Edeltruda Edeltruda komentáře u knih

☰ menu

Jak vychovat sebevědomé dítě Jak vychovat sebevědomé dítě Tomáš Novák

Spíše obecná než "návodná" kniha o tom, že ani direktivní, ani opičí láska není to pravé. Ale srozumitelně napsaná.

08.03.2024 3 z 5


Made in Čína Made in Čína Paul Midler

"To, co spotřebitel neví, mu nemůže ublížit."
Čekala jsem knihu dokumentující špatné výrobní a pracovní podmínky v čínských továrnách, ale četla neméně zajímavý (a pro mě v mnohém nový) pohled na čínský průmysl ze strany zahraničních distributorů. Díky knize jsem získala náhled na jejich překvapivě nezáviděníhodnou pozici při obchodním vyjednávání a pochopení pro jejich frustraci z nekončící "hry na kočku a myš", byť se do této situace dostali dobrovolně. Nedůvěra v čínskou produkci, co se týče kvality a bezpečnosti, u mě však ještě víc vzrostla.

18.02.2024 5 z 5


Policejní pohádky Policejní pohádky Zuzana Pospíšilová

Za nás asi nejpovedenější knížka ze "záchranářské série" autorky.

25.01.2024 4 z 5


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Oceňuji lidi, kteří jdou pro dobrou věc do rizika a "rozvíří stojaté vody a vynesou na dně skryté věci znovu na světlo."
Péče o ohrožené děti je opravdu jedno z nejtěžších povolání, kde je snadné vyhořet, citově se obrnit. A podpora i kontrola systému by měla být evidentně větší.
Jaká může být sebehodnota dítěte, které se z rodiny, která prokazatelně selhala, dostane na místo, kde má pocit, že se o něj lidé starají jen proto, že za to mají zaplaceno, že samo od sebe není žádné péče hodno.

12.01.2024 5 z 5


Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu Marie Kondo

Za mě lepší a praktičtější kniha než byl první díl.

09.01.2024 5 z 5


Výchova neprůbojných a uzavřených dětí Výchova neprůbojných a uzavřených dětí Markéta Švamberk Šauerová

Knížka obsahuje dobré tipy. Přestože má být určena především rodičům, je ale napsaná velmi akademicky. Do čtení jsem se musela nutit.

30.12.2023 3 z 5


Řemeslné pohádky Řemeslné pohádky Sandra Dražilová Zlámalová

(SPOILER) Pěkný nápad a synovi se pohádky líbily. Za mě coby dospěláka mohly být příběhy promyšlenější. V mnoha se opakuje podobně jednoduché schéma návštěvy nějaké nadpřirozené bytosti, která v dílně řemeslníkovi buď škodí, nebo pomáhá.

18.11.2023 3 z 5


Pipi Dlouhá punčocha (3 příběhy) Pipi Dlouhá punčocha (3 příběhy) Astrid Lindgren

K hrdince mého dětství, která mi kdysi učarovala svou odvahou, bestarostností a dobrosrdečností, jsem se vrátila až se svým synem. A po těch letech mě příběh vlastně zklamal. Pipi je pořád stejná, troufalá a hubatá, prostě samorost. Já ale čekala více příběhů s jasně kladným poselstvím jako byl ten o školním výletě, ve skutečnosti je knížka založená spíš na vtipu než na pozitivních příkladech. A já už teď chci po dětské knížce asi obojí.

10.10.2023 4 z 5


Zahradníci ve městě Zahradníci ve městě Maija Hurme

Jedna útlá knížka pro děti a přitom vydá za knihy tři - příběh o lidské sounáležitosti, encyklopedii i zahradnický manuál.

16.09.2023 5 z 5


Když roboti brebentí Když roboti brebentí kolektiv autorů

Složitejší ovládání, ale za ty logopedické tipy a hlavně skvělé písničky to stojí!

16.09.2023 5 z 5


Z lásky k Praze Z lásky k Praze Gene Deitch

Fascinující životopisná kniha. Pohled na 40 let v Československu očima svobodomyslného Američana. Velmi srozumitelně a čtivě popsané tehdejší reálie pro naše generace, které stejně jako on vyrůstaly za demokracie. Pro mě další dílek do mozaiky zapadající do dalších vyprávění o tom, jak to tenkrát bylo/jak se tenkrát žilo. Škoda jen, že pan Deitch nenapsal více i o svých animovaných filmech a tvůrčí filozofii.

09.09.2023 5 z 5


Pohádky o domovních znameních Pohádky o domovních znameních Jiří Teper

Souhlasím s předchozími komentáři. Dlouhé příběhy, bez gradace, rozbíhaly se často do dalších linek, ve kterých se syn ztrácel. Přišlo mi to spíš jako rodičovské improvizované vyprávění na téma jednotlivých domovních znamení.

10.07.2023 1 z 5


Album lidí Album lidí Blexbolex

Kniha na první pohled tak obyčejná, stručná a přitom má na mnoha dvojstranách překvapivou hloubku.

20.05.2023 4 z 5


Každý (se) počítá Každý (se) počítá Kristin Roskifte

Velmi originální kniha k počítání a povídání si s dětmi. A s krásnou pointou.

19.05.2023 4 z 5


Ptáci na zahradě Ptáci na zahradě Ulrich Schmid

Knížka malá rozsahem, ale nabitá informacemi.

12.05.2023 5 z 5


Předškolák v cukuletu Předškolák v cukuletu Ester Stará

Není to jen obyčejná knížka s úkoly pro předškoláky, ale v podstatě úniková hra.

20.01.2023 5 z 5


Rodičovština -  Jak mluvíme s dětmi a jak s nimi mluvit lépe Rodičovština - Jak mluvíme s dětmi a jak s nimi mluvit lépe Jennifer Lehr

Nevím, jestli to je pouze touto knížkou, nebo se jen při jejím čtení zúročily všechny předchozí knihy o rodičovství... Každopádně jsem po jejím přečtení zase o něco klidnější a poučenější rodič. :-) Je velmi srozumitelně napsaná jednou mámou, která se snaží přijít věcem na kloub, žádné odbornosti. Kapitoly by mohly být možná kratší, ale stačí vždy přečíst jejich začátek, aby člověk pochopil, co chce autorka říct: že je potřeba vnímat děti opravdu jako děti, které se teprve učí zvládat svoje emoce, že se sice snažímě děti co nejdříve učit zdvořilostem a slušnému vychování, ale vlastně jim tím bráníme přirozeně se učit poznávat, co sami cítí a potřebují a podobně.

17.01.2023 5 z 5


Davidův dům - Lidské tělo Davidův dům - Lidské tělo Philip Ardagh

Vtipná komiksová knížka. Věřím, že může zaujmout i děti, kterým se do čtení moc nechce.

16.01.2023 5 z 5


Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my Miloš Kratochvíl

Vysoké hodnocení na databázi, od autora jiné knížky, která se mi líbila...Moc jsem se na ni těšila. Ale i přes veselé ilustrace a několik neotřelých i dojemných momentů byla spíše zklamáním. Navzdory označení "Laskavé čtení" na titulní straně v ní bylo několik věcí, které nechci dětem ukazovat a předávat jako normu chování. Facka za běžnou dětskou zapomnětlivost při zkoumání světa, nerespektující vztah ke zvířatům... Ani pětiletý syn nechtěl pokračovat ve čtení dál, že se mu příběh o honění prasátka nelíbí. Autorovi, ročník 1948, to nevyčítám, doba se změnila. I za těch 20 let od prvního vydání. My ale musíme tu "naši" vánoční knihu, se kterou budeme opakovaně trávit advent, hledat dál.

27.12.2022 2 z 5


Sluníčko a my děti Sluníčko a my děti Zuzana Večeřová

Srozumitelné, až poetické, vysvětlení meteorologických jevů, světla, solární energie uložené do biomasy i fosilních paliv pro malé (před)školáky.

24.09.2022 5 z 5