzana Hartmanová

Je vidět, že autorka moc dobře ví, co je v kurzu (od postapa a la Naslouchač až po young adult andělské trendy), a pokusila se z toho umíchat koktejl, který ale nemá patřičné grády.
Potenciál světa je promrhaný na úkor dokonale spárovaných protagonistů andělské telenovely. Děj bych shrnula tak, že postavy spolu někam putují vesměs po dvou, a ty, které se spolu ještě nestihly vyspat, se konečně dočkají. Mít za hlavního záporáka naprostého ubožáka není zrovna čtenářsky vděčné a celá ta božská tragikomedie plná okřídlených démonů a duší mi k danému světu pasovala zhruba stejně jako ten odpudivý indián na obálce. Škoda, že se autorka nespokojila jen s čaroději a radši pořádně nerozvinula motiv modikerů. Nemyslím si, že je tento díl horší než ten první, zklamání spočívá spíš v tom, že vyšel tak nějak nastejno.

22.05.2021 3 z 5


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Nebudu se rozepisovat, ale tohle má k dospělému HP u policie stejně daleko jako Škola černé magie do Bradavic. Autor vůbec nedokázal vykreslit atmosféru Londýna, spíš jsem měla dojem, jako by mi předčítal z mapy. Ani občasná trefná poznámka nevyvážila zbytek té ukecané nudy.

20.04.2021 2 z 5


Fialová Fialová Anna Šuláková

Další z hromady knih, které jsou sice napsané ucházejícím jazykem, ale postrádají jediný zajímavý a aspoň trochu neokoukaný nápad. Hlavní postavy nejsou nesympatické, ale to je víceméně všechno, co můžu pochválit. Nezdá se, že by kniha byla řazená mezi YA, a tím pádem jí nemůžu odpustit ani halabala vystavěný svět s naprosto odbytou technickou stránkou a směšně působícím kolísáním mezi snahou o aplikaci reálných biologických zákonitostí a kouzlením s plazmovými koulemi a různými (ne)fyziologickými přeměnami. K tomu Opové, Aréna, příbuzenské vztahy jako z telenovely, jednoduchý děj s papundeklovou vesmírnou stanicí a jakousi generickou planetou, kterou autorka vydává za Zemi...
V rámci YA se kniha nejspíš přibližuje průměru, ale pokud doufáte ve víc, namísto fialové dostanete spíš nudnou šeď.

09.04.2021 1 z 5


Pekelný plášť Pekelný plášť Simona Michálková

Příjemné počtení, jehož hlavní předností jsou svižné a úsměvné dialogy. Škoda té poslední třetiny, která se autorce začala rozpadat pod rukama, počínaje Deliovou přespříliš patetickou minulostí až po akční scény s monstry. Jako celek mi tento pohádkově-fantastický slepenec přišel nesourodý, překombinovaný a zároveň v mnohém nedotažený, ale styl psaní mi opravdu sedl a doufám, že o autorce neslyším naposledy.

03.04.2021 3 z 5


Serafína a drak Serafína a drak Ivana Nováková

Po jazykové stránce celkem povedená kniha, která mě zpočátku bavila svým humorem. Po zhruba třetině knihy se však dobrý dojem začal vytrácet. Opakovaný děj postrádal napětí, původně příjemně ironické a vtipné interakce přešly do předčasného a směšně vážného cukrování a celkově převládly sebezpyt a mravokárnost. Proměny chování a vzájemných vztahů postav působily skokově a nepřirozeně a celý děj se odvíjel jaksi trhaně (tu a tam jsem měla dojem, jako by chyběly celé odstavce). Ve zkratce, postrádala jsem ucelený vypravěčský styl a um.

09.03.2021 1 z 5


Černá čarodějka Černá čarodějka Laurie Forest

Po jazykové stránce docela příjemné čtení, ale to je víceméně všechno. Děj je předvídatelný a jediný, kdo se v něm úplně ztrácí, je sama hlavní hrdinka. Autorka si sice usnadnila práci ich formou, ale je skutečně otravné sledovat děj očima někoho, kdo nemá žádnou osobnost a nanejvýš je schopný cítit lítost nebo strach. A protože i hlavní záporačka je nenápaditá a naprosto tuctová, musí chudinku Elloren šikanovat a trápit naprosto každý, od vlastní tety až po posledního kuchyňského poskoka. Občas mám vážně pocit, že většinu YA hrdinek píše přes kopírák jeden jediný autor.

