Esko* Esko* komentáře u knih

☰ menu

Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní očekávala. Oddychové čtení s jednoduchým dějem a milým, úsměvným koncem. Je to typická young adult knížka, jejímž ústředním tématem jsou vztahy mezi postavami a zejména síla přátelství. Ti, co mají rádi osobité styly obou autorů, si tuto knihu zcela jistě užijí stejně jako já.

22.06.2017 4 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Tak tahle knížka mě opravdu překvapila, velmi silný příběh, který chytne za srdce.

26.09.2016 5 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

První dílko od Čapka, ke kterému jsem se dostala skrz seznam povinné četby a musím říct, že jsem byla s knihou velice spokojená. Moc dobře se mi to četlo :)

21.09.2016 5 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Velmi pěkná kniha o lásce mezi lidmi pocházejících ze zcela jiného prostředí a zneklidňující stín táhnoucím se v pozadí jejich příběhu. Rozhodně příjemné čtení, doporučuji :)

18.05.2015 4 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Fangirl je moc pěkná knížka, která není moc dějově náročná, ale přesto vás vtáhne a oblíbíte si její postavy. Rozhodně se začtete a pak už jenom proplouváte tímto lehkým úžasně napsaným příběhem o typické fangirl. Myslím si, že k postavě Cath se dokáží mnozí z nás čtenářů přirovnat. Její nadšení ze Snowa jsem ale příliš nesdílela a měla jsem tendenci tyto části knihy přeskakovat, protože mi přirostl k srdci příběh Cath samotné.
Je to druhá kniha, kterou jsem od této autorky četla (narozdíl od Eleanor a Park ale v originále) a líbila se mi snad ještě víc. Musím říct, že se mi autorčin styl psaní velmi zamlouvá. Takové něžné odpočinkové čtení.
Rozhodně všem doporučuji :)

18.05.2015 5 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Miluju Johnův styl psaní, proto jsem byla hrozně natěšená si přečíst další z jeho knih. Musím uznat, že Papírová města byla oproti těm předchozím, krapet zklamáním. Příběh mohl být rozvinut poutavěji, přesto se mi kniha dobře četla a rozhodně se k tomuto autorovi zase vrátím :)

28.04.2015 4 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Tak a mám za sebou poslední díl série. Popravdě po přečtení jsem se cítila tak trochu prázdná. Ten smutek nepřišel jenom z toho, jak tento příběh dopadl, ale také proto, že už se musím rozloučit se všemi postavami. No co na to říct... tahle série teď patří k mým oblíbeným. Užívala jsem si všechny tři díly. Myslím, že jsou opravdu skvělé. A těm co váhají nad jejich přečtením, doporučuji.

15.06.2014 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Druhý díl se mi líbil snad ještě víc než jednička. Prostě úžasné. Přečteno jedním dechem, na konci mi dokonce úplně vynechal, protože Rezistence je zakončena velmi překvapivým dějovým zvratem, který vás nechá pár minut prostě mlčky civět, něž to vstřebáte, a pak se rozběhnout pro další díl!

08.05.2014 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Po přečtení této knihy můžu říct, že se mi do ruky dostala další úžasná série, řekla bych nyní už má nejoblíbenější. Popravdě nevěděla jsem, co od knihy čekat. Dostávalo se ke mě mnoho rozdílných názorů, tak jsem si říkala, že budu muset vsadit sama na sebe. No a jsem nadšená. Divergence má prostě své kouzlo, které mě okamžitě vtáhlo do děje a čtení jsem si nesmírně užívala.
Rozhodně doporučuji přečíst ;)

08.05.2014 5 z 5


Myši Myši Gordon Reece

Kniha je napsána opravdu dobře a poutavě, četla se mi skvěle. Děj mě překvapil. Vyvolával ve mě smíšené pocity. Chvilkami jsem se strachovala, že se hlavní hrdinky něčím prozradí a chvilkami se ve mě mísil odpor. Tak trochu jsem doufala v tragičtější konec, ale i tak jsem byla spokojena. Můžu jen doporučit.

15.04.2014 4 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Další dílo ze seznamu povinné četby a musím říct, že jsem ráda za to, že jsem si ho vybrala. Bylo to velmi zábavné, u konce jsem se musela pořád uculovat. Doporučuji.

30.01.2014 4 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Tak nějak nikdy nevím, jak povinnou četbu hodnotit. Tohle se četlo dobře, ale autorův styl mi prostě vůbec nesedl. Co se příběhu týče - fajn, ale vzhledem k tomu, že jsem z úplně jiné generace, tak mi takovéhle realistické knížky z průběhu války, vůbec nic neříkají. Ale jako povinná četba je to jedna z těch lepších knížek - krátké, rychlé, myslím, že dobré na rozbor.

11.01.2014 2 z 5


To nejlepší z nás To nejlepší z nás Nicholas Sparks

Knížky od Sparkse se čtou skoro samy. On má prostě krásný styl vyprávění, popis, při kterém se skoro ocitnete někde u domku u jezera se spoustou květin. Příběh byl zase hezky vymyšlený. Takže jako vždy mě tímto nezklamal. Na druhou stranu jsem od knihy očekávala ještě o trošku víc. Zvlášť tedy na konci. Protože, jak já zrovna nejsem zastáncem takových těch přešťastných konců, tady by mi podobné zakončení nevadilo, i když vzhledem k situaci Amandy byl tento konec relativně "nejreálnější".

11.01.2014 4 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Hledání Aljašky – Miles se vydal hledat své velké „možná“, místo toho našel Aljašku. Ale právě Aljaška Youngová byla jeho „možná“… protože to ona byla to, co se celý život pokoušel najít.

