Elle1 Elle1 komentáře u knih

☰ menu

Kronův odkaz Kronův odkaz Pavel Bareš

První věc, kterou musím říct – ať Kronovi někdo udělá ***filmovou verzi, prosím!*** Bylo by to zasloužené. Nejenom, že by to mohla být tvůrčí revoluce pro český filmový průmysl co se žánrů a CGI týče, ale konečně bychom se dočkali novodobého ryze českého sci-fi s českou předlohou (člověk by taky pro jednou mohl hltat něco jiného než Hollywood, že). A tato trilogie by byla sakra dobrý základ.

Třetí díl Krona podtrhl moje očekávání a musím říct, že jsem celou dobu byla jako na trní, jak autor vymyslí konec. Nespoilerovat je opravdu těžké, ale co můžu říct po dočtení poslední věty (mimo epilog) je, že kruh se uzavřel, dává to smysl a pod rukama autora vznikl svět, který se právem řadí do mé poličky knižních hitovek. Časové skoky, které se v knížce vyskytovaly, mi sice daly místy pěkně zabrat, ale na druhou stranu pak bylo čtení jinačí zážitek než klasická chronologická literatura, a člověk měl mnohem lepší pocit, když mu do sebe všechno zapadlo a docvaklo mu co a jak.

Na rozdíl od dvou předchozích dílů je znát, že byl příběh poměrně dost ovlivněn reálných děním ve světě. Prostředek mi přišel trochu roztahanější na úkor konce, kdy jsem si říkala, jak to může vyeskalovat na tak málo stránkách?! Ale byla jsem překvapena, šlo to, a výsledek byl… náležitý. Je to surové, temné, intenzivní. Postavy jsou promyšlené a reálné. A vy si celou dobu budete říkat, jestli to opravdu půjde s Attionou do háje. Jestli opravdu neexistuje hrdina, který by zachránil celý svět… A už jenom proto Kronův odkaz jednoznačně stojí za přečtení.

Upřímně doufám, že Pavel Bareš bude v této sci-fi tónině pokračovat a za nějaký čas nám představí následníka této epické série.

P.S.: přečtěte si komentář od Mishak, možná vám pak dojde jedna věc stejně jako mně.

03.08.2022 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Velkolepá klasika, a kdo jí nečetl, ať ihned maže do knihkupectví nebo knihovny. Při čtení mrazí, po přečtení ještě dlouho přemýšlíte, jestli v tom příběhu už vlastně nežijeme. Na druhou stranu konec značně depresivní, ale díky němu má kniha takovou sílu.

11.07.2017 5 z 5


Učeň temnoty Učeň temnoty Christie Golden

Přesně jak už se psalo v dřívějších komentářích, je strašná škoda, že se tohle nedostalo do seriálu Klonové války. Děj je suprový, napětí se dá krájet, a i když je výsledek tak trochu jasný (aspoň pro lidi, co viděli III. SW), neubírá příběhu na kvalitě. Rozhodně stojí za přečtení.

11.07.2017 5 z 5


Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Mno, tuhle knihu rozhodně nemůžu nesrovnávat s 1984... Obě jsou to ikonické scifi knihy 20.století a jsou si v lecčems podobné, avšak právě Konec civilizace mi přišel trochu víc (mnohem víc) přátelštější, jelikož nepůsobí tak depresivně, ba naopak, jak děj postupuje, tak si začnete říkat, že svět, který Huxley vytvořil, není až tak strašný jako v Orwellovi ( v '84 je je pouhá představa onoho světa naprosto děsivá).
Kniha je poutavá a příběh dost zajímavý, ihned mě to vtáhlo do děje a knihu jsem měla rychle přečtenou. Takže palec nahoru, tenhle kousek stojí za přečtení!

11.07.2017 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Stejně jako film, který si oprávěně může říkat blockbuster, i kniha je opravdovým bestsellerem. Rozhodně doporučuji, příběh je napínavý, hlavní postava neskutečně vtipná a celkově se čte fakt úžasně. Jediným mínusem pro měl byly matematické výpočty a obecně různé postupy, které jsou pro obyčejného čtenáře docela abstraktní.

