edita.g edita.g komentáře u knih

Obálka knihy Poslední léto Poslední léto Dorota Ambrožová

Zmoudření Svéhlavičky, přes Klub experimentálního sexu a stáž v Bruselu.

09.12.2025

Obálka knihy Knihovna mého srdce Knihovna mého srdce Freya Sampson

Trochu pohádka, která ale velmi přesně popisuje, proč je knihovna důležitá.

09.12.2025

Obálka knihy Není Není Mariusz Szczygieł

Nejen osudy lidí, se kterými se Szczygiel setkal, ale i otázky: jak moc se můžeme spolehnout na svou paměť? jaká je zodpovědnost novináře? - Bez jednoznačných odpovědí, naštěstí.

15.11.2019

Obálka knihy Sběratel ztracených věcí Sběratel ztracených věcí Ruth Hogan

Oba slévající se příběhy jsou dobré a duchařina mi vůbec nevadila. Vadily mi pasáže jako ze Sexu ve městě (Lauřino katastrofální rande, končící opileckým oknem a kocovinou, náhlé zjevení věrné přítelkyně, která jí oznámí, jak je skvělá a zase zmizí... apod.) a krmení ubohých psů koblihami se smetanou, věnečky s marmeládou nebo chlebem s máslem. Tomu, že si dvojice Stan a Stella žertovně říká "esesáci", jsem se taky nějak nedokázala zasmát.

15.07.2019

Obálka knihy 13 a 1/2 života Kapitána Modrého Medvěda 13 a 1/2 života Kapitána Modrého Medvěda Walter Moers

Budete-li tuto knihu číst nahlas někomu, koho máte rádi, přestanou vás bolet záda (ověřeno).

15.07.2019

Obálka knihy Vyšlapaná čára Vyšlapaná čára Sara Baume

Výborně, přesně a neokázale napsané.
Vyšlapaná čára strachu a jistot dětství. A na konci náznak cesty, která je pokusem o vykročení z obojího, ke svobodě a zodpovědnosti dospělosti.
A taky o tom, že umění není závod, kde se rozdávají ceny.

11.04.2019

Obálka knihy Pod dekou Pod dekou Craig Thompson

Líbilo se mi. Ale protože jsem (nejmíň) o generaci starší než hlavní hrdina Craig, jsou moje úvahy nad jeho příběhem taky o generaci starší: je lepší dětem striktně říkat, co je dobré/špatné, aby se mohly včas vzbouřit proti omezeným dospělým a jít si svou vlastní cestou, nebo je máme nechat, aby si nad tím, co je dobré/špatné a co by vlastně v životě chtěly, pohodlně přemýšlely, jak dlouho chtějí?

04.11.2018

Obálka knihy Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Dobře napsané, charaktery i situace uvěřitelné, jen se nemůžu zbavit dojmu, že knížka funguje jako výborně seřízený stroj... ne jako živý organismus.

29.10.2018

Obálka knihy Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

O tom, že rodina a domov jsou lidi, kteří vás mají rádi, i když o tom nemluví, a kterým nemusíte nic vysvětlovat. O jizvách v krajině, v domě a v duši . A taky o tom, že venkov opravdu není místo, kam se můžete přistěhovat z Hamburku, šťastně a vlastnoručně okopávat brambory, vařit marmelády, vysvětlovat místním sedlákům výhody tradičních odrůd a tradičního hospodaření a psát o tom všem - s barevnými fotkami marmelád, brambor, tradic i sedláků - knihy a časopisecké články... leda tak dvě, tři sezóny. ("V zimě bojovala s depresemi, v létě s plevelem.")

21.10.2018

Obálka knihy No a já No a já Delphine de Vigan

"Odjakživa, ať jsem byla kdekoliv, jsem si připadala mimo, mimo scénu, mimo téma, jakoby někde vedle, jako bych zvuky a slova, co ostatní nevnímali, slyšela jenom já sama, a naopak jsem byla hluchá ke slovům, která oni evidentně slyšeli, jako bych byla mimo záběr, za nějakou obrovskou neviditelnou skleněnou stěnou.
Jenomže včera jsem tam byla, přímo s ní, a vím jistě, že bychom kolem sebe mohly nakreslit kruh, kruh, do kterého bych patřila i já, kruh, který by obklopoval nás dvě a na pár minut nás chránil před okolním světem:"
Pro mě je příběh o tom, že když jste na tom takhle, tak pro člověka, se kterým se ocitnete v kruhu, uděláte úplně všecko.

25.02.2018

Obálka knihy Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Aristokratky jsem číst nedokázala, tohle je lepší. Bohužel (spoiler) to nemá konec,

27.04.2017

Obálka knihy Tichá dívka Tichá dívka Peter Høeg

V postavách jsem měla trochu zmatek, vysvětlování jejich motivace mi přišlo nadbytečné, akční scény mě nebaví. Ale touze po tichu a blízkém člověku rozumím dobře.

20.04.2017

Obálka knihy Slunění v dešti Slunění v dešti Gwyneth Lewis

Pokud nemáte na starosti nikoho kromě sebe, máte vedle sebe milujícího a pečujícího člověka a dost peněz na účtě, je to vynikající návod na to, jak pochopit, z čeho deprese vzniká a jak se s ní vyrovnat. Pro lidi, kteří píšou, to platí dvakrát. - Pokud si nemůžete dovolit na rok nebo natrvalo vypadnout z práce a léčit se dlouhým spánkem, školou surfování nebo nákupem klobouků a večerních šatů s rozparkem až k boku, bude dost těžké všecka (jistě dobře míněná) doporučení dodržet.

09.04.2017

Obálka knihy Jasno lepo podstín zhyna Jasno lepo podstín zhyna Sara Baume

„Myslím, že je to autobiografické – jedná se o smyšlený životopis mého psa, v kterém on je však jediná skutečná postava. Pocházím z irského venkova, ale odjela jsem do Dublinu, jakmile jsem na to byla dostatečně stará. Když mi začalo táhnout na třicet, přestěhovala jsem se zpátky na venkov – nemohli jsme si jiné bydlení dovolit, a tak jsme se rozhodli přestěhovat do polorozpadlé barabizny na břehu moře. Když jsme tak učinili, nebylo to takové, jaké jsme očekávali, a navíc se z našeho psa vyklubal šílenec. Kniha se tedy zrodila právě z toho.“ (http://www.iliteratura.cz/Clanek/37627/baume-sara-jasno-lepo-podstin-zhyna). Myslím, že autobiografie by byla skvělá. Román o Rayovi (57 let, samotář, podivín) taky. Jasno lepo... je něco mezi tím, takže je skoro skvělé.

16.02.2017

Obálka knihy Děti chovatelů slonů Děti chovatelů slonů Peter Høeg

V knížce je všeho moc. Moc slov a vět na jeden nápad, moc vysvětlování, moc vtipných přirovnání za každou cenu.

10.02.2017

Obálka knihy Moji přátelé Moji přátelé Jakub Deml

Teprve z ilustrací Vojtěcha Štolfy jsem pochopila, proč Deml píše o žampionech "kolena Andělů" - ony tak totiž vypadají. Ale nejradši mám pořád ještě větu, kterou znám už dlouho, ze starších vydání; o ženách, které Jakuba Demla potkaly, když nesl z polí svízel na oltář, rukama podrápanýma od hlohového křoví: "Usmály se přátelsky, myslíce si snad, že každé moje bláznovství končí, ne-li dobře, tedy aspoň s lítostí."

05.02.2017

Obálka knihy O smutném tygrovi O smutném tygrovi Alois Mikulka

"Vzal jsem si dětskou knížku, kterou mi nadělil Ondřej. Jmenuje se "O smutném tygrovi" a je o tom, jak tygr smutně seděl v kleci, přiletěl ptáček a řekl mu, že kdyby jedl semínka jako on, prolezl by mříží. Tygr praví, že by to zkusil, a za strašného hladu (o kterém knížka mlčí) zmenší se na ptáčka a vyletí ven. Příběh končí větou, kterou mi Ondráš zalepil, prý aby mě nekormoutila. Pro věcnou informaci ji však ocitoval ve věnování: "Takové věci se přeci dějí jen v pohádkách!" Asi chtěl, abych se nedal ničím odradit. - Hned jsem veselejší." (Ludvík Vaculík: Český snář)

05.02.2017

Zavřít