Na tuto knihu jsem čekala dlouho, protože John Green si mé srdce získal už u Hvězd. Nečekejte, že budu tyto dvě knihy srovnávat, protože byly úplně o něčem jiném. V Hledání Aljašky dokázal autor dokonale popsat život outsidera, který začíná žít nový život v novém prostředí, nové partě a postavy okolo jsou nehorázně sympatické – geniální Plukovník, Takumi, roztomilá Lana, a hlavně… tajemná Aljaška. Už od první kapitoly mě zaujalo, jak byly stránky popsány odpočítáváním dnů, což dodávalo příběhu napětí. Nebo aspoň já jsem dychtivě otáčela stránku za stránkou, co se stane tak převratného, až vznikne část „potom“. To, co se doopravdy stane, jsem netušila tak do dvou stránek předtím, než to bylo opravdu v textu zmíněno a ani potom se mi tomu nechtělo věřit.
Jako vždy jsem si nejvíce užívala Johnova nevšední přirovnání a hlavně myšlenky schované pod šarádou jeho stylu psaní – tak jednoduchá slova a přeci tak velký význam! Ach jo, samozřejmě jsem si taky pobrečela.
John Green prostě zase jednou dokázal, že umí podat příběh tak, že vám uvízne v hlavě ještě na dlouhou dobu a vy nad tím musíte pořád přemýšlet. Nad životem a hlavně nad jeho hodnotou…

06.12.2013 5 z 5


Spoutáni magií Spoutáni magií Richelle Mead

Ze začátku se mi zdál díl o něco slabší, než předchozí, ale ten konec jsem opravdu nečekala. Rozhodně tato kniha končila nejnapínavěji ze všech dílů. Autorka ví, jak si udržet čtenáře :)

28.10.2013 4 z 5


Měděný jezdec Měděný jezdec Paullina Simons

Tato kniha nabízí něco, co se v učebnicích dějepisu nedočteme. Válka z pohledu obyčejných lidí (a představa, jak to asi prožívali oni). Při čtení Měděného jezdce jsem se rozplývala nad láskou Taťány a Alexandra, ale také mi běhal mráz po zádech, když jsem si představila, co všechno si museli prožít.
Děj je opravdu dlouhý, ale nemyslím si, že to příběhu škodí. Válka byla dlouhá a tahle kniha popisuje osud dvou lidí, kteří se snažili v tak těžké době neztratit jeden druhého. A jejich cesta se mi moc líbila.
Jediné, co mi na knize vadilo, bylo, jakým směrem se začala ubírat od poloviny (konkrétně od toho, kdy se Alexandr znovu shledá s Táňou v Lazarevu). Ne že by se mi to přímo nelíbilo, ale zaprvé mi lezly na nervy ty tetky, u kterých Taťána bydlela a zadruhé to, jak se od sebe Táňa s Alexanderem pořád nemohli odtrhnout – podle mě toho bylo tak moc, až se to stalo nereálným, toť ovšem můj názor. Tato část prostě nebyla nic moc záživná, ale později se to zase napravilo a chytlo to ten správný spád.
Jsem ráda, že jsem tuto knihu přečetla a vřele doporučuji. A doufám, že se mi v budoucnu do rukou dostane také druhý díl.

17.10.2013 4 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Ano, bylo to zamilované, ano, autorovy myšlenky byly skvělé, ale byla to taková nuda! Netušila jsem, že takhle krátký příběh může být tak nezajímavý. Té lásky a sladkých slov má po chvíli člověk plné zuby. Prostě povinná četba - kdybych nemusela, tak si ji nepřečtu.

08.10.2013 2 z 5


Krvavý slib Krvavý slib Richelle Mead

I přesto, že se mi tento díl četl zpočátku hůř než ostatní, nemám mu co vytknout. Bylo zajímavé poznat Dimitrijovu rodinu a místo, kde vyrůstal. No... a jakmile se to od půlky rozjelo, nedalo se odtrhnout a samozřejmě nechyběla ani pořádná akce. Jsem zvědavá na další díl.
Jinak musím podotknout, že se mi hrozně líbí, jak má autorka všechny ty zápletky dokonale promyšlené a všechno jí to pasuje dohromady jako kousky puzzle.

29.08.2013 4 z 5


Stínem políbená Stínem políbená Richelle Mead

Úžasný díl, bylo v něm ještě víc napětí, než v předchozích dílech. VA je nejlepší upíří série, jakou jsem kdy četla. Jen nevím, jak to vydržím, než se mi dostane dalšího dílu, tento byl zakončen tak, že to asi nevydržím. Jsem napnutá jak struna...

19.08.2013 5 z 5


Mrazivý polibek Mrazivý polibek Richelle Mead

Úžasné. Ještě lepší zápletka než v prvním díle. Doslova jsem se nemohla odtrhnout. Kdybych mohla, četla bych v kuse, bez přestání. Ta finální scéna byla krásná. Dimitrij je takové zlatíčko. Ale ráda bych se vrátila k tomu, co se dělo ještě předtím, protože to potřebuju ocenit.
Ke konci mi bylo totiž tak nějak skutečně smutno. Opravdu jsem měla na krajíčku. Je to divné, tohle se mnou dokáže udělat jen pár knih. A autorka to napsala tak přesvědčivě, že jsem hltala každé slovo a vžila se do postavy Rose natolik, že se mi svíralo hrdlo při tom jejím zhroucení. To byly opravdové emoce!
Richelle Mead mě tímto rozhodně přesvědčila o tom, jaká je to spisovatelka.

16.08.2013 5 z 5