Ellis231 Online Ellis231 komentáře u knih

☰ menu

Místa, kde jsem plakala Místa, kde jsem plakala Holly Bourne

Kniha se mi dostala do rukou v době, kdy jsem se bohužel dokázala až příliš dobře vžít do pocitů hlavní hrdinky. Kdybych příběh četla jindy, dovedu si představit, že bych nevěřila počínání Amelie a považovala bych ji za hloupou, slabou a otravnou. Naopak díky mým osobním zkušenostem mě ale knížka hluboce zasáhla a pomohla mi překonat situaci, ve které jsem se sama nacházela, pomohla mi rozpoznat manipulátorství a toxicitu, která byla přítomná v mém vlastním životě a ukázala mi, že moje chování, které bylo natolik podobné Ameliininu, nebylo ubohé, jak jsem do té doby věřila, ale naprosto přirozené. Myslím, že autorka dokázala celou situaci popsat naprosto bravůrně, pro mě bude mít tato knížka vždy speciální místo a ráda si ji přečtu za nějaký čas znovu.

12.11.2021 5 z 5


Končí sa to nami Končí sa to nami Colleen Hoover

Úžasná knížka, od které jsem se nemohla odtrhnout. Sice nepatří mezi mé nejoblíbenější knihy od Colleen Hoover, ale i tak rozhodně stojí za přečtení. Další příběh této autorky, který na mě měl obrovský dopad. Knihu jsem četla poprvé před rokem a půl, podruhé před půl rokem a stále o ní často přemýšlím a zvažuji další přečtení :D. Autorka se zabývá domácím násilím, které je sice neodpustitelné, ale v některých případech je bohužel snadnější jej odpustit, nebo alespoň předstírat, že vlastně o nic nejde. Silná a nebojácná hlavní hrdinka se pro mě stala velkým vzorem. I přes neveselou hlavní zápletku je kniha často zábavná, velice čtivá a vyznívá pozitivně. Knihu rozhodně doporučuji k přečtení všem. A jak říká Ellen Degeneres - Just keep swimming!

18.03.2018 5 z 5


Podělaným navrch Podělaným navrch Becky Albertalli

Knihu jsem četla v angličtině a moc se mi líbila. Nevyrovnala se sice knize o Simonovi, ale četla se také moc pěkně. Milý a úsměvný příběh o dospívání. Ocenila jsem, že hlavní hrdinka byla opravdu docela obyčejná dívka. V jiných dívčích románech hlavní hrdinky rády tvrdí, že vypadají docela obyčejně, ale v dalším odstavci už popíšou, že vlastně vypadají nádherně a vůbec ne průměrně. Co ale nemůžu přenést přes srdce, je překlad názvu knížky do češtiny. Vážně nechápu, co k tomu překladatelku vedlo, protože anglický název ani obsah knihy nemá s "podělaným navrch" opravdu nic společného. Z toho důvodu nebudu knihu doporučovat nikomu, kdo by ji mohl číst jen v češtině a rozhodně si ji ani sama v češtině nekoupím.

18.03.2018 3 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Eleanor Oliphantová se má skvěle... Nebo si to alespoň myslí. Neví totiž, že od života může chtít i víc, než jen osamělé večery, víkendy, které tráví otupělá tvrdým alkoholem nebo práci, která ji nebaví, s kolegy, kterými opovrhuje. Na své cestě pomalu zjišťuje, že žít znamená něco jiného než přežívat a že všichni lidé nakonec nejsou tak špatní.
Kniha je naprosto skvěle napsaná a i přes často smutné téma jsem se u čtení musela usmívat. Za mě nejlepší kniha letošního roku. Doufám, že autorka bude v psaní pokračovat.

13.11.2017 5 z 5


Čekání na Godota Čekání na Godota Samuel Beckett

Knížku jsem měla v povinné četbě a jsem ráda, že byl tak krátká. I těch 100 stran pro mně bylo utrpení. Vím, že spoustu lidí oslovila a nechci jí upírat její historickou hodnotu, ale pro mně absurdní drama asi nebude to pravé..

29.09.2015 2 z 5