emjee
Eh, akože čože? Celkový rámec (alternatívne dejiny) dobrý, ale vôbec netuším, čo tým celým chcel autor povedať.
Prečo som tú knihu nezatvorila pri prvej vyzlečenej košeli? Príbeh sám o sebe bol celkom zaujímavý. Strhávam hviezdičky za zbytočne veľa sexu, pár nelogických vecí a otvorený koniec.
Memento doby, ktorej sa dodnes mnohí stále nedokázali vzdať. Kniha spája historické fakty s fikciou, je napísaná aj nahovorená pútavo, postavy sa vyvíjajú a prispôsobujú alebo naopak vzdorujú vláde pracujúceho ľudu.
Neohúrilo ma to, ale ako oddychovka môže byť. Erika ako sebavedomá porušovačka všetkých príkazov a zákazov mi liezla na nervy. Motív vraždy Andrey mi pripadal slabý, dôvod prenasledovania Eriky tiež. Celkovo boli postavy dosť plytké.
Kniha plná zázrakov, ale aj obyčajnej ľudskosti, láskavá a satirická zároveň, s nádhernými postavami, ktoré prirástli k môjmu srdcu (áno aj nesympatický notár Franz). Tento čarovný svet pohladil moju dušu.
Kniha plná toxických ľudí, ktorí namiesto pomoci malému dieťaťu si ofukujú vlastné bolesti a nik nie je schopný povedať DOSŤ.
Prvé dve tretiny síce rýchlo prečítané, ale stále to bolo také nemastné, neslané. Až pri druhej mŕtvole to dostalo grády a hoci mi mnohé veci napadli už skôr, koniec (úplne posledná kapitola) naozaj prekvapil. Preto pôvodne zamýšľané 3 hviezdičky zvyšujem na 4.
Štve ma otvorený koniec, ale kniha je perfektná. Dokonalá ukážka toho, ako ľudia nedokážu spolu komunikovať. Miestami smutné, miestami ironické, miestami by som hrdinov prefackala (hlavne Hynka), no úplne ľudské a ako vystrihnuté zo života.
(SPOILER) Dojímavý príbeh dievčaťa z chudobnej rodiny, ktorá svoje nedostatky - krivú nohu, domnelú zaostalosť a negramotnosť kompenzuje ostrým jazykom, šikovnými rukami a láskavým srdcom. No potom ju otec predá do služby na faru a Mary sa zmení život. Ako veľmi, to si ani nedokáže predstaviť. Píše sa rok 1830 a mladé dievčatá nemôžu o sebe rozhodovať samé.
Nezvyknem siahať po knihách s priemerným hodnotením GR pod 3.8, ale tu som urobila výnimku, lebo ma zaujala anotácia. Od knihy som v podstate nič nečakala, dostala som humornú oddychovku, občas prepletenú romantickým gýčom. Môže byť.
Krásny príbeh, miestami nereálny, miestami patetický, občas veľmi opisný, občas preskakoval v deji. Hlavné postavy - matka so synom - príliš dokonalé. Hodnotím na 3,5*.
Audiokniha v podaní Michaely Kaprálikovej - strašné. Dabingová herečka s naozaj krásnym hlasom, no robí pauzy na nesprávnych miestach, číta neuveriteľne pomaly (nezvyknem si audioknihy zrýchľovať, no toto bolo utrpenie počúvať v normálnom tempe) a človek by čakal, že pri čítaní knihy odohrávajúcej sa v Mexiku bude ovládať aspoň základnú španielsku výslovnosť, ale ... Škoda. Hodnotím na 2*.
Prvá polovica ma neskutočne nudila, až tak, že som si myslela, že knihu ani nedočítam, nehovoriac o nejakých pokračovaniach. Bolo to akési príliš filozofické, chaotické, o všetkom a vlastne o ničom, jedna postavička bizardnejšia než iná. Po vražde lekára dostal však dej spád a rozuzlenie bolo skvelé (aj keď som vraha odhalila aj spôsob akým to urobil). Určite siahnem aj po ďalších príbehoch komisára Adamsberga.
Ak by som mala zo všetkých mnou prečítaných kníh vybrať tú najdôležitejšiu, bola by to táto. My, ľudia 21. storočia, si stále nedostatočne uvedomujeme, aké úžasné výhody nám prináša dostatočne dlhý a kvalitný spánok.
Veselé aj dojímavé, inšpiratívne aj fekálne, no hlavne pekne spracované rozprávanie o cestách troch vandrákov po strednej Amerike. Jediné, čo ma fakt hnevalo, sú tie chýbajúce pudy sebazáchovy vlastné asi všetkým Čechom. Tentoraz to vyšlo, ale... potápať sa pod vplyvom, to ako fakt?
Skvelá prvotina, dej odsýpal, postavy mali svoje komplikované vzťahy a tajomstvá, v príbehu sa mihlo veľa podozrivých a rozuzlenie zápletky bolo nečakané. Určite siahnem aj po ďalšom dieli.
Miestami veľmi odborná, ale dobre vystavaná a zrozumiteľná kniha aj pre laika. Niekomu môže chýbať presný návod ako uvoľniť silu vedomia, no je to tam jasne pomenované - láskou.
Konečne vyšetrovateľ, ktorý sa nefláka po baroch, neprespáva pod mostom, nenaháňa ženské.
Obsahovo fajn, aj keď nie všetky kauzy som postrehla / chápala / poznala aktérov, lebo českú scénu nesledujem. Vadil mi však formát, texty malým písmom natlačené na pol strany a zvyšok strany v podstate prázdny, na ďalšej strane to isté s obrázkom v strede bielej strany. Kniha tak mala zbytočne veľký objem a vďaka kvalitnému papieru bola aj riadne ťažká.
Niektoré pasáže mi pripadali veľmi zidealizované a postavy, okrem jedinej, boli buď kladné alebo záporné a nijakým spôsobom sa nemenili, čím sa strácala uveriteľnosť celého príbehu. Humor bol jemný, nevtieravý, ale v konečnom dôsledku nútil k zamysleniu.
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: