ellypusik ellypusik komentáře u knih

☰ menu

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Je vidět, že má autor široký záběr a nastínilo se tam několik politických témat.
Celkově šlo o velice milé a oddechové čtení. Přístup Alana byl vtipný a částečně velice inspirativní. Těžko říct jak by vypadal svět, kdyby každý byl takový flegmatik jako Alan, ale bylo mi to sympatické! :)

26.03.2024 5 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Od knihy jsem měla velké očekávání. Určitě se naplnila čtivost, autorčin styl vypravování mi sedl a vizuální stránka se velice povedla. Nicméně překlad se mi nelíbil. Působilo to často jako strojové přeložení z angličtiny na pc. Některé věty opravdu nedávaly ani smysl, což kazilo celkový dojem.
Děj měl spád a byl chytlavý, ale prvních 250 stran se vše dělo velice pomalu a v posledních zejména 20 stran padalo jedno drama za druhých, což mi přišlo jako by už byla autorka tlačená to odevzdat nebo už sama chtěla knihu dopsat. Některé věci zůstaly nevyřešené, což mělo dodat možná záhadný dojem, ale mně to přišlo zkrátka nedotažené. Na prvotinu super, ale čekala jsem od bestselleru více.

11.03.2024


Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské William Shakespeare

Shakespeare mám ráda, ale toto drama mi nesedlo. Pochopila jsem zápletku, ale přišla mi moc povrchově podaná a ukvapeně vyřešená. Verše byly krásné a český překlad kvalitní!

03.03.2024 3 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Už dlouho mne něco tak nezaujalo. Napínavý a opravdu strhující příběh plných zajímavých záhad. Velmi mne zaujaly detaily, které měly návaznost na další dění v příběhu. Čtenář tak musí udržovat pozornost, což mne bavilo.

29.02.2024 5 z 5


Život se psem není pod psa Život se psem není pod psa Konrad Lorenz

Některé poznatky jsou logicky v dnešní době už zastaralé, ale v obecném rámci je kniha velice naučná a zajímavá. Osobní příběhy čtenáře často chytnou za srdce a ještě se něco přiučí. Za mě super!

18.02.2024 5 z 5


Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

(SPOILER) Četlo se to velmi dobře a spisovatelka dokáže krajinu i vnitřní pochody člověka barvitě popsat. Nicméně příběh jako takový mi moc sedl. Určitě na tom má roli, že je to určeno mladší věkové kategorii, a proto to ani nechci nijak negativně hodnotit, ale přesto, že je to fikce spoustu věcí nedávalo moc smysl a nedokázala jsem si představit, že by takto mohl fungovat fantasy svět. Dost myšlenek mělo skvělý nápad, ale připadaly mi nedotažené. Spoiler: Nemyslím si, že by bylo např. možné, aby do člověka vstoupila duše tak jednoduše. Řekne se, že dnes chceme vyvolat toho a on už klepe na dveře a hlavní hrdinka ho uvítá. Pak do stejného těla vstoupí jiná duše/přízrak a hrdinka o něm několik dní neví. Takových situací bylo více, co mi moc nedávaly smysl.. škoda. A do teď nepochopím, proč se v ději zmínilo narození dítěte v bezdětném manželství, když se pak myšlenka nerozvíjela a nevysvětlila. Začalo to jako zajímavá záhada, ale přitom to k příběhu vůbec nepatřilo.
Těšila jsem se na to opravdu velmi.

18.02.2024 3 z 5


Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

Jazyková propracovanost je u Hrabala vždy oslňující a tato kniha je perlou jeho tvorby. Nicméně mne osobně se více líbil román Obsluhoval jsem anglického krále, kde je dějovost bohatší. Hrabal psal excelentní romány, kterým zůstanu věrna. I přesto je tato novela vynikající a doporučila bych ji těm, co se vyžívají v jazykových hrách. Hrabal byl prostě borec! :)

14.02.2024 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Oddechové, vtipné čtení. Byla jsem opravdu mile překvapena.

11.02.2024 4 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

(SPOILER) Četlo se to velmi dobře. Velice napínavé a občas i vtipné. Chápu, že šlo o zobrazení lidských osudů, které jsou obtěžkány spoustou překážek, ale bylo to o na mě občas až příliš pesimistické. Rozumím poselství knihy, ale trochu více nějaké té dobré energie by neuškodilo. Konec byl za mě divný a hrozně smutný, protože to působilo, že jediná postava s čistou duší (druhá taková umřela už v půlce) dostane hroznou ránu, obrazně i doopravdy.

07.02.2024 4 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Četlo se to jako vždy dobře a Brynzda umí zkrátka poutavě psát a vše popisovat. Nicméně příběh mne zklamal a obecně jsem byla z předešlých knížek o dost nadšenější. Chápu, že je to fikce, ale některé situace se mi zdály tak nereálné, že mě chuť číst i na chvíli přešla. Některé pasáže byly nedomyšlené a kazily příběhu celkový dojem. Moc jsem nechápala, jak může člověk, který je popisován jako velmi těžce raněn, neustále utíkat a bojovat. Chápu, že adrenalin v krvi dělá divy, ale občas mi to přišlo už moc. Přidaná kapka fantasy s mrtvou maminkou mě pobavila, ale do příběhu mi také neseděla. Mrzí mě to, Brynzda je skvělý a všechno co napsal, bylo excelentní... kromě tohoto.

