Enthik Enthik komentáře u knih

☰ menu

Přirozená meditace - Snadno a intuitivně Přirozená meditace - Snadno a intuitivně Dean Sluyter

Napadá mě přirovnání k posledním Buddhovým slovům: ,, Pokud věříte čemukoli, co jsem řekl, jste blázni, pokud si to sami neověříte.''
Desítka meditací, ze kterých si každý vybere ,,tu svou'' a na tom právě Dean staví. Každá meditace je jiná a ke každé z nich přidal své postřehy jakožto dlouholetý vyučující meditace.
Když jsem si v autě přestal pouštět rádio, vzpomněl jsem si na pasáž, kde přesně tohle Dean zmiňuje.
Ovšem není to jen o meditaci. Autor v knize projevuje svou vyjímečnou osobnost a jemnými způsoby do knihy vkládá své hodnotné životní postřehy a moudra. Několikrát jsem se při čtení přistihl, jak se na autora usmívám. Krásně a lidsky napsaná kniha, která u mě zůstane vždy otevřená.
,,Řeka neprotíná krajinu svým tokem jako dálnice, ale splývá se svým okolím a kopíruje překážky tak, aby vynaložila co nejméně úsilí.'' - Tedy snadno a intuitivně :)

18.09.2019 5 z 5


Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

Na první díl to prostě nemá. Zdlouhavé pasáže předčínají ty záživné a závěr mi přišel dost odfláknutý :( Asi 4 jen ze setrvačnosti.

22.01.2019 4 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Objektivně bych Ranhojiče hodnotil jako epické dílo, úžasný a kvalitně napsaný román. Subjektivně jsem byl šokovaný, jak mě atmosféra, kterou Gordon vytvořil, naprosto pohltila a já cítil všechny vlny emocí spojené s tvrdým středověkem.
Gordon je zatraceně dobrý....

26.03.2018 5 z 5


Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Rozpláče i rozesměje. Když šel Kvothe poprvé na rohy, tak jsem se chechtal až mě břicho bolelo. Nádherný příběh o tom, jak se nadaný chlapec setkává s krutým světem.

16.03.2018 5 z 5


Šaman Šaman Noah Gordon

Příběh o nadčasovém muži, který mě opravdu sebral. Propletení se skutečnými událostmi dává románu realistický nádech a ani vám nepřijde vymyšlený. Za mě 5 z 5.

11.11.2017 5 z 5


Ticho promlouvá Ticho promlouvá Eckhart Tolle

Nádherná kniha... myslím tedy obsahově. Nejvíc mě dostala kapitovla o smrti´, kterou jsem četl se slzami v očích. Autor se opakuje z knihy moci přítomného okamžiku, ale to na její kráse nic nemění. 5/5

22.11.2016 5 z 5


Umění meditovat Umění meditovat Ricard Matthieu

Velmi přínosné a svěží počtení :). Do tématiky meditací vás vtrhne velmi rychle a lehce. Vše je srozumitelně popsáno a pokud budete vnímat opravdu to, co se autor snaží říct, tak vám to do meditace přinese užitek :)

20.11.2015 5 z 5


Tantrický sex a masáže Tantrický sex a masáže Patricia Johnson

Místy to bylo opravdu poučné, ale příliš mnoho terminologie a dá se v tom lehce ztratit. Žádná kniha na odpočinek.

20.11.2015 3 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Kouzelný příběh, který v sobě nese drahokam uvědomění. Opravdu mistrovské dílo

19.11.2015 5 z 5


Jak se věci mají Jak se věci mají Ole Nydahl

Krásná kniha.. opravdu. Čtu tady, že je příliš stručná a místy nesrozumitelná. Ano je to pravda. Pro začátečníka je to opravdu složité čtení. Například v době kdy jsme ji četl jsem neměl tucha, co to znamená nesobecká láska... Zkrátka je to taková příručka, kdyby jste si chtěli oživit to, co už víte.
Tato kniha byla mou vstupní branou do buddhismu a budu si jí vždy vážit :).

19.11.2015 5 z 5


O smrti a znovuzrození O smrti a znovuzrození Ole Nydahl

Pana Nydahla uctívám za to, jaký je to člověk. Diamantová cesta je určitě fajn a vede k životu plného lásky a soucitu. Ale dle mého názoru kniha odvádí čtenáře od něj samotného. Možná můj pocit.

19.11.2015 4 z 5


Zenová mysl, mysl začátečníka Zenová mysl, mysl začátečníka Šunrjú Suzuki (p)

Velmi krásné čtení. Čtěte lehce, s důvtipem a nikoli vážně. Říká se čím více zenu = tím méně zenu.
Popsal bych tuto knihu jako bibli zenového buddhismu. Pokud se zajímáte o tyto věci, tak je to kniha č. 1 :)

18.11.2015 5 z 5