Elkiss Elkiss komentáře u knih

☰ menu

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Rozhodne doporuciji zacit cist s pohledu Jachyma. Dej je zde vice vykresleny a dava vetsi smysl, nez kdybych zacala cist Veronicinu linku jako prvni.
Knizka navzdory nazvu obsahove pusobi opacne, ale jako oddechove cteni rozhodne neurazi.

05.03.2022 3 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Po dlouhé době kniha, která mě opravdu dostala do deprese, kvuli překvapivě přesnému vykreslení dnešní doby. Pro citlivé povahy nedoporučuji, číst ji před spaním. Až se mi tajil dech nad tím, jak je lidstvo líné, nenávistné, sebestředné a hloupé. Vše se zrychluje, digitalizuje, usnadňuje a není potřeba nad ničím zaměstnávat mozek. Prostě zastávíš, zasníš se a zemřeš...
Doufám, že k takovému "vývoji" do budoucna nedojdeme a že zmínka v knize k letošnímu roku se nevyplní. Mrazivě čtivá sci-fi, určitě se k ní za čas vrátím.

18.01.2022 5 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Zajimavy namet a muzu rict, ze mi misty tuhl usmev na tvari. Usmev absurdna, ktery se muze stat realitou...kdo vi jestli za tim vsim nestoji Matka...hehehe. Matka s vami bratri a sestry.
Desive cteni, asi jsem si knihu mela precist za nejaky mesic nebo rok, az se vratime do bezneho zivota a uvidim na vlastni oci, jestli nekdo z karanteny nevyleze z podobnymi symptomy.

31.05.2021 5 z 5


Stále ve střehu Stále ve střehu Michael Atamanov

Uzasna serie! Autor nenecha ctenare vydechnout. Dej je do puntiku promysleny, az me to nekdy zarazi, jakou ma hlavni hrdina kliku a vsechno mu tak vychazi. Poslednich 30 stran jsem napetim ani nedychala a bala se nevyhnutelneho. Nechci spoilerovat, takze si to sami prectete. Docitala jsem tento dil ve 2 rano a misto spanku, jsem okamzite chtela vedet co bude dal. V me skromne knihovne je maximalne jeden nebo 2 autori, kteri dokazi psat s takovou lehkosti a zaroven napinave, ze knihu nepustim, dokud ji nedoctu. Doporucuji!

11.03.2021 5 z 5


Labyrint světa a ráj srdce. V jazyce 21. století Labyrint světa a ráj srdce. V jazyce 21. století Jan Amos Komenský

Knihu jsem cetla v e-verzi (ktetou tady nedava databaze na vyber nebo jsem se prehledla), ale pokud tohle bylo zpracovani v jazyce 21.stoleti, tak teda nevim. Prvni tretina knihy mi prisla zajimava a od pulky jsem se vylozene nudila a musela se v textu vracet, abych vubec pochopila o cem kniha je. Nekdy jsem dokonce cetla aniz bych vedela o cem. Jsem rada, ze mam tech 281 stran v e-knize za sebou a muzu si ji odskrtnout. Byla to drina, uff!

09.03.2021 1 z 5


Pán Světla Pán Světla Roger Zelazny

Pridam se k poslednim komentarum, i kdyz jsem prozatim knihu nedocetla, tak nebudu hodnotit. Jednou se k ni treba vratim, ale vazne jsem jako predchozi uzivatele nepochopila o co tam vlastne jde. Skoncila jsem v pulce, pricemz uz jsem poslednich 10 stran vubec nechapala a nevedela o cem vlastne ctu. Asi to neni sci-fi pro me, protoze sci-fi si predstavuju uplne, ale uplne jinak. Tohle je mozna kniha pro nekoho, kdo se od nabozenskych knizek chce odreagovat, nejakym smyslenym pribehem, ale ne pro nas, kteri maji radi jasny a srozumitelny dej, malo dialogu a hodne zapletek a zvratu.

09.03.2021


Král duchů Král duchů David Gemmell

Tak strasne me mrzi, ze knizku vzdycky doctu. Tolik pokory, ucty, lasky, fair play, oddanosti, presvedceni, houzevnatosti a vubec vseho dobreho, bez postrannich umyslu... ach!!! Skoro vsechny dobre vlastnosti tech hrdinu nam vsem dnes chybi. Opakuji se a opakovat se budu. Gemmell je vynikajici spisovatel a pri cteni jeho del, s kazdym hrdinou, ten pribeh prozivate tak, jako by se odehraval prave vam. Strasne nerada se s hrdiny loucim, ale zas me tesi, ze jeho sbirku mam kompletni a muzu sahnout po jinem titulu. Jeho dila muzete cist do zblazneni a nikdy se neomrzi! Pri ctenarske krizi je David spolehlivym partakem, ktery vas nenecha knihu odlozit ani na hodinu:).

