ellis3 ellis3 komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Knihu jsem přečetla před pár dny. Často na ni myslím, musela jsem si dát pauzu, než jsem byla schopná napsat komentář. Téma knihy je opravdu velmi těžké, věřím, že se takové věci dějí a také se možná dějí někde blízko nás, jen o tom nemáme tušení. Ty děti se nám jen zdají zakřiknuté, divné... Ano, je to hrůza. Nemohu říct, že se mi kniha líbila. Bohužel. Možná je zde až moc neskutečně těžkého života jedné holčičky, skoro neúnosné. Chybělo mi zpracování nebo spíš vysvětlení, proč se lidé v rodině chovali tak bezohledně. V životě jsou vždy nějaké spouštěče zla, a to tady bylo odjakživa... A naděje na zlepšení? No, nevím. Možná jen pro někoho. Škoda.

01.06.2023 3 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Malá útlá knížka, ale poklad. Příběh ze smutné doby, ale s nadějí. Přirovnání s Vánoční koledou je na místě.

29.05.2023 5 z 5


Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Knihu jsem včera dočetla a musím na ni myslet. Přestože je příběh napsán čtivě, není to lehké čtení. Dozvěděla jsem se opět něco, co se ve skutečnosti v nedávných dějinách odehrávalo. Něco, o čem jsem dosud neslyšela. Bylo to příšerné, moc lituji dívky a ženy, které se musely takto obětovat. Nebylo pro ně východiska, jedině snad smrt. Kdo se chcete něco dozvědět, čtěte. Je to "jen" příběh, ale inspirovaný hroznou skutečností. Dále se dozvíte i fakta z korejského života v současnosti i minulosti. Také zajímavé. Doporučuji. Přečtěte si i poznámky autora po uzavření příběhu, důležité, je mi z toho smutno.

05.06.2022 5 z 5


Než vybledne den Než vybledne den Kristína Hušeková

Knihu jsem přečetla velmi rychle. Výborně napsaná, důležitá svým obsahem. Je to smutné čtení, ale k přečtení doporučuji. Nikdy nevíme, co nás, ať už jako dospělé děti nebo jako starší lidi, může potkat. Bohužel se život může vyvíjet i tak, jak je v knize popsáno. Citlivá i varující životní zkušenost.

15.08.2021 5 z 5


Zahrada do vázy Zahrada do vázy Anita Blahušová

Souhlasím s Márinkou, krásná kniha plná inspirujících rad a fotografií pro radost z pěstování květin. Koupila jsem si ji...

13.06.2021 5 z 5


Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Nedávná minulost, pro mne dosud neznámá. S tématem vlčích dětí jsem se ještě nesetkala. A setkání to bylo hodně kruté, myslela jsem, že knihu ani nepřečtu. Ale chtěla jsem vědět, co se dělo, jak žili lidé, o kterých jsem začala číst. Kniha je to hodně smutná, o to víc, že se tyto věci skutečně děly. Válka se podepsala hlavně na nevinných lidech, v tomto případě na těchto bezmocných dětech. Můžeme a musíme doufat, že se ničeho podobného naše děti nedočkají. Kniha je výborně napsaná. Musím uznat, že autor dokázal čtivě napsat věci neskutečně kruté. Pro nás čtenáře to je kniha poučná a hodně k přemýšlení, nezapomenutelná.

06.06.2021 5 z 5


Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Dokonalé... Pro každou citlivou duši. Zastavte se na chvíli a věnujte čas této knížce. Stojí za to.

03.06.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Přečteno... Neskutečné a moc bolavé. Ta kniha je víc než nutná. Děkuji paní autorce, že se do něčeho takového pustila. Přestože se jedná o to, co by, kdyby a může připomínat dystopický román, nutí nás přemýšlet a donutit nás předvídat. Protože bohužel - nic není nemožné a vše záleží na lidech. Totalita může mít mnoho podob. Kniha je čtivá, napsaná je opravdu skvěle. Čtěte a uvidíte, že na tuto knihu jen tak nezapomenete a bude ve vás rezonovat ještě hodně dlouho.

02.05.2021 5 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Velmi náročná kniha. Nevěřila jsem, že ji dočtu. Ale nešlo přestat. Po dočtení mám pocit, jako bych prožila neskutečně těžkou životní etapu. Je mi smutno, a zároveň jsem ráda, že naděje zůstává. Opatruj se, Štěpáne...

06.03.2021 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Knihu hodnotím plným počtem hvězdiček. Jinak nelze. Kdyby to šlo, dám jich aspoň deset. Ačkoliv jsem dávno za hranicí věku čtenářek, kterým je kniha určena, musím říct, že je to jedna z nejhezčích a nemilejších knih, jaké jsem kdy četla. Moc mě bavila a úplně jsem se dokázala vžít do Animant. To prostředí a příběh je úplně jak z jiného světa a přesto by mohl být skutečný. Doporučuji všem romantickým duším, které milují knihy a chtějí si odpočinout. Tato četba působí jako pohlazení, a to moc všichni potřebujeme. Knihu jsem měla půjčenou a půjdu si ji koupit. Působí na mě totiž jako lék, který si čím dál častěji potřebuji naordinovat, abych dokázala ustát dnešní svět.

21.02.2021 5 z 5


Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Velice čtivě zobrazená doba, na kterou se nesmí zapomenout. Osudy všech postav mají co říct. Je mi líto toho, co v salonu, ale i v soukromí, museli prožívat. Pro paní Podolskou to muselo být hodně zlé. Bohužel charaktery některých postav jsou aktuální i dnes. Nechci říct, že se máme bát, ale ... Tuto knihu si nenechte ujít, byla by to škoda, pobaví a hlavně připomene a poučí.

12.08.2020 5 z 5


Starosti z radosti Starosti z radosti Alena Blanářová

Někomu kniha možná nesedne, ale pro mě skvělý relax. I když trošku závidím Rafaela...
Ale moc ho paní autorce přeju, všichni svého andílka někdy potřebujeme...

08.08.2020 5 z 5


Zbav nás od zlého Zbav nás od zlého Věra Fojtová

Kniha, kterou by si měli přečíst lidé, které zajímá naše nedávná historie. A dále ti, kteří rychle zapomínají... Vesnice po válce, kolektivizace, udavačství... Mnozí z těch, kteří přežili válku a doufali, že se konečně "nadechnou" a začnou normálně žít, zažili něco neskutečně zlého. Kolektivizace se dotkla tehdy i mé rodiny. Takže vím, o čem je řeč. Opravdu to bylo zlé. Čtěte a přemýšlejte, knihu rozhodně doporučuji.
Jenom na okraj, kdo čeká detektivku, tak to ani ne, to bylo spíš jen pro dokreslení příběhu.

03.07.2020 5 z 5


Spútaná divočinou Spútaná divočinou Erika Jarkovská

Příběh z ne tak dávné historie inspirovaný skutečnými postavami. Krutý, dechberoucí, dojemný i nádherný. Román, ve kterém najdete hlubokou lidskost, čistou lásku. Ale bohužel i nesmyslnou nenasytnost a k tomu nenávist. Za mě knihu určitě doporučuji, stojí za přečtení.

14.03.2020 5 z 5


Iluze pravdy Iluze pravdy Michal Vaněček

Kniha je dobře napsaná a čte se snadno. Téma nutí k zamyšlení, co je skutečné a co se nám mocní snaží vnutit, aby z nás udělali tupé ovce... Možná, že zanedlouho by tento příběh nemusel být pojat jako z budoucnosti, ale jako ze současnosti. Hrozná představa...

26.11.2019 4 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Jedna z nejlepších knih poslední doby. Určitě by se měla objevit v povinné četbě pro střední školy. Mimo to knihu doporučuji pro každého, koho zajímá naše nedávná minulost. Není to lehké čtení, i když velice čtivě zpracované. Docela ráda bych si jednou přečetla takto laděnou knihu o dnešní době, kterou právě prožíváme. Možná bychom se také nestačili divit, stačí se jen podívat, co se děje kolem zemědělství a potravinové soběstačnosti, ale to už jsem někde jinde...
Ale zpět ke knize Mlýn - neváhejte a čtěte, určitě je lépe mít knihu doma a občas v ní zalistovat, ne si ji jen půjčit a časem bohužel zapomenout.

24.06.2019 5 z 5


O hodném méďovi O hodném méďovi Rebecca Dudley

Naprosto dokonalé, uchvátí i dospělé. Doporučuji pro krásné chvilky s malými dětmi. A po stresujícím dni nás odrostlých je tato knížka milé pohlazení pro duši.

19.06.2019 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Děkuji Vám, paní Dvořáková, za skvělý čtenářský zážitek.

Dokonalé, není co dodat. Jsem z vesnice, takže vím, o čem paní autorka píše. Po přečtení poslední povídky mi běhal mráz po zádech... Kdo četl, ví. A kdo jste nečetl, nenechte si tuto knihu ujít, určitě stojí za přečtení.

18.09.2018 5 z 5


Smrtící byznys Smrtící byznys Hana Hindráková

Knihu Smrtící byznys jsem před chvílí dočetla a musím říct, že mi ještě pořád jde mráz po zádech. Zpracované téma je opravdu děsivé. Kniha ve mně bude ještě dlouho doznívat a určitě ji doporučím svým známým. Je napsaná čtivě, nejsou tam místa, kdy bych si řekla, že je slabá. Opravdu se mi četla velice dobře a snadno. Jestli mohu poprosit, milá paní Hanko, pokračujte dál v psaní takových knih, píšete moc dobře a také o něčem, co stojí za to si opravdu přečíst a něco se dozvědět.

22.10.2017 5 z 5