06.02.2024 3 z 5


Ženy zločinu Ženy zločinu Lucie Bechynková

Před touto knihou jsem četla Vrah je v každém z nás, což mne moc nenadchlo. Na knihy od Bechynkové jsem se těšila jako dítě na Vánoce a z dané knihy jsem byla spíše zklamaná. Často nudné pasáže, které mi nepřišly ničím zajímavé - i když se tam našlo i několik pozitiv. Ženy zločinu mě na druhou stranu oslovily velmi. Opravdu dobrá kniha se zajímavým nápadem propojit dobrou a špatnou stránku této tématiky. Rozhovor s paní Gabrielou byl obrovsky inspirující a vede mne to k mnoha myšlenkám, které doufám budu moct sdílet s dalšími čtenáři v diskuzi. Příběhy vražedkyň byly některé lepší, některé horší, ale obecně bych knihu hodnotila opravdu dobře! :)

15.01.2024 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Tuto knihu jsem si chtěla přečíst vždy a jsem ráda, že jsem se do série konečně pustila. Pan Tolkien otevřel brány dnes oblíbenému a rozšířenému fantasy žánru a byl to profesionál ve svém oboru, kterému se dodnes málokdo vyrovná.
Jediné, co mi v románu chybělo byl humor, který se zakomponoval do filmového zpracování a učinil postavy osobitějšími. V knize mi nepřišla psychologie postav tak propracovaná jako ve filmech. I tak je to samozřejmě perla v knižním moři.

14.01.2024 5 z 5


Darmata Darmata Petr Hruška

Určitě to nebyla nejlepší lyrika, co jsem kdy četla, ale Hruška obecně píše dobře. Bylo to čtivé, něžné. Vše co kvalitní poezie má mít!

14.01.2024 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Mně se tato kniha s válečnou tématikou líbila velmi! Autor se nestranil přímému popisování surové války a zároveň dílo zněžnil líčením přírody a krásy života, na kterou mohou vojáci pouze vzpomínat. Po přečtení jsem viděla i nejnovější verzi filmového zpracování a také mohu doporučit. Za mne čtení pro každého člověka, co válku nezažil, aby věděl, jaké hrůzy naše předky potkalo a aby si vážil toho, že naše generace v tom žít nemusí a snad už ani nikdy nebude muset žít!

14.01.2024 5 z 5


Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás Lucie Bechynková

Já jsem z této knihy dost rozpačitá... Autorku Bechynkovou znám od jejího počátku z podcastu Opravdových zločinů a obě moderátorky mám moc ráda a sleduji je pravidelně. I proto jsem byla z této knihy nadšená a čekala jsem, co zajímavého se tam dočtu. Začátek byl velice slibný a opravdu mě to vtáhlo. Bohužel pro mě se pak Bechynková s otázkami úplně ztratila a už vyprávěl jen pan Štoček, jehož příběhy byly silné, ale často jsem postrádala poutavost a v jedné kapitole mi i unikal smysl, proč tomu pan Štoček věnuje celou kapitolu, když je vrah od začátku jasný a jeho role - minimálně v daném vyprávění - působila zbytečně. Nicméně nápad to byl dobrý a třeba se do druhé knihy této série nakonec pustím.
Ještě se chystám na Ženy zločinu od Bechynkové, tak uvidíme, zda překvapí více.

13.01.2024 3 z 5


Tankový prapor Tankový prapor Josef Škvorecký

Prvotina Zbabělci od tohoto autora byla vynikající. Opravdu mne to bavilo a vtáhlo do děje. O to víc jsem zklamaná z tohoto románu, kde chyběla jakákoliv hlubší psychologie postav a dějové zápletky. Humor byl většinou povedený, ale to je tak jediné, co bych mohla pochválit. Za mne román bez dějové linky, spíš popisování vojny za KSČ se špetkou romantiky a černého humoru.

11.01.2024 3 z 5


Šunkový nářez Šunkový nářez Charles Bukowski

Četla jsem od Bukowskiho již více děl a tento román mi přišel nejvydařenější. Ještě mne velmi zaujal Poštovní úřad a Všechny řitě světa i ta má. Nicméně Šunkový nářez nabízí čtenářům nahlédnout, jak autor prožíval dětství a dospívání. Odhalil - za mě - brutální chování svého otce a naprosto nepodporující chování své matky. Ve škole ani v kolektivu to taky neměl nejjednodušší a tohle všechno dost možná napomohlo vytvořit onu tvrdou slupku, do které se Bukowski zabalil. Dílo je humorné i deprimující zároveň. Také tu nechybí jeho typický štiplavý občas až nechutný humor, který buď máte rádi nebo ho nesnášíte. Za mě vynikající!

01.01.2024 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Mne se kniha četla skvěle. Autorka žádnou důležitou postavu nevykreslila jako "jen dobrou" nebo "jen špatnou". Každá měla svůj charakter a své důvody k danému počínání. Za mě opravdu skvělé a napínavé čtení, co mi nedalo spát.

27.12.2023 5 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Nejlepší kniha s touto tématikou, co jsem kdy četla. Nejlepší kniha za posledních několik let vůbec. Plná emocí, mouder a životní motivace. Nikdy jsem u knihy (ani u filmu) nezaháněla 4x slzičky. Autorovi se klaním a doufám, že je v nebi ještě šťastnější než se považoval na (Z)zemi.

26.10.2023 5 z 5


Každý dokáže mít vztah Každý dokáže mít vztah Stefanie Stahl

První třetina byla výborná, hodně inspirující. Pak to pro mne přestávalo mít spád a některé informace mi přišly chybné. Konec se zase zlepšil, ale spíše na průměr než nadprůměr.

22.10.2023 3 z 5