enymey enymey komentáře u knih

☰ menu

Stanice Bazilišek Stanice Bazilišek David Weber

Dokonaly uvod, do dokonale sagy. Kdo si libuje v military sci-fi, tak bude spokojen.

22.02.2023 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

supeS. Uz chapu, proc je tohle dilo tak ocenovane. Vyborne pojate pripodobneni, az z toho mrazi.

04.01.2023 5 z 5


Písek Písek Hugh Howey

Po prvních sto stranách jsem to skoro chtěla vzdát. Když už jsem se konečně s těží vcítila do první postavy, tak se děj přehoupl na další a ten vleklý rozjezd začal nanovo, až mě to namíchlo. Naštěstí pak už se to o dost zlepšilo. Od poloviny už to bylo napínavé a nakonec do sebe všechny příběhy hezky zapadly. Jen příběh holčičky byl takový nakousnutý a nedokončený.

12.04.2022 4 z 5


Posledná šanca Posledná šanca Andy Weir

Dokonalé. Úplně to vidím jako další super biják. Velmi jsem se bavila. Pomalé odtajňování záhady bylo výborně napínavé. Nechci spoilerovat, tak jen opravdu doporučuju.

25.01.2022 5 z 5


Zpráva o životě vesmířanů Zpráva o životě vesmířanů Becky Chambers (p)

Slabší než předchozí díly. Časté střídání vypravěče knize uškodilo. Kvůli tomu jsem se těžko sžívala s postavami. Příběh Sawyera byl představen až na konci a kvůli tomu neměl hloubku, co by mohl mít. Škoda.

28.12.2021 3 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Eeee. Nope! Jsem velmi zklamaná. Od největšího sci-fi bestselleru poslední doby jsem čekala mnohem víc. Do strany 300 se nic nedělo (fakt :-/). Původně jsem chtěla dát dvě hvězdy, ale posledních 100 stran to trochu zachránilo a konečně to začínalo být napínavé. Nazvala bych to učebnicí teoretické fyziky zabalené do prózy. Pokud se vyžíváte v teoriích a filozofických pojednáních, tak budete jedni z těch, co jsou nadšení. Kdo čekal příběh a napětí, tak to možná ani nedočte.

14.12.2021 2 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Samozřejmě se nabízí srovnání s Marťanem, ale mně osobně tohle dílo přijde v lecčem jiné. Hrdinka je mladá žena, i když neméně geniální :-P Co je stejné je "hollywoodský" mustr - akce, napětí, trocha sprosťáren, geniální hrdina ... Konec mi přišel už poněkud překombinovaný, ale jinak jsem se bavila. Od knihy jsem čekala napínavou, byť nenáročnou četbu a byla jsem spokojená.

22.11.2021 5 z 5


Zřídla Zřídla Kristýna Sněgoňová

Moje první setkání s autorkou. Rozhodně doporučuji. U jiných autorů je někdy těžké sledovat příběhovou linku, když se vypravěč mění s novou kapitolou. Tady to bylo snadné. Postavy super a vykreslený svět zřídel taky. Do poslední chvíle jsem nevěděla, jak kniha dopadne a za to dávám palec nahoru.

29.10.2021 5 z 5


Příliš blízké setkání Příliš blízké setkání Jan Kotouč

Za mě naprosto dokonalé. Mr. Kotouč se stává mým novým oblíbeným zástupcem military / space opera žánru. Rozhodně si koupím další díly ze sektoru Hirano. Příběh měl pěkný spád, zejména ke konci mě přiměl zůstat vzhůru dlouho do noci. Přesně to od knihy chci.

15.07.2021 5 z 5


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Za mně 3-4 hvězdy. Zas až taková bomba, jako jsem čekala to nebyla. Moc se mi líbilo pro mně nečekané rozuzlení a to, jak se pomalu odhalovaly záhady a zákonitosti tohoto světa.

08.07.2021 4 z 5


Na břehu modré mlhoviny Na břehu modré mlhoviny Hans Kneifel

Moc povedená, kratičká věc. Bavila jsem se. Klidně bych byla ráda za více stránek. Určitě se mrknu na další knihy z řady.

08.07.2021 5 z 5


Dvě místa na slunci Dvě místa na slunci Becky Chambers (p)

Ze začátku mě mrzelo, že už tu nejsou postavy z předešlého dílu, ale postupně jsem si zamilovala i postavy nové. Nakonec jsem knihu odložila s takovým tím správným pocitem "škoda, že už to skončilo". Takže opět pět hvězdiček.

10.05.2021 5 z 5


Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Becky Chambers (p)

Výborné. Musela jsem si koupit pokračování. Bylo to příjemné čtení, žádná těžká zamotaná akčňárna ani přetechnizované sci-fi, nebo zdlouhavé filozofování. Prostě všeho tak akorát, aby to nezačalo nudit. Postavy jsou velmi dobře vykreslené a lze se do nich rychle vžít.

27.04.2021 5 z 5


Dřeň Dřeň Robert Reed

Nakonec se mi to líbilo, ale četla jsem to měsíce. Na můj vkus to bylo příliš obšírné a těžko se mi do toho začetlo, když děj najednou opustil jednu postavu a přeskočil na další. Nevím ... některé dějové linky mi přišly jako zbytečné odbočky (třeba hned na začátku o tom létacím druhu).

13.02.2021 3 z 5


Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

moc pěkně napsané. Druh kniha, kterou jsem od autora četla.... asi zkusím i další.

27.01.2021 4 z 5


Zakalená Zakalená Elizabeth Bear

Tak to bylo trochu "painful". Začetla jsem se až kolem strany 350, a konec mi přišel nedotažený. Myšlenka skvělá, ale nějak mi to nesedlo. Ztrácela jsem se v postavách a nemohla jsme se do nich vžít.... škoda, škoda...

07.11.2020 2 z 5


Hortenziová zahrada Hortenziová zahrada Marie Lamballe (p)

Pěkné, milé čtení. Vůbec to není můj styl, ale četla jsem to kvůli výzvě. Přesto kladně hodnotím to, že ve mně čtení vyvolalo ty škálu pocitů od napětí a radosti po smutek a soucit ... tak to asi u zamilovaných románů má být.

31.10.2020 3 z 5


Co to žere a kde to spí Co to žere a kde to spí Petr Heteša

Bomba.. Normálně nečtu současnou sci-fi a už vůbec nemám v lásce české tvůrce (pardón). Ale tohle mě dostalo. Výborný příběh o nevysvětlitelném zmizení na osídlené planetě, která je takovým malým mikrokosmem. Platí tam jiný řád a jiná morálka a hlavně to všechno řídí umělá inteligence. Postavy i příběh byly uvěřitelné a hezky se mi do toho vžilo. Ke konci už mě fakt zajímalo, jak to dopadne a běhal mi mráz po zádech. Jediné, co nemám v literatuře ráda je sex, který je tady všudypřítomný a dost explicitně popisovaný (nic, co by měly číst vaše ratolesti!). Naštěstí to tady dobře zapadalo do příběhu, tak to odpouštím.

01.10.2020 5 z 5


N či M? N či M? Agatha Christie

Takový průměr, nic komplikovaného. Krátké čtení na dlouhé zimní večery. Od Agathy jsem ještě nic nečetla, a tak jsem čekala trochu víc.

18.09.2020 3 z 5


Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

Celkem dobré. Spíš pro teenagery. Mně trochu iritovaly drsňácký průpovídky hrdinky. Navíc to bylo občas trochu mimo éru - dnešní puberťáci neznají Nirvanu apod.. už jim to nic neříká a už to není "cool". Navíc po páté zmínce o ustřiženém límci u vojenské bundy/košile už se mi protočily panenky :-D Ale příběh sám je fajn napínavý.

03.09.2020 3 z 5