04.02.2021 5 z 5


Stromeček mého veselého života Stromeček mého veselého života Vladimír Menšík

Memoary nebo autobiografie normalne nectu. Diky ctenarske vyzve jsem zabrousila do knihovny po babicce, ktera byla sberatelem a velkym fandou tohoto zanru. Hlavne ceskych hercu. Vladimir Mensik, mi byl vzdy sympaticky a u jeho estrad ze zaznamu a vypraveni jsem se mnohdy nasmala, proto jsem si vybrala prave jeho.
U knihy to bylo zrovna tak. Smala jsem se u historek z nataceni, zahralo me u srdce jak byl pokorny a jak urputne si sel za svym. Trocha z jeho zivotopisu me mile prekvapila a u kapitoly "monology" jsem se vazne nasmala (hlavne u podkapitoly s nazvem Vanoce I. - tam jsem doslova slzela smichy!!). Nic neni zadarmo a vsechno neni tak ruzove, jak ve skutecnosti je ... jeho boj s alkoholem je tvrda rana do prozreni a musim rict, ze autor si nemohl vybrat hur situovany konec. To me mrzi, ale tak to vetsinou ve skutecnem zivote byva. Po tom vsem co jsem precetla, me kapitola "Alkohol" vazne dost tvrde vratila do reality a tim zakoncila osud tak skveleho herce. Kniha je ale krasne doplnena fotografiemi, ustrizky vzpominek, cele kariery a samozrejme humornymi scenkami z nataceni i zivota. Neni dlouha a za ty 2 dny co jsem ji cetla, mi pomohla nakouknout alespon trosku pod slupku vynikajiciho herce a komika.

27.01.2021 5 z 5


Yarminův syndrom Yarminův syndrom Petr Heteša

Prvni kniha od Hetesy. Musim rict, ze me vydesil pocet stran v eknize a bala jsem se, jestli vubec doctu. Jsem mile prekvapena uz se tesim na dalsi tistene, ktere mam v knihovne. Skvele scifi cteni a kdo vi, treba to jednou tak dopadne i v realite...

18.01.2021 5 z 5


Seržant Seržant Miroslav Žamboch

Velke plus patri konci. Nechci uvadet spoilery, ale ten me mile prekvapil. Jinak cela knizka je takova ta "klasika" na dane tema. Neprebyvalo ani nechybelo v podstate nic a dobre se to cetlo, jen jsem v tomto smeru uz asi sectelejsi a presycena, ze me nic moc nevyvede z miry, abych si rekla "wow, to je uplne jiny, nez jsem doted cetla".
Toto je vylozene muj nazor a rozhodne nechci dojem z knizky nekomu kazit. Bude se libit, Zamboch tady neni nejak zdlouhavy v popisech scen, takze dej odsypa, fanouskovi nebo novackovi v teto scene knizka rozhodne prijde k duhu a oceni ji asi lepe nez ja.

13.01.2021 3 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Je to pohadka, ale musim uznat ze pekna! Laska, boj, pratelstvi, odplata, necekane zvraty a cesta hlavniho hrdiny a jeho dovednosti nabrane cestou jsou dost uveritelne. Vzhledem k YA je to napsane vazne pekne, i kdyz se pohybuji v jinych kruzich cetby, tak me pribeh pohltil.

31.12.2020 4 z 5


Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Krasne se to cetlo! Bylo to takove mile nahlednuti do prvnich lasek stredoskolaku a o valce a rezimu je to v podstate jen okrajove. Autoruv styl psani me vazne zaujal a nadchl, hlavne hovorove vyrazy s zkratky knihu velmi mile osvezily. Ale teda takovy proutnik jako byl Danny, to se malo vidi (diky bohu) :-).

27.12.2020 4 z 5


Dotek vetřelce Dotek vetřelce Gini Koch

(SPOILER) Koukam, ze nejsem jedina, komu byla kniha zaslana jako neprodejny vzorek.
Autorka pise vcelku poutave, pribeh je vymysleny docela pekne, ale to je tak vse...
Hlavni hrdinka Kitty je superhrdinka od narozeni a az do jejich 27 let ji dokazala hlavne matka lhat o tom, kde vlastne pracuje. Otec ma povolani docela dobre utajitelne. To jak se Kitty smiri s tim ze ji sebere banda super sexy chlapu, v situaci, ktera by kazdeho normalniho cloveka (chapejte zen) uvedla nejmene do mdlob na pul dne, ani nemluvim (natoz se zachovat, jak se zachovala) a co se tyce smireni s mimozemskou rasou, tak to je teprve kapitola sama pro sebe.
Stvalo me tam neuveritelne, jak je znala a vsemu se dovtipi driv a lip, nez vyspelejsi existence. Kazdou obycejnou holku by to hned napadlo, vcetne toho, jak se zbavit obriho slimaka atp.
Mam sci-fi rada, ale tohle je teda k placi, pritom by stacilo o neco min prehanet a netlacit tolik na pilu co se hlavni hrdinky tyka. Mohlo to byt skvele, ale bohuzel neni...

26.12.2020 2 z 5


Druhé město Druhé město Michal Ajvaz

Tak tohle vazne nedam. Asi proste nemam takovy cit nebo naopak moc malou predstavivost, ale nepochopila jsem ani zbla. Mozna se nad knihou nema premyslet a nechat ji plynout, pak v tom pripade ctu prazdne radky, ktere dohromady davaji snad jen chaos a zadna pridana hodnota. Musela jsem knihu odlozit, bylo tam vic otazniku nez zodpovezenych otazek. Napriklad, kdy teda hlavni hrdina spi, kdyz ve dne je v jedno svete a v noci v paralernim. Procetla jsem komentare a zjistila, ze vlastne na konci nic stejne nedozvim a neni nic vysvetleno. Knize patri stitek absurdno, ale rozhodne ne fantasy, to si predstavuju uplne jinak. Kazdy mame jiny styl a rozhodne nesoudim lidi, co knihu vychvaluji, ja to zkusila precist a proste to nejde. Prvni kniha, kterou jsem na databazi neohodnotila, protoze porad nevim co bych vyzdvihla, nejak me to cele rozcarovalo a vymylo mozek. Pardon.

27.11.2020


Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Depka. Mojmira mi bylo moc lito, protoze bohuzel i ve svem okoli mam takove typy zen a muzu, jako byl par Hedviky a Mojmira. Na rodinnem stesti by se melo pracovat a tady to bylo az zpoufale videt, jak se manzel snazi. Uprimne hlavniho hrdinu obdivuju, asi bych se byt jim, davno odstehovala. Vyuzivali ho jako kasicku. Nepopiram, ze jsem par popsanych cinnosti take nezkusila a clovek by si mel rozsirit obzory.
Mel to byt humoristicky roman a na me pusobil spis opacne. Zalostna situace, ktera dycha ze stranek se brzy muze stat skutecnostni. Emancipace a potreba pomahat druhym, uz je zazity srandart nasi doby. Zijeme tady vsak pouze chvili, tak je dobre si ten cas uzit spolu s rodinou na maximum a trosku sobecky.

22.11.2020 2 z 5


Lockdown Lockdown * antologie

Prumer. Nektere povidky byly vyvedene, jine jsem moc nepochopila. Antologie nemam moc nactene, ale par uz jsem jich precetla a tak prozatim byla tato sci-fi antologie nejmene povedena. Ve finale ale hodnotim kladne a zazitek z knihy byl uspokojujici, jen uz se k ni asi nevratim.

18.11.2020 3 z 5


Křížová palba Křížová palba Štěpán Kopřiva

Paradni jizda! Poslednich 50 stran jsem napetim zapomnela dychat! Skvela kniha, tak jako prvni dil. Kopriva je impozantni spisovatel, co ctenare umi zaujmout a dej rychle utika. Doufam, ze vyjde spousta dalsich dilu.

17.11.2020 5 z 5


Věčný luňák Věčný luňák David Gemmell

Ctvrta kniha od autora a opet vyjimecna! Vzdy, kdyz se doctu do pulky knihy, uz me mrzi, ze se za chvili budu muset s hrdiny rozloucit...
Kazda z dilny autora je skvost a nikdy se pribeh neomrzi ani ctenare nenudi. I na vyssim poctu stran dokaze Gemmell vykouzlit romanticke popisy, napinave sceny, necekane zvraty. Puvodne jsem myslela, ze pribeh bude navazovat na prvni dil a bude v hlavni roli o Sigardi. To ze dejova linka preskocila na uplne jineho hlavniho hrdinu, me mile prekvapilo a pribeh Vecneho Lunaka je svym zpusobem stejne zajimavy, romanticky, tragicky, napinavy, smutny, uslechtily a plny pratelstvi bez predsudku.
Jsem moc rada, ze autorovu tvorbu mam celou a muzu se tesit z dalsich pribehu fantastickeho sveta.

06.11.2020 5 z 5


Dcera Železné ruky Dcera Železné ruky David Gemmell

Skvele rozjeta fantasy. Tesim se na dalsi dil!

31.10.2020 5 z 5


Heroinové deníky Heroinové deníky Nikki Sixx (p)

Silne, zdrcujici a odstrasujici. Byly pasaze, kdy mi to sice prislo unisono, ale tak je to denik a kazdy den neni posviceni. Kazdopadne obdiv, ze se s tim autor dokazal tak poprat!

18.10.2020 5 z 5