08.03.2021 2 z 5


Mezi dvěma ohni Mezi dvěma ohni Lucie Stošková

Po tiskové stránce velkoryse pojatá kniha, která má jeden zásadní nedostatek, a to veškerý text. Ten je na úrovni průměrné internetové fanfikce na HP a autorčinu vlastní osobu, kdy „hvězdou večera“ není nikdo jiný než její naduté alter ego.
Sloh je kostrbatý a plný šroubovaných vět, často prokládaných nespisovnými výrazy, které působí jako pěst na oko (slimky, lítací dveře, kofča – to všechno v magickém světě, který údajně ustrnul ve 20. letech 19. století). Nepomáhají ani neohrabaná přirovnání (přesvědčovala ho tónem, jako by chtěla, aby si na sendvič zvolil místo majonézy kečup) a dlouhé otravné popisy jako z dějepisné učebnice (viz str. 38-45). Snaha napodobit imaginaci Rowlingové ústí v rozpačitý mišmaš a pokusy obohatit češtinu taky dopadají žalostně (zavrtala své savany do jeho topazů). Místy je to tak špatné, až se člověk skoro zasměje (slečna hází poštolkám do klece zrní).
Přes veškerou snahu o magické reálie jde v první řadě o nevkusnou romanci mezi ještě krásnější a nafoukanější Fleur Delacour a přehnaně sebemrskačským a ještě drsnějším Severusem Snapem, kterého Rowling-Stoškové transformace připravila o veškeré charisma. Rádoby dramatická psychologie postav je jen mizerně zpracovaným klišé a Drakeovo zbožné slintání naprosto podkopává jakoukoli snahu být na svou zhola neužitečnou asistentku protivný/přísný. Jeden příklad budování erotického napětí: „Spíte v posteli s ptákem?“ „Ano, a s tím skoro největším.“ (Btw. jedná se o páva, a pro případ, že byste narážky nepochopili, vám autorka vysvětlí, že nejde o šťastně zvolená slova.)
Když to po cca čtvrtině knihy shrnu, kvalitou textu je na úrovni samonákladovky průměrného pisálka, kterému žádný aspoň trochu soudný redaktor nezabránil "v rozletu".

15.01.2021 odpad!


Plameny z ledu Plameny z ledu Fei Lin

A je to tu zas. Tentokrát v podobě rádoby drsňáckého a extrémně amatérského textu na provařené téma nájemných vrahů, kterého jsem zvládla přečíst asi dvacet stran. Palec nahoru každému pisálkovi, který odolá pokušení splnit si sen a něco podobného dotlačit k vydání, ať už přes Pointu, Lirego, Kliku a tak dál. Oni ti redaktoři seriózních nakladatelství totiž většinou mají pádný důvod proč takové rukopisy odmítat...

12.12.2020 odpad!


Gjorkové: Tajemství minulosti Gjorkové: Tajemství minulosti Tereza Benešová

Hodně rozporuplná kniha, která se sice výborně čte a je z ní znát talent začínající autorky, ale celou jí natolik prosvítají motivy, dějové linie a charaktery z HP, až to dost zavání plagiátem. Jestli se po letech opravdu dočkáme pokračování, chtělo by to buď uvědomění a změnu z autorčiny strany, nebo opravdu důsledné betačtenáře, kteří by ji od kopírování Rowlingové nasměrovali někam dál.

12.12.2020 3 z 5


Návrat Návrat Martina Wolfová

Vzdala jsem po necelých třiceti stranách. Jedná se o škvár nejhrubšího zrna, kde se neuměle vrší jedno klišé za druhým. Anotace sice vyznívá docela varovně, ale i tak jsem knize dala šanci, protože občas forma obsah zachrání. Bohužel, i styl psaní je opravdu zoufalý - jako by se autorka Harlequinek rozhodla, že si vyzkouší napsat nějakou fantasy. Určitě jedna z nejhorších knih, jaké se mi kdy dostaly do ruky.

13.11.2020 odpad!