28.06.2017 5 z 5


Tvoje státní maturita 2017 - Anglický jazyk Tvoje státní maturita 2017 - Anglický jazyk kolektiv autorů

Na procvičení velice užitečná.

27.06.2017 4 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Pěkné čtení, ale zase se mi to nelíbilo tak, jak jsem předpokládala, že bude. Jeto psychologický román, který přibližuje poměry v pschiatrických léčebnnách... Vypravěče jsem si docela oblíbila, McMurphy byl sice odvážný a jako charakter velmi propracovaný, ale nijak víc mi k srdci nepřirostl. 4/5

27.06.2017 4 z 5


Nový úsvit Nový úsvit John Jackson Miller

Moc se mi líbil příběh, ale na druhou stranu jsem čekala, že se tam Kanan bude vyskytovat mnohem víc. Dost prostoru bylo věnováno (fakt dobrému!) záporákovy, který mi připomínal kombinace generála Grievouse a velkoadmirála Thrawna. Kdo má rád animované Povstalce, určitě knížku ocení.
Trochu mě zklamalo, že kromě lehkého náhledu do minulosti Caleba (kterou najdete i v jemu věnovaném marvelovském komixu), tam není víc o Kananově předchozím životě vesmírného tuláka. Prostě jsem čekala něco příběhově výživnějšího, než příběh odehrávající se v průběhu dvou nebo tří dnů. Ale i tak rozhodně doporučuji, knížka je čtivá, místy vtipná, občas napínavá, propracovaná a stojí za přečtení.

30.12.2016 5 z 5


Válka světů Válka světů Herbert George Wells

Inu, šlo to, ale žádný zázrak. Pro mě jen další knížka do seznamu maturitní četby, i když musím uznat, že nápad a myšlenku (a hlavně geniální konečné řešení) to má. Na můj vkus by to mohlo být trochu akčnější.

30.12.2016 3 z 5


Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Vtipné, rychle přečtené a k maturitě vhodné. Docela mi to připomínalo Lakomce, ale tohle se mi líbilo snad o něco víc. Doporučuju i těm, kteří mají maturitu už dávno za sebou :).

30.12.2016 5 z 5


Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Simona a Baze jsem v předešlé Fangirl hltala a jejich příběh se mi četl snad ještě líp, než příběh Cath a Leviho. Takže moje nadšení, když jsem procházela knihkupectví a viděla tuhle knížku, bylo obrovské: "Ona to opravdu napsala? Kecáš!"
Knížka jsem doslova zhltla jedním soustem. Jak už to u Rainbow bývá, je to perfektně napsané, čtivě, chytlavé, zábavné a prostě sakra dobré. Pro ty, co četli Fangirl je to nutnost, protože tahle knížka vás donutí totálně fangirlovat. I když bych Baze nakonci nejraději viděla s Penny a Simona s úplně někým jiným, čtení sem si užila a rozhodně doporučuju.

30.12.2016 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Chystala jsem se přečíst celou trilogii v pěti dílech, ale přes třetí díl jsem se nedostala. Tahle první kniha je snad jediná, která má nějakou podstatu, jinak to je prostě příběh plný neuvěřitelných náhod a shod okolností, který čtete hlavně pro pobavení a nehledáte v něm nějaký podtext. Ano, humor tam je, ale čekala jsem ho trochu víc. Vlastně jsem od celé téhle profláknuté ságy čekala víc. Aspoň vás to donutí ocenit ručníky a nepropadat panice. :D

30.12.2016 4 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Četla jsem jí v angličtině a podlě mě je to knížka, která ani nenadchne, ani neurazí. Vžijete se do ní hlavně při depresivních podzimních náladách. Je zajímavá a najde se v ní spousta fascinujících myšlenek.

30.12.2016 4 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Líbil se mi hlavně motiv svobody a uvědomění, že člověk může být volný i ve chvílích, kdy vlastně vůbec volný není. Není to příběh, co dělá knihu tak čtivou, ale hlavně ta silná myšlenka. U mě si rozhodně našla své místo a rozhodně jí doporučuji.

30.12.2016 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Inu, maturitní četba. připadalo mi to takové rozvláčněné, hlavní myšlenka se objevila víceméně až na konci.

04.04.2016 4 z 5