dzejkbeltygros dzejkbeltygros komentáře u knih

Obálka knihy Čekanka Čekanka Julia Quinn

Já seriál ještě neviděla, což je asi dobře, protože jsem pořád netušila, kdo by Whistledownová mohla být. Ať žije sladká nevědomost. A díky mému pravidlu - nejdřív kniha a pak teprve film/seriál.

Friends to lovers bylo fajn, hlavní hrdinové mě dost bavili i ten vývoj mezi nimi.

Opět tu nechybí erotika, romantika, vtipné konverzace a Colinova nenažranost.

Obálka knihy Makbeth Makbeth William Shakespeare

Příběh určitě zajímavý, ale styl psaní mi vůbec nesedl. Jako divadelní hra to bude určitě super, zkusím na to někdy zajít, ale jako kniha - děkuji, raději ne.

Bylo to trochu utrpení, neorientovala jsem se v postavách. Věty byly někdy tak divně napsané, že jsem vůbec nevěděla o čem čtu, co se tam děje.

12.01.2026

Obálka knihy Encyklopédia zdravia pre deti a mládež Encyklopédia zdravia pre deti a mládež Ján Junas

Už trochu stará a neaktuální, ale zajímavá a plná hezkých ilustrací.

Obálka knihy Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Tohle bylo správně praštěné, zamotané, dobrodružné, smutné, romantické a byla tu i větší špetka erotiky.

Líbí se mi, jak je každý Bridgerton jiný a něčím specifický. Francesca na mě působila ze začátku jako tichá hodná myška, ale tady se pěkně vybarvila.

Užila jsem si u toho pěknou škálu emocí, takže účel to splnilo a já jsem s tímhle dílem moc spokojená.

12.01.2026

Obálka knihy The Hound of the Baskervilles / Pes Baskervilský The Hound of the Baskervilles / Pes Baskervilský Henry Brook

Klasika, co nezklame a u nás v rodině se často zmiňuje Pes baskervilský. Číst to v AJ bylo super a užila jsem si to asi mnohem víc, než bych to četla v češtině.

Holmes je prostě legenda, která nikdy neomrzí.

12.01.2026

Obálka knihy Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

První jsem četla Dobrodružství Toma Sawyera a to se mi líbilo mnohem víc, než tohle.

Nejen, že to bylo dlouhé, nebylo to tak zábavné, jako příběh o Tomovi, tak mi to přišlo i takové nemastné neslané.

Jediné, co mi zůstane v hlavě, je vztah Hucka s jeho otcem, který byl dost komplikovaný, věrný Jim, kterého pak Huck zachránil, a jak se dostal k tetě Sally. To bylo konečně zajímavé a zábavné.

Obálka knihy Poznáš to z polibků Poznáš to z polibků Julia Quinn

Tohle nezklamalo. Dostala jsem přesně podle očekávání dobrodružný i romantický příběh o Hyacinth, která mě chytila za srdce už od začátku a těšila jsem se na její příběh, stejně jako na Elois.

U Elois přišlo zklamání, ale tady to bylo podle mých očekávání - super, vtipné a svižné.

Vývoj vztahu mezi hlavními hrdiny taky vyšel na výbornou.

Obálka knihy Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

Četla jsem v AJ asi trochu zkrácenou verzi, která byla ale hodně zajímavá.

Putování do Kalifornie, protože lidi nahrazují traktory a boří jim jejich domy. Tak jim nezbyde nic jiného, než se vydat do světa a zkusit štěstí jinde.

Štěstí jim teda moc nepřeje. Je to smutné, silné a rozhodně to stojí za přečtení.

Obálka knihy O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Zvláštní téma, postavy i celé dílo. Ale v pozitivním slova smyslu.

O přátelství to opravdu nebylo, spíš o koexistenci dvou lidí, co na sebe, jak se říká, zbyli a putovali spolu světem. Jeden využíval druhého, protože ten druhý... byl prostě slaboduchý.

Vyvolává to zvláštní pocity a myšlenky. Neznám zatím moc knížek, kde by byla podobná postava jako Lennie.

A nemůžu si pomoct, ale pořád jsem u toho musela myslet na můj hooodně oblíbený animák z děství, který jsem znala nazpaměť - Příběh žraloka. Lenny a Lennie. Cítím tam maličkatou podobnost. Jen Lenny byl o něco chytřejší a citlivější.

Obálka knihy Před svatbou Před svatbou Julia Quinn

Tohle bylo opět moc fajn. Chtěla jsem něco lehkého, oddechového, romantického a vtipného, a přesně takové knížky od Quinn jsou.

Hloubku to moc nemělo, ale ani jsem ji nečekala. Námět byl super a bylo to dost čtivé.

Jeden z těch lepších dílů celé této série.

