EL.ZA EL.ZA komentáře u knih

☰ menu

Severka Severka Nina Špitálníková

"Nikdo se dobrovolně nerozhodl, že se narodí v Severní Koreji."
Kju-Min (utekl z KLDR v roce 1999)
Velmi silná kniha. Taky jsem si čtení musela dávkovat.
Děkuji autorce za její odvahu a práci.
Co jen je to za monstra ti Kimové!
Nepochopitelné!

21.04.2024 5 z 5


Mladí, neklidní a mrtví Mladí, neklidní a mrtví Jessica Fellowes

Přečetla jsem, protože jsem byla nemocná a vyhovovalo mi něco lehčího. Úplně špatné to nebylo, ale knížku věnuji do knihobudky, doma by mi zabírala místo.

19.03.2024 2 z 5


Velké léto Velké léto Ewald Arenz

To bylo tak pěkné čtení. Ewald Arenz umí slovy probudit všechny smysly, takže vnímáte vůně, pachy, vítr, barvy, celkovou atmosféru. Je to velmi čtivé a určitě nejen pro náctileté.
Příběh je párkrát přerušen popisem, kdy hlavní postava příběhu, již v dospělosti, hledá na hřbitově určitý hrob a vy nevíte koho. Čtete a pořád jste v napětí, co zlého se stane.
Ale zatím je tu léto s první láskou, kamarády, skoky z věže na koupališti, zajímavým dědou a učením se na reparát. Jen závěr je zvláštní. Friedrich našel hrob a já nevím koho. Že by Johana?

16.03.2024 5 z 5


Svobodný Francouz Svobodný Francouz Piers Paul Read

Vynikající čtivý historický román. Úvodní stránky naznačovaly, že půjde o průměrnou četbu, ale pak to gradovalo. Určitě se k této knize ještě vrátím. Ujasnila jsem si, jak to před válkou a během ní vypadalo ve Francii a co všechno bylo ve hře. Různé typy postav, od státníků, šlechty, kněží, po prostitutky, charaktery postav výborně vykreslené. Přiznám se, že mnohé historické události a souvislosti byly pro mě nové. Nic není a nebylo černobílé, lidé jsou stejní, jen kulisy se mění. Škoda, že místo zajímavého doslovu autor nenapsal druhý díl.

28.11.2023 5 z 5


Vladimír aneb Zastavený let Vladimír aneb Zastavený let Marina Vlady

Nedočetla jsem, asi mám teď velkých ruských duší dost. Marina Vlady (členka komunistické strany) přijala v roce 2012 Puškinovu medaili od Putina.
Vysockého písně ale skvělé.

12.11.2023 1 z 5


Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Jedním slovem krása! Kniha plná barev, vůní, emocí. A přitom se zpočátku nicmoc neděje. Přečetla jsem za dva dny.

12.11.2023 5 z 5


Láska a revoluce Láska a revoluce Piers Paul Read

Krásný, čtivý román. Příběh psaný na pozadí reálných událostí za první světové války a občanské války v Rusku. Pro mě mnohé nové a zajímavé informace. Obálka mě spíše odrazovala a název v originále "Alice v exilu", by se mi taky líbil víc.

12.11.2023 4 z 5


Skladatelka voňavého prádla Skladatelka voňavého prádla Martina Formanová

Zajímavá zpověď Martiny Formanové. Mohlo by se to jmenovat "Čekání na Gotta ". Je to upřímné, dobře napsané. Mám ráda její břitký humor. Víc mě ale zajímalo její setkání s Milošem Formanem, to je až ke konci. Já si
Miloše Formana velmi vážím pro spoustu jeho vlastností. Věřte, že tento člověk by si žádnou zlatokopku nevzal. Martina je třída a dovedla mu vytvořit láskyplný domov. Soucítím s ní, určitě jí moc chybí. Doporučuji "Snědla dětem sladkosti".

10.10.2023 2 z 5


Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Skvělé. Čtivé, vtipné, chytré, smutné a k zamyšlení....

08.10.2023


Kukuřice, komunismus a kaviár Kukuřice, komunismus a kaviár Anya von Bremzen

Haki34 a milary to napsaly už za mě. Kniha je super!

11.09.2023 5 z 5


Vladimir Putin Vladimir Putin Frédéric Pons

Knihu jsem odložila. Vůbec to nebylo nestranné, naopak autor psal s pochopením pro Putina. Opomíjel například vraždy novinářů, odstranění Borise Němcova atd.
Některé informace byly zajímavé, ale celkově si myslím, že autor přispěl k mylné představě veřejnosti o Putinovi a tím se podílel na dnešní katastrofě.
Sponzorováno?

07.09.2023 odpad!


Továreň na nového človeka Továreň na nového človeka Galina Nikolajevna Ďurjagina

Tak trápila jsem se do stránky 40! Odkládám, nedočteno...

01.09.2023 odpad!


Továreň na nového človeka Továreň na nového človeka Galina Nikolajevna Ďurjagina

Literárně velmi slabé, snad to dočtu, zajímá mě ta doba. Deníky byly lepší, to se četlo jedním dechem, byly to autentické zážitky, šokující, neuvěřitelné.

31.08.2023 odpad!


Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Výjimečná kniha. Po delší době jsem narazila na román, který mě absolutně dostal.

18.06.2023 5 z 5


Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Krásná kniha, perfektně napsaná. Život v katolickém Irsku popsán očima dítěte. Kniha šokuje neuvěřitelnou bídou, ale je zároveň dojemná i vtipná. Čtu asi potřetí. Druhý díl už se mi tak nelíbil, ale je taky zajímavý.

23.03.2023 5 z 5


Vánice Vánice Vladimir Georgijevič Sorokin

Dokonalé. Kombinace naprosto realistické cesty ruského intelektuála a mužika vánicí, s fantastickými prvky a sny. Vize budoucnosti Ruska, v současné době zajímavá. Kniha čtivá, výborný styl psaní a překlad. Určitě se k ní budu vracet.

28.02.2023 5 z 5


Tolik popela Tolik popela Ondřej Štindl

Fakt jsem se snažila začíst, ale nedaří se mi to a v půlce knihu odkládám. Nechci raději hodnotit dílo úspěšného novináře.

25.01.2023


Longbourn Longbourn Jo Baker

Mám ráda knihu "Pýcha a předsudek " a Jo Baker měla podle mě výborný nápad, popsat události na Longbournu z pohledu služebnictva. Dle doslovu se děj odvíjí v souladu s románem J. Austenové, jen pochopitelně něco sloužící členové domu slyší, něco si domýšlí a přitom žijí své vlastní životy, většinou plné těžké práce.
Je zřejmé, že Jo Baker musela prostudovat toto období Anglie, hlavně způsob života prostých lidí. Dobře se to četlo a obohatilo mě to. Zajímavá je otázka bohatství rodiny nápadníka Jane, získaného díky otrocké práci černošského obyvatelstva na plantážích.

13.01.2023 4 z 5


Den opričníka Den opričníka Vladimir Georgijevič Sorokin

Mám teď ruské období, snažím se pochopit, co se to v Rusku děje. Tahle knížka je další střípek k poznání ruské nátury a je to děsivé, protože uvěřitelné. Vypadá to, že na jednoho Borise Němcova tam žije milion mužiků.
Oceňuji skvělý překlad.

07.12.2022 4 z 5


Mrazík s pendrekem v ruce: Proč je současné Rusko takové a proč nemůže být jiné Mrazík s pendrekem v ruce: Proč je současné Rusko takové a proč nemůže být jiné Alexandr Mitrofanov

Plně se ztotožňuji s komentářem thorira.
Velmi zajímavé názory Maxima Gorkého, Puškina a dalších. Je to s tou ruskou náturou horší a složitější než jsem si myslela.
PS Není dobré číst před spaním...

28.09.2022 5 z 5