Obálka knihy Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Čtu a říkám si, jestli tohle už nezačíná být realita...? Je to jako by někdo popisoval hodně zvláštní sen.

V půlce - krize, nesourodé informace a přestávalo mě bavit číst dál, ale nejsem typ čtenáře, který by nějakou knihu odložil a nedočetl. Prostě zatnu zuby a čekám, co bude dál. Vždycky se to může otočit.

Jaké by to bylo žít ve světě drog a iluzí? Tady jsme to zjistili, zažít to nechceme. A děkujme našim předkům, jakou zemi pro nás připravili, hlavně tu svobodu, kterou máme. Nenechme se o ni připravit. Mějme se na pozoru, ať se příběh téhle knihy nestane realitou.

A komu to taky připomínalo Demolition man? Nevím proč, asi jak ho tam nechávali zamrazit a svět už byl hodně pokročilý a jiný, podobně jako v téhle knize.

Obálka knihy Klukovská hra Klukovská hra Johan Fabricius

Když pominu oslovení "tatínku", které mi tady trochu drásalo nervy, ale všímám si, že to ve starších knížkách bylo běžné, tak to byl hodně zajímavý příběh.

Nezařazovala bych to do dětské literatury, na to mi to přišlo moc silné. Spíš to připomínalo thriller a často mi u čtení běhal mráz po zádech a občas se mi i zvedl žaludek.

Skvělé, že někdo poukáže na to, jak to může dopadnout, když se rodiče o děti dostatečně nestarají a nezajímají.

12.01.2026

Obálka knihy 451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Četla jsem to v angličtině v rámci výuky a zaujalo mě to natolik, že bych si to ráda přečetla znovu v plné verzi, v ČJ nebo AJ, to už je jedno.

Je to rezonující, nadčasové a utopie, jak má být. Vzbuzovala ve mně spoustu zvláštních pocitů a myšlenek. V jaké době žijeme a budeme žít? Jak to vše bude dál? Neskončí nám ta svoboda, kterou máme teď?

Fakt skvělé dílo.

Obálka knihy Sedm pohádek Sedm pohádek Ondřej Sekora

Tohle bylo tak krásné a nostalgické. Vrátilo mě to o spoustu let zpátky do dětství, kdy jsem si knížku četla doma v pokojíčku. Pořád mě to moc bavilo a jednou bych to chtěla přečíst i svým dětem.

Obálka knihy Uzdrav své tělo Uzdrav své tělo Louise L. Hay

Brala bych to jako doplňkovou knihu k Miluj svůj život. Je krátká, stručná a beru ji jako super příručku k psychosomatickým zdravotním problémům.

Obálka knihy Šťastně až do smrti Šťastně až do smrti Julia Quinn

Zbytečný díl a závěr celé série? Částečně ano, ale já jsem za něj ve finále ráda. Nemám moc ráda otevřené konce a jsem radši za uzavřený a jasný konec, protože jinak moc overthinkuju. :D

Nejlepším párem pro mě bude nejspíš Ben a Sophie a nespoutaná Francesca a Michael.

Zato velké zklamání představoval příběh Elois. Ve všech ostatních knihách působila úplně jinak, než v té, která byla o ní. Pak to ještě napravily prequely o jejich předcích, které mě mile překvapily a musím říct, že jsem nebyla přehlcená, ale celá série si získala moji plnou pozornost a přízeň.

12.01.2026

Obálka knihy Sůl nad zlato a jiné pohádky Sůl nad zlato a jiné pohádky Božena Němcová

Zastaralý jazyk je tady trochu problém, takže doporučuji koupit novější vydání. Jinak jsou to známé a krásné pohádky, které se vypráví dodnes.

Musím říct, že jsem se u nich i nasmála. Božena je prostě český poklad v rámci psaní příběhů a pohádek.

Obálka knihy Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Je to delší, než by mi vyhovovalo. Místy jsem se musela hodně soustředit. Ale postavy byly skvěle vypracované a reálné. Líbila se mi i jejich různorodost.

Estella mě dost štvala, jak byla zaujatá proti mužům. Při každém slově "kočárek" mi vylétalo vzhůru obočí.

Rozhodně to bylo lepší než Příběh dvou měst, který jsem četla po tomhle průměrně vydařeném díle autora.

Obálka knihy Umění války Umění války Sun-c'

Čekala jsem teda něco trochu víc. K velkým slavným dílům mám úctu, ale to neovlivní počet hvězdiček, takže tady dávám průměr.

Slavné citáty, které často vídám byly super, ale jazyk zastaralý a dnešnímu čtenáři se to čte těžko.

Obálka knihy Chci žít bez stresu Chci žít bez stresu Harriet Griffey

Taková všeobecná příručka pro život, s tipy, jak zatočit se stresem. Plná ilustrací a moc hezky zpracovaná.

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi